24. listopadu 2009

Důsledky plzeňské affairy

Affaira plzeňské právnické fakulty už měsíce plní stránky novin a ne a ne skončit. Přitom je zjevné, že je to jen vrchol ledovce. Proč vlastně lidé uplácejí, aby dostali něco tak abstraktního jako je titul? Kvůli dobrému pocitu být quasišlechtic? Ne, protože je to kvalifikační předpoklad.

Na světě je už jen málo států, kde se můžete stát advokátem, aniž byste měli vystudována práva. V USA to jsou Kalifornie, Maine, Vermont, Virginie, Wyoming a Washington. Myslím, že bychom se v ČR měli vrátit ke kořenům a koncept venkovského advokáta povýšit na standard. Nemusí to být nutně navždy, ale po nějaký čas by měly právnické fakulty žít s tím, že nejsou nezbytné. Třeba by je to konečně přimělo reformovat studium a odhodit zbytečný balast, např. v podobě práva životního prostředí.

9 komentářů:

  1. To je zajímavý komentář. Je to dle mého i námět na další zamyšlení: nežijeme ve společnosti, která je naprosto přebujelá legalismem a posedlostí normami?

    OdpovědětVymazat
  2. A co takhle dědičnost sociálního postavení? Překvapuje mne že nenavrhnete tohle, tím by se určitě tomuto typu průserů předešlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že bychom se v ČR měli vrátit ke kořenům a koncept venkovského advokáta povýšit na standard.
    A co soudce lynch? A nebo "boží soud"?

    Mimochodem, smí se k tomuto článku diskutovat a nebo je kvalitní?

    OdpovědětVymazat
  4. Vodníku, já jsem nikomu diskutovat nezakázal, odkud to překrucování? Někdy mám pocit, jako kdybych mluvil s Tatary. Jen jsem každému doporučil, aby zvážil, zda skutečně musí rozmnožovat informační balast à la diskusse na Novinkách. Pokud i po rozvaze má potřebu reagovat, doporučil jsem Alkibiadovo řešení.

    Vše má své meze. Zatímco povinné vzdělávání typu autoškola považuji za výraz státního paternalismu (znalosti má ověřit zkouška, nikoliv povinná docházka), soudce lynche určitě nemůžete myslet vážně. U božího soudu si u Vás nejsem jist, ale opravdu ne.

    Jinak kvalita se nedá nadekretovat. Buď se diskutuje a článek kvalitní není, nebo nediskutuje, a článek kvalitní je. Nikoliv naopak.

    OdpovědětVymazat
  5. Netvrdím, že zakázal. Ale opakovaně zdůrazňujete, že LW není diskusním serverem. Já si myslím, že navzdory Vašemu záměru opak je pravdou. Co je nebo není "informační balast", na to se názory budou nekonečně různit - řada zdejších diskutérů považuje za informační balast výblitky trollů, které sem opakovaně pouštíte a nutíte nás, abychom Vám opakovaně zasílali e-mail se žádostí o vymazání nějakého konkrétního kommentáře (a víte sám, jak je např. FS ve své manické fasi výkonný a kolik informačního balastu dokáže - vedle několika svých skutečných názorů - vychrlit za jeden den).

    soudce lynche určitě nemůžete myslet vážně.
    Já ne, ale to si zase nejsem jist u Vás. Je to přece produkt superiorní okcidentální anglosaské protestantské civilisace: žádné školy, žádné diplomy, žádné tituly, důležitý je výsledek...

    Buď se diskutuje a článek kvalitní není, nebo nediskutuje, a článek kvalitní je.
    Souhlasím s TP, že mezi počtem kommentářů a kvalitou článků neexistuje žádná korrelace.

    OdpovědětVymazat
  6. A co takhle dědičnost sociálního postavení?
    V kontextu hinduistické víry v reinkarnaci je to výborná věc! Mimo tento kontext je to nefunkční, i v Evropě ve středověku to konstantně naráželo na problémy, hemžilo se to usurpátory a "povyšování do šlechtického stavu" zploštělo až k naprosté karikatuře (viz baronka Thatcherová, sir Paul McCartney nebo sir Mick Jagger).

    OdpovědětVymazat
  7. Já ten návrh samozřejmě nemyslel vážně, ale v prostředí vztyčených prostředníčků se k tomu v konečném důsledku stejně dospěje.

    OdpovědětVymazat
  8. žádné školy, žádné diplomy, žádné tituly, důležitý je výsledek...

    Zapomněl jsi: Na postupu nezáleží, protože "každý ví, že štěstí si občas sedne i na vola".

    mezi počtem kommentářů a kvalitou článků neexistuje žádná korrelace

    Přesně tak.

    OdpovědětVymazat
  9. Prechozi jsem smazal, ptz uz tu nekdo prezdivku Jan pouziva.


    Studuji prava v Nemecku a myslenka advokata bez vystudovanych prav je naprosto mimo. Clovek se uci prakticke veci od prvniho semestru, vcetne stylu psani odvolani, zadosti, zalob, jiz v prvnim semestru se studenti presne uci formulace ustavni stiznosti atp.

    Mel sem tu cest stravit prvni dva semestry na PF UK. Co jsem se naucil? Nic praktickeho, pouze dejiny prava, zaklady psychologie, zakl. narodn. hosp. a podobne.

    Dale: zde mate podobne jako v CR prednasky a seminare, ale u seminaru mate kazdy tyden 10 ruznych profesoru v deset ruznych terminech a vybirate si ktery vam vyhovuje.

    A nestane se vam ze by jste meli tu cest s takovym ******* jako je Kudrna, ktery vam pri seminarich tak akorat povi jak diky 'pravni mezere' krade kazdy rok nove boty u Baty.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>