16. listopadu 2009

Morálka reálné politiky

Všichni, kteří se ještě dnes modlí k Reaganovi a Thatcherové jako k našim osvoboditelům, dostali v pátečním vydání Blistů hořkou pilulku ke spolknutí. V prvním článku se píše o tom, že Mitterand a Thatcherová chtěli po Gorbačevovi, aby německé demonstranty zastavil silou.
Ještě v lednu 1989, shodou okolností v tentýž den, kdy byl naposled v Praze zatčen Václav Havel, odcestoval do Kremlu z Ameriky Henry Kissinger a přivezl tam tajné memorandum, v němž se pravilo, že pokud Sovětský svaz nebude dělat mocenské výboje mimo vlastní sféru vlivu, Západ bude plně respektovat sovětské zájmy ve středovýchodní Evropě. Bylo zjevné, že Spojené státy neměly naprosto žádný zájem o podporu hnutí za svobodu ve střední a východní Evropě....Britský ministr zahraničních věcí Douglas Hurd se vyjádřil, že „studená válka je systém, v němž žijeme šťastně a spokojeně už čtyřicet let“.

V druhém článku (s chybou: v r.1989 byl americkým presidentem G.Bush sr., ale to je málo podstatné) se píše:
Thatcherová také řekla Gorbačovovi v Moskvě r. 1989, že destabilizace středovýchodní Evropy a rozbití Varšavské smlouvy také nejsou v zájmu Západu. Zaznamenala, že ve středovýchodní Evropě dochází k podstatným změnám, ale zdůraznila, že Západ nebude požadovat likvidaci komunismu v sovětském bloku. Ani Západ podle ní neudělá nic, co by riskovalo bezpečnost Sovětského svazu.... "Mohu říci, že prezident Spojených států zastává stejný názor. Poslal mi telegram z Tokia, v němž mě přímo požádal, abych vám sdělila, že Spojené státy neučiní nic, co by ohrozilo bezpečnost Sovětského svazu či co by bylo vnímáno Sovětským svazem jako nebezpečí. Plním tuto jeho žádost."

Podobná odhalení budou sice vodou na mlýn naivkům, kteří bláhově věří tomu, že jsme si svobodu vyzvonili klíčema na Václaváku; těm ale není pomoci. Výrok Douglase Hurda naznačuje, co jsou ti tzv. "demokratičtí politici" za svoloč a Západ, který "se cítí povinnen šířit své hodnoty po celém světě" má už jen jediné morální právo: být roznesen na kopytech nějakou mravnější civilisací.

13 komentářů:

  1. Ona je to přetěžká věc. Je paráda mít oponenta, kterému je možno vytýkat spoustu věcí a ještě k tomu právem. Nedivím se, že se jim nechtělo stávající systém rušit. Kdyby Gorbi poslal tanky, byla by to dvojí výhra - veřejně by proklamovali odsouzení, vůči CCCP pak záruky nevměšování a interně by si zamnuli rukama, protože je nyní možné přitáhnout šrouby vlastním ovčanům, když se protihráč projevil takhle ošklivě.

    Pamatuji na dávný rozhovor s jakýmsi čínským potentátem. Kdosi kritizoval, že Číňané nemají svobodu pohybu atd. On se zeptal, jestli má vydat pasy nějakým 50 milionům lidí, že by se jistě rádi odstěhovali do Evropy.
    A bylo vymalováno.

    OdpovědětVymazat
  2. Vodníku, to je jak hra na tichou poštu. Výsledek jsou typicky blistické manipulace.

    1. "Sovětský vedoucí představitel Michail Gorbačov svědčí podle Lukeše v rozhovorech, které poskytl společnosti BBC, že když došlo k otevření berlínské zdi, Thatcherová a Mitterrand ho rozčíleně telefonicky žádali, aby proti svobodomyslným demonstrantům v Berlíně použil síly. „Zastavte to,“ požadovali. „Jak?“ ptal se Gorbačov. „Máte vojáky, ne?“ Gorbačov vojensky zasáhnout odmítl." Čistá lež. Gorbačov řekl ve skutečnosti toto: "I asked them if they had any suggestions. They had only one - that somebody else should pull their chestnuts out of the fire."

    2. "Thatcherová požádala Gorbačova, aby vypnul nahrávání, a pak řekla toto…" Ve skutečnosti: "The following part of the conversation is reproduced from memory".

    3. "Mr Mitterrand was even thinking of a military alliance with Russia to stop it [a unified Germany], “camouflaged as a joint use of armies to fight natural disasters”." Co čekat od socialisty?

    4. Ruský přístup: "His copies were made just in time, as all the transcripts of Politburo meetings and talks with foreign leaders have now been sealed."

    OdpovědětVymazat
  3. A bylo vymalováno.
    Nebylo. Ještě by museli dostat visa.

    OdpovědětVymazat
  4. Peters: je zajímavé, jak Vy opět okamžitě víte, které prameny říkají pravdu a které lžou.

    Ad 1: Čistá lež. Gorbačov řekl ve skutečnosti toto
    O řádek níž ve Vámi citovaném pramenu stojí: "He says they wanted him to say no and send troops, then adds: "That would be irresponsible. They were mistaken."

    Ad 2: Ve skutečnosti: "The following part of the conversation is reproduced from memory".
    A jak jinak, když bylo vypnuto nahrávání??? :-D

    Ad 3: aha, socialista, nu ovšem, to je hajzl, i když Zápaďan. S Vámi je fakt veselo...

    Ad 4: teď nevím, jestli křičíte, že Rusové zas lynchují černochy a nebo jestli to, že západním politikům docela vyhovoval kommunism u nás a dalších evropských zemích a nechtěli, aby je Gorby pustil, je vlastně vina Rusů (pchopitelně, nikoli sovětů, že?)

    OdpovědětVymazat
  5. Pro vládnutí není cennější hodnota, než je stabilita.

    Nejlepší nepřítel je ten, kterého znám a se kterým se držíme v šachu.

    Změna ustaví novou rovnováhu a není vůbec jasné, jakou v ní budu hrát úlohu já.

    Myslím, přemýšleli nějak takto.

    OdpovědětVymazat
  6. O řádek níž ve Vámi citovaném pramenu stojí: "He says they wanted him to say no and send troops, then adds: "That would be irresponsible. They were mistaken."
    OK. Nicméně je otázkou, zda máme věřit senilnímu politikovi, co si vzpomíná po 20 letech, když listiny mluví jinak. Navíc slova: "„Zastavte to,“ požadovali. „Jak?“ ptal se Gorbačov. „Máte vojáky, ne?“" rozhodně nejsou překladem slov: "they wanted him to say no and send troops".

    A jak jinak, když bylo vypnuto nahrávání???
    Ale Blisty to uvádějí, jako kdyby to byl přepis. Čistá manipulace.

    aha, socialista, nu ovšem, to je hajzl, i když Zápaďan. S Vámi je fakt veselo...
    Jistě. Takový Papandreu se taky často paktoval s Ruskem proti Západu.

    teď nevím, jestli křičíte, že Rusové zas lynchují černochy
    Upozorňuji na to, že Jelcinův svobodný přístup k ruským archivům byl tvrdě ukončen.

    OdpovědětVymazat
  7. Z geopolitického hledika je to velmi jednoduché. Chcete to vysvětlit? Ale budete pozorně poslouchat a nevyrušovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Nicméně je otázkou, zda máme věřit senilnímu politikovi, co si vzpomíná po 20 letech, když listiny mluví jinak.
    A zase: Vy víte asi líp, čemu se dá věřit, jako s těmi Židy ve vedení VŘSR. A jak medle mluví listiny?

    Navíc slova... rozhodně nejsou překladem slov...
    To sice ne, ale 1) znamenají totéž, takže to není "čistá lež", jak píšete výše a 2) je to z Vaší strany takové slovíčkaření, které odmítám tolerovat i právníkovi.

    Ale Blisty to uvádějí, jako kdyby to byl přepis. Čistá manipulace.
    Žádná manipulace. Blisty píší: "Thatcherová požádala Gorbačova, aby vypnul nahrávání, a pak řekla toto" Jak jinak než po paměti mohou být její následující slova reprodukována?

    Upozorňuji na to, že Jelcinův svobodný přístup k ruským archivům byl tvrdě ukončen.
    No a? Jak to souvisí s thematem?

    OdpovědětVymazat
  9. Me tohle prislo jako velice zajimave. Rad bych ovsem vedel, kde pan Lukes cerpa informace. Archivy jsou otevrene po 20 nebo 50 letech?

    OdpovědětVymazat
  10. A jak medle mluví listiny?
    Že ta dvojka chtěla, aby Gorbačov bránil sjednocení Německa, nikoliv demokracii v ruských koloniích.

    To sice ne, ale 1) znamenají totéž, takže to není "čistá lež", jak píšete výše
    OK, uznávám, že to čistá lež není, přesvědčil jste mne.

    Jak jinak než po paměti mohou být její následující slova reprodukována?
    Osobně bych předpokládal, že tam Rusové měli alternativní odposlouchávací zařízení.

    No a? Jak to souvisí s thematem?
    No, že nebýt Jelcina, měli bychom prd – jen nepodložená Gorbačovova prohlášení.

    OdpovědětVymazat
  11. No, padesát nebo dvěstě milionů lidí je dost, i když by neměli visa. Mam pocit že EU má dost potíží i s mnohem menší Ukrajinou .. a proč vlastně chtěli ti slavní demokrati, aby to Gorbi zarazil? ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. proč vlastně chtěli ti slavní demokrati, aby to Gorbi zarazil?
    Vždyť to vysvětluje ten Hurdův výrok: protože „studená válka je systém, v němž žijeme šťastně a spokojeně už čtyřicet let“.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>