14. května 2009

Západní demokracie - nejvyspělejší systém v lidské historii

Milliony mučených a vražděných Afričanů zajímají málokoho, ostatně PR dělá všechno proto, abyste je nedostávali moc na oči. Kolik čtenářů si přečte tenhle článek?

"Váleční zločinci jako Henry Kissinger, Madlen Albrightová, nebo Richard Holbrook přebírají ceny a uznání za brutální likvidaci lidské společnosti. A co na to většina tzv. civilizovaného světa? Chodí do práce, shání slevy, kouká na televizi, čte bulvár, hraje fotbal a platí jeden multiholokaust za druhým."

9 komentářů:

  1. ceho je moc toho je prilis!
    Britske Listy si dovoluji cim dal vic :-(
    Takhle pomlouvat zaslouzile politicke umelce, fuj tajxl!
    Zavrit !
    (samozrejme ze BL, ne ty oznacovane za valecne zlocince)

    ..a tak dal za svet krasnejsi,
    kupredu, zpatky ni krok !

    OdpovědětVymazat
  2. Obviňovat západní demokracie z genocid v Africe je stejné jako obviňovat je z pošlapávání lidských práv v Jugoslávii či Rusku.

    OdpovědětVymazat
  3. Z pošlapávání lidských práv asi ne. Ale z vytvoření, podporování a udržování situace, v níž ke genocidě dochází. V Jugoslávii pak i z konkrétní spoluúčasti.

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajimavy a hutny clanek trochu jako vytah z Chomskeho knizek (passage s Edward Bernays napriklad), na ktery odkazujete vazeny pane Vodnik. Priznavam se, ze jsem to jen proletl.

    Ono je to imho slozitejsi, a popisovat Afriku jen timto zpusobem je trochu jako popisovat celou Evropu optikou cikanskych ghett na Slovensku, jugoslavskou valkou a Beloruskem.

    V Africe je rada oblasti, kde tzv. globalizace a s tim spojene zapadni vlady a korporace pomahaji vytvorit rostouci stredni tridu a samotni Africane se obvykle vidi uplne jinak nez jak nam to predkladaji zapadni media. Oni nejsou mouchami olezle, AIDSem prolezle trosky s nafouknutymi brisky.

    Nicmene v tom clanku a odkazech je asi i poradny kus pravdy. Nevim ale nakolik zapadni staty ci korporace "ridi genocidu". Je ironii, ze asi nejvic pro Afriku ze vsech americkych prezidentu udelal G.W. Bush.

    K tomu se ale v kratkem prispevku neda bez extremniho zjednoduseni mnoho rict. Urcite je ale dobre, ze se cesky ctenar muze tohle docist.

    OdpovědětVymazat
  5. Jistě. Vy sám jste tuším byl v Ugandě a tam bude předpokládám situace jiná než v Kongu nebo Rwandě, o kterých se píše v článku. Vraždí tam černoši černochy (stejně jako v Liberii nebo Sierra Leona), ale jak sám píšete, český čtenář by neměl zapomínat, že jím (často) obdivovaný mezinárodní kapitál má v těchto ukrutnostech nezanedbatelným způsobem zastrčené své špinavé pařáty a spoluvinu nesou i celebrity jako je těch několik vyjmenovaných, včetně oblíbeného Clintona.

    OdpovědětVymazat
  6. Vazeny pane Vodnik, ve Rwande se vrazdilo intenzivne, ale kratce, je tomu jiz 15 let. Pokud vim, je to dnes stabilni zeme, nicmene s potencialem dalsich nepokoju.

    Rwandu uvadi kalifornsky Zid a jeden z mych oblibenych autoru Jared Diamond jako priklad mozne budoucnosti planety Zeme. Jejich problemem je, ze jejich ekosystem neni schopen udrzet jejich styl zivota. Jedna se zejmena o prelidneni a zpusob dedictvi pudy (nejstarsi syn).

    O Kongu toho mnoho nevim, ale tech puchyru je v Africe vice.

    OdpovědětVymazat
  7. Židi se posílali do plynu taky relativně krátkou dobu, nicméně s německou effektivností. Pokud je Rwanda jednou z možných budoucností planety, tak se máme na co těšit, horší už to skoro být nemůže.

    Jinak bych jen rád připomněl, že článek obviňuje kapitalismus jako systém, viní USA, EU, stejně jako Čínu. To aby mi zas někdo neoblékal kabát zaslepeného antiamerikanisty.

    OdpovědětVymazat
  8. Vodník:

    Clinton je skvělý fackovací panák a Rwanda je rozhodně jeho vina. Jeho a západního společenství. Akorát, že by se mohl objevit nějaký rwandský Vodník a protestovat proti případnému zásahu. Ta šance je ale asi malá, viď?

    OdpovědětVymazat
  9. Ad AJ: přečti si ten článek. Clinton prostě není "z obliga", je mi líto...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>