27. února 2006

Trochu jine tema nez o Wikipedii...

Je si tak ctu ceske noviny na internetu
http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A060226_182818_domaci_jan

a premyslim, ze kde jako je ten rozdil mezi Ceskou republikou a Bangladesem?

24 komentářů:

  1. Teď jsi se Rostiku inteligencí připojil k těm Romům, co tam rabují.

    OdpovědětVymazat
  2. Nastesti nazory nul z Ceska na hodnoceni me inteligence vubec nemaji vliv. Jinak bych si asi musel sam sobe nafackovat a zalezt do krovi.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak si nafackuj a zalez, protože zrovna v tomhle případě tvůj intelekt nedosáhl úrovně cikána přehrabujícího se v těch hadrech.

    OdpovědětVymazat
  4. Az se podepises hlupaku, tak se muzeme chvili pretlacovat, co rikas?

    OdpovědětVymazat
  5. Hlupák jsi ty Rosťo a přetlačovat se můžeš akorát s těmi cikány, co rabují ty hadry. To jsou soupeři na tvé úrovni.


    Podepisovat se nemusím, neboť tvůj internetovej odborářskej Hučín to tady fízluje podle IP adres a tak je to zbytečná práce.

    OdpovědětVymazat
  6. Domnívám se, že skutečně, ač jsou ti lidé na smetišti občany ČR, skutečně se svým vzhledem nebudou od lidí z Bangladéše příliš lišit.

    Prokázal jste pane Rostislave opravdu neobyčejný smysl pro pochopení situace a reálií. To jsou takové kontrolní body, podle kterých je poté možné odhadovat věrohodnost Vašich ostatních zpráv a analýz. Tímto jste rozptýlil mé pochybnosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Prece je uplne nepodstatne, kdo se tam prehrabuje v nejakem odpadu.

    Za zamysleni ale stoji fakt, ze do CR se (nejspis za uplatu) dovazi odpad ze Zapadu. Tedy podobne, jako do jinych chudych statu sveta, pro ktere uskladneni ruznych prum. odpadu predstavuje casto jediny prijem.

    Pravda, tam nekde se odpad asi jen skladuje a uzitek z nej ma jen par jedincu ve vedeni statu.

    V Cechach ale je tomu uplne jinak a jedna se o tzv. "podnikatelsky napad". Na zaklade teto genialni myslenky by mel nepotrebny odpad tvorit dokonce i hodnoty. Lide, kteri ho budou tridit dostanou totiz konecne prac. prilezitost a ze statistik nezamestnanych zmizi i ti, co ten odpad budou zase michat dohromady, tajne likvidovat ci nekde schovavat. Doufejme jen, ze mafie pres odpadky nevsadi na nejake privandrovale akademiky z Ukrajiny ci jiny ksindel.

    Toto chtel podle mne asi Hedvicek sdelit.

    OdpovědětVymazat
  8. Že se do ČR vozí bordel, bylo celkem známo, jen mě překvapil ten rozsah. Myslím ale, že naprostá většina dovozu byla načerno - tj. dopravce dostal zaplaceno za převoz a někdo si vyjednal nájem nějaké haly nebo rozpadlé stodoly, kam to svezl. O nějakém dalším osudu se téměř jistě neuvažovalo, leda tak dostat grant nebo dotaci na jeho další zpracování. To by na Kocourkov sedělo. Pochybuju ale, že by německý odpad oficiálně přivážely firmy u nás v této oblasti normálně fungující a s takto postaveným podnikatelským záměrem.

    Kromě toho od 90. let se poměrně často stávalo, že tu a tam přivezl soused z Rakouska či Německa nějaký ten pytel nebo starou ledničku do ČR a tam to prostě vyklopil ve škarpě. Vím, že to některým obcím působilo starosti.
    Tím se pak jen zvyšoval konstrast při průjezdu přes hranice. Jen z toho nebylo na první pohled vidět, kdo je větší prase.

    OdpovědětVymazat
  9. Podivejte se, Gogo i vy ostatni, kteri nadavate Hedvickovi za jeho prirovnani a zap. sousedum.

    Ze by Nemci a Rakusane vozili soukrome do "malebne" CR nejaky svuj odpad je jeden z mnoha ceskych mytu, tedy zpravidla nesmysl. Ani to nepotrebuji delat.

    U poradkumilovnych nem. a rak. sousedu je totiz vseobecnym zvykem, odpad sbirat hromadne. Takova, uz davno "vychytana", Zelezna nedele z dob pred sametovym debaklem - by se dalo rici. Urcity den "D" lide pred domy vynesou zkratka vse, ceho se chteji zbavit a obec zajisti odvoz.

    Toho ovsem v 90. letech zacaly hned vyuzivat skupiny csl. podnikavcu, tzv. "hromadkari". Vybaveni privesy ci nakl. auty objizdeli tyto hromady (proto i oznaceni "hromadkar") vyhozenych veci, o ktere mnohdy svedli i lity boj s konkurenci. Ze srotu vybirali vse co se jim hodilo ci hodit mohlo. Doma takovou vyhozenou pracku (lednicku, televizi ...) hodlali uzivat bud sami, nebo zpenezit. Na ulici to ale vyzkouset nemohli, doma se "zlatym ceskym rucickam" neco take nepodarilo spravit a ani prodat, tak to jednoduse pohodili nekde v okoli.

    Samozrejme, ze pak za cesky bordel nekde v lese ci u silnice muze ta svine Nemec ci Rakusan, ktery uz z principu skodi Cechum kde muze. "Podle sebe soudim tebe" - se rika a je na tom skutecne hodne pravdy. Ono se uplne zapomina, ze v csl. lesich i prikopech se ruzny srot povaloval uz i driv.

    V Rakousku, Nemecku ci jinde na Zapade maji lide jinou mentalitu a nemusi napr. zamykat pred domem svoje popelnice (v CR normalni to ukaz), aby jim tam nejaky setrilek nahodou nenasypal svuj bordel.

    Pozn.: Termin »hromádkář« "vedci" z c. Wikipedie asi neznaji.

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, asi to těm hromádkářům muselo vynášet, když si pořídili auta, tehdy považovaná za luxusní a někteří šli tak daleko, že si sehnali i rakouskou poznávací značku.

    Jinak nemám pochyb o tom, že přehrabávači a voziči "upotřebitlených" věcí byli a jsou realitou. Osobně k nim nemám jinak negativní postoj, pokud kromě sběru pro ně upotřebitelných věcí recyklují druhotné suroviny. Ti ale zcela jistě nestojí za dnešní kauzou velkoobjemového odpadu z Německa, kde jde o regulérní odpad.

    Nakonec, něco podobného probíhá v oblasti automobilů dosud. A od nás na Ukrajinu. Není v tom nic specificky českého, spíš je to dáno kupní silou a situací na trhu. Taky šikovností (i "šikovností") opravářů.

    Panu Hedvíčkovi nenadávám, jen jsem si podle jeho emotivní reakce udělal obrázek o tom, jakým způsobem obvykle referuje. Podobná kontrolka zablikala i v případě iHučína.

    Známá pracovala na počátku 90. let v Rakousku. Její známí bydleli blízko maďarských hranic a protože měli z celého "východního" bloku kontakt prakticky jen s obyvateli onoho příhraničí, brali je jako typické zástupce východoevropanů, kam počítali i nás. Známé pak nabízeli totální humus a podivovali se, že to nechce, když to "Maďaři berou a rádi". Bylo jim třeba vysvětlit, že ti zmínění Maďaři byli ve skutečnosti Cikáni žijící stylem známým i nám z typických osad.

    Myslel jsem, že pan Hedvíček by mohl mít aspoň tušení, oč jde. Těm Rakušanům to nikdo zazlívat nemohl, oni se taky nakonec velmi rychle dovtípili.

    Domnívám se, že problém s odpadem je do značné míry zaviněn faktickou nepostižitelností těch, co na zaneřáďování profitují. Takových pár hyen se najde v každé zemi a jde o to, zda jim to projde. V tomto ohledu jsme na tom opravdu špatně.

    OdpovědětVymazat
  11. A cim se lisi cikan (obcan CR) od necikana (obcana CR), kdyz se oba prehrabuji v hadrech? Cikani nejsou obcane CR?

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi:
    1. nelze z Vašeho popisu určit
    2. někteří jsou

    OdpovědětVymazat
  13. Prectete si laskave Gogo svuj minuly prispevek, na ktery jsem se snazil odpovedet.

    Prave ti "hromadkari" i jini navazeli do CR od zap. sousedu neskutecnou furu elektr. srotu, rozpadajiciho se nabytku i vraky aut. V pripade, ze to pak neslo ani nijak pouzit, likvidace na cerne skladce je nic nestala a i tim se tahle cinnost vyplacela. Kdyz se to osvedcilo v malem, proc to nerozjet ve velkem(?) a nezkusit i jiny odpad.

    Kdyz dovozce prumysloveho odpadu do CR (SK) neriskuje skoro zadny citelny fin. postih, vymlouva se drze na jakysi svuj idiotsky podnikatelsky zamer ... atp. a nakonec zcela vysmaty shrabne prachy za "zneskodneni" odpadu, nemuze za to prece nejaka zap. fa., ktera odpad vyprodukovala. Ta se sajrajtu pouze regulerne zbavila - zaplatila za jeho zneskodneni, coz podle jejich predpisu musi i umet dolozit. U zap. sousedu nelze totiz nejake odpady nekam jednoduse zasantrocit jako v postkom. zemich. Jen se podivejte, jak "ekologicky" se na uzemi byv. CSSR choval Velky bratr a i nektere csl. podniky.

    Uz me unavuje tohle vecne a trapne vysvetlovani nekomu, kdo to ani nechce pochopit.

    Cesi se radi nad vsechny ostatni narody vyvysuji. Jsou ale urazeni, kdyz to nekdo jiny udela jim a nabidne jim napr. neco pro ne nedustojneho a dobreho jen pro cikany. Oni jsou ale take obcane CR.

    OdpovědětVymazat
  14. Vidím poněkud rozdíl mezi tím, když někdo přiveze 5 aut, vyrobí z nich 3, která prodá (teď prosím neposuzujme etickou stránku takového prodeje) a tím, když někdo za úplatu převeze přes hranice odpad, který následně někde vyklopí tak, jak je - ať už do krajiny nebo do stodoly, kterou si předtím pronajalo nějaké s.r.o. s jepičí délkou života.
    V prvním případě je možné, že taková činnost bude zisková i při započtení regulérního zpracování odpadu, zatímco druhá strategie je jednoznačně prasáctví, zasluhující tvrdý postih.

    Domnívám se proto, že ti Vaši hromádkáři nejsou těmi, kteří k nám vozí kamiony totálního brajglu.

    Mimo to, myslím si, že ty někým tolik oblíbené second handy (Anglická móda, Dovoz ze Švýcarska :-))) ) jsou pouze poněkud navoněnější verzí přehrabování se v oněch odpadcích. Jistě ne doslova. Sekáče to myslím braly z kontejnerů na hadry, kdežto ten odpad, který vidím v TV z kamionů, je různorodější a vypadá spíš jako z popelnic.

    O vyvyšování - no myslím, že v tomto ohledu Češi nepatří k předním v Evropě. Kolikrát mám ale pocit, že si někteří spoluobčané léčí své komplexy získané kontaktem s některými lidmi ze "Západu" na lidech z "Východu". Zcela komicky třeba i na Slovácích nebo Polácích.

    Někteří Cikáni jsou občany ČR, ale to máte podobné, jako kdybyste dělal závěry o průměrném Francouzovi na základě pozorování nějakého předměstkého slumu, obydleného Alžířany. Nebo podobně s Turky v Německu, Maorkánci v Holandsku ....

    Když se pan Hedvíček v článku okázale podivoval a řečnicky se ptal na rozdíl mezi Bangladéšem a ČR, chápal jsem to v této rovině.

    OdpovědětVymazat
  15. 'Vidím poněkud rozdíl mezi tím, když někdo ...'
    Rozdil to samozrejme nejaky je, ale podstata i dopad na ziv. prostredi jsou stejne - do CR putuje sajrajt a zustava.

    '... second handy jsou ... verzí přehrabování se v odpadcích...'
    To je ruzne asi jako v prip. vietnam. trznic. Nekdo tam kupuje, jiny ne. Majitel "sekace" koupi onosene satstvo na Zapade tzv. na kila, pak to prebere a prodava. Ty veci ale pochazi z kontejneru, kam lide odkladaji ciste nepotrebne obleceni. Nejedna se tedy o zadny odpad a mezi satstvem se zpravidla najdou (na rozdil od viet. trznic) i znackove drahe veci.

    O povysovani se Cechu nad ostatnimi (o vych. statech ani nemluve) a jejich mytech - nejlepsi pivo, auta, holky, fotbalisti, zlate c. rucicky ... atp. lze dosadit cokoliv - se uz napsalo dost. Malokdo z nich si ale svuj blud uvedomuje.

    Nikdo nedela zavery podle cikanu. Hedvicek se jen vecne pta, cim se mezi sebou tito obcane CR lisi, kdyz se oba hrabou v hadrech.

    Ze se CR zaciona radit ke statum, ktere si privydelavaji prijmem ciziho odpadu, je (podle vseho) fakt, na ktery Hedvicek pouze ironicky upozornuje. Ze jeho "zvoneni na poplach" je v byv. CSSR vnimano jako nehorazna provokace a utok na nar. hrdost - je veci jinou, presahujici ramec cele teto diskuze i puv. prispevku.

    OdpovědětVymazat
  16. "ale podstata i dopad na ziv. prostredi jsou stejne "
    Nesouhlasím. Když dovezete půl tuny věcí, z nichž polovinu užijete jako náhradní díly k té druhé půlce a zůstane vám čtvrtina skutečného odpadu polovina funkčních věcí a čtvrtina druhotných surovin,je to něco principiálně jiného, než když dovezete humus a ten někde pohodíte. V prvním případě totiž velmi kvalifikovaně recyklujete, resp. opravujete. Pokud tedy v opravování pokažených věcí nespatřujete základní hřích proti konzumu.
    Je třeba otázka, zda je ekologicky čistější vzít si z havarovaného vozu disk, autorádio, motor nebo zpětné zrcátko anebo to všechno nechat na skládce a začít znovu od železné rudy, ropy a písku. Já jsem pro recyklaci.

    "Nikdo nedela zavery podle cikanu. Hedvicek se jen vecne pta, cim se mezi sebou tito obcane CR lisi, kdyz se oba hrabou v hadrech.
    "
    Pan Hedvíček se neptal věcně, respektive za věcnou nepovažuji řečnickou otázku "...premyslim, ze kde jako je ten rozdil mezi Ceskou republikou a Bangladesem?"
    No a podle toho, na co ukazoval link, jsem skutečně nabyl dojmu, že svoje závěry opírá o, řekněme, ne zrovna reprezentativní vzorek české populace.
    Aby bylo jasno, nezazlíval bych mu takovou otázku, kdyby tím začal nějakou rozumnou analýzu. Jenže on u tohoto výkřiku zůstal.

    A ty zmiňované mýty:
    ...nejlepsi pivo, auta, holky, fotbalisti, zlate c. rucicky ...
    no, řekl bych, že málokdo to myslí skutečně vážně. Na druhou stranu, sem tam se dá najít i nějaký reálný podklad. Pivo tu má tradici, i když je už vlastně jihoafrické, české ručičky pocházejí možná ještě z dob rakouska, kdy český zámečník byl ceněn výš, než maďarský kolega.
    Řekl bych, že i ti, co tyhle věci říkají, to berou jako nadsázku. A nakonec nic z toho není tak výbušné a nebezpečné jako mýty o Herrenvolk, vyvolenosti, předurčenosti ku spáse duší nebo rovnou celého světa nebo jiné nadřazenosti či snahy vyvážet svoje jedinečné recepty na bodácích a hlavních tanků.
    České mýty jsou spíš hospodského typu, tedy nehrozí vážným střetem, spíš se jich dá užít k poštengrování spolustolovníka, které může skončit maximálně pár fackami. Navíc mnohé z nich je možné individuálně testovat - pivo, holky, fotbalisty... a přesvědčit se.

    Češi navíc nejsou zase tak uzavření, aby nevěděli z vlastní zkušenosti, že všude je chleba o dvou kůrkách. A zase, když našetří a cestují, aby viděli na vlastní oči, najdou se ubožáci, co se jim posmívají, že si s sebou vozí chleba se salámem a řízek. Když jezdí, je to špatně, kdyby seděli na prdeli, bylo by to taky špatně. Některým profesionálním kritikům se prostě Čech nezavděčí.

    "Ze se CR zaciona radit ke statum, ktere si privydelavaji prijmem ciziho odpadu..."
    To je myslím základní nepochopení. ČR na dovozu odpadu prodělává, profitují na tom jen ti, kteří se odpadu zbavují a ti, kteří jej převážení a u nás zanechávají. Zbytek společnosti to bude muset platit a to draze. Dost možná dojde k uzavření kruhu, kdy ten, kdo bordel přivezl (nebo se ho zbavil), si založí s.r.o. k likvidaci a dostane zaplaceno za jeho další posun o kus dál.
    Vina padá jednoznačně na české (nebo EU) úřady a představitele a pochopitelně na ta hovada, která to provozují.
    Jistě, jak papaláši, tak převažeči dopadu jsou občany ČR a ty první je v omezené míře možné jednou za čas nepatrně korigovat tak, že se ke korytu pustí druhá směna frontmanů.

    OdpovědětVymazat
  17. Ještě jsem si pročítal Vaše reakce a ohledně povyšování Čechů jsem našel jeden pěkný příklad:

    "...nejake privandrovale akademiky z Ukrajiny ci jiny ksindel..."

    Tak nevím....

    OdpovědětVymazat
  18. Je videt, ze vubec nerozumite ironii a nadsazce.

    To je pak tezke.

    OdpovědětVymazat
  19. Napsal jsem: "Ze se CR zacina radit ke statum, ktere si privydelavaji prijmem ciziho odpadu, je (podle vseho) fakt."
    Logicky to tedy znamena, ze si na dovozu odpadu par gauneru zalozilo zivnost a je uplne jedno, na jake pozici ve statu jsou.

    Zastancum "odborneho recyklovani" aut bych jen pral, aby vedle takoveho podnikavce trebas bydleli. Vsak ti, co se zastavaji cikanu (jinde Turku ... atp.), s nimi take zpravidla vubec neprijdou do styku.

    OdpovědětVymazat
  20. Já fakt nevím, ksindel je pro Vás nadsázka, kdežto zlaté české ručičky ne? Ty berete tak vážně, že kvůli tomu neváháte dost odvážně generalizovat.

    OdpovědětVymazat
  21. "Ze se CR zacina radit ke statum, ktere si privydelavaji prijmem ciziho odpadu, je (podle vseho) fakt."

    Musím Vám zopakovat, že ČR jako stát z dovozu odpadu nebohatne, právě naopak. Spíš by platilo, že Německo je státem, bohatnoucím z vývozu odpadu do ČR. Pro ČR pak platí, že se vyplatí založit si zde živnost založenou na zaneřáďování krajiny. To je ostuda, o tom žádná.

    Bydlení blízko jakékoliv dílny, továrny, lomu, pískovny... ale i dálnice je problematické. Vím o tom svoje.
    Bohužel jedoucí auta v dohledné době tišší nebudou, odstřel kamene hlukové limity překračovat musí a bruska v dílně hvízdá jaksi z principu věci. Něco lze eliminovat, ale dokonalé by bylo snad jen žít v lese a sbírat tam maliny.
    Naproti tomu blízké soužití s Cikány má tu vlastnost, že ty problémy nevyplývají nutně z podstaty života. Valná většina z nich je zbytečné obtěžování. V tomto ohledu naštěstí nemám nijak extrémní zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  22. Jako cizinec prece nemam duvod se nejak hanlive vyjadrovat o lidech z Ukrajiny, kteri Cechum a Slovakum berou praci.

    Ze se casto jedna i o akademicky vzdelane Ukrajince, ktere do byv. CSSR vyhnala bida jejich zeme, je fakt.

    Slovem »ksindel« jsem chtel pouze demonstrovat mineni proletariatu, tedy tech vsech soudruhu Lopat a Kladiv valejicich se v CZ a SK po hospodach.

    Vase uvazovani je, mily Gogo, asi nejak zatizeno malosti mistnich pomeru a jakymsi vlastenectvim (za kazdou cenu).

    Nevim, co si mam myslet o cloveku, ktery se za hranicemi boji rozbalit si svacinu z domu, aby se mu tam nahodou nekdo z tamnich neposmival. Mohu Vas ujistit, ze jim to je jedno, ale nad Vasi svacinou bude urcite ohrnovat nos a posklebovat se Vas malomestacky krajan. On se ale sam futruje "moudre" tam, kde ho nikdo nevidi. Cechoslovaci maji halt dost zvlastni povahu.

    Zdejsi lide jsou totiz jeste mnohem setrnejsi a i oni si berou na cestu jidlo z domu. Proto jsou i mnohde stolky s lavicema u silnicnich odpocivadel.

    V restauraci je celkem normalni, ze Vam nedojedenou porci v ramci moznosti zabali na cestu sebou. Zkuste o to pozadat nekde u Vas.

    OdpovědětVymazat
  23. Takže slovo ksindel jste použil proto, abyste demonstroval výrazivo českých "lopat".
    No vidím, že máte smysl pro argumentaci.
    Vůbec ta formulace celé věty myslím stojí za to a je skvělou demonstrací Vašeho přístupu. Nechápu, jak můžete s takovým výrazivem někoho kárat za povýšenectví.

    Uvažování je vždy poplatné zkušenostem, já jistě nejsem výjimkou. Na druhou stranu člověk zase lépe zná reálie, pochází-li z poměrů, o kterých se debatuje.

    S tou svačinou já nemám problémy. Nejvíc kritiky na svačinové turisty ale slýchám právě buď od emigrantů nebo od náhle zbohatnuvších Čechů. Samozřejmě pak od těch, kterým to kazí kšefty. Některé slabší nátury to pak těžko snášejí, já ale mezi ně nepatřím.

    Jídlo si s sebou nebalím, protože nemám problém porce dojíst, spíš naopak. Pokud jsem měl možnost sledovat u přátel, nebyl to nikdy problém (ovšem jen asi 5 případů).

    OdpovědětVymazat
  24. Obavam se, ze Vasim 5-ti pratelum pribalil csl. vstricny personal ke zbytkum jidla i par plivancu. Ale na tom uz dnes nesejde.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>