20. dubna 2009

Ahmadínežád opět o Izraeli

Íránský president Mahmúd Ahmadínežád na dnešní konferenci OSN o rasismu svými komentáři "vyprovokoval" řadu států, včetně České republiky a zastupitelů členských států EU, k odchodu z jednací síně. Český tisk (iHned, ČN, Novinky) samozřejmě ani část z Ahmadínežádova projevu nezveřejnil, proto cituji z francouzského Le Monde:
Po konci druhé světové války se [spojenci] uchýlili k vojenské agresi, aby pod záminkou židovského utrpení zbavili jeden národ [jeho vlastní] země . . . Vypravili migranty z Evropy, ze Spojených států a ze světa Holocaustu [sic] za tím účelem, aby zřídili rasistickou vládu v okupované Palestině (...) Měla by být vytvořena snaha k tomu, aby byla sionistickým zločinům a jejich zastáncům udělána přítrž.
Ve stejném článku je i zmíněn výrok francouzského presidenta Sarkozyho, který Ahmadínežádův výstup odsoudil jako "nepřípustnou výzvu k rasové nenávisti." Je zde publikována i jeho žádost k Evropské unii, která by dle něj měla tento útok odsoudit "s veškerou rázností". Poměrně zajímavá je i poznámka z výše uvedeného zdroje na serveru Novinky, kde stojí:
Mahmúd Ahmadínežád je jedinou hlavou státu, která se účastní konference. Zástupci několika zemí kvůli jeho přítomnosti na setkání do Ženevy nepřijelo. Jsou mezi nimi USA, Izrael, Německo, Austrálie, Nový Zéland, Nizozemsko, Itálie a Polsko. Činitelé těchto států se obávali protižidovských výpadů.
Zajímal by mě názor diskutujících LW, osobně mě však útlocitnost západních "vůdců" po masakru v Gaze zaráží (ale nepřekvapuje). I přes nepochybně ne zrovna vybíravý slovník Ahmadínežáda se mu nedá upřít značná část faktické pravdy, ale to už zde bylo diskutováno několikrát.

Update: pár dalších střípků publikoval narozdíl od zbytku britského tisku i Telegraph. Ten, na rozdíl od Le Monde, mimo jiné vytrhl frázi "sous le prétexte de la souffrance juive" (pod záminkou židovského utrpení) z kontextu a místo toho uvádí
EU diplomats launched a walk out when Mr Ahmadinejad claimed that the "pretext of Jewish suffering", a reference to the Holocaust, had been used to create Israel.
Což evidentně mění význam, jelikož namísto toho, aby se hovořilo o tom, že "židovské utrpení bylo využito jako záminka", hovoří se o "výmluvě o židovském utrpení", což podrývá autenticitu válečného utrpení židů jako takového.

Update 2 (21.3.): Server Czech Free Press přinesl ještě další zajímavý výňatek:
Když se zástupci Evropské unie zvedli a odcházeli při jeho projevu ze sálu, Ahmadinežád dodal: „Chtěl bych vážené přítomné požádat, aby tyto lidi omluvili. Jsou totiž dezinformovaní. Zatímco mnozí proponenti rasismu dnes rasismus slovy i hesly odsuzují, několik mocných zemí má volnou ruku k tomu, aby rozhodovaly o osudu jiných národů, a to ve svém zájmu, přičemž mohou beztrestně porušovat všechny zákony a humanitární hodnoty.“

20 komentářů:

  1. poucne video GP :-)
    Jen co padla rec o Palestine a Israeli pratelske staty koordinovane opoustely sal:-)
    Vestsina ale zustala a zvukove nekoordinovane ale zato jednoznacne komentovala odchod nekterych demokracii.
    Vzorove opustene demokraticke delegace pak jiz neslysely dalsi tvrda slova vcetle takovych:

    Ladies and gentlemen: Who is responsible for the current global economic crisis? Where did the crisis start from? From Africa? From Asia? Or was it first from the United States?"

    Neni to typicka ukazka jak na nas ostatni svet dnes pohlizi ?

    Alespon vidite souzi demokrate, ze jste udelali chybu, kdyz jste dosud nuklearne nerozbombardovali to hnusne Iranske hnizko odporu.

    Nakonec jeste z nej bude vudce utlacovanych narodu:-(
    Sakra neni jiz na case nastolit celosvetovou vladu, ktera tu verbez vzbourencu umravni?

    OdpovědětVymazat
  2. se mu nedá upřít značná část faktické pravdy

    No a v tom je právě ten problém. Lidská práva již nejsou co bývala, teď už nejde o to že někde někoho zmlátili policajti, je to univerzální záminka k rozpoutání války, tzn. příliš háklivá záležitost, při které je možno při neopatrném zacházení přijít k úrazu (proto absence hlav států) a hlavně je snaha bránit tuto značku před neoprávněným použitím, tak jako si chrání Adidas pruhy.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes prednost maji lidska prava
    ze vsechna slava polni trava
    hned zatracen bud kazdy navzdy
    kdo kuje pikle a z nich vrazdy
    jen politicka korektnost
    ted zasadni je lidska cnost

    vsak s Adidasem srovnani,
    mi hruzu trochu nahani
    mit na svobodu monopol
    a v penezich jen dluhy
    ze ne ten kdo je nadelal
    ze platit ma je druhy

    To tezko lidu vysvetlis
    a obtizne pak hledat skrys
    az lid zle bude rozhnevan
    svet bohatych tez rozmetan
    --------------------------
    Zadne zpravy o tom, ze kdyz si odskocili nasi zastupitele na kafe (pri Iranskem projevu nevule nad nasim pokryteckym svetem), ze se konecne domluvili ci jak se domluvili nedomluvili na dalsim humanitarnim zakroku?
    To se Lid obecny dozvi kdy?
    Az v den D a hodinu H aby prekvapeni bylo vetsi?

    Uz je na case aby se Lid
    po delsim casem neinvazniho primeri dozvedel neco z kuchyne mirotvurcu opet positivne zasadne vyvozne demokratickeho, neco podobneho mirovemu tazeni na Irak.
    Amen

    OdpovědětVymazat
  4. Zde je ve francouzštině poněkud jiný pohled na náš odchod z konference, než podávají česká média. Např.:

    Les 23 États membres de l’Union européenne présents sont sidérés : « vous ne pouvez pas faire ça unilatéralement, vous exercez la présidence de l’Union », lui font-ils valoir. « Discutons-en avant, ce n’est pas à l’Iran de nous chasser ». Rien à faire. L’ambassadeur tchèque quitte la salle.

    OdpovědětVymazat
  5. Nemohl byste to přeložit do řeči pro heterosexuály, Alkibiade?

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrá, tady je pár úryvků:

    Vyslanec České republiky ohlásil svým ohromeným evropským partnerům, že z Prahy obdržel instrukce k opuštění konference poté, co Mahmoud Ahmadínežád vyslovil své antisemitské komentáře (...) 23 členských států projevuje svůj údiv: "to [odchod] nemůžete udělat jednostranně, jste předsedy Evropské unie", kladl mu na srdce.
    "Mluvme vepředu [před sálem],Írán nás vyhnat nemůže". Bylo to zbytečné. Český zástupce opustil jednací sál. "Česká republika jednala, jako kdyby nevykonávala předsednictví, chovala se jako stát," přidal [onen francouzský diplomat] v rozhořčeném tónu. Nacházejíc se v politické krizi, Praha tak, zdá se, abdikovala na výkon své funkce. "Je to naprostý bordel" [sic]...

    OdpovědětVymazat
  7. No a co , české representaci se daří jasnými gesty a kroky vyjadřovat v evropské politice širší, morální rozměr, kde i mj. vztah k Israeli a izraelská otázka vůbec je prubířským kamenem, rozměr překračující mnichovanské francouzské představy o usmiřování Ahmadínežáda i francouzské představy o tom, jak se k tomu /ahma-rhetorice/ má stavět EU jako celek, i fr. představy o tom, co to je vlastně EU.

    Prostě ve zkratce, podařilo se nám jednou udělat něco správně. Mnoho takových politických kroků na svém kontě bohužel nemáme.

    Celá desetiletí byla politika EU vůči Is. vedena v intencích antisemitských a usmiřovacích frantíků, švédů atd.
    To je najednou divení, že je tu i jiný postoj:)))

    S lidmi jako Ahma.. se nemluví!

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně tak magne. Nevím proč bychom si měli tady (i jinde) sedat na zadek před názorem nějakých francouzských diplomatů. Frantíci jsou svými úchylnými politickými představami a jejich vnucováním zcela profláklí a většině ostatním k smíchu.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, ta legrační parta, která je v demisi a bude vystřídána s velkou pravděpodobností rudo-oranžovou koalicí (díky vlastnímu přičinění, nutno dodat), toho opravdu zmůže a jeden teatrální krok bezesporu strčí do kapsy diplomatické matadory jako je Kouchner a další. To určitě.

    Jinak vážení, diplomacie není o tom, že provedeme líbivé gesto, za které se v úzkém kruhu poplácáme po zádech a sklidíme trochu potlesku za to jak jsme "morální", ale o úporné snaze hledat konsenzy, které se těžko vydřou a lehce vytratí právě různými haleluja postoji.

    S Ahmadínežádem se samozřejmě mluví. Nemluvit si můžete dovolit s Davidem Dukem, který vás opravdu nemusí zajímat, ale ne s představitelem jak pro přední tak střední východ strategicky důležitého státu. Mě osobně jeho projevy příliš po chuti nejsou, ale je potřeba si uvědomit, že je to provokatér a že právě diplomatická faux pas jako je odejití delegace na truc podporují íránskou zatvrzelost a dávají Ahmadínežádovi do ruky další důvody pro další provokace.

    On si ve skutečnosti nic jiného, než izraelský útok nemůže přát :-) Stane se hrdinou, Izrael zas bude nenáviděn o něco více, jaderný program to stejně nenaruší a pokud by se Izrael rozhodl pro delší operaci, vzbouřené mezinárodní mínění jej stejně dřív nebo později donutí zastavit. Oslabí to Ameriku a stejně tak poštve Turky proti Západu (a přitom hledání co nejlepších vztahů s Tureckem je stěžejním bodem obamovské doktríny, za kterou cítím Brzezinského).

    Jestli někdo mluví o "Západu" a chce útok na Persii, mám pro něj jen jedno označení. Geopolitický ignorant.

    OdpovědětVymazat
  10. nesedáme před frantíky na zadek, páč nemáme Benoista, lébrž např. Heideggera na nočním stolku:)))

    vidavida, jak se opět ukazuje, že fenomén Israele a židovská otázka je vládnoucí ve světovém dění, je to průsečík politických siločar, svářících se hodnot mnoha kultur, zdroj dějinné energie "udávající tón" světu, pevný bod ve vesmíru s gravitací, která poutá a nutí téměř každého odkudkoli z názorového spektra, se k tomu nějak vyjadřovat,najednou existenciálně cítíce puzení dát do řešení něco ze své energie, odhalujíce svou autenticitu....tedy kromě cnema, který se vyjadřuje proto, že je to jen nafouklá mediální bublina, to je jasnačka:)) vysvětluji si to tak, že levicově smýšlející cnemo je existenciálně rozporován a zaneprázděn krisovým vyhazováním svých zaměstnanců z práce, pomýšlejíce zároveň na další možnosti úživy, jež vidím proň v oblasti pašování margarínu jako za starých časů....

    OdpovědětVymazat
  11. magnus: já mám na nočním stolku oba a k tomu Krkonošské pohádky....

    OdpovědětVymazat
  12. Ad OS: svým způsobem má MM pravdu. V dnešním světě, kde na všech frontách vítězí ZLO, lež a proradnost, loupež, vražda, útisk a nenávist, je Israel vskutku malým koncentrátem toho všeho, takže se sledováním té situace tam člověk dozví něco o světě, který ho obklopuje.

    OdpovědětVymazat
  13. milý SOS..tj Soudruhu OS....je hezké vidět jaké zadostiučinění vyjadřujete ohledně podle Vás asi jistě diplomaticky na výši jsoucího sestřelení vlády paroubkem a 2 zelenými píčami:)))

    Svým známým neonáckovským populismem jste velmi vlevo, takže to nepřekvapí.


    "Západ" si neberte do úúúst, neboť nemáte ponětí, co to znamená.

    "jaderný program to stejně nenaruší"..buďte si jistý, že pokud k útoku dojde, tak to onen program naruší:)))


    Protože neznáte židovské dějiny ani židovskou mentalitu, tak tu hloupě píšete o vlivu nějakého momentálního možného mínění na Iz. o Turecku a oslabení Ameriky či co... to je ale pro rozhodování Iz. irrelevantní:)))

    Uvědomte si, že jejich každý čin je poměřován 4000 let israelských dějin a intence jsou rozvrženy na stovky let dopředu. Jiná půda pro reflexi je vnímána jako druhotná, byť se tu a tam přihlíží....

    Nemyslím, že smysl poslední věty pochopíte:)))s Vaším prismatem
    "vom Gipfel zum Gipfel bei Teplitz"...

    OdpovědětVymazat
  14. Vodník: Vždyť to já mu neberu :-)

    SMM: ale já jsem nikde neřekl, že sestřelení vlády považuju za dobrý krok :-)

    "Západ" si neberte do úúúst, neboť nemáte ponětí, co to znamená. a vy jo?

    to je ale pro rozhodování Iz. irrelevantní:))) pro něj ano, ale jejich útok bude mít katastrofální dopady na stabilitu v regionu

    hlavně že vy víte kdo má jaké prizma dojmologu :-))

    OdpovědětVymazat
  15. Nesmyslná česká zahraniční politika vůči Střednímu východu již naštěstí brzy skončí na smetišti dějin. Je to velká chance pro levici (ČSSD), která tak může napravit negativní dojem, který vyvolala svým postojem k radaru.

    Politika EU, byť velice málo, zůstává rozumnější: ""Domníváme se, že dobré vztahy s Izraelem jsou (pro EU) zásadní, ale nemyslíme si, že přišla chvíle jít za dosavadní úroveň vztahů," řekla Ferrerová-Waldnerová na tiskové konferenci v Bruselu."

    UPI: "Closer relations between Israel and the European Union depend on restarting the peace process with the Palestinians, the European Commission said Thursday." Ono to na první poslech nezní příliš hlasitě, ale těm israelským šílencům je to dostatečně hlasitý signál.

    Ruští politici Israele: "Lieberman řekl, že všichni zahraniční politici, s nimiž se nedávno setkal, včetně Topolánka, s ním v rozhovoru používaly termíny okupace, osady a osadníci" jsou mezinárodně isolováni. Ani ten nejvíce proisraelský fanatik si totiž netroufne schvalovat israelské 40 let trvající porušování mezinárodního práva výstavbou illegálních osad na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Věřím, že nakonec i Israel bude muset uznat odpornou genocidu, jíž se dopustil, a připustit návrat potomků obětí.

    OdpovědětVymazat
  16. Vodniku :-(
    Tys ve 2vetach vlastne rekl totez co iransky plesident :-(

    Co me na zdejsi vymene prekvapuje, ze vetsina zdejsich moudrych jakoby ignoruje jak to v tom Svajcu opravdu bylo.
    Nadpis sice rika dost nepresne""Ahmadínežád opět o Izraeli", ale predevsim to byl proslov proti CELEMU Zapadu vcetne Israele. To hlavni a co tu vsichni nevim proc ignorujete, je fakt, ze to byl proslov k Svetu ci presneji k vetsine statu sveta. A mel svuj dopad.
    Ze 140 statu odesly delegace JEN vetsiny statu EU.
    Na vice nez 100 statu sveta ze 140 zucastnenych vsak proslov mel svuj dopad a patrne o to recnikovi slo.
    Za "Zapad" odejde ci neodejde nebylo dulezite, proslov splnil sve:-(
    -------------------------------
    A divisive speech by Iranian President Mahmoud Ahmadinejad on Monday, which attacked Israel, caused a protest walkout by European Union members and prompted speedy condemnations from the UN Secretary General Ban Ki-moon.

    The Czech Republic pledged not to return to the conference after the speech, though other EU members did and were present during the adoption, except those who had boycotted from the onset. In all, UN officials said at least 140 states were present to adopt the document by consensus, though it would only be officially confirmed as the final outcome document at the conference’s last session on Friday.

    The Durban Review Conference taking place in Geneva, Switzerland is the follow-up to an anti-racism conference which took place in the South African city in 2001.
    ------------------------
    v r.2001 z Durbanske konference odesla delegace Israele a USA.
    Ta byla mnohem radikalnejsi :-(
    Tehdy byl prednesen pozadavek ze kolonialni mocnosti mohou za veskerou mizerii sveta a mely by se nejen omluvit, ale hlavne platit a platit.
    Ve srovnanim s tim je konference ve Svycarsku jen slabym pokracovanim boje 3 sveta proti Zapadu. Ctenar si jiste sam snadno domysli ze Iransky president je vetsim nebezpecim pro Zapad jako burcujici vudce utlacovanych, nez jako president statu, ktery je schopen si vyrobit jadernou zbran. Treba ta Pakistanska by mohla byt hrozbou jiz dnes vecer:-)
    Opakuji jen jisteho emerickeho senatora kdyz rikam, ze demokracie je tam na spadnuti, k snidani,k obedu , k veceri :-(
    God bless You

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>