19. dubna 2009

SCIO a politicky korektní krasomluva

Zvědavec informuje o zajímavé aféře se SCIO testy. Celá kauza "sionistické propagandy" v testech je zřejmě přehnaná, nicméně reakce Jiřího Simonidese ze SCIO na uveřejnění daných testových otázek Zvědavcem vypovídá o tom, jak podobné korporace v dnešní době (ne)vedou diskuse:
Pan Simonides odpověděl, že mu nejde o tzv. „kritiku“ (slovo kritika dal do uvozovek) a že se nebudou vyjadřovat k naprosto irelevantní námitce, která se netýká testů, ale pouze ideologického přesvědčení samotné stěžovatelky a přidal, že diskuse vedou pouze na takových místech, kde není propagována rasová, náboženská a etnická nesnášenlivost. Znovu zopakoval, že si přeje, abych texty odstranil.

42 komentářů:

  1. Pan Simonides podle mne odpověděl zcela adekvátně. Námitka studentky je skutečně IRELEVANTNÍ a skutečně se týká pouze a jen jejího ideologického přesvědčení. Vysvětlím proč. Se SCIO testy mám poměrně bohatou zkušenost, poslední tři roky totiž saturujeme chřtán jednoho osmiletého gymnázia vždy jedním z naších dětí. Každý rok jedno. Jak v té pohádce. Na přijímacích zkouškách se používají testy SCIO. Proto používáme k přípravě jejich cvičící sady. Děti absolvovaly řadu Národních srovnávacích zkoušek (samozřejmě pro jejich věkovovou kategorii.) Obecné studijní předpoklady nezkoumají znalost, ale schopnost analýzy, práce s tabulkami, grafy, textem apod. Proto informace postižené (spíš praštěné) studentky, že tam byly" čtyři otázky na současnou izraelskou politiku! To jsem protestně přeskočila, jenže tím pádem jsem vyhodila čtyři stovky (tolik jedna zkouška stojí), protože ztráta bodů je markantní." ...považuji za úplný blábol. Množství těch textů a jejich témat v testech, které jsou k testování schopnosti práce s textem potřeba (jde většinou o novinové články), je OBROVSKÉ a tématicky náročné. Od biologie, přes kulturu, cestopisné údaje, dějiny, odborné postupy až právě k politice. Proč by mělo být téma izraelská politiky tabu a nesmělo se toto téma v testech použít???? O samotnou politiku přeci nejde, její znalosti se nepředpokládají, jde jen o to, jak student text pochopí a jak s uvedenými informacemi umí naložit!!! Co by asi jiný a podobně praštěný student řekl na dva texty v jednom testu! věnující se čaji (historie pěstování čaje v Keni a vliv zeleného čaje na zdraví.) Mohl by stejně tak na protest prásknout testy s tím, že jej chce ovlivnit čajová lobby a narušit jeho identitu milovníka dobré kávy. Absurdní? Ne. Zcela stejné. Izraelská politika, současná i minulá, resp. doprovázející zrod tohoto státu (viz Herzl), ať s ní souhlasíme nebo ne, je součástí světa kolem nás, a jako téma ji z mapy dění vymazávat může chtít jen nezralá, ideologicky zaslepená osoba s vymytým mozkem. Brát takový vejšplecht vážně může proto jen Zvědavec a různí skrytí nácíčkové operující na tomto webu.

    OdpovědětVymazat
  2. Považuji za obrovskou drzost zakazovat zveřejnění proběhlých testů těmi, na něž byly aplikovány pod záminkou autorských práv. Utajovat obsah školních zkoušek to nenapadlo ani Orwella. Myslím, že by pomohl komunitní útok na monopolistu, který z toho rejžuje a ještě se chová arogantně.

    Co se týká obsahu, nic nového pod sluncem. I my jsme trénovali na úspěších CCCP a úderníků. Podle mne stačí vysvětlit potomkovi to, co vysvětlili naši rodiče nám. Ve škole říkej, do čeho tě nutí a mysli si svoje.

    >Izraelská politika, současná i minulá, resp. doprovázející zrod tohoto státu (viz Herzl), ať s ní souhlasíme nebo ne, je součástí světa kolem nás, a jako téma ji z mapy dění vymazávat může chtít jen nezralá, ideologicky zaslepená osoba s vymytým mozkem.

    Stejná součást jako Stalin nebo Goebbels:) Sice nevím, proč by všichni nepřátelé měli mít vymyté mozky. Lidé v uprchlikých táborech asi nebude ideologie moc důležitá, řekl bych.

    OdpovědětVymazat
  3. Docela jste mi překvapil cnemo, myslel jsem že naopak oceníte jak je součástí testů i test schopnosti abstrahovat od politických/světonázorových preferencí a řešit úlohy nezaujatým, logickým vhledem do obecných zákonitostí, čili zkoumat a vyhodnocovat fakta. Pokud to ta studentka nedokázala, nebo-li nepochopila zadání, pak je jen správné že o ty body přišla.

    OdpovědětVymazat
  4. Mne by naopak moc zajímalo, jak by vypadala reakce, kdyby se předkládaly texty s opačným vyzněním, popisujícím např. genocidu Palestinců rukou Izreele. To by byly protesty! A zdalipak by stačilo odpálkovat rejpaly tím, že jde jen o pochopení textu a zbytek je irrelevantní a poplatný politickému přesvědčení pomateného studenta?

    Se scio testy mám také zkušenosti, zatím pouze M+Č+všeobecné pro děti ve věku 11 let (přijímačky na osmiletá gymnázia). Občas jsem kroutil hlavou a bavil se s ředitelem, jak jsou spokojeni a co říkají na některé otázky.
    Když pominu dobrý vývar pro scio, tak to má dost výhod. Jednotné testy umožní srovnání a eventuelně i přestupy mezi školami. A kvalita je celkem slušná - myslím, že lepší než narychlo uplácané příklady škol, které by si nedaly záležet.

    Naštěstí mne zatím minula politická témata.

    OdpovědětVymazat
  5. Já nevím, ale mně to nepřipadá jako že ten text vyznívá nějak "pro-izraelsky" nebo "sionisticky" jak byste to chtěl nazvat (myslím ten první).... co ta "politicky nekorektní" zmínka o "bohatých amerických Židech"?.... je to citát z časopiseckého článu roku 1996 (čili ne moc aktualni), hlavně popisuje komplexní situaci (čili ideální na zjištění nakolik je student schopen chápat psaný text)...

    Ten druhý text, resp. otázka, je "politická", nebo spíš "sociologická" nebo "historická", ale to je snad úmysl té části testů, ne? Jasně že kdyby tam byl citác z Mein Kampfu (což opravdu není srovnatelná třída textu, ale pro příklad), tak by ječeli někteří extremisté z druhé strany.

    Já v tom opravdu žádnou propagandu ani politickou korektnost nevidím, ani v jednom ani druhém.

    Možná proto že nehledám nějaké spiknutí a konspiraci za každým bukem.

    U cnema mi překvapilo jak pořád víc a víc (mohu-li soudit) vidí všechno bezvýhradně "v politických souvislostech"...

    OdpovědětVymazat
  6. Já už si přesně texty nepamatuji, ze Zvědavce to zmizelo. Reakce té slečny mi přišla ujetá, já ty přecitlivělé reakce moc nemusím z obou stran.

    Kapitán má myslím pravdu v tom, že otázky a kontext úloh bývá poplatný době a politické orientaci. Sovětské pionýry pamatuji z článků i já a když jsem otevřel učebnice fyziky z 50. let, tak tam jsou takové vsuvky časté. Naopak ten zbytek mi přišel většinou kvalitnější než dnešní učebnice.

    Já jsem chtěl říct, že pokud už přijmeme za fakt, že v textu pro rozbor může být cokoliv včetně určité politické (nebo multikulti nebo zelené nebo proEU ...) masáže, tak bychom měli vždycky zauvažovat, co kdyby se to tam objevilo s opačným znaménkem. Když jde pouze o to cvičení z pochopení textu ...

    Domáhat se ochrany autorských práv tímto způsobem .. divné.

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím s Michaelou (až na ty poslední dva poněkud zbytečné řádky). Mimo jiné z osobní zkušenosti vím, že samotné SCIO většinu svých testových otázek samo nevytváří, ale často na ně najímá procentuálně nejúspěšnější skladatele jejich testů na vysoké školy. Samozřejmě, vše prochází kontrolou jejich stálých zaměstnanců. O propandu nejde, postoj studentky (která si za ztrátu svých 400,- opravdu může sama, proč by někdo měl brát ohled na její subjektivní nechutenství číst články od Herzla nebo zaujímající jistý ideový postoj?) i Zvědavce mě také zarazil jako mírně paranoidní. Spíše bych to považoval za reflexi denodenního kulturního "šumu," jak zřejmě naznačil Kapitán, který pouze nevědomě zobrazuje ty názory a pocity, které jsou součástí kultury dané společnosti bez toho, aniž by bylo uvažováno nad tím, že přítomnost textů z opačné strany by byla ideologicky (a opět "subjektivně") nepřijatelná.

    OdpovědětVymazat
  8. gogo: odkazy na ty dve diskutovane otazky v cnemove prvnim diskusnim prispevku jsou stale funkcni....

    ... no ja nevim co by bylo k temto otazkam "s opacnym znamenkam", protoze, alespon u te prvni, zadne znamenko nevidim.... mohl by tam byt treba text o palestinskych volbach? po tom by podle mne ani nestek' pes.

    U te druhe otazky je to myslim zejmena logicka uvaha: co a jak a o cem asi psali (cili kdo asi byli) Masaryk, Marx, O'Connel, Herzl? Klidne se priznam ze jsem autorstvi odhadl vylucovaci metodou, stejne jako predpokladam drtiva vetsina studentu...

    Ty texty nejsou zadne "vsuvky" ale proste texty (ten prvni vic, ten druhy o hodne mene) se kterymi se studenti setkavaji a meli by byt schopni jim rozument a zaradit do souvislosti.

    Proc v tom porad hledat "politicke souvislosti"? A politickou korektnost??

    OdpovědětVymazat
  9. Bohužel to vypadá, že tolerance Kameňáku je diagnostická.

    Jen proto asi může cnemo srovnávat evidentně neutrální článek o Izraeli s články o údernících z CCCP.

    A proto také může odpovědět na faktickou poznámku, že Izrael prostě existuje a nelze jej ignorovat a člověk by měl jeho historii znát jako historii kteréhokoli jiného státu, kameňácky vtipnou poznámkou: "Stejná součást jako Stalin nebo Goebbels:)"

    Asi si pan cnemo nevšiml, že o obou těch pánech se učí a každý je zná. Tudíž bez ohledu na rafinovanost jeho humoru ostrého jako břitva jde o zcela mimoběžnou poznámku.

    A že tam nebyly zmíněny utečenecké tábory? Ach ano, ten kdo věčně pranýřuje "demokratůrníky" a jejich politickou korektnost, se náhle může posrat, že se do krátkého článku nevešlo všechno, co vydá na knihu.

    Vy exemplární případe hypertrofické politické korektnosti, Vaše argumenty jsou stejně blbé, jako kdybych já Vám teď začal vyčítat, že jste do svého komentáře nenapsal, že kromě Izraelců za ty tábory mohou okolní arabské státy, protože nechtějí přijímat uprchlíky.

    OdpovědětVymazat
  10. Stačí Vám, že sem právě v Německu, v důsledku čehož mi hlásí youtube u obou dvou videí - This video is not available in your country...

    OdpovědětVymazat
  11. Z toho si nic nedělejte. To samé platí v ČR zase pro jiná videa.

    OdpovědětVymazat
  12. Mně to zase hlásí u originálního videoklipu k London Calling od Clash...

    OdpovědětVymazat
  13. Jen člověk vytáhne paty, už je bitý jako žito:)

    >Bohužel to vypadá, že tolerance Kameňáku je diagnostická.

    Na podobné moudra krasoduchů měl jeden můj kamarád velmi pěknou průpovídku: Tady děláš dámu a doma žereš z květináče:)

    >že Izrael prostě existuje a nelze jej ignorovat a člověk by měl jeho historii znát jako historii kteréhokoli jiného státu,

    To jistě, jen histotii Izraele o trochu líp, že ano:) Je to trochu jako bolševická znalostní soutěž o CCCP. Všecho už tu bylo, jen kulisy se trochu mění. Naprosto nechápu, proč by měli děcká znát výrok jakéhosi nacionalisty z minulého století, když jim dělá problémy přímá úměra.

    >Stejná součást jako Stalin nebo Goebbels:)"

    Bez těchto dvou pánů by tento stát nevznikl, nebo se pletu?:)

    >se náhle může posrat, že se do krátkého článku nevešlo všechno, co vydá na knihu.

    Popravdě, obsah otázek je pro mne až druhořadý. Kdyby SCIO existovalo ve středověku, jsou tam třeba ukázky z Kladiva na čarodejnice, za bolševika spisy klasiků. Je to běžné, že elita zaplevelí školství svou agendou. Co mi opravdu vadí je, že se testy používají v přijímacím řízení a jsou defakto tajné. To je skutečná zhovadilost.

    >že kromě Izraelců za ty tábory mohou okolní arabské státy, protože nechtějí přijímat uprchlíky.

    A proč by měli? Oni je nevyhnali. Vždyť je klidně mohli přijmout jiné země. Od té doby, co přelet na opačnou stranu zeměkoule trvá tak 20 hodin je geografická blízkost slabý argument.

    OdpovědětVymazat
  14. ? Jezovec

    >U cnema mi překvapilo jak pořád víc a víc (mohu-li soudit) vidí všechno bezvýhradně "v politických souvislostech"...

    Asi máte pravdu, trochu to přeháním. Má jenom pocit, že všechno vrací. Od mého dětství se vlastně ideologický nátlak jen uvolňoval. Posledních pár let mám pocit, že se vracíme do 70. let. Jako bych to už jednou prožil, jen ten směr vývoje je opačný. K horšímu.

    OdpovědětVymazat
  15. "Naprosto nechápu, proč by měli děcká znát výrok jakéhosi nacionalisty z minulého století, když jim dělá problémy přímá úměra."

    Člověče, četl jste ty odkazy co jste sem sám postnul? Skutečně jste z toho nepochopil, že "děcka" ten výrok znát vůbec nemusejí, ale pokud mají základní anung o světě, tak by na to, třebas vylučovací metodou, prostě měli přijít??? ... Teda koukám na váš bystrý úsudek. Za těch komoušů taky vystudoval kdekdo koukám.
    --------
    "Co mi opravdu vadí je, že se testy používají v přijímacím řízení a jsou defakto tajné. To je skutečná zhovadilost."
    Váš socrealistický vztah k autorským právům jste ukázal již mnohokrát, což o to. ... Ty testy někdo vytváří, s nějakým know-how (velmi dobrým musím říct). Na každém testu z národních srovnávacích zkoušek je napsáno "Žádná část tohoto materiálu nesmí být žádným způsobem reprodukována bez předchozího souhlasu SCIo". Mně to zní pochopitelně. Tady nejde o žádné tajnosti, ale o ochranu intelektuálního vlastnictví.

    OdpovědětVymazat
  16. "Od mého dětství se vlastně ideologický nátlak jen uvolňoval. Posledních pár let mám pocit, že se vracíme do 70. let. Jako bych to už jednou prožil, jen ten směr vývoje je opačný. K horšímu."

    Jaký cítíte ideologický nátlak?
    Co konkrétně jsou vaše děti ve škole nuceny ??? ad "Podle mne stačí vysvětlit potomkovi to, co vysvětlili naši rodiče nám. Ve škole říkej, do čeho tě nutí a mysli si svoje."

    To jsou pro mne záhadná sdělení. Zkuste to prosím už konečně jednou rozvést.

    OdpovědětVymazat
  17. >Skutečně jste z toho nepochopil, že "děcka" ten výrok znát vůbec nemusejí, ale pokud mají základní anung o světě, tak by na to, třebas vylučovací metodou, prostě měli přijít?

    To je jen váš hloupý omyl. Toto by šlo, kdyby všechna zbývající 3 jména byla známa. Žádného chlapa jménem Daniel O'Connel neznám a velmi pochybuji, že někdo ze studentů. Věc by byla trochu jiná, kdyby se ten pán jmenoval Daniel O'Connell se dvěma "l":)

    Tato otázka neučí myslet, ale hádat. To je dobré hlavně pro televizní znalostní soutěže, technici by se ale měli podobných zlozvyků zbavit co nejdůsledněji.

    >Za těch komoušů taky vystudoval kdekdo koukám.

    To ano. Ale jak tak koukám, hlupáci jsou dnes mnohem kurážnější než dřív. Je to někdy zábavnější než Kameňák:)

    >Mně to zní pochopitelně. Tady nejde o žádné tajnosti, ale o ochranu intelektuálního vlastnictví.

    Mě tedy rozhodně, ne ale obávám se, že vám to nebudu umět vysvětlit. Asi byste těžko zkousla můj názor, že při vzdělávání lidí musí být všechny učené informace svobodné, volně šiřitelné a diskutovatelné, včetně zkušebních textů a správných odpovědí. Pokud tomu tak není, směřuje to k výuce v sektě.

    Mimochodem, co je vlastně to dílo v případě druhého příspěvku. Ten citát oprásklý z wiki i s chlupama nebo ta 4 jména pod ním? Napíšu za sebe vaše jméno a vašeho manžela a budu vybírat autorská práva za jmenovku na vašem zvonku u baráku:) Já osobně bych se styděl, odvolávat se v otázce takového "díla" na autorská práva.

    OdpovědětVymazat
  18. "Tato otázka neučí myslet, ale hádat."

    Testy obecně neslouží k tomu, aby něco učily, ale aby schopnost myslet ověřovaly. Plus ověřily nějaké znalosti k tomu. To tato otázka podle mne splňuje velmi dobře. Rozhodně lépe než proslulé otázky z přijímaček na Právnickou fakultu, koncipované pro cvičené foxteriéry s encyklopedickými znalostmi, ale bez schopnosti dát si dvě a dvě dohromady.

    "...při vzdělávání lidí musí být všechny učené informace svobodné, volně šiřitelné a diskutovatelné, včetně zkušebních textů a správných odpovědí. Pokud tomu tak není, směřuje to k výuce v sektě."

    Opět. Testování předpokladů ke studiu není vzdělávání samotné. Blábolíte. Myslím, že to víte. Pokud ne, pusťte si Kameňáka a vplujte do světa, kterému rozumíte.

    OdpovědětVymazat
  19. >Testování předpokladů ke studiu není vzdělávání samotné.

    To si děláte ale fakt srandu, jinak si to neumím vysvětlit. Všechny testy, které musí žák překonat, aby získal požadované vzdělání jsou jeho součástí. A přijímací zkoušky zvlášť.

    >Pokud ne, pusťte si Kameňáka a vplujte do světa, kterému rozumíte.

    To snad ani nestojí za reakci. Raději mi prozraďte to sladké tajemství, jak je to s tím nešťastným Irem. Kdo to má být, popřípadě kdepak udělali soudruzi ze SCIo chybičku?

    OdpovědětVymazat
  20. "Všechny testy, které musí žák překonat, aby získal požadované vzdělání jsou jeho součástí."
    Jistěže v širším kontextu máte pravdu. Ale to neznamená, že můžete psát o testech, které mají posuzovat předpoklady ke studiu různých studentů ze škol různé úrovně blbiny typu "Tato otázka neučí myslet, ale hádat." Uvědomte si, prvotní funkci těchto testů a přestaňte švejkovat.

    "Raději mi prozraďte to sladké tajemství, jak je to s tím nešťastným Irem. Kdo to má být, popřípadě kdepak udělali soudruzi ze SCIo chybičku?"

    Ano, je vrcholně trapné, pokud je v testech chyba. Bohužel. Viděl jste už nějaké učebnice pro ZŠ? Tím SCIO neomlouvám.

    OdpovědětVymazat
  21. >Jistěže v širším kontextu máte pravdu.

    Nikoli, mám pravdu úplnou i velmi úzkém kontextu. Metoda testování se zpětnou vazbou je nejen základní metoda učení na úrovni jednoduchých neuronových sítí, ale i v makro měřítku skutečného mozku. Velmi dobrým příkladem je základní kurz VŠ matematiky. Po základní instruktáži uchopíte sbírku příkladů a jedete až získáte základní návyky. Test u zkoušky pak vypadá stejně, jen s tím rozdílem, že dostanete známku. Testování není jen metodou hodnocení, ale i učení. Je naprosto nepředstavitelné, že byste si nesměla zadání příkladů odnést, okolírovat, diskutovat s přáteli a na internetu.


    >Ano, je vrcholně trapné, pokud je v testech chyba.

    Děkuji za přímou odpověď. Nicméně právě jste se seznámila s jedním ze základních důvodů, proč mají být zkušební testy otevřené, veřejné a kontrolovatelné. Ve dvou náhodných úkolech je jedna chyba. Kolik je jich v testu o stovce otázek? Když se za nás kantor spletl, bylo možné za ním přijít a věc reklamovat. Až na úplné dementy (jeden takový byl) byl tento člověk vděčný. Byl chytřejší než SCIo, protože věděl, že není neomylný. Při uzavřenosti testů to ztrácí smysl a z monopolisty se stává bůh vševědoucí. Jak vidíte na primitivním, i když banálním případě, není tomu tak, což bylo dokázáno sporem.

    OdpovědětVymazat
  22. "Nikoli, mám pravdu úplnou i velmi úzkém kontextu. Metoda testování se zpětnou vazbou je nejen základní metoda učení na úrovni jednoduchých neuronových sítí, ale i v makro měřítku skutečného mozku."

    :)))))Dojemné, snaživý "studentíku", ale v kontextu našeho rozhovoru nemáte pravdu. Neodbíhejte od předmětu diskuse.
    SCIO testy prostě nejsou stavěny s primárním cílem testované vzdělat či učit. Holt se s tím nějak vyrovnejte. Je to prostě úplně něco jiného než když si učitel v rámci výuky svého předmětu sestaví testy, aby zjistil, co naučil, jak naučil a případně koho jak ohodnotit a ještě k tomu chce otázkami v testu studenty pohnout k nějakému způsobu uvažování.

    "Je naprosto nepředstavitelné, že byste si nesměla zadání příkladů odnést, okolírovat, diskutovat s přáteli a na internetu."

    Zadání všech absolvovaných testů si odnáší s sebou domů každý účastník všech Národních srovnávacích zkoušek. Odevzdávají se jen záznamové archy. Myslím, že by nikdo z těch, kteří si cvičné testy kupují ZA SVÉ PENÍZE, nebyl rád, kdyby nebylo ošetřeno to, že za přístup k testům zaplatí a jiní testy kopírují a rozmnožují.
    Diskuse o otázkách zakázaná není, takže nevím proč to zmiňujete. Kopírovat testy můete s předchozím souhlasem SCIa. Proč by se neozvali s žádostí o stažení svých otázek u článku praštěné soudružky studentky, co by už v 18 letech ráda rozhodovala jaké téma je tabu a jaké ne, ještě k tomu na úplně neúnosném webu, fakt nevidím důvod.

    "Ve dvou náhodných úkolech je jedna chyba. Kolik je jich v testu o stovce otázek?"

    Rukama mne prošla pěkná řádka těchto testů a na žádnou chybu tohoto typu jsem tam nenarazila. Proto mne to udivuje. Skutečně vás to chybějící "l" tak vyvádí z míry? Zrovna vás? Proslulého svými překlepy nechtěnými i záměrnými a okázale nad věcí?

    OdpovědětVymazat
  23. "při vzdělávání lidí musí být všechny učené informace svobodné, volně šiřitelné a diskutovatelné, včetně zkušebních textů a správných odpovědí."

    S výjimkou modelových příkladů toto jen odvádí od myšlení při testu a nutí to studenty našprtat se správné známé odpovědi. O to jde ještě víc, než o nějakou ochranu intelektuálního dědictví.

    OdpovědětVymazat
  24. "To jistě, jen histotii Izraele o trochu líp, že ano:) "

    Vzhledem k tomu, že dění v Izraeli v současné době ovlivňuje celou mezinárodní politiku, tak opravdu ano. To je snad logické, ne? Na LW je také každý druhý článek o Izraeli, ale o Grónsku ani jeden... Chcete Peterse nařknout z biasu?

    OdpovědětVymazat
  25. >Dojemné, snaživý "studentíku",

    Někdy vám o tom popovídám:)

    >SCIO testy prostě nejsou stavěny s primárním cílem testované vzdělat či učit.

    Jestliže překážkou je test SCIO, je třeba se učit právě tyto testy, pochopit jejich konstrukci, uvažování tvůrců a v nejhorším se učit dovednosti, zde požadované:) Minimálně tímto test determinuje proces učení.

    >Myslím, že by nikdo z těch, kteří si cvičné testy kupují ZA SVÉ PENÍZE, nebyl rád, kdyby nebylo ošetřeno to, že za přístup k testům zaplatí a jiní testy kopírují a rozmnožují.

    :)) Michaelo, vy jste opravdu produkt doby:) Co z toho budu mít, když já zaplatím SCIO a ten druhý bude muset také? Jaký prospěch mi to přinese? Uspokojení, že ten druhý také přišel o 400Kč? Takhle hloupá závist, nepřejícnost a skrblictví přinese profit pouze pro SCIO, ale to mým cílem skutečně není! Egoismus, pokud vám alespoň nepřináší profit je pitomost. Naopak, budou-li použité testy známy, sníží se jejich tržní cena, začnnou se napodobovat a nakonec nebude třeba žádná soukromá organizace, která by vysávala studenty. Více škol si podobné testy bude moci spáchat samy:), jak by to mělo být. Ale to je cíl vzdálený.

    Za bolševika jsme na politice museli psát tzv. konspekty z děl klasiků, které samozřejmě četl jen málokdo. Bylo třeba napsat (rukou) řadu několikastránkových elaborátů. Tyto věci se předávaly a půjčovaly zdarma, i když v tom autoři měli opravdu dost práce. Celý systém sytém fungoval báječně k všeobecné spokojenosti. Autoři byli vážení a občas se dočkali protislužby. Ztratný byl tehdejší monopolista - katedra ML. Na tyto organizace platí pouze komunitní útok popírající tržní principy.

    >Skutečně vás to chybějící "l" tak vyvádí z míry? Zrovna vás? Proslulého svými překlepy nechtěnými i záměrnými a okázale nad věcí?

    Rozdíl je v tom, že si za své překlepy nenechávám platit a znalost mého článku neovlivňuje budoucnost lidí. Navíc, konstrukce úkolů vyžadujících vylučovací metodu je třeba konstruovat velmi opatrně, při jakékoli chybě se rozpadnou (což se stalo).

    OdpovědětVymazat
  26. >S výjimkou modelových příkladů toto jen odvádí od myšlení při testu a nutí to studenty našprtat se správné známé odpovědi.

    Ale já přece nechci, aby byly otázky známy dopředu. Jen aby byly známy potom.

    >Vzhledem k tomu, že dění v Izraeli v současné době ovlivňuje celou mezinárodní politiku, tak opravdu ano.

    On je spíš mediální zvětšenina, skutečný vliv je podstatně menší, než odpovídá mediálnímu zájmu. Kdyby zde byla proporcionalita třeba s Čínou, muselo v testu být tak 20 citátů Mao Ce-tunga:)

    OdpovědětVymazat
  27. "Ale já přece nechci, aby byly otázky známy dopředu. Jen aby byly známy potom."

    Vy myslíte, že lze pořád a pořád vymýšlet nové otázky?



    "On je spíš mediální zvětšenina, skutečný vliv je podstatně menší, než odpovídá mediálnímu zájmu. Kdyby zde byla proporcionalita třeba s Čínou, muselo v testu být tak 20 citátů Mao Ce-tunga:)"

    Aha, takže v Číně je permanentně téměř válka, která hrozí přerůst ve světový konflikt, kvůli Číně se každou chvíli konají politická jednání neúspěšně se snažící dosáhnout jakéhos takéhos příměří. Jestli jste si nevšiml, tak Tibet a lidská práva v Číně zajímají jen pár hollywoodských herců. Jinak se Číny asi nikdo nebojí, protože Čínani nejsou blbí - komu by za války prodávali levné zboží?

    OdpovědětVymazat
  28. A vy cnemo rohlíky kupujete, nebo si je normálně kradete? Produkty vaší práce předpokládám neprodáváte či nepronajímáte, ale dáváte k dispozici zadarmo, je to tak? Nebo si počítáte alespoň náklady za materiál?

    Pokud personalistické firmy používají nějaké testy na najímání nových pracovníků, musí si ty testy nejdřív koupit (pokud nevyvinou své vlastní). Psychologové si kupují testy. Tak to prostě je. Nic vám nebrání vymyslet lepší testy než SCIO, lépe vypovídající o studijních předpokladech. Vymyslet nebo si koupit :) program na podrobné vyhodnocení výsledků každého jednotlivce. Ať v jednotlivých složkách testu (verbální, analytické, kvantitativní) nebo dovedností (znalostní, porozumnění, aplikace). Můžete vše lépe zorganizovat. Nabídnout školám. Jim se vaše know how na plošné srovnání studentsva zalíbí a budou váš přístup před Sciem preferovat. Studenti a rodičovstvo bude vyvíjet tlaky, aby se používal právě váš systém, zvlášť když za to nikdo nebude muset zaplatit ani korunu.

    OdpovědětVymazat
  29. >A vy cnemo rohlíky kupujete, nebo si je normálně kradete?

    Nekradu je, ale ofotím si je klidně:) Jestli chcete, pošlu vám to foto mailem. Používání slova krást ve spojení s informací, jakožto i srovnávání vlastnictví fyzických předmětů a informace, je zmatečné. Nikdo vám nic nevezme, test vám zůstane. Pokus o vyvolání morálních zábran pomocí těchto nesmyslných přirovnání nebo dokonce na základě současných (podle mne) zločinných a vylobovaných zákonů je v mém případě zcela marné.

    >Nic vám nebrání vymyslet lepší testy než SCIO, lépe vypovídající o studijních předpokladech.

    Typický monopolistický argument. Je pro vás cena elektriky vysoká? Tak si postavte vlastní elektrárnu a uvidíte...

    Michaelo, studenti se nevlastní vinou dostali do situace, kdy musí platit zato, aby byli vyzkoušeni a ještě se po nich chce, aby o obsahu těchto testů zachovávali mlčenlivost. Je zvrácené, když skoro jediný, komu za dobu svého studia platí v systému bezplatného školství, je soukromá firma. Docela chápu, že pro pracovníky ve školství je to pohodlné, vždyť nakonec nezaplatí oni, ale někdo jiný. Osobně bych vyplacené částky odečet od mzdových fondů rezortu, který je nakonec placen za realizaci tohoto školského systému včetně zkoušek. A bylo by posekáno:)

    OdpovědětVymazat
  30. "studenti se nevlastní vinou dostali do situace, kdy musí platit..."

    Neexistuje, že by studenti za něco nemohli. Je to škodná zvěř, kterou je třeba bít při každém setkání. Být po mém, každý semestr bych aspoň tři nejhorší studenty pověsil před kolejemi na výstrahu ostatním. Určitě by to mělo vyšší efekt než nějaké pitomé e-learningy.

    OdpovědětVymazat
  31. "Navíc, konstrukce úkolů vyžadujících vylučovací metodu je třeba konstruovat velmi opatrně, při jakékoli chybě se rozpadnou (což se stalo)."

    No pokud jsem si všiml, tak se stalo jen to, že nějaká vymaštěná píča nenapsala test a teď se to snaží svést na sionistickou propagandu, protože tam byly čtyři otázky o Izraeli. Ne že se něco rozpadlo. Pokud tedy máte na mysli tento konkrétní příklad.

    OdpovědětVymazat
  32. >Aha, takže v Číně je permanentně téměř válka, která hrozí přerůst ve světový konflikt, kvůli Číně se každou chvíli konají politická jednání neúspěšně se snažící dosáhnout jakéhos takéhos příměří.

    Vaše představa, že mezinárodní politiku tvoří země, které se angažují jakých lokálních válkách, je mylná. I třeba tato krize je důsledkem politiky Číny, která vyvedla z vyspělých zemí, zejména USA, průmyslovou výrobu (a tedy i pracovní místa) a nepřímo tak připravila dnešní krizi.

    Celkem už mne ta věčná debata o Izraeli unavuje. Je to pořád dokola, dovedeme se ještě vůbec pohádat o něco jiného?

    OdpovědětVymazat
  33. Ještě se vyjádřím k autorskému právu, protože postup SCIO je nejen nelegální, ale rovněž amorální. V úterý mám o autorském právu seminář, takže to tam zřejmě proberu jako příklad. Je to téměř učebnicové.

    Citace je upravena v § 31 autorského zákona: "(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo

    a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,

    b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,

    c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;
    vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

    (2) Do práva autorského nezasahuje ani ten, kdo výňatky z díla nebo drobná celá díla citovaná podle odstavce 1 písm. a) nebo b) dále užije; ustanovení odstavce 1 části věty za středníkem platí obdobně."

    Jedná se o učebnicový příklad užití § 31 odst. 1 písm. b) AZ. Svoboda projevu existuje právě kvůli takovým účelům. Kdybych byl p. Stworou, tak bych SCIO nevyhověl, protože kritika šíření propagandy pod rouškou testů je bytostnou otázkou veřejného zájmu.

    OdpovědětVymazat
  34. "Celkem už mne ta věčná debata o Izraeli unavuje. Je to pořád dokola, dovedeme se ještě vůbec pohádat o něco jiného?"

    Mám spočítat, kolik máte na svém blogu příspěvků o Izraeli? Sám jste přiznal svou posedlost politickými pozadími čehokoli, kupříkladu SCIO testů. Tak nedělejte potrefenou husu.

    OdpovědětVymazat
  35. "Typický monopolistický argument. Je pro vás cena elektriky vysoká? Tak si postavte vlastní elektrárnu a uvidíte..."

    Nevhodné přirovnání. Totálně.!!!

    "studenti se nevlastní vinou dostali do situace, kdy musí platit zato, aby byli vyzkoušeni"...
    Lež nebo nevíte o čem mluvíte a pak se tedy k tomu nevyjadřujte.

    "ještě se po nich chce, aby o obsahu těchto testů zachovávali mlčenlivost"...
    Lež. Že byste nevěděl o čem mluvíte tady vylučuju.

    "Je zvrácené, když skoro jediný, komu za dobu svého studia platí v systému bezplatného školství, je soukromá firma"...
    Lež nebo nevíte o čem mluvíte a pak se tedy k tomu nevyjadřujte.
    Když vaše dítě chodí na mimoškolní doučování, předpokládáte, že bude zadarmo? Dost bych se divila, slyšela jsem o dost horentních sumách. Když dítěti koupíte nějaké učebnice, cvičebnice navíc, abyste se třeba doma s ním učil, myslíte, že je vyfasujete zadara? To si teda taky nemyslím. Pořizovala jsem dětem dost učebnic, vzhledem k tomu, že většinu školní docházky absolvovaly mimo ČR na mezinárodních školách a musím vám říct, že ty bezcitné pokladní po mne normálně chtěly ZAPLATIT! Přitom mám nárok na bezplatné školství, ne?

    Hlavně jste pořád neodpověděl, jaký ideologický nátlak je na vás činěn čím dál více, že si připadáte jak v 70. letech. Taky jste nenapsal co jsou vaše děti nuceny ve školách přeříkávat. Buďto to vysvětlete nebo nejkecejte. Zdá se, že se vám nedá věřit ani slovo.

    OdpovědětVymazat
  36. >Mám spočítat, kolik máte na svém blogu příspěvků o Izraeli?

    Docela bych vám byl vděčný. Kromě tohoto jsem na žádný jiný článek nenarazil. V Google mi to našlo asi 15 výskytů slova Izrael včetně jsména socialistického bezdomovovce.

    >Sám jste přiznal svou posedlost politickými pozadími čehokoli, kupříkladu SCIO testů.

    To ano, ale nikoli posedlostí Izraelem.

    OdpovědětVymazat
  37. >Nevhodné přirovnání. Totálně.!!!

    Má jen jednu chybu, ta jiná elektrárna už existovala a nefungovala vůbec špatně:)

    >Když vaše dítě chodí na mimoškolní doučování, předpokládáte, že bude zadarmo?

    Až na zvláště natvrdlé jedince by nemělo být doučování třeba. Když chtěla moje základka zlepšit šance svých žáků na přijetí na gympl., zorganizovala doučování (zdarma). Tehdy byl problém v tom, jsme byli mezi prvními, kteří šli z osmé třídy a přitom požadavky byly stejné jako na deváťáky. Jenže to ještě nebylo školství kreativní a tržní:)

    >Hlavně jste pořád neodpověděl, jaký ideologický nátlak je na vás činěn čím dál více, že si připadáte jak v 70. letech.

    To je zcela jiný problém, ke kterému se bohužel nemohu vyjádřit zcela svobodně, protože by mi hrozilo trestní stíhání:) Bylo by to něco o z modlách minulosti, které, pod pohrůžků vězení, nahradily oběti Rudé armády - osvoboditelky, o novém bratru a vzoru, o elitou organizovaném rasizmu naopak, o krádeži veřejnoprávních médií nebo o politicích, kolaborujících s cizí mocností. Myslím si, že to vlastně ani slyšet nechcete.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>