22. listopadu 2009

Chamberlain Obama

Obama myslí svou politiku appeasmentu vůči zbylým globálním velmocem zcela vážně: Po Rusku nyní usmiřuje Čínu. Pozoruhodných na tom je několik věcí:
  1. Představitel Tibetu s tím souhlasí. Jeho chyba: Volenti non fit iniuria. To platí i pro nás ve vztahu k Rusku.
  2. Každou chybu v národní politice lze zneužít. Dnešní adoraci diktátora Lincolna zneužili Číňané, protože mají pravdu, že dělají totéž: "Lincoln hrál nesrovnatelnou roli při ochraně národní jednoty a územní celistvosti Spojených států. Kvůli tomu doufáme, že prezident Obama může více než jakýkoli jiný zahraniční vůdce pochopit čínský postoj při ochraně své národní suverenity a územní celistvosti."
  3. Je důležité nenechat se vyprovokovat. Kdyby Jih pod velením Chesnuta v půl páté ráno 12. dubna 1861 nezaútočil na federální pevnost Fort Sumter, k té strašlivé válce třeba vůbec nemuselo dojít. (Během této bitvy zemřeli 2 vojáci: konfederační – vykrvácel po nepovedeném výstřelu z děla; unijní – během čestné salvy před odchodem z pevnosti.)

7 komentářů:

  1. Opět takový článeček, u kterého nelze nic poznamenat. Dospěla k němu totiž hive mind, ta se nikdy nemůže mýlit.

    OdpovědětVymazat
  2. Takže by měl dostat label "Kvalitní články". Ale možná jsem to teď s Janem zkazil.

    OdpovědětVymazat
  3. Článek byl znesvěcen komentáři ... je teď dobrý už akorát tak na "tepley chat".

    OdpovědětVymazat
  4. "Kdyby Jih pod velením Chesnuta v půl páté ráno 12. dubna 1861 nezaútočil na federální pevnost Fort Sumter..."

    Stačilo nebejt čuráci a nevstávat brzo jak Češi do práce...

    OdpovědětVymazat
  5. Pozadí této historické události tkví ve vztahu pana Chesnuta k jeho panovačné manželce, která mu napsala ostrý dopis, ve kterém požadovala splnění jeho někdejších slibů stran vybavení jejich domu. Konkrétně chtěla původně vymalovat do Velikonoc, což manžel, zaneprázdněn vojenskými povinnostmi, nestihl a tudíž dostal posléze nůž na krk - ve svém listě požadovala, aby začal nejpozději o víkendu.
    Doslova mu napsala, že v campu stejně nic nedělají, jen se válejí, aby unikli svým povinnostem. Pan Chesnut, zvyklý svoji ženu poslouchat na slovo, si však neuvědomil, že ne zcela přesně pochopil její příkaz. Panovačná dáma svůj dopis diktovala nachlazena a patrně ve velkém rozrušení, takže došlo k chybě při zapisování, když "čtvrté léto", v originále "fourth summmer" bylo omylem zapsáno domácím otrokem jako "Fort Sumter".
    Přibližná rekonstrukce původního textu je dle svědectví tato:
    "... již tolik let odkládané malování domu bylo zase odloženo a to i přes mé naléhání, že se tak musí stát do letošních Velikonoc. Už toho mám opravdu dost, dožadovati se takových základních věcí! Požaduji, abyste problém vyřešil do konce týdne, nejlépe přes víkend. Přece po třech letech čekání a planých slibů nechci tak mnoho, požaduji-li abyste trochu zabojoval a čtvrté léto jsme prožili ve vybíleném domě!!!".

    Pan Chesnut dopis četl ve čtvrtek večer za nevalného svitu petrolejové lampy. Jako voják uvyklý vojenské disciplině a poslušný manžel, nevnímal příliš jemné náznaky v dopise své ženy a vryly se mu do vědomí 3 body: vybílit, Fort Sumter a Víkend jako nejzazší termín. Protože mu do víkendu zbýval jediný den, nezdržoval se dalším čtením dopisu a musil jednat rychle a energicky - svolal si své velitele a rozhodl se napadnout federální pevnost za úsvitu, tak, jak se domníval, že požaduje jeho žena, aby se mohl večer vydat na cestu a stihnout malování.
    Tato zmatenost měla také zásadní vliv na průběh bitvy, ve které skutečně nedošlo k prakticky žádným přímým ztrátám. Kromě toho byla předčasně ukončena kvůli nucenému odjezdu velitele Chesnuta.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento článek je typickým produktem konfrontačního, agresivního myšlení člověka pravěkého. Jemné, asertivní, diplomatické, apriori přátelské a přitom vnitřně neústupné myšlení moderního křesťana, které reprezentuje Obama, autor nezná, a tudíž nechápe. Nevidí ho.

    Člověk, který není vulgární, nenosí sekeromlat a neustále nezdvihá vlnu pohoršení, je pro něj jako nositel morálních hodnot nepřijatelný.

    Vyrostl totiž za communismu a za jediné formy prosazení svého považuje revoluci a válku.

    OdpovědětVymazat
  7. Pro ty čtenáře komentu, kteří nechápou jemně, tedy s vystrčenou bradou a zaťatou pěstí, nakřáplým hlasem, jako když štěká Obama pro vojáky a republikány, nebo když Willy Brandt přednášel pro bývalé nacisty.

    "Třetí světová válka s Čínou nebude! Nechceme ji ani my, ani oni! Rozumíte? A každýmu, kdo by ji chtěl vyvolat, nakopeme prdel, a to společně s Číňanama! Teď čelem vzad a vodchód, vy palice vylízaný!"

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>