11. července 2006

Vyhnání je genocida

"Moderní historiografie označuje každý druh vyhnání za genocidu." Bernd Posselt

Role Beneše a UK při vyhnání: "Neúnavně přesvědčoval západní státníky, že odsun Němců z Československa je nutný. Musel v tomto směru vykonat hodně práce a s výsledky byl spokojen jen zčásti. Tak kupříkladu se koncem června 1942 britská vláda po dlouhých jednáních závazně vyjádřila v tom smyslu, že po válce „proti transferu minoritního obyvatelstva z Československa ve snaze učinit z Československa stát národnostně co nejsourodější, nemá v úmyslu se stavět.“ (E. Beneš, Paměti s. 306). Britské stanovisko bylo Benešovo vítězství, ale ne docela. Chybělo v něm, že jde výslovně o Němce a dále že Velká Británie odsun podpoří, (nikoli, že se proti němu nepostaví)."

4 komentáře:

  1. Pane Zemane, poněkud se pletete. Musím tedy jako radio Jerevan uvést Vaše desinformace na pravou míru.

    Píšete: "K rozhodnutí odsunout všechny sudetské Němce došlo až po heydrichiádě v r. 1942, která podlomila Jakschovu vyjednávací pozici." Ve skutečnosti: "8. září 1941, tedy před příchodem Heydricha, napsal [Beneš] v depeši pro Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD): „…Počet Němců u nás musí být bezpodmínečně zmenšen o jeden milion nejméně. To musí být pro nás program minimální. To znamená tudíž mít dva programy: a) maximální: zachování historických hranic při vystěhování všech Němců, b) minimální: zbavení se aspoň milionu Němců za cenu každou…“"

    Píšete: "Beneš a jeho londýnská vláda chtěli v době po vzniku Protektorátu". Ve skutečnosti po vzniku Protektorátu žádná londýnská vláda neexistovala. Ta vznikla až 9. července 1940.

    Píšete: "Beneš přerušil jednání s Treugemeinschaftem v lednu r. 1943." Skutečnost: Beneš se s Jakschem rozešel již v roce 1942. Dle Francise Dostála Rašky (jistě jeho monografii o vyhnání znáte) se tak stalo na podzim 1942.

    OdpovědětVymazat
  2. Dikce "přerušil jednání" nasvědčuje spíše neformálnímu jednání, které nastalo dávno před 10. lednem 1943. Ale OK, tuto výtku beru zpět.

    Ona tato historie zase tak známá není. Co o ní ví průměrný Čech? A i ten, kdo se v ní orientuje, má poměrně zásadní neznalosti, včetně mé maličkosti.

    Beneše nelze démonisovat. Byl to neschopný ministr zahraničí i president republiky. Zavinil Mnichov i Únor. Trochu dost na jednoho člověka. Normální politik obvykle druhou chanci nedostane. Beneš ji dostal: ke škodě českého národa.

    Mým cílem je postavit Beneše vedle politiky, mezi než patří. Tj. Dubčeka či Klause. Ti všichni mají jakési zásluhy (Beneš o I. odboj), ale celkově jejich výsledek hodnotím mírně negativně.

    Démonisovat český národ nikdo nechce. Pouze přiznat si vlastní chyby či dokonce zločiny. Sebereflexe slouží dotyčnému. Zde českému národu.

    Deklarace je zhola nedostatečná, a to z mnoha důvodů. Bohužel na více než na stručnou kritiku nemám čas. Tím rovněž přiznávám, že na Vyhnání nejsem expert, neboť jsem ho nikdy skutečně do hloubky nestudoval.

    OdpovědětVymazat
  3. K pravopisu. Nijak jsem se netajil, že mým pravopisným zdrojem je Ottův slovník naučný. Dále to posunout nejde, protože bychom museli jít před reformu z roku 1848, což je nemožné.

    Proto místo c píši k, místo ph píši f a místo g píši k.

    Důslednější než já je Tomáš Pecina, který používá zcela původní tvary.

    OdpovědětVymazat
  4. co to e????????????

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>