2. května 2009

Problém autority

Bohumil Doležal napsal: "V souvislosti s tím, jak Klaus zatroubil k boji proti Topánkově levičácky oportunistické klice ve vedení ODS, prohlásil premiér Topolánek, že jeho strana se nadále opírá o „klausismus“, ale ne už o Václava Klause jako osobu. To je nesmyslné vyjádření, jakýpak klausismus. Měli by ke Klausovi přistupovat úplně stejně jako k ostatním, tj. kriticky. Hlásit se k tomu, co je správné a co se osvědčilo, odmítat jeho chyby. Topolánkův postoj připomíná „antidogmatické“ komunisty z šedesátých let, kteří chtěli zachovat podstatu bolševismu, ale oprostit se od některých chyb a excesů soudruha Stalina. Navíc Topolánek se svou praktickou politikou v lecčems s klausovským fundamentalismem rozešel, jen si není schopen nebo ochoten si to přiznat (nebo že by o tom nevěděl?) Jeho polovičatost se mu ovšem velmi snadno může stát osudnou. Nezbývá mu, než se rozejít s Klausem jako s Autoritou a brát ho jako obyčejného smrtelníka, který měl v mnohém pravdu a v mnohém se mýlil, s tím, že nová doba chce nová řešení."

Vidím to úplně stejně. Problém je v tom, že v ČR je příliš rozšířeno ikonodulství. Buď jsi pro Masaryka, Havla, Klause apod. i s chlupama, nebo jsi proti nim.

2 komentáře:

  1. Nevím jestli má Klaus patent na své úspěšné postupy. Sám si pamatuji, že již Plzák doporučoval něco podobného: zatloukat, zatloukat, zatloukat

    OdpovědětVymazat
  2. v ČR je příliš rozšířeno ikonodulství. Buď jsi pro Masaryka, Havla, Klause apod. i s chlupama, nebo jsi proti nim.
    To není ikonodulství. To je kult osobnosti, kterým v menším měřítku IMHO trpíte i Vy vůči Doležalovi.
    Ikonodulství by bylo, kdyby si Češi obsedantně vystavovali portréty dotyčných v bytech, na pracovních stolech, v diářích apod.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>