8. května 2009

Xenofobie ČSSD

Dalším důvodem, proč ČSSD nevolit, je její xenofobie: „Já slyším poprvé, že nemá české občanství. Kdybychom se to dozvěděli dříve, tak bychom to určitě řešili.“ Za Rakouska byl cizinec dokonce premiérem a nikomu to nevadilo.

23 komentářů:

  1. Skoro bych řekl, že jim nevadí, že je Slovák, ale možnost, že jej nemohou tajné služby efektivně špehovat jako občana ČR.

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle argument mi přijde neuvěřitelně bizzarrní, i když asi možná v pozadí je.

    OdpovědětVymazat
  3. Bizarní je ten argument stejně jako celá existence tajných služeb. Jestli ale tajné služby mít máme a něco jako prověrky potřebujeme, tak dává smysl i obava stínového ministra vnitra, že ty prověrky tady nebudou fungovat.

    Celá "xenofobie ČSSD" je prostě jedna věta vytržená bez okolků Petersem z kontextu, ve kterém dává úplně jiný smysl. Taková jedna hůl, co se válela v koutě.

    OdpovědětVymazat
  4. Vyjádřila ČSSD nesouhlas se Slamečkou, protože je Slovák? Hic Rhodus, hic salta.

    OdpovědětVymazat
  5. To samozřejmě s xenofobií nemá nic společného. Nikomu nevadí, že je onen pán cizinec či Slovák, ale že není občanem ČR. Z čehož vyplývá, že se politického života účastnit nemůže.

    OdpovědětVymazat
  6. Alkibiade, nic proti, ale pokud není občanem ČR, tak je cizinec. ČSSD vadí, že nemá české občanství, ergo jim vadí, že je cizinec.

    Z čehož vyplývá, že se politického života účastnit nemůže.
    To bych netvrdil a hlavně jsem poukázal na to, že za Rakouska to překážka nebyla.

    OdpovědětVymazat
  7. Já vím, že Wikipedii nemáte rád, ale je to první definice na řadě: "Xenofobie je odborný termín ze sociologie, který v doslovném překladu znamená strach z cizinců. Obecně se slovo používá k označení mezilidské nesnášenlivosti a předsudků vůči lidem z jiné země, či při nedostatku úcty k jejich tradicím a rozdílné kultuře."

    V tomhle případě to zjevně není ani strach z cizinců, ani předsudek vůči lidem z jiné země, ani nedostatek úcty k jejich tradicím a rozdílné kultuře. A když to nevypadá jako kráva a nebučí to jako kráva, tak to asi nebude kráva...

    Teď můžete skákat sám přes Rhodos, Petersi. Úplně sám samojedinej...

    OdpovědětVymazat
  8. Vždyť ta definice sedí jako prdel na hrnec, abych použil oblíbené rčení jiného předního sociálního demokrata.

    OdpovědětVymazat
  9. "Alkibiade, nic proti, ale pokud není občanem ČR, tak je cizinec."

    O tom jsem se však nebavil, hovořil jsem o tom, že problémem není "xenofobie" (tj. cizinectví), ale to, že onen člověk není občan. To poukazuje na odlišné fenomény a nedá se to redukovat na právní rétoriku: první naznačuje, že máme iracionální strach ze všeho cizího, to druhé že odmítáme přijmout na funkci někoho, kdo není členem politické komunity, kterou má reprezentovat (což nemusí být z důvodu xenofobie).

    Spor jestli tomu tak má být či ne je na delší dobu. Jen bych se rád zeptal, jak byste v takovém případě vysvětlil, proč by dle Vás občanství mělo být podmínkou pro hlasování ve všeobecných národních volbách? Proč by v ČR nemohli volit i Němci, Somálci, nebo snad třeba Inuité?

    OdpovědětVymazat
  10. Hlavně, ať se do vlády nedostane Guy Peters, protože je sice rozený Čech, ale vzhledem k jeho velmi zvláštního užívání češtiny by to v komunikaci způsobilo více problémů než u exministra Schwarzenberga.

    OdpovědětVymazat
  11. Gustáv Slamečka je cizinec hned v dvojím smyslu: ethnicky a státní příslušností. Jeho odmítání je tak xenofobií tuplovanou; nevím, jak jinak to označit. Navíc členem české politické kommunity je již dávno, když má vysokou státní funkci.

    Já si myslím, že by občanství podmínkou aktivního volebního práva být nemělo.

    OdpovědětVymazat
  12. Peters: Dobrá, ale na otázku jste neodpověděl ;-) Opravdu, jaký je rozdíl mezi všeobecným hlasovacím právem, které cizincům přiznané není, a zastáváním exekutivní funkce? Obojí je přeci postaveno na stejném principu - z účasti na politickém životě komunity jsou vyloučeni ti, kteří nejsou jejími členy. Na tom není nic xenofobního (nikde nebylo řečeno, že pan Slamečka nemůže být ministrem, protože ho jako cizince nemáme rádi, což by byl subjektivní postoj, ale protože není občanem ČR, což je objektivní fakt). Každý členem politické komunity být nemůže, protože politika dělbu mezi občany a ne-občany předpokládá.

    OdpovědětVymazat
  13. Představme si takovouto situaci: Policie chytí řidiče, který bude národností i občanstvím Vietnamec. Bude vlastnit pouze vietnamský řidičský průkaz. Policie odmítne, že by mohl dál pokračovat za volantem.

    Bude to projev xenofobie? Dokonce tuplované?

    Odpovězte si sami a bavte se dál dobře v tomto krásném květnovém odpoledni.

    OdpovědětVymazat
  14. A to je někde v legislativě uvedeno, že ministr musí mít české občanství? Nevim, tak se ptám.

    OdpovědětVymazat
  15. Jak se každý dočte v tom článku: "Podle našeho právního řádu může totiž v ministerském křesle usednout občan z jakékoli členské země EU."

    OdpovědětVymazat
  16. Všeobecné hlasovací právo cizincům přiznané není, ale býti by mělo. Rozdíl mezi voličem a ministrem spočívá v tom, že volič rozhoduje o osudu země, zatímco ministr má být expert, tedy ten nejlepší. Princip je tedy zcela odlišný.

    Bude to projev xenofobie? Dokonce tuplované?
    Nebude, protože nesplnil kvalifikační předpoklady.

    A to je někde v legislativě uvedeno, že ministr musí mít české občanství?
    Nikde.

    Jak se každý dočte v tom článku: "Podle našeho právního řádu může totiž v ministerském křesle usednout občan z jakékoli členské země EU."
    Netřeba slepě důvěřovat každému novinářskému blábolu. Jak každý pravidelný čtenář LW dobře ví, ke všem novinovým informacím je nutno přistupovat s krajní obezřetností, protože se velice často ukáže, že je to desinformace.

    OdpovědětVymazat
  17. Obecně mám za to, že ministr je především politická a nikoliv odborná funkce.

    OdpovědětVymazat
  18. Je to tak napůl. Byť ministr musí mít politické krytí, nemůže to být ignorant.

    OdpovědětVymazat
  19. Podle § 1 odst. 2 zákona o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů: "Cizincem se rozumí fyzická osoba, která není státním občanem České republiky, včetně občana Evropské unie." Není tedy vůbec co řešit.

    OdpovědětVymazat
  20. Kde je tedy ta neúcta k jejich kultuře a tradicím? Nebo ten předsudek vůči lidem z jiné země? Kde je ten strach z cizinců?

    O kultuře ani slovo, předsudek se nekoná, protože předsudek je postoj vzniklý podle pověr, nikoli podle ověřeného argumentu - a Bublan argumentuje věcně problémem s prověrkou.

    Jestli v tomto jednom odůvodněném problému spočívá xenofobie - tj. strach z cizinců, šířený ČSSD, pak nevím. V tom případě je totiž xenofobií i strach z nákazy od těch Mexičanů, kteří jsou prokazatelně nakažení chřipkou H1N1. Nebo strach z amerického celního úředníka, když si zastaví českého turistu, který zrovna pašuje neproclené zboží. To všechno by tedy byla xenofobie.

    Jestli to tak chápe, pak Peters přiložil další cihličku k babylonské věži a znovu přispěl k dalšímu zmatení jazyků.

    OdpovědětVymazat
  21. Jinak k tomu Vietnamci, myslim že vietnamskej řidičák se u nás neuznává. Stejně jako se neuznává českej v USA nebo některý starší vzory "de jure" i různě po Evropě, od toho byly avedeny řidičský průkazy mezinárodní dokonce podle dvou různých úmluv. On i ten policajt musí přinejmenšim vědět, co který rubrika znamená ..

    A jak je to teda s tim cizincem, může být ministr? Mam pocit že jo, ale nechci věřit jen novinám.

    OdpovědětVymazat
  22. Je vždycky fascinující, kam některé debaty dojdou... začalo to xenofobií ČSSD - za chvíli je to u řidičských průkazů. To je ta česká schopnost udržet myšlenku!! ČSSD udělala obrovskou chybu s pádem vlády, kterou nedokázala smyslupně nahradit... a teď díru záplatuje pochybnými problémy - projevuje opět své buranství. I v té nové xenofobii...

    OdpovědětVymazat
  23. Opozici se podařilo udělat chybu. Svrhla vládu a vynutila si předčasné volby. Tady někdo neumí udržet myšlenku.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>