5. srpna 2008

Jak to chodí na wikipedii

Česká část původní wikipedie je takový malý gulag. Ten, kdo kritisuje výtečníky jako je Chmee2, Aktron, Beren či Cynik, dostane doživotí. To by tak hrálo, aby je někdo směl beztrestně kritisovat. Naproti tomu notorický vandal, který naposledy před 33 hodinami vandalisoval docela důležité heslo Alexandr Solženicyn, zůstal samozřejmě zcela bez povšimnutí: Vandalism je tam spokojeně dosud. Místo toho mu chrabří wikipedisté vkládají na diskussní stránku šablony, případně ho blokují na jednu hodinu. Inu, být vandal je úplně v pohodě, zatímco kritik, to je ten největší nepřítel pubescentů, kteří se zmocnili wikipedie.

P. S. Jeden troll na jeho obhajobu napsal: "není to žádný notorický vandal, stačí si skutečně projít jeho 25 editací, vandalských je rozhodně daleko méně než polovina" (zdůrazněno mnou). S tím polemisovat nemám sílu.

Updated. Tak už byl antisemitský výkřik konečně odstraněn; podíl tohoto blogu na zlepšení wiki pochopitelně zamlčen.

18 komentářů:

  1. Nevím, zda jde o nějakého notorického vandala a zda ta IP nesloužila v průběhu let více lidem. Odkazovaný příspevěk mě šokuje tím velkým "R" a externí odkaz nesouvsí zas až tak přímo s osobou Solženicyna, ale aspoň tam přidal titul, který v seznamu literatury ještě nebyl.

    OdpovědětVymazat
  2. ad Frettie. Proč nerad?

    ad Dezidor. Tak si projděte jeho editace, což jste jako správce měl udělat už dávno.

    OdpovědětVymazat
  3. Shodou okolností jsem právě včera opět otevřel českou wiki, heslo Sovětský svaz.

    Dočetl jsem se, že Sovětský svaz "si v meziválečném období získal mnoho sympatizantů z řad evropské levice, hlavně v časech světové hospodářské krize, která SSSR díky izolovanosti od okolního světa nepostihla" nebo že Stalin "vyhlásil realizaci mnohých velkolepých plánů. Ženy i muži byli (do jisté míry) zrovnoprávněni, zahájena byla kolektivizace a industrializace."

    I o gulagu by se možná cosi našlo, ale to by čtenář musel hledat hodně pečlivě.

    Bravo, soudruzi, takhle přinášet revoluční odkaz novým generacím, a používat (zneužívat) k tomu dokonce prostředků třídního nepřítele! Sponsoři by se asi velmi divili, co že to za jejich peníze v české versi vzniká.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeho editace jsem si projel a je tam pár problemtických věcí a to spíše charakteru experimentování i pár užitečných editací, byť někdy nováčkovského charakteru. Ostatně může si podle svého posoudit každý...

    Mezi smazanými editacemi je jen jedna a to jedna věta o filmu, na který upozorňuje hned v úvodu diskusní stránky Mercy.

    OdpovědětVymazat
  5. @Tomáš Pecina: Tak to opravte či aspoň zpochybněte. Zrovna článek Sovětský svaz nesleduji vůbec (každý již nemůže sledovat vše či zasahovat všude). Po rychlém přečtení na mě článek působí mizerně, zvláště pak jeho nepromyšlená a nevyvážená struktura, obsah také nic moc. Jinak podpora západních levicových intelektuálů komunistickému režimu SSST je věc, která by němala být zapomenuta a je ji třeba připomínat.

    Teď je daleko horší ta spoušť, kterou na Wikipedii působí básník se zbytky chlapeckého šafránu za nehty.

    OdpovědětVymazat
  6. Chcete říct, Desidore, že by byla přijatelná formulace: "nacistický režim si získal mnoho sympatisantů z řad evropské pravice, hlavně v časech světové hospodářské krise, na kterou nacisté našli úspěšný ekonomický lék"!?

    OdpovědětVymazat
  7. Ale pane Pecino, přece všechno nemusí být podle vašeho gusta, to co provádíte je požadování ideologické čistoty. Ano, v emancipaci proti carskému Rusku došlo k velkému pokroku, který zvláště vynikne ve srovnání s vyspělými zeměmi jako byla např. Francie, ano, velká hospodářská krize Sovětský svaz nezasáhla, dokonce se podařila industrializace, ano, pracovní podmínky nevolnických tvůrců industrializace byly likvidační (nestrašnější na tom je, že při pozorném pohledu zjistíme, že se tím tato industrializace nelišila od industrializace v jiných částech světa).

    OdpovědětVymazat
  8. Vynechme teď otázku jaké, čí sympatie a díky čemu si získal či nezískal, ale pokud by bylo pravdivé tvrzení, že si získal mnoho sympatisantů z řad evropské pravice a to díky hospodářské krizi a hlavně v jejích časech, bylo by adekvátní napsat:

    "nacistický režim si získal mnoho sympatisantů z řad evropské pravice, hlavně v časech světové hospodářské krise, na kterou podle jejich názou našel úspěšný ekonomický lék"

    OdpovědětVymazat
  9. Vazeny GP:-)
    Jak sleduji Vase vyhrady,
    nejsou to tydny, jsou to mesice a budou to desetileti? co Vas
    "Česká část původní wikipedie" vytaci k nasratosti az maximalni. Jiste k tomu mate svuj, sve duvody. Sleduji Vase vyhrady jen z povzdali, ale tento posledni prispevek, to je od Vas jiste jen takove nenapadne kopnuti do kotniku pod stolem, nicht wahr ?
    viz:

    Naproti tomu notorický vandal, který naposledy před 33 hodinami vandalisoval docela důležité heslo Alexandr Solženicyn, zůstal samozřejmě zcela bez povšimnutí: Vandalism je tam spokojeně dosud.
    ---------------------------------
    Ale no tak GP:-), jake
    "naposledy před 33 hodinami vandalisoval docela důležité heslo Alexandr Solženicyn,"
    ...jaky vandalismus?
    mirne poopravil, zcensuroval, dal do spravne informacne ideologicke lajny a VY na nej tak zhurta:-(

    Onen dotycny spravne ideologicky zapracoval a vyhodil odkazy a informace ktere kdyby si dnesni mlady clovek precetl, jeste by si mohl udelat az zkresleny nazor!
    Tento cenzurujici "soudruh" zabranil dalekosahlym skodam na dusevnu az duchovnu ctenare, ba co vic, po precteni nekterych odkazu by se mohl stat i nekorektne zaujatym, viz nize:

    ------------------------------
    Rusko v troskách, (Rossija v obvale), soubor úvah nad pozicí Ruska a vztahu k okolnímu světu.
    200 let pospolu, kritická analýza soužití Chazarských "židů" a Rusů. Role 457 židovských a 17 Ruských komisařů během bolševické revoluce.
    http://www.jewwatch.com/jew-occupiedgovernments-USSR-Jewish-Bolshevism-Jewish%20Role.html
    ---------------------------------
    Vazeny GP umite si vubec predstavit co by se stalo, kdyby tam zustaly tyto odkazy?
    prosim ctete:

    A Taboo Subject
    Although officially Jews have never made up more than five percent of the country's total population, they played a highly disproportionate and probably decisive role in the infant Bolshevik regime, effectively dominating the Soviet government during its early years. Soviet historians, along with most of their colleagues in the West, for decades preferred to ignore this subject. The facts, though, cannot be denied.

    With the notable exception of Lenin (Vladimir Ulyanov), most of the leading Communists who took control of Russia in 1917-20 were Jews. Leon Trotsky (Lev Bronstein) headed the Red Army and, for a time, was chief of Soviet foreign affairs. Yakov Sverdlov (Solomon) was both the Bolshevik party's executive secretary and -- as chairman of the Central Executive Committee -- head of the Soviet government. Grigori Zinoviev (Radomyslsky) headed the Communist International (Comintern), the central agency for spreading revolution in foreign countries. Other prominent Jews included press commissar Karl Radek (Sobelsohn), foreign affairs commissar Maxim Litvinov (Wallach), Lev Kamenev (Rosenfeld) and Moisei Uritsky.

    Lenin himself was of mostly Russian and Kalmuck ancestry, but he was also one-quarter Jewish. His maternal grandfather, Israel (Alexander) Blank, was a Ukrainian Jew who was later baptized into the Russian Orthodox Church.

    A thorough-going internationalist, Lenin viewed ethnic or cultural loyalties with contempt. He had little regard for his own countrymen. "An intelligent Russian," he once remarked, "is almost always a Jew or someone with Jewish blood in his veins."
    -----------------------------
    NO NENI TO HRUZA?
    Vazeny GP to je prece pomlouvani Zidu takoveho razu a rozsahu jakoz naslednych dopadu, ze za to by mel dostat autor trest 10x (slovy desetkrat) vetsi nez dostal Zundel za popirani nepopiratelneho. Nebezpecnost techto informaci je mnohonasobne az radove vetsi nez to co popiraji Zundel, Irving, Rudolf a rikaji dalsi vcetne selfhate Jews!
    ------------------------------
    Vazeny GP bezte do sebe:-)
    Chvalu pejte na "Bohabojne milovniky pravdy" kteri hlidaji cistou a spravnost informaci:-)
    ---------------------------------
    salom

    OdpovědětVymazat
  10. Vážený Astře, to, co tam ten vandal vložil, byl čirý antisemitism, nic jiného. Navíc to se Solženicynem nemělo nic společného. Raději doporučuji si přečíst interview se zesnulým autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Ad Jan et Desidor:

    S touto argumentací by ovšem bylo v rámci objektivity nutno upozornit, že v koncentračních táborech sice zahynulo několik milionů lidí, ale vynikaly skvělou organisací, byly mimořádně šetrné k životnímu prostředí a nejenže množství použitého Zyklonu B bylo minimalisováno, ale z oběti se účinně recyklovalo vše, co mohlo hospodářství Říše dále využít.

    Zdá-li se vám to nechutné, není to o nic nechutnější, než když napíšete, že stalinský režim v době, kdy jeho vinou zemřely desetimiliony lidí, úspěšně čelil světové hospodářské krisi. Kdo tyto věci nechápe, neměl by ani pomýšlet na správcovstí na wikipedii.

    OdpovědětVymazat
  12. Nikde jsem netvrdil, že by tam mělo být psáno toto, ale napsat o obdivu levicových intelektuálů k němu je až takřka nutností. Nevypovídá to mnohé pouze o stalinistickém režimu, ale i o této skupině, která v době nejkrvavějšího teroru, hladomorů atd. Stalina opěvovala.

    OdpovědětVymazat
  13. No, chtělo by to konkretisovat a nezapomínat na knihy jako je Retour de l’URSS a Darkness at Noon. Připomínám, že nadšení ze stalinské ústavy z roku 1936 bylo typickou illusí, že to myslí vážně. Ještě netušili, co později napsal Solženicyn: "Když násilí vniká do pokojného lidského života, jeho tvář záři sebevědomím, na své vlajce má vepsáno s vykřikuje: "Já jsem násilí! Rozejděte se, ustupte, nebo vás rozdrtím!" Avšak násilí rychle stárne, za pár let již není tak sebejisté, a aby se udrželo a zachovalo zdání moci, zvolí si nezbytně za spojence lež. Neboť: násilí se ničím jiným nezaštítí než lží a lež se může udržet jen násilím."

    OdpovědětVymazat
  14. dik za odkaz na interview k
    "200Years Together"
    ma to vystizny zaver:

    With his book, comprising evaluations of tsars, Khrushchev, Beria, Galich,and Zhabotinsky, and quotations from Lenin to Stalin to Grigory Pomerantsto Lydia Korneevna Chukovskaya, Solzhenitsyn stepped into the minefield of the Jewish issue. And he walked across it confidently - maybe because therei s no longer a mine that could blow up his authority.

    "Russian Jew. Jew. Russian. How much blood has been spilled, how many tears shed over this; what untold suffering there has been, and at the same time how much joy in spiritual and cultural growth. There were, and there still are, many Jews who bore this brunt - being a Russian Jew and Russian at the same time. Two loves, two passions, two struggles - isn't this too much for one heart?"
    ------------------------------
    pro nektere jiste "too much",

    ... pocet tech co se vystehovali do Israele jiz jde pocitat millionem, ale ale ale... nektere siroke "Ruske" srdce to zase tahne zpet "domu" :-)
    Tisice se jiz pry zase vratilo. Aby to bylo presnejsi, nechcete o tom napsat nejaky presny a fundovany rozbor?

    OdpovědětVymazat
  15. Ad Desidor:

    To nikdo nepopírá, jde o to, jak se informace podá. Osobně bych napsal např. "Přestože informace o povaze sovětského režimu byly již od r. 1917 k disposici, bolševismus, včetně stalinismu, na Západě adorovala značná část levicové inteligence, která těmto zprávám buď nevěřila, nebo se je snažila bagatelisovat a poukazovala mj. na vysoké tempo industrialisace země a na to, že Sovětský svaz nebyl na rozdíl od celého západního světa zasažen světovou hospodářskou krisí."

    Ve stávající podobě to zní tak, že byly výhody (imunita ke krisi) i nevýhody (desetimiliony obětí) a ať si každý vybere, co je důležitější.

    On má nakonec asi Hedvíček pravdu, že komunismus je správcům blízký, protože se sami jako totalitní diktátoři chovají.

    OdpovědětVymazat
  16. ad GP. Proč? Protože mne wikipedie stále ještě baví a nemám rád styl wikisprávců.

    OdpovědětVymazat
  17. I pak přeci můžete souhlasit rád.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>