19. prosince 2009

Roztroušená totalita

Tímto postem chci upozornit na několik totalitních skutečností, které se vyskytují zatím roztroušeně v různých přímodemokratických a zastupitelskodemokratických zemích Evropy, ale které považuji za zlověstné ukazatele věcí příštích.

O omezené svobodě slova se v souvislosti se Stworovým processem napsalo a nadiskutovalo už dost. Enfant terrible Michal Semín na svém blogu uvádí velmi znepokojující případy z Německa, kde stát dává najevo, že on, a nikoli rodiče, rozhoduje o výchově dětí. Ne že bych se Semínovou výchovou souhlasil, ale uvedené kroky německého státu mne naplňují nejčernějšími obavami.

Další Jobova zvěst pochází z Anglie: britská policie kontroluje předškoláky, zda jim islamisté nevymývají mozky, píší Novinky. Takže už to začíná: rodiče instruují děti, aby určité pravdy, jimž je doma vyučují, nikde neříkali nebo jim zavřou rodiče. Co se to s tradičně liberální Anglií stalo? To už si tolerantní multikulturalisté skutečně nevidí ani na špičku rypáku?

Opravdu, snad jediná útěcha: čím hůře, tím lépe...

19 komentářů:

  1. Vodníku, zase to Vaše falšování slov. Svoboda slova je silně omezena rovněž ve Švýcarsku, a to je klassická země přímé demokracie.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to není falšování slov, nýbrž opomenutí. Dobře, opravím to.

    OdpovědětVymazat
  3. Protože jiná než přímá nebo zastupitelská demokracie neexistuje, jsou oba přívlastky typickým zbytečným orientálním ornamentalismem.

    OdpovědětVymazat
  4. V České republice se vyskytují ještě daleko drastičtější případy, jen se o nich nikde nepíše. Třeba odebírání dětí z vegetariánských rodin – u řady orgánů péče o dítě donedávna zcela běžná praxe.

    OdpovědětVymazat
  5. jiná než přímá nebo zastupitelská demokracie neexistuje
    Ale existuje: lidová, islámská std. Sice má ta lidová s demokracií tak málo společného jako římský katholicism s opravdovou katholicitou, ale to by zrovna Vám vadit nemělo.

    OdpovědětVymazat
  6. TP: to je dost otřesné, ovšem v postbolševickém Kocourkově by nás to nakonec nemělo ani tak překvapovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Vodníku, to se na to díváte z úplně jiného kritéria. Např. "lidová demokracie" není než druhem zastupitelské demokracie. Zdá se, že Vám základy systematické terminologie zůstaly utajeny.

    Sice má ta lidová s demokracií tak málo společného jako římský katholicism s opravdovou katholicitou, ale to by zrovna Vám vadit nemělo.
    Chtěl jste říci: "… jako pravoslavná církev s opravdou orthodoxií…", ne?

    OdpovědětVymazat
  8. Např. "lidová demokracie" není než druhem zastupitelské demokracie.
    Tím se ovšem z "demokracie" (bez dalšího určení) stává nicneříkající pojem, protože si myslím, že ve fašistické Itálii byl snesitelnější život než v lidově demokratickém Československu.

    Orthodoxii pravoslavné církvi dnes už snad neupírají ani sami římští katholíci; hovoří o ní nanejvýš jako o církvi schizmatické. Ale římští katholíci jsou dnes schopni obejmout bratrskou ekumenickou láskou každého heretika, který uzná papeže za svou hlavu, takže to nic neznamená.

    OdpovědětVymazat
  9. Tím se ovšem z "demokracie" (bez dalšího určení) stává nicneříkající pojem, protože si myslím, že ve fašistické Itálii byl snesitelnější život než v lidově demokratickém Československu.
    Vodníku, Vaším základním a zcela fundamentálním problém je, že si pletete pojmosloví s nálepkováním. Zatímco pojmy máme proto, abychom se domluvili, a proto je Vaše svévole naprosto nevhodná, nálepkování považuji za vysoce neproduktivní činnost, neboť nejlépe mluví fakta, ale jak je ctěná libost.

    Poslední volby v Itálii byly v roce 1934. Proto to demokracie nebyla. Naproti tomu v Československu byly každých 5 let. Proto to formálně demokracie byla.

    To, že fascisté byli příjemnější než kommunisté, o tom není sporu. Ale kvůli tomu přece ještě nemusíte falšovat pojmy, proboha!

    OdpovědětVymazat
  10. Co to melete, chlape? Vždyť já nic nefalšuju! V Itálii po r.1934, ve fašismu, se IMHO žilo lépe než v ČSSR, tedy v lidové demokracii (o té severokorejské ani nemluvě). Jaký má pojem "demokracie" bez dalších přívlastků smysl, jestliže jím lze označit jak régime ve Švédsku, tak v KLDR?

    OdpovědětVymazat
  11. Falšujete pojmy jako "demokracie", "socialism", "kommunism", protože se Vám nelíbí, že popisují reálné věci, místo Vašich ideálních.

    Demokracie je takový régime, kde pouvoir constituant má lid, na rozdíl od orientálních despocií či jiných theokracií. V Severní Koreji se volby konají; proto je to formálně demokracie. V KSA volby nejsou, a proto to demokracie není.

    OdpovědětVymazat
  12. Pojmy falšujete vy stejně jako marxisté. Tečka.

    Pokud demokracie (nebo snad i zastupitelská demokracie) znamená régime ve Švédsku i v KLDR, můžete si ten pojem opravdu strčit za klobouk (kam ostatně patří).

    OdpovědětVymazat
  13. Proboha, co je falešného na tom, že demokracie je lidovláda? Régime Ivana Hrozného lidovládou nebyl, régime KLDR se formálně o lid opírá.

    Zdá se mi, že se Vám zhroutil sen o úžasné demokracii, a proto práskáte dveřmi.

    OdpovědětVymazat
  14. Proboha, co je falešného na tom, že demokracie je lidovláda?
    Všechno. Není to žádná lidovláda, je to lež k zastření skutečnosti.

    Zdá se mi, že se Vám zhroutil sen o úžasné demokracii, a proto práskáte dveřmi.
    Tento sen se mi zdál naposled někdy v 80. letech v Holandsku. Rozplynul se dřív než jste Vy odmaturoval.

    OdpovědětVymazat
  15. Najednou budete trvat na obsahu, ačkoliv jinde jste originalista. To mi na Vás vadí: Jednou říkáte A a po druhé B. Žádná snaha o elementární konsistenci.

    Prozradím Vám tajemství: Pro odlišení "demokracie" severokorejské a švédské máme přívlastky. Té švédské se říká "liberální".

    OdpovědětVymazat
  16. Najednou budete trvat na obsahu, ačkoliv jinde jste originalista.
    Kde?

    Té švédské se říká "liberální".
    Aha. A není to orientální ornamentism?

    OdpovědětVymazat
  17. U demokracie.

    Není, protože jednotlivé druhy demokracie je nutno od sebe odlišit stejně jako jednotlivé druhy katholíků.

    OdpovědětVymazat
  18. U demokracie.
    Kde jsem byl u demokracie "originalistou"?

    Není, protože jednotlivé druhy demokracie je nutno od sebe odlišit stejně jako jednotlivé druhy katholíků
    Tak proč z toho obviňujete mě?

    OdpovědětVymazat
  19. V tom, že se Vám nezdá, že ve Švédsku i v KLDR je demokracie.

    Protože odmítáte vzít na vědomí, že řečtí katholíci nejsou římskými katholíky.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>