6. prosince 2009

Výpisky z četby IX

"Všimněte si, že katolictví, vytříbené náboženství, kterého si vážím, se od monoteismu, který mu ukládala původní doktrína, rychle vzdálilo, protože vědělo, co vyhovuje lidské přirozenosti. Dogmatem o svaté Trojici, kultem panny Marie a svatých, uznáním moci pekelných sil a obdivuhodným vynálezem andělů se postupně vytvořil autentický polyteismus; jedině tak mohl zemi pokrýt nekonečným množství[m] uměleckých skvostů."

—Michel Houellebecq: Platforma, p. 202

3 komentáře:

  1. To je osobní názor nějakého tupce, který nezná ani význam Trojičního tajemství, ani význam slova polyteismus. Má nulovou informační hodnotu a zveřejnit ho na tomto blogu tedy mohl pouze homosexuál. Jediné, co lze z tohoto postu vycedit za poučení tedy zní - Peters je teplouš.

    OdpovědětVymazat
  2. Neinformovanost a nevědomost renomovaných intelektuálů jako např. Michel Houellebecq v otázkách theologie je pozoruhodná, nicméně omluvitelná - každý nemůže vědět všechno. Blaseovanost a souverenita, s jakou ale mluví o věcech, o nichž nemá ani šajna, je nejen směšná, ale řekl bych téměř trestuhodná!

    Ad Zpravodajec: zajímalo by mě, jak souvisí sexuální orientace s affinitou k neinformovanosti v otázkách theologických? Nebo zase "jen tak špičkujete"?

    OdpovědětVymazat
  3. Zpravodajče, to už trochu přeháníte. Upozorňuji Vás, že napříště budu podobné Vaše výlevy mazat.

    Jinak jste se stal obětí vlastní blbosti, když netušíte, že Houellebecq je prosaik a Platforma je jeden z nejslavnějších jeho románů.

    OdpovědětVymazat