21. prosince 2009

Zločin svatokrádeže

Od mého článku Největší náboženství 20. století, který jsem uveřejnil 11. října 2005 zřejmě jako první na světě, se religionistika holocaustu utěšeně rozvíjí. Vodník informoval o příspěvku Gilada Atzmona, nicméně pokus přejít od pouhé theologie k religionistice byl kritisován Tomášem Pecinou. Nedávné události však ukázaly, že tato kritika nebyla opodstatněná.

Nyní, když se nápis šťastně našel a ukázalo se, že někteří dokáží správně odhadnout, co bylo za tím, můžeme se v klidu vrátit k společenské reflexi tohoto strašlivého trestného činu.
Mluvčí varšavské židovské obce Anna Grzegorzewská ČTK řekla, že krádež vyvolává otázku, jak někdo může být tak cynický a bez jakýchkoliv morálních zábran, že něco takového vůbec dokáže vymyslet. "Byl ukraden symbol utrpení, jenž má zásadní význam nejen pro Židy, ale i pro ostatní národy, protože je vnímán jako symbol nacistické genocidy a událostí, které se už nikdy nesmějí opakovat," uvedla Grzegorzewská.

„Je to akt vyhlášení války ze strany elementů, které neznáme. Ale máme podezření, že jde o neonacisty, již tak projevují svoji nenávist,“ uvedl izraelský institut Jad Vašem.

atd. atp.

Proč tak silná slova kvůli krádeži historické památky? Je to jasné: Nebyla to pouhá krádež, nýbrž sacrilegium. Po francouzském vzoru by viníci měli být potrestáni doživotím, nejlépe na galejích: "V tomto případě je nesmysl žádat zachovávání zákoníku práce, naopak by bylo třeba nechat odsouzené pracovat třebas šestnáct hodin denně sedm dní v týdnu na nejtěžších, zdraví ohrožujících pracích, a tedy na dobře placených zakázkách, aby byl jejich dluh [nejméně 724 040 Kč vypsané odměny, poznámka G. P.] splácen rychle a znatelně, ne jen po stokorunách."

5 komentářů:

  1. Vy si vážně koledujete! Chcete se stát druhým Stworou?

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně, že se to našlo a nebude válka...
    ---
    Z jiného soudku - zdá se, že Israel skutečně odebíral mrtvým Palestincům orgány bez vědomí pozůstalých, což jsem opravdu spíše nečekal. Teď už věřím, že byly brány orgány i Srbům - jsem zřejmě značně naivní, co se týče hranic lidské zhovadilosti...

    OdpovědětVymazat
  3. Tam, kde kapitál může dosáhnout zhodnocení přes 100 %, nezastaví se před ničím.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak by vyváděli bolševici, kdyby někdo pošlapal růže v Lidicích. Není to nic tak specifického, a ani volání po nelidských trestech neshledávám výjimečným. Tak reagují primitivní vrstvy populace na určitý druh zločinů vždy.

    OdpovědětVymazat
  5. Ad TP: no dovol! Ty se odvažuješ srovnávat Jad Vašem s bolševiky? To je opravdu hnusný antisemitism! Piš si, že už Tě má Věra Tydlitátová v notýsku!!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>