23. srpna 2010

Méně antinominalismu, více studia

motto: "Pokračovaly zuřivé útoky levicových, antidiskriminačních a LGBT aktivistů na osobu premiérova nastávajícího poradce Romana Jocha, jakož i vystoupení konzervativních autorů na jeho obhajobu."
Cynik

Ačkoliv jsem levicový liberál, stoupenec antidiskriminace a LGBT práv, přesto jsem mnohokrát vystoupil na Jochovu obranu. Označkován jako konservativec, jsem tedy práv přistoupit k rozboru Vodníkova antinominalistického opusu. Stejně jako Tomáš Pecina v něm vidím především touhu разоблачить уклоны. Vodník je tak mentální dvojče Věry Tydlitátové, avšak na rozdíl od něj, který mýtí kacířství, ona mýtí rovnou kacíře.

Vodník by měl potlačit své nutkání jednou pro vždy definovat "správný" význam slova konservativism a více si nastudovat původ a význam toho pojmu. Conservare znamená latinsky uchovat. A co uchovat? To vymezil otec tohoto politického směru Edmund Burke. A jeho nezajímal Zlatý věk, antika, Byzanc či západní středověk, neboť stál pevně na zemi: "Burke’s conservatism was not an abstract doctrine; it represented the particular conservatism of the unwritten British constitution. In the politics of his time Burke was a Whig, and he bequeathed to later conservative thinkers the Whig belief in limited government. This belief was partly why Burke defended the American Revolution (1775–83), which he believed was a justified defense of the traditional liberties of Englishmen." Předmětem jeho kritiky byli jakobínští doktrináři a jejich angličtí stoupenci.

Ano, normalisace byla nekonservativní konservativism: "České televizní seriály se soustřeďovaly na rodinný život. Nákupčí ze sovětské televize se někdy v sedmdesátých letech pokusili koupit některé z nich, ale vrátili se do Ruska s prázdnou – stěžovali si, že československé televizní pořady se vůbec nezabývají životem československé společnosti – „je to všechno jenom o rodině“." Proto KSČM zabírá voliče, kteří by jinde volili konservativní stranu, a v ČR žádná konservativní strana (např. KDS) neuspěla.

Na druhou stranu má neokonservativism sice trockistické kořeny, ale mnoho z nich nezbylo, jen vývoz revoluce změněný na vývoz demokracie. Se stejnou by kommunism bylo možné nazývat blanquism a bylo by to dokonce přesnější. Jenže pak by byl pominut ruský vklad do kommunismu, který z něj udělal nejhroznější ideologii lidských dějin.

Updated.

10 komentářů:

  1. Vodník je tak mentální dvojče Věry Tydlitátové.
    Tohle je od Vás nespravedlivý žvást! Ač u sebe skutečně pozoruji nejednu affinitu s touto osobou - přes některé astronomické rozdíly v našich názorech - co se toho разоблачить уклоны týče, je mezi námi zásadní rozdíl: zatímco Věra Tydlitátová odhaluje a pranýřuje konkrétní heretiky, evt. žádá jejich potrestání a evt. zákaz jejich či podobné činnosti, já tepu heresi, zcela obecný zlořád vyprazdňování pojmů vámi, nominalisty. Nechápu, že nevidíte ten rozdíl.

    OdpovědětVymazat
  2. Vodníku, o tom rozdílu nikdo nikdy nepochyboval. Ale abyste byl uklidněn, dám jej rovnou do článku.

    OdpovědětVymazat
  3. A teď k věci: nechápu, proč tam uvádíte původní význam slova "conservare" (jejž jsem ostatně ve svém pojednání zmínil), když si vy, nominalisté, tato slova používáte po svém a dáváte jim své významy. Burke prostě vymezil/omezil cíl toho zachovávání vůči tehdejším pokrokářům. To by se pak správná náplň tohoto pojmu měnila s každou změnou systému, podle toho, co by mělo být uchováno. Skutečně konservativní strana jsou tak v posledních 20 letech Štěpánovi a Zifčákovi kommunisté. Nemůžete svévolně "uchovávat" výdobytky r. 1989 nebo 1918 nebo 1848 neřku-li 1789. Pokud je ale samo uchování tím, o co jde, pak se musí napravit to, co se prosralo a hleďme "uchovat"(=znovuuskutečnit) to, co se neuchovalo. A pak naším cílem budiž ony počátky, které jsem v textu zmínil.

    OdpovědětVymazat
  4. Vodníku, píšete kraviny. Ad fontes, k Burkeovi: "I flatter myself that I love a manly, moral, regulated liberty as well as any gentleman of that society, be he who he will; and perhaps I have given as good proofs of my attachment to that cause in the whole course of my public conduct. I think I envy liberty as little as they do to any other nation." + "At some time or other, to be sure, all the beginners of dynasties were chosen by those who called them to govern. There is ground enough for the opinion that all the kingdoms of Europe were, at a remote period, elective, with more or fewer limitations in the objects of choice." etc.

    OdpovědětVymazat
  5. GP: ??? Jak to souvisí s mým kommentářem?

    OdpovědětVymazat
  6. No tím, co je skutečný konservativism. Ne nějaký Váš vyfabulovaný, ale reálný.

    OdpovědětVymazat
  7. A co je na něm skutečného? Čím je skutečný? Co má Burke společného s KS? A s "uchováním"?

    OdpovědětVymazat
  8. To, že to byl politik a o svých zásadách jen nežvanil, ale prosazoval je v praxi.

    S KS má společného to, že KS na něj navazuje, i když nenavazuje na žvanění o Zlatém věku.

    Burke uchovával tu podobu společnosti, kterou považoval za ideální. Nikoliv nesmysly, které si o minulosti někdo vyprojektoval ve své hlavě, protože mu legitimace minulostí přišla lepší, než kdyby své názory ostatním vnucoval s poukazem na zářné zítřky.

    OdpovědětVymazat
  9. A tak, po dvaceti letech budování "kapitalismu bez přívlastků", "zastupitelské demokracie", "rozdělení moci zákonodárné, soudní a exekutivní", "volného trhu", a "ústavně zakotvené ochrany lidských práv" stojí konzervativci na barikádách pod prapory (dávno vyčichlého a neupřímného antikomunismu) a ukazují prstem na ostatní, kteří nejsou spokojeni s reálným naplňováním těchto "konzervativních hodnot", označují je za bolševiky, ekoteroristy, anarchisty a levicové human-rightisty, a volají po ochraně "svobody" a "konzervativních hodnot" i za cenu "násilného omezení demokracie".

    Burke by měl z našich konzervativců radost, milý G. P., Pinochet ještě větší :)

    A Tydlitátová s Jochem jsou jen dvě polohy téhož sionismu. Budou se lehounce dohadovat o to, jestli daně mají být o promile vyšší či nižší, ale pokud přijde řeč na Izrael, Blízký východ, či globální politiku, jsou oba krásně předvídatelní, naprosto demagogičtí, jednotní a nebezpeční.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>