10. července 2006

Trochu historie

ad fontes: "Ministr Nosek (přivítán potleskem): Slavná sněmovno, paní předsedkyně, paní a pánové! Za několik dní oslaví český a slovenský národ dvacáté osmé výročí památného dne, kdy z bouře utrpení prvé světové války se zrodila na troskách Rakousko-Uherska československá svoboda. Je osudovým symbolem, že právě do letošního vzpomínání na tento historický den časově spadá dokončení obrovitého úkolu, vytyčeného košickým programem vlády Národní fronty Čechů a Slováků, úkolu, jehož dosah a převratný význam nemá v dějinách obdoby. V nejbližších hodinách končíme totiž v podstatě transfer Němců z Československa. (Potlesk.)"

2 komentáře:

  1. Dal jsem to sem, protože Vám podobní vyžadují, aby se studovaly přímo prameny.

    OdpovědětVymazat
  2. Maxi, ujasněte si laskavě pojmy a dojmy. Nejvyšší exekutivní orgán státu je vláda, což Vás měli naučit už na základní škole. ČSR měla Fierlingerovu vládu, žádnou Spojeneckou kontrolní radu.

    Naproti tomu Německo žádnou vládu nemělo, protože to Spojenci zatrhli. "Vládou" Německa byla ACC, kterou už tehdejší nedouci překládali jako "Spojenecká kontrolní rada", ačkoliv správný předklad je "Spojenecká řídící rada", protože nic nekontrolovala (natož v ČSR), nýbrž vládla Německu.

    Co se týká Noska, nebyl jste to i Vy, kdo tvrdil, že sekundární literatura je na nic a že člověk má jít přímo k pramenům? Tak tedy jdu přímo k pramenům: k Černému a Noskovi. Proč se Vám to nelíbí?

    Pak si Hurvínkovsky a naprosto nelogicky představuje odsun, tak, jakože Češi a další národy odsunuly milióny Němců do okupačních zón Německa a Spojenecká kontrolní rada do toho neměla co mluvit, protože přeci "logicky" byla ČSR suverréní stát!
    Nedělejte ze mne většího blba než jste Vy sám. ACC do toho mluvila, ale jako rovný s rovným a pouze co se týká Německa: kolik Němců převezme, kdy a za jakých podmínek. To je logické, prože ACC na rozdíl od Maxe nedělala z ČSR poražený stát podřízený jejímu dozoru. Nedohlížela ACC také třeba na Belgii? :-)

    Musíme zlynchovanýho trochu vzdělat v problematice, která ho silně irituje a stále má potřebu o ní vynášet soudy, přestože o ní mnoho neví.
    Ano, Maxi, tohle přesně platí pro Vás. Zejména o Vašich soudech o podřízenosti ČSR Spojenecké kontrolní radě. Nastudujte si laskavě něco o mezinárodním právu veřejném a pak teprve něco pište. Dříve raději ne, vypadáte pak jako hlupák.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>