24. dubna 2006

Brožová v. Bureš

Soudkyně Brožová napadla bývalého ministra Bureše, že se nehodí na předsedu NS ČR, protože se příliš angažoval v politice. Dle její rakousko-uherské představy jsou soudci úředníci, kteří mají být v justici hned od školy až do pense.

Nuže, tato představa vede pouze ke kastovnictví a odtrženosti od života. Soudci by měli více přicházet z praxe a justice by měla být více prostupná. Na politické funkci bývalého soudce není špatného; jakmile se vrátí do justice, bude zase plnit jinou roli. Je tedy načase i zde převzít anglosaský model. Soudci musí být, stejně jako za kommunismu, voleni. Ale zatímco tehdy byly volby formální, nyní by měly být reálné.

Problém je, ale justice v podmínkách postkommunismu pak nebyla zpolitisována. Pro Tomáše Pecinu dodávám, že nezbytnou součástí voleb soudců by muselo být i obnovení porot.

4 komentáře:

  1. Porotní soudnictví v České republice je chiméra - poroty by většinu pachatelů závažných zločinů osvobodily, protože by jim byli sympatičtí (Kajínek), a kompensovaly by to trestáním odlišných (Hučín).

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud nemáte důvěru v porotu, jak můžete mít důvěru v demokracii?

    Soudce nemůže být nezávislý úplně na všem. Na něčem být závislý musí. Myslím, že závislost na lidu je to nejlepší řešení.

    Současný laický prvek je akorát do počtu. Je úplně k ničemu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>