6. prosince 2009

Čeští národovci

Přes všechny výhrady k ODS je to spíše neokonservativní než nacionalistická strana. V ČR nemáme vlastní FIDESZ. Nicméně po rozpadu Národní strany je možné, že se český FIDESZ vytvoří: "Možná nám vznikne jakési mohutné vlastenecké skupení, sdružující k jádru Národní strany navíc ještě nacionálně kapitalistické křídlo ODS (pp. Fajmona, Zahradila ad. s hradním pánem někde v pozadí), národně podnikatelskou stranu pana Macha (zapomněl jsem, jak se jmenuje), Suverenitu paní Bobošíkové atd." Místo na trhu rozhodně je.

6 komentářů:

  1. Nepřeceňujte význam Národní strany. Místo na trhu je, ale v tom smyslu, že tu vždy taková strana figurovat bude, což ovšem neznamená, že tzv. české národovectví tvoří koherentní ideový systém, který je schopen vygenerovat stranu, která by se nerozhádala a dokázala vstoupit do reálné politiky.

    Zkušenosti minulých let ukazují, že čeští národovci jsou jedni z nejneschopnějších politiků - umí se rozhádat, ale ne nabídnout smysluplnou alternativu. Když dojde na "ohrožení národních zájmů", ODS umí hrát jak na nacionalistickou, tak xenofobní notu, apriorní antisystémové nespokojence "vyzobe" KSČM, popř. Dělnická strana.

    Když už se bavíme o stranách tohoto typu, můj osobní názor je, že do budoucna by byl daleko zajímavější vznik nějaké "krajně-pravicové" strany, která by se jednak oprostila od národnického resentimentu, vulgárnosti a byla kupř. relativně proevropská.

    OdpovědětVymazat
  2. dělat z Fajmona nacionálního kapitalistu ( zřejmě nějaká obzvlášť odporná odrůda kapitalisty, určitě nutí děti pracovat a učit se česky), to chce hodně hroší kůži a nedostatek schopnosti kategorizovat politiky. Jak se říká třeba Sarkozymu? Taky nacionalistický kapitalista? Nebo on může ctít svou zem, protože je přeci " z toho vyspělého západu" ?

    OdpovědětVymazat
  3. Proč Vás to tak vytáčí, Andy? "Nacionálním" Doležal míní eurorealism, "kapitalismem" ekonomický liberalism.

    OdpovědětVymazat
  4. ODS je typická postkomunistická strana, jejíž jedinou obsahovou (ideovou) náplní byl dosud antikomunismus a naivní liberalismus. Úspěch TOP'09 ukazuje, že její doba již skončila, přichází čas vyhraněně konservativních a vyhraněně liberálních stran (ironií je, že i TOP je "liberálně-konservativní" a její příklon ke konservaivismu bude zřejmě postupný).

    OdpovědětVymazat
  5. Aha, ten příspěvek "Čeští národovci" psal Doležal. To jsem si asi nevšimla.

    OdpovědětVymazat
  6. 1) TOP 09 zatím žádný úspěch nezaznamenala. 2) Na českém politickém trhu bylo vždy místo pro pravicovou stranu konkutující ODS, rozdíly mezi klasicky liberální a konservativní stranou jsou pro voliče příliš subtilní,navíc sociální otázky jenž jsou pro distinkci důležité konservativní/liberální v českém politickém diskurzu nehrají žádnou roli-spíše než pevné ideologické zakotvení voliče zajíma sociální stát-ano/ne,výše daní+osobní profil vedení dané strany.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>