7. listopadu 2008

Opět hodnocení amerických presidentů

Tentokrát z pera Bohumila Doležala: "za mého života se američtí prezidenti, kteří „přinášeli změnu“ projevili buď jako podvodníci (Jimmy Carter) nebo změnu opravdu přinesli, ale až poté, co dostali pořádně přes nos od svých zahraničních protivníků: pak se začali chovat jako normální američtí prezidenti (to byl případ Johna Kennedyho). Zahraniční protivníci (Rozuměj Rusové) mají naštěstí zvyk mladé a podle nich nezkušené prezidenty plné dobré vůle provokovat politikou z pozice síly: zpravidla to pak naštěstí končí tím, že dostanou strašně přes nos zase oni (což byl opět případ Kennedyho). Mám bohužel nepříjemný dojem že ke Kennedymu se Obama nemůže ani čuchnout. Už také proto, že když v Americe opravdu o něco jde, vyhrává lepší z kandidátů jen velmi, velmi těsně (viz zase případ Kennedy). I nyní tolik nenáviděný Bush vyhrál v první volbě velmi těsně, a jsem přesvědčen, že v budoucnu bude jeho politika hodnocena o hodně spravedlivěji než je tomu dnes (netroufl bych si to říkat, kdyby toho názoru nebyl také Henry Kissinger)."

Vidím to přesně opačně: JFK byl mizerný president, Carter skvělý. Bush Jr. byl mizerný president. Je zajímavé, jak osobní zážitek má určující vliv. V době JFK byl Doležal mladý a JFK měl v porovnání s Chruščovem či Novotným charisma. Svou osobností vyjadřoval převahu Západu nad kommunismem. Ale zdání klame.

33 komentářů:

  1. Neřekl bych, že Jimmy Carter byl podvodník, ale to, že USA za jeho vlády neobyčejně oslabily, je fakt, na kterém nezmění nic ani to, že to je osobně zbožný a zřejmě i hodný člověk.

    Proč myslíte, že JFK byl mizerný president?

    OdpovědětVymazat
  2. Protože nic nedokázal, hodně věcí zkazil a byl to dobrodruh. Kdyby byl vyhrál Nixon, věci by šly ku předu lépe.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak hodnotíte jeho postoj při Karibské krisi?

    OdpovědětVymazat
  4. Byl to dobrodruh, který málem spustil světovou válku. Kdyby Rusové nebyli známí zbabělci, tak je svět dnes již po nukleárním holocaustu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ovšem pokud připustíte, že JFK se zbabělostí Rusů počítal, z hazardu je najednou skvělé politické rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
  6. Nebylo. Měl dát Rusům za vyučenou, jak mu radil Acheson. JFK ustoupil Chruščovovi ve všem; bylo to velké kommunistické vítězství. Bylo totiž jasné, že Rusové rakety na Kubě nemyslí vážně.

    OdpovědětVymazat
  7. >Kdyby Rusové nebyli známí zbabělci, tak je svět dnes již po nukleárním holocaustu.

    A na tu zbabělost jste přišel jak? Kolik živých Rusů jste viděl? Jak můžete takto paušalizovat, když o věci nic, ale zcela nic nevíte!

    Mimochodem, co bylo "odvážného" spustit jadernou válku? To by byla grandiózní pitomost! Vždycky mne fascinuje, jak knižní intelektuálové jsou ti nejbojovnější lidé na světě.

    OdpovědětVymazat
  8. Dokud nebudou k disposici archiválie, jsou to všechno jen dohady, nicméně existují určité indicie.

    Např. že v době karibské krise už Chruščov neměl podporu tajné služby, která Brežněvovi o pouhých 10 let později prostřednictvím armády užitečných idiotů (tzv. světového mírového hnutí) pomohla vyhrát válku ve Vietnamu. Místo toho udělala z Kennedyho nikoli krvavého válečného štváče (jako např. z Reagana), ale idol. Proč?

    OdpovědětVymazat
  9. Mnoho, Kapitáne. Jestli to náhodou nevíte, tak dokud okupanti neodtáhli, tak jsem s nimi žil v jednom městě.

    Mimochodem, co bylo "odvážného" spustit jadernou válku?
    Tou zbabělostí mám na mysli to, jak Rusové respektovali US blokádu Kuby.

    OdpovědětVymazat
  10. Idol je to proto, že včas umřel. Kdyby nebyl zavražděn, dívali bychom se na něj dnes podobně jako na Nixona.

    OdpovědětVymazat
  11. Idolem se přece stal za svého života. Moje hypothesa je, že na tom měla zájem KGB. Znovu se ptám: Proč? Snaha odstranit Chruščova a nahradit ho Brežněvem a jeho lidmi?

    OdpovědětVymazat
  12. V jednom městě jsem s Rusy také chvíli žil a tak si dovedu představit četnost kontaktů:) Daleko lépe jsem je poznal, když jsem tam měsíc vegetoval.

    Velmi se mýlíte, podceňování nepřítele ( a vy Rusy za nepřítele považujete) není rozumné a nic neřeší.

    Proč se Chruščov ustoupil můžeme jen spekulovat, kromě zbabělosti to mohlo být mnoho jiných důvodů. Každopádně rozhodnutí to bylo správné, protože lidstvo přežilo.

    OdpovědětVymazat
  13. Nebo druhá možnost, využít Kennedyho marnivosti a touhy být obdivován levicí, a tím ho kontrolovat.

    V každém případě, žádný jiný americký president od té doby nebyl tolik podporován ruskou pátou kolonou jako JFK, ani Clinton ne – možná až Obama.

    OdpovědětVymazat
  14. Nestal. Za jeho života byl široce kritisován a neměl žádné výsledky.

    OdpovědětVymazat
  15. Chruščov byl dobrodruh, který vsadil na riskantní kartu. Stačilo být pevnější než JFK a musel by odejít se sklopenýma ušima. Takhle dostal všechno, co chtěl.

    Každopádně rozhodnutí to bylo správné, protože lidstvo přežilo.
    Někdy mne s tím Vaším sociálním darwinismem, 100 let překonanou pavědou, docela štvete. Uznávám, že "Better red than dead", není Vaše heslo, ale docela k Vám pasuje. Tak Vám připomenu jiné heslo: „Lepší zemřít ve stoje než žít na kolenou“

    OdpovědětVymazat
  16. V každém případě, žádný jiný americký president od té doby nebyl tolik podporován ruskou pátou kolonou jako JFK
    No, na to, že ho odpráskl sovětský agent, jsou to docela odvážné theorie.

    OdpovědětVymazat
  17. Jestliže na jedné straně tvrdíte, že to byl slabý president, s čímž bych i souhlasil, proč ho tedy Rusové nechali zabít?

    OdpovědětVymazat
  18. S JFK to vidím poněkud jinak než GP.

    Rusové dosáhli nečekaného úspěchu, když Kennedy krátce po inauguraci zkazil, co mohl, při invasi na Playa Girón, které neposkytl podporu, takže logicky předpokládali, že bude možné tlačit USA dalšími podobnými akcemi k ústupkům. To se jim během karibské krise částečně podařilo, když sice nedosáhli instalace svých nukleárních raket na Kubě – otázkou je, zda při Kennedyho slabosti toho skutečně dosáhnout nemohli nebo šlo o kalkulaci, jak hypothetisuje GP – ale zajistili si stažení raket z Turecka.

    Celé to bylo provázeno ofensivou "pátých kolon": pokud se dobře pamatuji, levicová media JFK a jeho manželku oslavovala dlouho před atentatem, nejen v USA, ale i v Evropě. Nemyslím, že k adorování JFK došlo až po jeho smrti.

    Kennedy byl patně vůbec nejslabším a pro Rusy nejpřijatelnějším president USA za celé 20. století.

    OdpovědětVymazat
  19. Petersi, mezi námi je jeden zásadní rozdíl. Vy mluvítí o světě, jak by podle vás měl vypadat a o tom který je. Rozhodně se mi alespo%n občas nelíbí o nic víc než vám, nicméně ho nezmění tím, že si budu něco nalhávat.

    >Tak Vám připomenu jiné heslo: „Lepší zemřít ve stoje než žít na kolenou“

    Toto je efektní a hrdé heslo salóních řečníků, nic víc. Kdyby se ho lidé v převažující míře drželi, nebyli by otroci, feudalismus by nemohl existovat, dělníci by svrhli majitele firem, Němci by se dali vyvraždit od svých protivníků a na holocaust by v tomto provedení nikdy nemohlo dojít.

    A ještě trochu cyničtěji. Lidé, kteří toto heslo skutečně vyznávali, leží povětšinou na hřbitovech a lidstvo tvoří ti, kteří udělali kompromis. Mne z toho neobviňujte, já to nevymyslel, prostě je to tak.

    Osobní pud sebezáchovy je jedním ze základních kamenů hierarchické společnosti, bez něho by se vůbec nedala nedala vytvořit. Bez obavy jednotlivce o svou existenci by žádné ovládání=podmínka nutná pro každou civilizaci neexistovalo. A co víc, nebýt tohoto pudu, neexistoval by ani žádný život.

    >Někdy mne s tím Vaším sociálním darwinismem, 100 let překonanou pavědou, docela štvete.

    Škatulkování názorů sice podlmne nemá žádný velký smysl, ale dobře. Nejde ani tak o sociální darwinismus na který se hodilo, díky extrémním představitelům, kde co. Jde spíš o sociobiologi

    Možná to ještě nebude ono, ale alespoň nějaký krok k vědecké teorii nahrazující groteskní slepence mýtů, přání, cucání z prstu a hrdinských eposů, prezentvaný spolvědy.

    OdpovědětVymazat
  20. To nevíme. Rusové se často chovají irracionálně. Např. vražda Trockého také neměla valného smyslu.

    levicová media JFK a jeho manželku oslavovala dlouho před atentatem, nejen v USA, ale i v Evropě
    Tak na druhou stranu, byl to intelektuál, jeho wisecracks jsou skvělé ještě dnes a oba byli prudce elegantní.

    OdpovědětVymazat
  21. feudalismus by nemohl existovat
    Zdá se, že o něm nic nevíte. Lidé tehdy umírali hlady. Potřebovali vládnoucí elitu, která by je ochránila před jinými. Proto vládnoucí elita byla tak početně slabá a nevěnovala se ničemu jinému než válčení.

    dělníci by svrhli majitele firem
    Co je toto za nesmysl? Vy si myslíte, že dělníci dokáží řídit obchodní společnost lépe než management?

    Němci by se dali vyvraždit od svých protivníků
    Němci po roce 1945 nebyli na kolenou. Naopak, dostali mnohem velkorysejší mír než v roce 1919.

    Lidé, kteří toto heslo skutečně vyznávali, leží povětšinou na hřbitovech
    In the long run we are all dead. Takže máte pravdu.

    Osobní pud sebezáchovy je jedním ze základních kamenů hierarchické společnosti, bez něho by se vůbec nedala nedala vytvořit.
    Napsal jsem Vám o Titanicu. Asi Vás to nezajímalo.

    Bez obavy jednotlivce o svou existenci by žádné ovládání=podmínka nutná pro každou civilizaci neexistovalo.
    Ve skutečnosti je civilisace založena na společenské smlouvě; tj. že je výhodné se sdružit.

    A co víc, nebýt tohoto pudu, neexistoval by ani žádný život.
    Obávám se, že touha mít děti s pudem sebezáchovy ani trochu nesouvisí.

    Sociobiologie je přímý potomek sociálního darwinismu.

    Možná to ještě nebude ono
    Sociobiologie je nesmysl, protože redukuje sociologii na biologii. To je stejné, jako kdybyste redukoval biologii na chemii a chemii na fysiku. Přepjatý redukcionism je methodicky špatně; to Vám říká filosofie, konkrétně noetika. Ale humanitní vědy považujete (neprávem) za pavědu zase Vy.

    OdpovědětVymazat
  22. P. S. Přečtěte si Konrada Lorenze, konkrétně Die Rückseite des Spiegels, ten Vám vysvětlí, jak se liší biologie od chemie. Jemu snad uvěříte, když je to biolog.

    OdpovědětVymazat
  23. Ale abych Vás příliš nezatěžoval: "Celek je více než souborem částí a má úplně nové charakteristiky, které se nedají odvodit ze znalostí charakteristik částí." Teď přemýšlejte, Vy redukcionisto.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak na druhou stranu, byl to intelektuál, jeho wisecracks jsou skvělé ještě dnes a oba byli prudce elegantní.

    Pro mne byl v tomto směru prozřením loňský a letošní rok, s kampaní proti radaru, koho do ní Rusové dokázali zapojit (včetně ekologických organisací typu Greenpeace, které se tím jasně diskreditovaly).

    Proto se domnívám, že popularita JFK je z 90 % ruským dílem. Kdyby Chruščov chtěl, mohl by z něj udělat "válečného štváče", stejného jako z Reagana.

    OdpovědětVymazat
  25. Jinak, možná to nevíte, ale JFK komunistická media celá 70. a 80. léta vytrvale chválila (podobně jako FDR).

    V té době spolehlivě platilo, že koho Rusové chválí, to nemůže být malá svině :-)

    OdpovědětVymazat
  26. >Ale abych Vás příliš nezatěžoval: "Celek je více než souborem částí a má úplně nové charakteristiky, které se nedají odvodit ze znalostí charakteristik částí.

    Tato často opakavaná teze bohužel nevychází z fyzikální reality. Naprosto všechny vlastnosti celku jsou determinovány vlastnostmi částí a jejich vzájemných interakcí. Problém je jen v tom, že u velmi komplexních a početných celků nejsme schopni se efektivně zabývat jejich součástmi zvlášť. Proto si my lidé vymýšlíme globální charakteristiky, které jsou však jen účelovou konstrukcí, zaměřenou na efektivitu poznání. Typickým a klasickým příkladem je teorie ideálního plynu.

    OdpovědětVymazat
  27. Chválit mrtvého je velice užitečné. Jednak se nemůže bránit, jednak si do něj můžete projektovat své vlastní představy a jednak mu tím prokazujete úctu, což se cení.

    Nicméně nezapomínejte, že JFK byl přední antikommunista, pomocník McCarthyho.

    OdpovědětVymazat
  28. Tato často opakavaná teze bohužel nevychází z fyzikální reality.
    Nesmysl. Např. život. I když namodelujete všechny chemické processy, hmota Vám neobživne. Nebo Sluneční soustava. Připomínám starý Hegelův zákon o přeměně kvantity v kvalitu.

    Proto si my lidé vymýšlíme globální charakteristiky
    To spíše Vy redukcionisté, kteří navíc ještě vydáváte model za realitu. Při tom počasí nejsme schopni předpovědět na více než několik hodin.

    OdpovědětVymazat
  29. Chválit mrtvého je velice užitečné. Jednak se nemůže bránit, jednak si do něj můžete projektovat své vlastní představy a jednak mu tím prokazujete úctu, což se cení.

    Faktem ovšem je, že právě tito dva presidenti poskytli Rusům nejcennější služby. Osobně bych ohledně atentátu na JFK věřil spíš něčemu podobnému než thesi, že to udělali Rusové.

    OdpovědětVymazat
  30. Ale oba, FDR i JFK, to dělali z blbosti.

    OdpovědětVymazat
  31. Připomínám, že Lee Harvey Oswald byl, v době, kdy emigroval do Ruska, v zásadě desertér. Jak to, že nebyl po návratu potrestán? Jak to, že nebyl potrestán? Jak to, že si mohl pohodlně koupit zbraň? Jak to, že se pokusil zavraždit generála Walkera? To jsou stovky otázek.

    OdpovědětVymazat
  32. Ale oba, FDR i JFK, to dělali z blbosti.

    Velmi pravděpodobně. To je podstata manipulace: naprostá většina protiradarových aktivistů v ČR realisuje ruskou zahraniční politiku z nejhlubšího vnitřního přesvědčení, ovšem rozhodnutí, zda bude v Praze před Vánocemi velká protiradarová demonstrace, s účastí odborů, komunistů, ČSSD a aktivistů (předpokládám, že nebude, není jí třeba), padne v Moskvě, ne v Praze.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>