26. prosince 2007

Ross Hedvíček a jeho válka s Pospíšilem a Strakovou

O JKB psát nebudu, už jsem o něm psal dost. Avšak tento nesmyslný Cynikův text: "Na trvalo byl RH zablokován za kyberšikanu a vydírání ostatních uživatelů, až několik měsíců po upravenci... Tak by se dalo psát dále. Dodám, že tento Hevíčkův příspěvek je jeden z těch kriminálních - dopouští se zde jednoznačně hned několika křivých obvinění a pomlu..." nelze nechat bez kommentáře.

Jestli je tady někdo lidský odpad, tak to není Ross Hedvíček, nýbrž náš malý cynik. To, zda je Cynikovo porušování zákonů v článcích Anna Halman nebo Simon Mol marxism, ponechám na jiných. Pro mne je to obyčejný lidský hnus. Pospíšilovu lež o Rossu Hedvíčkovi si taky každý může konfrontovat s tím, jak to doopravdy bylo. Holt když někdo věří na neposkvrněné početí, tak se mu míchá fikce s realitou.

Na závěr k Cynikovi dodám, že pomluva není v civilisovaném státě trestným činem. Ross Hedvíček má to štěstí, že v něm žije, takže se nemusí obávat toho, že ho za jeho nepohodlné názory cynikové a jim podobní zavřou do vězení.

Spor s Naďou Strakovou je jiného druhu. Nepochopila dosud, že Hedvíček je básník. Nebo by snad chtěla, aby ve Škvoreckého Miráklu vše do slova a do písmene odpovídalo realitě? Pravda umělce je jiná než pravda novináře: "To že byli vyhozený, nemělo nic společného s tím, že jsou emigranty. Teď z vás promluvila pravda - takže vám nejde o to, že moje chování souvisí se vzděláním, jak mě rád prezentujete coby sovětoložku a bývalou učitelku ruštiny předělanou na angličtinářku, ale je v tom prachsprostá uražená ješitnost." Je snad proto Škvorecký pravdivý méně?

A závěr bych dodal, že podle mého bytostného přesvědčení má právo na názor i kommunista, i neonacista, i extrémní nacionalista. Proto bych rozhodně nemazal ani takto nevinné texty.

7 komentářů:

  1. Dovolil bych si několik upřesnění.

    Jan Kopal na mě nepůsobí ideově jako jako nacista, ale spíše člověk píšící ve stylu jiného národního socialismu, konkrétně toho, který hlásal za první republiky Jiří Stříbrný. Krom Stříbrého periodik je další vzorem jeho psaní podle všeho Týdeník Republika.

    Delian Diver nepůsobí nijak zvlášť extrémně. Je těžké se tam bavit o nějaké jednotící ideologii, zvláště pak když většinu textů tvoří překlady zahraničních autorů. Možná že mezi lidmi jako Tomislav Sunic, Ivo Vašíček, Alexandr Solženicyn, Roger Scruton, Hérakleitos z Efesu, Vlastimil Podracký, Alain de Benoist, Vojtěch Belling, Carl Gustav Jung, Guillaume Faye, Jukio Mišima atd. lze nalézt nějaké pojítko, ale zas tak moc pevné nebude.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teda že je Hedviček básník jsem také nepoznal. Myslel jsem, že je něco úplně jiného.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to básník, na tom trvám. Dává přednost Dichtung před Wahrheit.

    OdpovědětVymazat
  4. Délský potápěč ani nikdy žádnou "jednotící ideologii" neměl. Nutno říci, že zcela záměrně.
    Jediné, co se dá nazvat jako "sjednocující" je ignorace "politické korektnosti" (co si pod tímto termínem můžeme představit skvěle popsal Vojtěch Belling, Alain de Benoist nebo Tomislav Sunic).
    Díky tomuto přístupu mohou na blogu vedle sebe koexistovat články natolik rozdílných osobností, jako jsou Alain de Benoist, Guillaume Faye (mimochodem oba mezi sebou silně znesvářeni, především díky názorovému rozchodu v otázce "etnopluralismu" a islámu), Tomislav Sunic (chorvatský ex-diplomat, silně kritický k Srbsku), ruští politologové (Sergej Markov, Alexandr Dugin - silně prosrbští), Alexander Tomský atd., bez toho, že by byli nějak zasazováni do nějakého "ideologického slepence".
    To je v rámci povšechného představení Délského potápěče asi vše.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby (ach to krásné české "Kdyby byly v prdeli ryby, nemusely by být rybníky") nějaký rádoby novinář nebo politolog začal skutečně psát nebo studovat (a ne propagovat), kdyby kdokoli z řady (omlouvám se za předcházející i za následující hrubost) idiotů zovoucích se Eichler, Mareš et cetera, se jen zeptal kohokoli z "hnutí" (ponechávám zde tento vágní termín záměrně) na osobu Jana Kopala, tak by zjistil, že Jan Kopal byl, je a bude zcela marginální osobnost a jediný termín, který ho vystihuje vcelku je - oportunista (viz jeho "dlouhý pochod institucemi").

    p.s. krasomluva zdejšího blogu ve mě otevírá nečekané dimenze mé dysgrafie.

    OdpovědětVymazat
  6. Kopal, ač vysokoškolák, rohodně není intelektuál. Proto bych ho nikdy nedával do stejné škatulky, jako jste Vy, leda do jedné velké: alternativní pravice.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>