10. července 2006

Nedostatek dobré vůle

Bohumil Doležal napsal: "Česká politika se začíná podobat stroji na vršení nezodpovědných klukovin. Pravice si nic kloudného vymyslet nedovede a levice si zjevně nic kloudného vymyslet nechce, protože je přesvědčena, že to nemá zapotřebí. Tak výrazný nedostatek dobré vůle (a zároveň pevné přesvědčení, že dobré vůle není v tuto chvíli v politice zapotřebí) tu do listopadu 1989 ještě nebyly. A bylo by nespravedlivé zamlčet, že vlajkonošem této politiky je Jiří Paroubek."

Nemohu si pomoci, ale pláče na nesprávném hrobě. Skutečným viníkem je Mirek Topolánek, který dodnes nepochopil, že sice vyhrál volby, ale že je mu to na nic. To však bylo jasné každému analytikovi, když viděl, jak se Topolánek jal sestavovat "stovkovou" vládu, jako by se nechumelilo. Zdá se, že dodnes nepochopil, že 100 ≠ 101.

Update: Tak už to pochopil.

4 komentáře:

  1. No, kdyby ODS neumožnil vytvořit vládu ani v případě, že by se plazila po kolenou, tak by si odradil i ten zbytek centristických voličů, které ještě má.

    Nezáleželo by na pár ministrech, ale na koaliční smlouvě. To jest té opravdové, nikoliv této hračičkovské menšinové.

    OdpovědětVymazat
  2. ČSSD nemá žádný "zbytek centristických voličů", ale tito voliči tvoří páteř jejího elektorátu. Protože svou volbou dali najevo, že nechtějí vládu pod vedením ODS, nemám dojem, že by jim současná Paroubkova obstrukční taktika příliš vadila. Facit: souhlasím s p. Vaněm.

    OdpovědětVymazat
  3. Gros elektorátu ČSSD tvoří levicoví voliči, o něž soutěží s KSČM.

    OdpovědětVymazat
  4. O levicové voliče se sice ČSSD přetahuje s KSČM, ale ti jí nikam neutečou - i hlas pro KSČM je v konečném efektu hlasem pro sociální demokracii, jak se v posledních letech ukázalo.

    Důležitější jsou středoví voliči, ti vždy rozhodují volby.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>