15. prosince 2007

Voskovec a Werich v kommunistické propagandě

Kommunistický senátor Mikulíček je v roce 1929 citoval takto: "Pane kolego, nesouhlasíte s prohlášením ministra Slavika (Další část věty byla usnesením předsednictva senátu N. S. R. Čs. ze dne 19. května 1932 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu senátu vyloučena z těsnopisecké zprávy), ale schvalujete jeho prohlášení, hlasovali jste pro ně v parlamentě stejně jako v senátě, proto je to farisejství; jestliže na jedné straně neschvaluji tento čin, ale taxa, kde bych mohl čin aspoň. pro budoucnost odstraniti, když nemohu vzkřísiti ty, kteří byli nevinně zastřeleni,kde bych mohl pro příště postaviti otazník, co s tebou, Slaviku bude, bude-li se taková věc opakovati, dej přísný rozkaz policii a četnictvu, aby teprve v případě nejkrajnějšího ohrožení použili střelné zbraně. (Sen. Klofáč: V Rusku stavíte každého ke zdi a nemáte kuráže postaviti se proti tomu, aby se nezneužívalo zbraní!) Pane kolego, předpokládám, že by u nás postavena byla ke zdi značná část členů zákonodárných sborů tohoto státu, kdyby se postupovalo jako v Rusku. Správně to vystihli v Osvobozeném divadle Voskovec a Werich: Když tam přijde Caesar a senátoři se proti němu pracují a on povídá: Pánové, někdo z vás tu krade a jeho jméno napsáno je na zdi senátu!« všichni se rozutekou. A dále v Caesarovi předseda senátu povídá: » Nepůjdu do senátu, nepůjdu a nepůjdu. Na to Caesar: »A pro diety si půjdeš?« — To půjdu. A proto tam různé čokoládové krále, různé provisionisty při nákupu vagónů, různé provisionisty při nákupu uhlí a tabáku staví ke zdi a staví ke zdi ty... (Sen. Klofáč: Také nespokojené dělníky! — Sen. Hubka: Jděte ke všem čertům do Ruska, když je tam takový blahobyt! — Sen. Kindl: Musíme dávati pozor, abyste to tady nerozkradli!)"

K tomu doporučuji dávnou debatu na Sprše.

Updated.

6 komentářů:

  1. To nemuze byt nahoda, to je neco "extrovne specificky Cekoslovenskeho" onen fenomen na jedne strane az neprirozene lasky a obdivu a na druhe strane nenavisti.
    Plati snad pro FSECHNY vyznacne osobnosti Ceskoslovenska. V pohledu na Voskovce a Wericha jako na Masaryka i dalsi.
    Paradoxne, kdyz se Voskovec Werich z podia Osvobozeneho divadla za prvni republiky navazeli do nepravosti tehdejsi doby a zloradu rezimu, byli vhodnym argumentem predevsim pro komunisty. Kdy po 2 svetove valce komuniste prohledli a zjistili ze V+W jsou pripraveni ve sve kritice pokracovat, PADNI KOMU PADNI stali se z nich razem uhlavni nepratele. Voskovec to vyresil emigracii, Werich to odnesl dlouholetou persekuci. Prekvapuje to siroke spektrum nepratel ktere se vyrojilo ze vsemoznych smeru. Najednou dojemna shoda mezi kapitalisty i komunisty v pohledu na V+W, nebot si dovolili kritisovat a mit vyhrady, ruku v ruce s nimi nenavidi V+W zidobijci, nebot V+W byli Zzide. Ze to byli vynikajici umelci to ma byt zapomenuto? Kdo o tuto kulturni svinarnu usiluje?
    Je to jen sprostota a primitivismus tak typicky pro ceskou kotlinu, ci nejaka jina dosud nespecifikovana vada v Ceske kotline?
    Ze by geneticka? Vypada to, ze se to dedi z generace na generaci:-(

    Mile prekvapil pan Zappik na Vrbe, kdyz dal odkaz na Jezkovi skladby v podani V+W. Dukaz, ze neni cela mlada generace v dnesni CR negulturni, ztracena a blba. Vice takovych mladych, kteri se umi divat bez emoci a maji uroven:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, kde jste vzal názor, že zrovna pan Urban je reprezentantem současné mládeže.

    Já tu narozdíl od Vás žiju a mám pocit, že těm, kterým lze říkat mladí a kteří V+W znají, tito dva nijak nevadí. Jestli vycházíte z názorů pár grafomanů na internetu, kterých je míň než těch lidí chodících si Wericha připomenout na Kampu, pak je mi Vás líto, protože jste tím pádem stejný jako ti první.

    OdpovědětVymazat
  3. Už mám Kristova léta, takže těžko mohu být zástupcem mládeže.

    OdpovědětVymazat
  4. Astře, jestli se z "úhlavního nepřítele" dělá ředitel divadla a natáčejí se mu filmy, tak jsem bůh srandy.

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak rozbor mladé generace kdysi dávno provedl Tomáš Pecina.

    OdpovědětVymazat
  6. to medvidek kadilek

    -----------------------
    Nevím, kde jste vzal názor, že zrovna pan Urban je reprezentantem současné mládeže.
    ----------------------------------
    pan Urban je reprezentantem současné mládeže?
    Nic takoveho jsem nenapsal, jen jsem byl mile prekvapen odkazem mladika Zappika :-)
    ----------------------------
    viz:
    Mile prekvapil pan Zappik na Vrbe, kdyz dal odkaz na Jezkovi skladby v podani V+W. Dukaz, ze neni cela mlada generace v dnesni CR negulturni,....
    -----------------------------
    Jestli vycházíte z názorů pár grafomanů na internetu, kterých je míň než těch lidí chodících si Wericha připomenout na Kampu, pak je mi Vás líto, protože jste tím pádem stejný jako ti první.
    ----------------------------

    dik za info Medvidku:-)
    jsem rad, ze CR ma vice gulturnich mladych jako je pan Zappik, kteri vedi kde na Kampe bydlel Werich ci Trnka, znaji Jezka.

    Dobry pocit vedet, ze kulturnost se nevytratila:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>