29. listopadu 2008

13. září 2008 – den, kdy to všechno začalo

V sobotu 13. září 2008 svolal Timothy F. Geithner, president newyorkské pobočky Fedu a budoucí Obamův ministr financí, schůzku o budoucnosti finanční společnosti Lehman Brothers. Společnosti Bank of America and Barclays odmítly Lehman Brothers koupit, což v neděli 14. září 2008 zveřejnily New York Times. V pondělí 15. září 2008 v 1 hodinu v noci požádali Lehman Brothers o ochranu před věřiteli (vyhlásili úpadek). Začala globální finanční krise. (Na LW jsme v té době poklidně řešili politické názory Václava Klause).

Co to znamená? Kapitalism bez přívlastků skončil. Je na čase hledat nová řešení. Odpovědí však není rakouská škola s plnými bankovními reservami, neboť ta by znamenala konec rozvoje ekonomiky, mrtvolnou stabilitu. Bill Clinton: "markets without disclosure, without capital requirements, without market requirements tend to unsustainable extremes."

Updated.

2 komentáře:

  1. Trochu si přihřeji polívčičku;)

    Na LW jste možná řešily Klauzovy názory, ale na Nautilu se krize již dávno probírala.

    První úvahy o krizi na základě tehdy šokujího článku bývalého představitele FEDu již o měsíc dříve;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, přemýšlel jsem o tom, že Vás uvedu, ale pak jsem byl příliš líný hledat odkaz. Šlo mi hlavně najít datum, kdy to všechno začalo, obdobu 25. října 1929.

    Dne 13. září 2008 začala celosvětová finanční krise. US krise začala již v červenci 2007.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>