5. listopadu 2008

Levicová reportage v pravicovém listu

via Malý čtenář. O nových továrnách v okolí Plzně. "Co se týče pracovního nasazení, nikdo se jim, obzvlášť Vietnamcům, nevyrovná. Jsou schopní dřít 12 hodin denně 6 dní v týdnu s rychlostí, o níž se vám ani nesní. Nejsou sice tak pečliví, ale vychrlí takové množství výrobků, že i když je dejme tomu třetina zmetků, pořád toho udělají dvakrát tolik než ostatní."

"Po dvou týdnech na kabelárně za mnou přišel vedoucí, že v přilehlém skladu mají podstav a že splňuji profilové představy skladového dělníka. Co znamená „splňovat profilovou představu skladového dělníka“, jsem pochopil hned. Zcela totiž chybělo zastoupení vietnamské i jiné menšiny. Jak se mistr rozšafně vyjádřil, „všechny žlutý a černý ksindly by musel nakopat do prdele“. Celý tým tvořili jen Češi a Slováci. Z japonské preciznosti, předpisů a efektivity zbyla hromádka prachu, systém byl položen na lopatky. Zatímco v montovně lidi dřeli celý den jako mezci, tady to byla flákárna, že byste podobnou nenašli. Na co normálně stačí dva lidi, tady je potřeba deset. Po noční jsem byl odpočatější, než když jsem nastupoval."

5 komentářů:

  1. To už je skoro jako "sto roků v šachtě žil, mlčel jsem" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ponechal levicovost a pravicovost stranou. Tohle je prostá realita.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten doprovodný článek o imigraci jste si nedohledal? S tím by mohl souhlasit i pravičáka; zpráva o korupci na dotyčných ambasádách byla týž den na titulní straně... Ale taky mě docela překvapilo, že se LN věnují věcem, kterým jindy jen Milan Daniel...

    OdpovědětVymazat
  4. Nedohledal. Je to strašlivé: "Podle Pavla Čižinského kladou úředníci důraz hlavně na to, aby splnili předpisy, a udělají vše pro to, aby si odseděli své a měli klid." A politici, místo toho, aby se o to zajímali, tak se raději starají o pitomosti.

    "Když si jednou stěžoval na inspektorátu práce, odpověděli mu zhruba toto: My tu kontrolu tedy provedeme, ale nesmíme od agentur vyžadovat žádné doklady, a i kdybychom mohli, nesmíme je zpochybňovat – to, co nám dají, je pro nás berná mince." Typické. Totální disfunkčnost státu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>