28. srpna 2010

Ještě jednou k Dietlovi

Tomáš Pecina napsal odsudek největšího českého scénáristy, Jaroslava Dietla. Ačkoliv Koloc určitě netrpí ostalgií, ba právě naopak, nelze nevidět, že jeho výtečná úvaha je zatížena těžkou nepřesností. Vzhledem k vševládnoucímu manicheismu vidí Koloc i v normalisaci souboj Dobra a Zla. Dobro mu představují osmašedesátníci, které vidí v kdekom, včetně Dietla, zlo mu ztělesňuje normalisační establishment. Jenže takové pojetí je příliš schematické.

Na druhou stranu Dietl byl člen KSČ a nelze předpokládat, že by kommunismu nevěřil. Rehabilitoval ho Vladimír Diviš, I. náměstek ústředního ředitele ČST, který mu v roce 1974 nabídl napsal seriál o kolektivisaci vesnice – Nejmladší z rodu Hamrů (PDF). Není tedy důvodu dávat jej do jedné řady se Štěpánkem, Werichem či Gottem, u nichž lze důvodně předpokládat, že kommunismu nevěřili. Navíc spor o rok 1968 je nerozhodnutelný; nesdílím laciné antikommunistické odsudky.

Rovněž je velkou otázkou, zda líčení prostředí, které neodpovídá realitě, je lhaním. Copak idealisace není přípustný umělecký prostředek? Ano, Dietl líčí kommunistické obchody plné zboží, obětavé a nezištné zdravotníky a moudré, vzdělané a čestné aparátčíky. Všichni věděli, že to tak není. Není toto druhem kritiky? Na druhou stranu vygumoval KSČ z nemocnice. Není i to druhem kritiky? Nechtějme po uměleckém díle, aby bylo dokumentem.

Děj Okresu na severu se odehrává městě, které je něco mezi Mostem a Litvínovem. Pecina má pravdu, že seriál je výrazem kommunistické eschatologie: "Nahlíženo moderní optikou je seriál analyticky přesným pojednáním, proč centrálně řízená ekonomika musí selhávat, resp. proč by tehdejší komunistický režim dokázal prosperovat jedině v případě, že by v něm lidé byli nahrazeni anděly. Ze všech seriálů je tu ovšem nejmenší distorse reality: obchody jsou poloprázdné, zboží nekvalitní, komunisty řízené podniky nefungují, všude vládne neskutečný šlendrián, mladí lidé jsou demoralisovaní a snaží se najít únik před realitou. Vykoupením je – jak jinak – pouze stranický aparátník, který svou téměř absolutní moc nad okresem užívá moudře, uvážlivě a ku prospěchu všech." Zklamáním jsou 2 mužské vedlejší postavy: Pláteníkův zeť a Prokop Jr. Nejsou napsány příliš věrohodně.

Přesto přese všechno si myslím, že věrohodné zachycení KSČ jako opričniny i obou opričniků Vejříka (Petr Oliva) a Krečmara (Ilja Prachař) dává Okresu na severu hodnotu dodnes.

12 komentářů:

  1. Vy skutečně připouštíte možnost, že by Dietl věřil v komunismus? To pokládám za vyloučené, ostatně jinak by v takovém případě vypadalo i jeho dílo. Nevěřil, jen to ke svému prospěchu předstíral.

    IMHO několik trochu hlubších postav Okres na severu nezachrání.

    OdpovědětVymazat
  2. Jistě. Názor, že v 50. letech věřili v kommunism všichni členové KSČ, zatímco za normalisace žádný, je utkvělý postkommunistický (chartistický) mýthus, šířený zejména zločinci z 50. let, kteří se chtěli morálně povýšit nad normalisátory.

    Druhý mýthus je, že kommunism je nějak unifikovaný. Ty neustálé rvačky uvnitř kommunistického establishmentu nebyly jen o koryta, ale rovněž o ideje. Např. Husák porazil Biľaka. Nějak jsme příliš rychle zapomněli na poznatky kremlinologie, a to jen proto, že nedokázala předpovědět zánik kommunismu. Proto Dietl nemusel nic předstírat, jen popisoval svou visi kommunismu.

    OdpovědětVymazat
  3. To souvisí s katholickou církví traktovaným přesvědčením, že ignorantia excusat peccatum.

    Objektivně ovšem byla okupace pro mnoho lidí prozřením, protože pochopili, že nebudují "lepší svět", ale v prvé řadě poslušnou ruskou kolonii.

    OdpovědětVymazat
  4. Vida, to jsem si neuvědomil.

    Je otázkou, zda orgie chauvinismu jsou to pravé ořechové. A stejně považuji za překvapivé, že Poláci a Maďaři to věděli od počátku, Češi to pochopili až otevřenou okupací a Vodník to nepochopil dodnes.

    OdpovědětVymazat
  5. No, možná jen Češi umějí líp předstírat.

    OdpovědětVymazat
  6. Karel Vazny:

    Muj tata, rocnik 1928, komunista od roku 1945, zustal presvedcenym komunistou i po roce 1969, kdy byl jako okresni funkcionar z doby Prazskeho jara vyloucen. Veril ze existuje ten pravy komunismus, kde se lidi budou mit radi a budou se mit dobre, ale ze dost mozna jsou na "socialistickem" zapade tomu blize, nez v imperiu Moskvy.Jako by mi z toho prosvitala Benesovska 3. republika, ktera zila z toho, ze zabavila majetek akcionarum a Nemcum, a tak to bylo dobre...

    Jinak mi tata do dotazniku k radosti kadrovaku psal, ze je clenem KS Italie (odmitla vstup)...

    Tomas Koloc je proste tak nalevo, ze jeho tesny vztah k osmasedesatnikum chapu.

    Pardon za tu diakritiku, pisu z mobilu.


    Karel Vazny

    OdpovědětVymazat
  7. Pánové, perte se a žerte se pro takovou hloupost, jako jsou Dietlovy škváry. Za mého mládí patřilo k nejhorší možné potupě přiznání, že se člověk nějaký díl viděl:) Zvláště pak zhovadilosti typu Muž na radnici, Muž na radnici nebo superstupidita Železná kavalerie. Jediné, co bylo jakž takž tolerováno, byl Kopecný v nemocnici a nekomunistický pytel drtin jénem Sova.


    Rozebírat jeho ideologickou duši je nesmyl, jsou typické dobové škváry, psané na zakázku aktuálně platícího režimu. Pro nás to byl prostě člověk na "jejich" straně, to mu u mě dnes asi těžko někdo odpáře. Kdyby žil, zvládl by určitě stejně "bravurně" oslavu privatizace nebo mise v Afdánistánu.

    Umělci tvořící na téma jejich současnosti, kteří jsou slavní převážně za svého života, jsou téměř vždy prostituti.

    OdpovědětVymazat
  8. Umělci tvořící na téma jejich současnosti, kteří jsou slavní převážně za svého života, jsou téměř vždy prostituti.

    To bych neřekl, takový Viewegh prostitut není (otázkou ale je, zda je umělec), a nebyli jimi ani všichni umělci před r. 1989. Museli si ovšem svou svobodu vybojovat, jako třeba Chytilová nebo Páral.

    Jinak k dnešní době, ona ani ta umělecká prostituce není, co bývala, když dneska napíšete scenář oslavující úspěchy českých expedičních vojsk v Afghánistánu, sklidíte nejvýš posměch.

    OdpovědětVymazat
  9. Vážení diváci, v minulém díle seriálu "Svítání pod Kandahárem" dostává npor. Myšina, stále otřesený výbuchem povstalecké miny, anonymní dopis naznačující že se jeho žena Petra podezřele sblížila se škpt. Ježkem. Myšina pomýšlí na sebevraždu, ale jeho stavu si naštěstí povšimne polní kaplan Kočka a včas mu spolu s velitelem praporu pplk. Břindou podají pomocnou ruku. Třetí rota se mezitím připravuje na náročnou misi v týlu nepřítele, jejímž cílem je odhalit záhadnou povstaleckou základnu nazývanou místními informátory Al Shabah. Dokumenty z povstaleckého tábora by totiž mohly objasnit zda je guvernér Buhudlín Hajdulláh upřímným stoupencem oficielní vlády, a nebo tajným agentem Talibánu.

    OdpovědětVymazat
  10. Ten posměch, tedy alespoň mezi obyčejnými lidmi, sklidil i Dietl za bolševické nesmysly. To ale nezabránilo ČST aby ten škvár dál hrdě vysílala.

    Jezovče, to je dobré. Jen tam ještě zamíchejte trochu sexu v úpravě vysílatelné před 10 hodinou, pár ženských navíc (neškodila by nějaká ta promiskuidní vojanda, nebojím se říci kurva, nějaká ve vyšším postavení, jedna multikulturní láska s místní zavrženou kráskou - ta by nakonec samozřejmě musela umřít, kdyby ne, tak by divák uvízl pod hromadou drtin, která by se z příběhu sypala atd.), nějaký ten buzerant a trocha sentimentality, třeba jeden moudrý příslušník Mosadu, zachraňující vojenských životy milenců a vytvoříte kvalitu na úrovni dnešní doby:) Ujišťuji vás, že by to nemohlo být o mnoho horší, než skvosty typu Pojišťovna štěstí nebo VKV. Idioti, co se na to budou dívat, se najsou vždycky. A prostituti, co napíšou zasvěceně kladnou recenzi také.

    OdpovědětVymazat
  11. Já bych z toho zase nedělal kovbojku. Ale protože z celých Dietlovo sebraných seriálů jsem viděl sotva půl tuctu epizod, a ze současné tvorby jeden díl nějaké Ordinace, v hospodě u penzionu na dovolené nebylo úniku, a odtamtud jsem také načerpal styl hlasatelského úvodu, tak moc nevím jak tyhle věci obecně vypadají.

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím si, že Dietl byl komunistou z pouhého prospěchu. Kdyby byl přesvědčeným soudruhem, vypadalo by jeho dílo asi dost jinak.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>