21. května 2009

Konečné řešení

Odpůrci lidských práv, jako je Michael Kocáb nebo František Kostlán, jsou velice hákliví na některá slova, která považují za horší než cokoliv jiného: "Jelikož tento spot vyvolává asociace s konečným řešením židovské otázky za 2. světové války, máme za to, že jeho zveřejněním byla naplněna skutková podstata trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod".

Tak se podívejme, kdo jiný v českých zemích propagoval konečné řešení. Nebyl jím nikdo jiný než člověk, který se podle zákona č. 292/2004 Sb. zasloužil o stát, Edvard Beneš: "Naše geografická situace a historie naší země od 10. století tu může býti všem dostatečným důvodem a dokladem k tomu, že toto konečné řešení německé otázky u nás je naprosto nezbytné, jedině správné a opravdu logické." (zdůrazněno mnou)

18 komentářů:

  1. Správná poznámka. Češi provedli genocidu sudetských Němců, mají pro konečná řešení proto pochopení. Tím je spot NS atraktivnější.

    OdpovědětVymazat
  2. No jestli se nás cikáni také někdy pokusí vyvraždit, bude Benešův postup zcela na místě.

    Pane Pecino, vaše demagogie je zábavná. Vrátit pár přivandrovalců do země původu není žádná genocida. To jste si úplně popletl.

    OdpovědětVymazat
  3. Odsun Němců byl vlastně naplněním jejich kolektivního požadavku "Heim ins Reich". Jen tam šli jaksi bez českého území.

    OdpovědětVymazat
  4. Pane Pecino, vaše demagogie je zábavná. Vrátit pár přivandrovalců do země původu není žádná genocida. 

    Totéž chce udělat NS s Cikány. Volte proto 13!

    OdpovědětVymazat
  5. Ale já netvrdím, že by to bylo správné. Pouze odmítám použití termínu genocida.

    S tím souhlasí i autorita nejvyšší, überquisling Doležal. Podle něj se jednalo pouze o etnickou čistku.

    OdpovědětVymazat
  6. Cim dele to tady ctu, tim vice mi pripada ze ac zde mluvime FSICHNI cesky ze nemluvime stejnym jazykem. Umocnuje to pohled na odkazovany clanek pana Kostlana:-(
    Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy.... bla bla bla...
    Pres vyse uvede, nebo prave proto? by mu nemela delat cestina az takove potize ze si vysvetli Havlovo prohlaseni tak jak ve svem clanku predvedl:-(
    Kostlan pise:
    Jde však ještě o něco víc. Havel kritizoval podporu zaměstnanosti v automobilovém průmyslu tímto způsobem: "Mně to připadá lehce zrůdné. Je to, jako by někdo řekl, že koncentrační tábory být musí, protože přece musí mít zaměstnání ti dozorci a věznitelé." Kostlan to pochopil po svem a nalezite to za toto srovnani proti Havlovi rozjizdi:-(
    Je opravdu tak tezke pochopit, ze svuj nesouhlas a srotovne coby nesmyslnost vyjadril Havel maximalni moznou nadsazkou a prirovnal k absurdite obhajovat koncentrak tim, ze dava praci jinym? V cem je Kostlanova cestina tak jina ze Havlovi rozumi uplne jinak?

    Dal jsem si tu praci a zeptal se tri (jen tri) lidi zde daleko od CR o kterych se domnivam ze dosud stale rozumi cesky a cestinu alespon doma pouzivaji na jejich nazor jak vyroku Havla rozumi a ejhle vyslo mi jine pochopeni Havla nez nezavislemu publicistovi Kostlanovi.
    Havel zduvodneni o potrebe srotovneho a stimulu zajistit zamestnani povazuje za stejnou broskvovinu(peach-ovinu) jako by nekdo zduvodnoval a obhajoval koncentraky protoze i ty davaji praci mnoha dalsim lidem.
    Originalne Havlovsky podane s Havlovskou nadsazkou aby ta nesmyslnost srotovneho vyznela vypjate negativne.
    Pro Kostlany Kocaby a jine jinak nasmerovane mozkovny ci co pouzivaji k jejich a v jejich styly premysleni je Havlovo vyjadreni a srovnani urazka.
    I v Klokanii mame nektere "nazorove podivne odlisne publicsty" ale nevim proc, opravdu nejsou tak viditelni jako u Vas v CSR(Ceske Sametove Republice)
    Zatim. Mozna tim ze multiculti tu ma jinou podobu a kdybychom tu FSICHNI kocabovali a kostlanovali urcite by se to zaseklo uz zitra.

    Samozrejme ze me povidani je nic jen IMHO, nazor cloveka ktery je jiz delsi dobu mimo svou rodnou vlast a tedy asi jiz dost odtrzen od Vasich Sametove demokratickych dnesku. Ze rozumim Havlovi i nekostlanovsky muze byt i tim, ze jsem vekova kategorie Havlova a ne Kostlanova. Jak rika pritel Moravak "toz si to preberte":-)
    a jeste dodam a jinak podam,
    pokud muzete, Havla jak Kostlan neberte!
    God bless You:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Není obvyklé zvolit si příklad takový, který je obsahově neutrální - obvykle se volí příklad takový, který s věcí nějak úzce souvisí. Havel není člověk, který by přirovnal někoho k vlku jen proto, že je šedivý. Srovnat ale libovolnou automobilku s koncentračním táborem, to mi hlava nebere.

    S Kostlánem souhlasím. Havlův výrok dává smysl, ale nedává smysl, z jakého důvodu si zvolil právě toto přirovnání. To podle mne naznačuje, že pan exprezident už asi není schopen reagovat tak pohotově, aby si byl vědom konsekvencí toho, co říká.

    Anebo to ví - a tím hůř... Takováto přirovnání totiž nejlépe přispívají k relativismu, v němž je budovat koncentrační tábory podobné tomu stavět auta, jezdit v autech podobné tomu netřídit odpad a netřídit odpad tomu nezdravit ve škole paní učitelku...

    OdpovědětVymazat
  8. Z nějakého neznámého důvodu se druhá světová válka a nacionální socialism obecně staly nevýznamější událostí světových dějin. Ačkoliv nejnovější dějiny (tj. po roce 1918) byly mou specialisací, nikdy mne nezajímaly, protože jsem se soustředil na dějiny demokracií (USA, UK a F) + dějiny Španělska.

    Havlovi proto tento příměr nelze vyčítat, neboť jen podlehl mediální módě. Na druhou stranu Havlovi tleskám za to, že nepodlehl snaze odpůrců svobody slova některá slova či jevy sakralisovat a tím je vyřadit z discoursu.

    S obavami z mravního relativismu souhlasím. Ale větším nebezpečením je usilovaná snaha založit nové, atheistické náboženství, které tím, že postrádá metafysický základ, je odpornější než všechna tradiční náboženství dohromady.

    OdpovědětVymazat
  9. Důvod, proč se z druhé světové války stává ideologická platforma této doby, je podle mého názoru skutečnost, že na troskách Osy vznikly právní základy dnešního mezinárodního uspořádání. Na otázku proč ta či ona země je či není stálým členem Rady bezpečnosti nelze odpovědět jinak než odkazem na tuto událost, do jisté míry, i když ne úplně, tato skupina států také odpovídá atomovému klubu (zvláště když uvážíte i množství jaderných zbraní, nejen pouhý fakt, že nějaké vlastní). Každopádně v atomovém klubu není žádná ze zemí, jež druhou světovou válku prohrály.

    Mezi právem a náboženstvím je samozřejmě hranice tenká a průchozí.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, BYLA to genocida! Holocaust sudetských Němců provedli češi v plynových komorách umístěných v českoněmeckém pohraničí. Dnes češi tyto plynové komory vydávají za pohraniční opevnění. Kdy si češi konečně přiznají pravdu? A kdy za své zločiny zaplatí?

    OdpovědětVymazat
  11. Možná nejsou čtenáři LW obeznámeni se známým výrokem Heideggera, kterým se Havel zřejmě inspiroval, který ale nezasadil správně do kontextu (což by snad útlocitnost některých již nevydržela):

    "Agriculture is now a motorized food industry, the same thing in its essence as the production of corpses in the gas chambers and the extermination camps, the same thing as blockades and the reduction of countries to famine, the same thing as the manufacture of hydrogen bombs." - M.H.

    OdpovědětVymazat
  12. Nikdo neříká, že se mají takové termíny vyřadit z užívání. Ale mají se užívat přiměřeně. Je důkazem špatného směřování české společnosti, když spisovatel, který se do jisté malé míry dá považovat i za filosofa, užívá slova tak, že hloubku jejich konotací ignoruje.

    Je možné přirovnávat zločiny na nejrůznějších stranách planety - arabské, západní, východoasijské, balkánské či ruské - ke koncentračním táborům. Přirovnat k nim ale automobilový průmysl, to je ten zhoubný relativismus, který by mne nepřekvapil u obyčejného mluvčího, ale u Havla mne zaskočil.

    OdpovědětVymazat
  13. Havel především opět povrdil svoje vrozené protičeské cítění. Výsledek naší ekonomiky závisí v největší míře na automobilovém průmyslu, a vrchní pablb to považuje za nejlepší příležitost mudrovat o jeho neužitečnosti.

    On za to nemůže. On je to prostě takový náš malý čecháčkovský podrazák, který se shodou okolností dostal k lizu. Kdo ho nazývá filozofem a zrádcem, velice přehání. Malý mudrlantský podrazáček, esence čecháčkovství, akorát si to nechceme přiznat a zbytečně mu lichotíme.

    OdpovědětVymazat
  14. "Nikdo neříká, že se mají takové termíny vyřadit z užívání. Ale mají se užívat přiměřeně."

    A co myslíte slovem "přiměřeně" Pepku? Ať již se jedná z úst mluvčího o analýzu filozofickou, politickou, ekonomickou či jinou, jde zde především o to, do jaké míry jsou podtržené vlastnosti podobny srovnávanému fenoménu. Váš výraz "přiměřené" mi proto, možná nesprávně, připadá jako ne snaha hodnotit Havlovy paralely, ale hodnotit jejich morální obsah.

    "Přirovnat k nim ale automobilový průmysl, to je ten zhoubný relativismus". A můžete mi Pepku vysvětlit co přesně je na tom relativistického? Tím, že jsem uvedl citát na Heideggera jsem chtěl naznačit, že jak Havel, tak M.H. chtěli pravděpodobně naznačit fenomén, který je přítomný jak v továrně na automobily, tak v koncentračních táborech. Ten je dle Heideggera skryt v ideologii Moderny a v redukci světa na "stavební kameny", které jsou k dispozici Rozumu člověka. Stejně jako je možné postavit železobetonovou továrnu, která okolní svět redukuje na "suroviny" pro svou potřebu, je možné postavit tábor Treblinka, která redukuje život lidských bytostí na "surovinu" v subjektivním nacistickém vnímání světa.

    V obojím je stejná neúcta k hloubce a mystice světa. V exterminačních táborech byli lidé hubeni jen proto, že se subjektivně znelíbili nacistům, kteří nedokázali vnímat lidskou bytost v širší dimenzi než dle svých ideologických tezí, továrny naopak sedí v krajině jako "rakovina" a nedokáží vnímat přírodu než jako surovinu pro výrobu automobilů.

    OdpovědětVymazat
  15. neznalek: Naopak, Havel se tentokrát ve svém komentáři velmi strefil. Nevidím důvod, proč by Havel měl být považován za "podrazáčka" jen proto, že vyslovil kritiku (která nijak nenaznačuje, že by měl zaniknout automobilový průmysl, pouze s ním vyjadřuje nesouhlas v jeho podobě). Musím se přiznat, že mě to příjemně překvapilo.

    OdpovědětVymazat
  16. nerozumim Vam...
    jak Vy tu nekteri nerozumite Havlovi. Nebo nechcete?
    viz treba nazor...to je ten zhoubný relativismus, který by mne nepřekvapil u obyčejného mluvčího, ale u Havla mne zaskočil. Obycejny mluvci by takovy "Havlovsky" primer, takove neprimerene srovnani nepouzil, Havel ano. Jiste zamerne. Patrne usiloval o co nejsilnejsi nej nej nej odsouzeni a nesouhlas a hledal az nasel prave to sve az tak obludne srovnani! Zamerne a podarilo se mu. Jakekoli jine by bylo male a neprimerene jeho aversi, nesouhlasu, odporu vuci premnozenemu Trhu ktery z jeho pohledu ruinuje svet, znasilnuje cloveka a jeho moralku...atd atd .. viz Havlova zivotni filosofie.
    Jak je videt ten maximalni vyraz odsouzeni se mu prave skrze toto drasticke srovnani zdaril!

    A jeste jednu poznamku.
    Nekdy mam pocit, ze podobne nerozumite "svemu" Havlovi kdyz mnozi ironicky parodujete jeho "pravdu a lasku".
    Ta stejne tak stoji v oposici proti TRHU ktery znasilnuje dusi cloveku coz prave Havlovi vadi nejvice. S pribyvajicimi lety duraz na "dusevno" a dusevni rozmer cloveka a potlaceni materialna bude nadale u havla narustat, jako u kazdeho cloveka s pribyvajicimi lety. S vekem pribyva moudrosti a dusevno nad materialnem vitezi. Jiste to vse plati jen do doby nez zasahne matka Priroda a cas posune moudreho cloveka bud na onen svet ci mu vekem zpusobi poruchu smyslu.
    Nevim jak Vam jinak oponovat, snad prosbou:"snazte se Havla vnimat a tolerovat jako muze s vyhranenym nazorem na zivot a na svet z ktereho s pribyvajicm vekem neustoupi, ale naopak jeho odpor vuci honbe jen za HMOTOU bude pribyvat.
    Vezmete Havlovych 73 let(r.1936)odecte si kazdy z Vas svuj vek a vyjde Vam pocet let kdy se s pravdepodobnosti vetsi nez malou muzete dopracovat k podobne zivotni moudrosti jako dnesni Havel.
    Berte to prosim nejen jako proces starnuti, ale predevsim jako vyvoj.
    I Slunci za 5 milliard let "zestarne", vyhori a zpusobi planete Zemi zkazu a zanik vseho ziveho:-(
    S pozdravem :-)

    OdpovědětVymazat
  17. ad Jan. Nemyslím, že by dnešní mezinárodní politika a fetišisace WW II měla sebemenší souvislost. Např. USA a Německo či Japonsko mají mnohem více společného než USA a Rusko nebo Čína.

    ad Alkibiades. Bravo. Z toho by se odpůrci svobody slova posrali. Nicméně, na druhou stranu byl Heidegger přední nacista, byť jeho milenkou byla Židovka Arendtová.

    ad Pepek. Přirovnat automobilism ke koncentrákům je postmoderna, nic jiného.

    OdpovědětVymazat
  18. No já bych jen podotkl, že snad nešlo o to přirovnat "automobilism ke koncentrákům" ani ztotožnit "Boleslav s Osvětimí", ale pouze o srovnání jejich vlivu na zaměstnanost obyvtelstva, což nepochybně i takto extrémně "mezioborově" jde.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>