25. července 2006

Úloha Církve v dějinách

Tomáš Pecina mne vydává za marxistu, protože prý popírám positivní úlohu Církve v dějinách. To je ovšem mýlka!

Vždy jsem uznával positivní roli katholictví v boji o investituru. Nebýt Církve, máme zde světskou despocii. Církev v letech 1000–1300 hrála positivní roli, protože vytvářela druhé centrum moci, alternativní moc, pluralitu. Nebýt Církve, nikdy bychom demokracii neměli.

4 komentáře:

  1. Nepamatuji se, že bych někdy Vaše názory označoval za marxismus, ale připouštím, že by to v tomto případě nebylo zcela nepřípadné.

    Středověká katolická (lépe mýlit s Ottou než mít pravdu proti němu :-) ) církev si se středověkou aristoktracií rozdělila úlohy a ty úkoly, které převzala, plnila velmi dobře.

    Tripartice "tu ora, tu impera/tu protege, tu labora" (učení o trojím lidu), kterou komunisté ve svých učebnicích dějepisu tak ostouzeli, je tím nejúčelnějším možným uspořádáním společnosti.

    Vy, jako typický bouřlivák, anarchista a petrolejník, ovšem jistě budete tvrdit, že ke vzestupu západních společností došlo právě díky pádu tohoto rigidního paradigmatu.

    OdpovědětVymazat
  2. Proč petrolejník? Co to značí?

    "Katolický" v Ottovi je krajně podezřelé. Mimo tento pojem tam mají Katholikon a Katholikos.

    Nejsem nějaký prudký odpůrce korporativismu (na rozdíl od Klause), ale na druhou stranu ani nějaký jeho horlivý stoupenec. Svobodná společnost je více než patriarchální.

    Ano, pokrok nastal tím, že nadaní příslušníci nižších tříd mohli mnohem snadněji vyniknout. Před tím se povedlo jen géniům, např. Lomonosovovi.

    OdpovědětVymazat
  3. Proč petrolejník?

    Proto.

    Ano, pokrok nastal tím, že nadaní příslušníci nižších tříd mohli mnohem snadněji vyniknout.

    ...takže zatímco před 250 lety jste si mohl být jist, že stát zastupuje a veřejné věci spravuje neuplatitelný šlechtic, dnes máte jistotu, že na tomto místě najdete peněz chtivého burana. Možná znáte film Gepard.

    OdpovědětVymazat
  4. Vida, tak to jsem nevěděl.

    Neuplatitelnost není vše, vizte Robespierrea. A Velká francouzská revoluce nevypukla pro nic za nic. Nestačí být neúplatný, je třeba též spravovat dobře.

    UK 18. století byla přímo proslavena korrupcí. Rotten boroughs byly ostudné.

    Film Gepard neznám.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>