31. května 2009

Svobodná diskusse

Polemika s Michaelou. Pro přemíru vyjádření k vajíčkové válce jsem se dosud nedostal k tomu, aby reagoval na zásadní Michaelin text. Tak to nyní napravuji.

Svobodná diskusse je naprosto zásadní. Kdybych v ní nevěřil, tak nejsem liberál, nýbrž stoupenec bránící se demokracie. Její smyslem není to, že všechny názory v ní řečené mají stejnou váhu a že je nezbytné na všechny reagovat. Stačí něco mnohem menšího: netrestat je. Vůbec nijak. Nejen žalářem, ale ani ostrakisací (koncept Lipstadtové vůči těm, kteří mají tu neskutečnou drzost, že mají na průběh druhé světové války jiný názor než ona).

To, co jsem řekl, platí v plné míře i pro názor, že sociální problémy tmavých Čechů budeme řešit tak, že se jich prostě zbavíme, třeba tím, že je pošleme do plynu. Důvod je, že když to někdo napíše takto otevřeně, tak má každý možnost o tom přemýšlet do všech důsledků. Nemusí pracně odhalovat, jak to ten druhý myslel, když se kvůli censuře nemohl vyjádřit otevřeně. Obludnost toho názoru se ukáže sama od sebe a nebudeme musit zakládat novou Antichartu, tentokrát proti neonacistům, tj. odsuzovat něco, s čím nejsme oprávněni se seznámit.

Pokud někoho uráží cizí politický názor, tak mu musím znovu doporučit, ať do politiky nechodí. Není to nedělní škola. To je stejné jako business. Pokud někoho uráží, že je to "jen" o penězích, tak ať nepodniká.

Na závěr dodávám, že nejsme děti. Nepotřebujeme samozvané mentory, kteří za nás budou rozhodovat o nás, s čím se můžeme seznámit a co by nás naopak mohlo zkazit. Kde ti mentoři berou tu drzost?

41 komentářů:

  1. Problém, Petersi, je pořád v tom, co je to to "my". Jestli jsme to my dva, oba celkem kriticky uvažující vysokoškoláci, byť s odlišnými názory, nebo jestli to je ta aktuálně slyšitelná masa lidí, kteří se nechají zblbnout médii a vyrazí s vajíčky za Paroubkem, anebo to ještě větší, obvykle neslyšitelná masa, která se nechá relativně snadno ovládnout svým vůdcem k různým i značně nedemokratickým praktikám...

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, a taky by mne zajímalo, jestli byste měl stejný názor, kdybyste patřil do některé z ohrožených kategorií lidí, takže by hrozilo, že se nějaký ten nácek pustí do vás.

    OdpovědětVymazat
  3. "Pokud někoho uráží cizí politický názor, tak mu musím znovu doporučit, ať do politiky nechodí."Já bych to parafrázoval "pokud někoho uráží cizí politický názor ať nežije v demokracii".

    OdpovědětVymazat
  4. Ad GP Myslím, že kdyby ses nějakým zázrakem objevil třeba v nacistickém Německu, jistě bys Němce mentoroval, že diskriminace Židů je nemorální, a to objektivně nemorální. A nebyl bys tím o nic méně liberál.

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, a taky by mne zajímalo, jestli byste měl stejný názor, kdybyste patřil do některé z ohrožených kategorií lidí, takže by hrozilo, že se nějaký ten nácek pustí do vás. 

    Na to je nejlepší odpovědět otázkou: Jestlipak byste vy byl proti deregulaci nájemného, kdybyste (tak jako já) platil za 2+1 v Praze patnáct tisíc měsíčně?

    OdpovědětVymazat
  6. Nevidím souvislost mezi obavou z nacistických útoků, výší vašeho nájemného a liberalizací nájemného.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak, aby bylo jasno. To, že si tady Edelamannová nemůže svobodně vyhlašovat "konečné řešení cikánské otázky", mne trápí ještě nejméně, ačkoliv to pokrytectví, když "konečné řešení německé otázky" je dokonce hlasitě chváleno, je odporné. Opravdu mi vadí pouze to, že se tady nesmí svobodně hajlovat a popírat holocaust. To je čistý victimless crime.

    Jinak ale ano, měl bych stejný názor, i kdybych patřil do ohrožené skupiny. Tady pořád někdo píše, že by bylo nejlepší všechny právníky vystřílet, takže jsem na to zvyklý. A znovu opakuji, že má tolerance končí sebemenším násilím, natož pogromy jako v Janově. Ačkoliv to Michaela odsuzuje jako pouhou dětskou říkačku, není pravdivější výrok než: "Sticks and stones may break my bones but words can never hurt me."

    OdpovědětVymazat
  8. ad Pepek. Pokud nevěříte masse, tak nejste demokrat. Já věřím tomu, že se opravdu významná massa zblbnout nenechá.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale já si nemyslím, že ministerstvo pro místní rozvoj bude mít v rozpočtové kapitole plynové komory, já myslím individuální napadání jednotlivců.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem neřekl nic o tom, čemu věřím. Jen jsem se zeptal.

    Každopádně významná část masy se - aspoň podle učení historiků - nechala zblbnout několikrát. Například v Německu na začátku 30. let, v Československu v roce 1946 a později, v USA v roce 2005. Tolik tvrdá data.

    OdpovědětVymazat
  11. Číslo 30 až 40 % je hodně, ale pořád je to menšina. Kdyby v těchto případech neselhala elita, nic by se nestalo.

    OdpovědětVymazat
  12. A teď mi došla bizarní věc, když pan Pecina nemá vlastní byt v Praze, chtěl by vlastně majetkovým cenzem při volbách zbavit volebního práva sám sebe. Vím, má to historické precedenty, černoši nespokojení s průběhem rekonstrukce Jihu také hlasovali tak, že se na sto let zbavili svých občanských práv, ale mě to stejně hlava nebere.

    OdpovědětVymazat
  13. O můj majetek se, prosím, nestarejte. Toto není země, ve které bych si chtěl koupit byt, a ještě dost dlouhou dobu nebude.

    OdpovědětVymazat
  14. No tak jestli to není problém v penězích a žijete v nájmu jen z kaprice tak nevím na co si stěžujete.

    OdpovědětVymazat
  15. Na to, že jiní mají nezasloužené výhody regulovaného nájemného, což mimo jiné činí i moje nájemné příliš vysokým.

    OdpovědětVymazat
  16. Ale to je úplný nesmysl, kdybyste vy tržní fetišisté alespoň těm tržním mechanismům rozuměli

    OdpovědětVymazat
  17. to: GP
    "Sticks and stones may break my bones but words can never hurt me."
    31.5.09 20:33
    ---------------------
    to by chtelo odbornika ci lepe 2 odborniky pres zdravi telesne a dusevni..:-)
    GP nemate nekdy pocit, ze cim jste starsi
    a pribyva Vam osobnich a zivotnich zkusenosti, jakoz i mnoho vselijakych vedomosti, ze cim moudrejsi, tim jste si stale mene jisty?
    Abyste nakonec za dalsich 50 a vice let coby moudry starec rekl "vim ze nic nevim"?
    Viz ten vyrok vyse, co kdyz opravdu existuji vybrani jedinci na ktere kameny a klacky vubec neplati, zprelamane hnaty nic neznamenaji, fysicke nasili se miji ucinkem, zato nektera VYBRANA slova a spatne nazory dokazi vzrusit az do Maxima ? Obvzlast kdyz jsou vhodne serazena a zformovana do vyznamu zakonem ci treba nejakou svatou knihou zakazanych?
    Ac FSICHNI homo sapiensove mame jen jednu diru do prdele, prece jen tu rozdily u nekterych jedincu jsou a pokud jde o funkcnost horni poloviny hlavy, nikoli zazivaciho traktu, rozdily ve funkcnosti mozkoven jsou casto az radove odlisne :-(

    Vy se toho mozna jeste coby moudry starec dozijete, ze co 10 milliard obcanu to 10 milliard nazoru.
    Mnam, to bude pohoda, to se bude svetu vladnout:-)
    (kdyz nebude chance za jeden provaz tahnout)

    ..toz tak, to jsem Vam jen opatrne vstoupil do Vaseho chlivecku pod nazvem "Svobodná diskusse" se svoji malou poznamkou:-)
    Samozrejme ze ty zprelamane kosti plati bezpecne na vetsinu Lida obecneho, to mate naprosto spravne, jen jsem chtel pripomenout i moznou existenci jistych vyjimek. Ty dusevni odchylky nejsou zjevne a patrne na prvni pohled jako u vyjimecne bytosti co ma kozy jako vozy a ptaka az ke kolenum :-(
    coz Vam sem neprilepim, jsme tu na vyjimecne slusnem serveru:-)
    Jen me tak napadlo, ze kdyz mate zakaz popirani,ze mate jiste i zakaz rozsirovani neslusnych obrazku, ci ne ?
    Neni neslusny obrazek vic nez neslusne slovo? Samozrejme jak ktery, jak ktere :-)
    toz tak a shalom :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Ale to je úplný nesmysl, kdybyste vy tržní fetišisté alespoň těm tržním mechanismům rozuměli 

    Chápu: podle Marxovy theorie nadhodnoty se tím jen zvýší míra vykořisťování nájemců buržoasními pronajímateli.

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, zvýší se tím míra vykořisťování nájemců pronajímateli. Marxova teorie nadhodnoty s tím nemá vůbec nic společného, to jste jen tak plácnul, stálo by za to si o tom něco přečíst. Výše nájmu ve vedlejším baráku to neovlivní vůbec.

    OdpovědětVymazat
  20. pane Jene, :-)
    Vy budete pana Pecinu provokovat tak dlouho, az se odstehuje do toho vedlejsiho neovlivneneho. Ani vyskou najemneho ani Marxem.
    A Marxem neprovokujte,i kdyz s nim zacal pravni odbornik, nebo prave proto :-)
    Mejte na pameti, ze stale jeste zije mnoho lidi, co meli "marxak" jako nejdulezitejsi predmet a nadhodnotu a vykoristovani maji v malicku:-)
    Sice nam to tehdy znelo a jako "sranda", ale ted kdyz sametove prevedeno do zivota to nekterym uz jako sranda vubec nepripada. Mnoha lidem pry jen jako svinske vykoristovani a rikat to u Vas umi jiz i ti mladi. Z 15% komunistu dnes jiz z tech mladych je asi malo tech, co toho Marxe maji nastudovaneho. Kdesi jsem cetl ze se z nich komousi stali v posledni dobe prave skrzeva to vykoristovani, ale znate to, lide cim dale vice lzou a vymysli si. Pry i proto, ze v politickych predstavitelich maji zarne vzory:-)
    To jen ze ja bych se s pravnikem o najemnem nedohadoval. O jeho vlastnim uz vubec ne.
    Ale jako oziveni na GP serveru, to ano, moc fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Když mě ten Marx pro ten nový svět, se kterým se musíme nějak vypořádávat, připadá opravdu inspirativní, je to něco jako ten Darwin, můžete ho zesměšňovat, můžete ho zakazovat, a on vám stejně oknem vleze dovnitř. Podobně jako Darwin také nepostihl všechny aspekty, ale je toho dost. Především by to nějak chtělo zkombinovat s teorií mezního užitku a teorií her. Zvláště hry typu letadlo mi pro popis kapitalismu připadají jako dobrý model, on o tom nikde nemluví, i když tu Southsea Bubble musel znát.

    OdpovědětVymazat
  22. Deregulace sníží poptávku (v rámci její omezené elasticity) a zvýší nabídku, takže ceny klesnou. Předpokládám, že tentýž byt bych pak mohl mít za cca 12–13 tisíc.

    OdpovědětVymazat
  23. Sníží poptávku, to jako že mimopražské tak znechutí pohled na babičky žebrající na hlavním nádraží, že už se nebudou chtít přestěhovat z nějakého toho Veveří Vydří do Prahy?

    OdpovědětVymazat
  24. Ale teď beze srandy, ta krize je vaše jediná klika, začněte zatraceně špekulovat, vezměte si za pár měsíců až to poletí volným pádem dolů hypotéku a nějak to zvládnete. Já jsem na tom byl podobně, ale právě proto že jsem mnohem dříve přestal věřit těmhle nesmyslům a začal uvažovat prakticky a ne v nesmyslných pojmech jako relativní elasticita se mi to nakonec s odřenýma ušima povedlo. A že to není nic jednoduchého na to můžete vzít jed.

    OdpovědětVymazat
  25. Pecina

    Vy ale nežijete v bytě s regulovaným nájmem, že ano?

    Tak, jak tomu rozumím já, tak by se deregulací nájmu snížily (načas) pouze ceny bytů, které jsou v současnosti neregulované, nájemné v bytech, které jsou dnes regulované by naopak dramaticky stouplo.

    Navíc, ve městě, jako je Praha, by po deregulaci IMHO skoro určitě poměrně brzy došlo k návratu vyšších cen. Nevím o žádném světovém velkoměstě, srovnatelném s Prahou, s nízkým nájemným.

    Podotýkám, že tím nechci říct, že jsem zastáncem regulovaného nájemného, právě naopak. Je ovšem třeba mít realistické očekávání, jak ohledně (neregulovaných) cen, tak ohledně situace lidí, kteří dnes žijí v bytech s regulovaným nájmem.

    OdpovědětVymazat
  26. Ad Jan:

    Jsem celý žhavý koupit si byt, aby mi ho zase nějaký lusou (a vámi) milovaný diktátor mohl znárodnit. To už tu bylo, děkuji, nechci.

    Ad AJ:

    Ceny neregulovaných nájmů v Praze už skoro 10 let stagnují, přestože koruna za tu dobu oslabila o nějakých třicet procent. Nerealistické by bylo očekávat např. propad na polovinu, to, co jsem uvedl, je naprosto realistické očekávání.

    OdpovědětVymazat
  27. Pecina

    Když jsem napsal nerealistické, tak jsem neměl na mysli pokles ceny bytů bezprostředně po deregulaci, ale postupný vývoj (růst) neregulovaných cen po dobu několika let, apd.

    Pochybuji, že ceny dnes stagnují proto, že je po bytech v Praze malá poptávka. Spíš bych tipoval, že je to důsledek situace na trhu s nemovitostmi, tzn. pro lidi bylo výhodnější si koupit vlastní byt. To se časem (po deregulaci nájemného) upraví a Praha bude IMHO městem, kde nebudou ani levné nájmy, ani levné nemovitosti.

    Vaše obavy o znárodnění jsou IMHO lehce hysterické, nemyslíte? : )

    OdpovědětVymazat
  28. Poptávka (zatím) neklesá, ale zvyšuje se nabídka, protože přicházejí na trh nové byty, opuštěné "regulovanými" nájemci.

    Hysterie možná, ale někdy je lépe být zdravě hysterický než pitomě optimistický. Před r. 1948 taky málokdo čekal rasanci příštích změn.

    OdpovědětVymazat
  29. Pecina

    Já to chápu, ale v 1948 nebyl v Moskvě McDonald... : )
    ---
    Proč ty byty regulovaní nájemci opustili? Očekával bych, že 'nové' byty příjdou na trh po deregulaci.

    OdpovědětVymazat
  30. Deregulace probíhá, postupně. Měla už být téměř dokončená, ale levice prosadila odklad o další dva nebo tři roky.

    OdpovědětVymazat
  31. to AJ
    se tu stale jeste vytahujou jak se tu dari, ze to na nas nespadlo(zatim) po Emericku, ale..
    prijde prijde, vzdy co bylo u Vas po case dorazilo i sem :-)
    ze vzdycky jen prusery a smetanka zustala v USA?
    :-(
    kdyz jen par neplaticu, to banky zatim zvladaji, pod puvodni cenou prodaji, ale kdyz toho je moc, tak nema kdo levne nakupovat a pak jsou chude i banky, jako u Vas :-(
    Obamovsky potisknout papir a rikat tomu penize, to FSICHNI casem zaplaci:-(
    Sorry za ten odskok od krasnych bytu v krasne Praze. Proc rikam krasnych? Kdyz se podivate na ty puvodne 100tisici dollarove Emericke drevene kralikarny od Washingtonu na jih, kdyz nad nimi probehne nejake to tornado rozdil Vam dojde :-)
    Podobne je to s nekterymi radoby "domy" i zde:-(
    Altanky mate mnozi z Vas po Evrope na zahradkach lepe postavene :-)
    Se divim, ze to tady nejaky expert stavar jeste odborne neporovnal :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Máš jistě v něčem pravdu Astře, ale ve městech jsou i zde zděné (nedřevěné) byty, mnoho těch 'dřevěných' domů v předměstích a na vesnicích dnes používá místo dřeva hliník, apd.

    Na druhé straně, já bych třeba v dnešní Praze trvale bydlet nechtěl - historické centrum, kdysi živé, obydlené normálními lidmi, je IMHO, z urbanistického hlediska, 'mrtvá', turistická zóna...

    OdpovědětVymazat
  33. ale ve městech jsou i zde zděné (nedřevěné) byty, mnoho těch 'dřevěných' domů v předměstích a na vesnicích dnes používá místo dřeva hliník, apd.

    vzdyt jsem to rikal, stale nam jde Emerika prikladem, nejen ve financich :-)

    to tady se na predmestich masti drevene kralikarny vesele dal :-) Cele ulice:-( Jen kdyz nekdo takovou pastousku vykoupi vetsinou stavi double-brick. I dvojita okna zacinaji, ale nijak masove, jsme tu subtropy, teplota nejde nikdy k bodu mrazu ( s vyjimkou na horach) a pouze "energeticka krize" zpusobuje novy pohled na unikani tepla ze stavby. Komin? Vidis jen vzacne. Jak postupujes k teplemu severu jsou to stale vetsi altany:-)
    Turisticka Praha, to ano, ale stejne vyhrady maji v Parizi, Londyne, vetsine "starych" mest:-(

    OdpovědětVymazat
  34. To s tou hypotékou byla dobrá rada, nic víc. Ne, nebydlím v bytě s regulovaným nájemným a sám na té věci nemám žádný ekonomický zájem, bydlím v rodinném domku na kraji Prahy a můj názor na současný režim není dán tím, že bych trpěl hmotnou nouzí. Spíše mám pesimistická očekávání ohledně dlouhodobé stability systému a zajímá mne také jak žijí jiní lidé.

    OdpovědětVymazat
  35. Astr

    Ja jsem se s tak zjevnou dominací historického jádra města turisty ve srovnatelných podmínkach nesetkal (rozhodně ne v Paříži, Římě, apd.), ale samozřejmě, nebyl jsem všude a mám nevýhodu v tom, že vím, jak to vypadalo v minulosti...

    OdpovědětVymazat
  36. AJ: já ano - v Benátkách v r.1986 (nevím, jak to tam vypoadá dnes).

    OdpovědětVymazat
  37. Vodnik

    Beru, ale nepovažuji za srovnatelné. Benátky jsou IMHO třeba Dubrovník...

    OdpovědětVymazat
  38. Jo, Dubrovnik je taky dobrý příklad. Ale proč to není srovnatelné? Jako že to není hl. město?

    OdpovědětVymazat
  39. Vodnik

    Jo, hlavní město, Praha neni taková zjevná enkláva jako ta zmíněná dvě města, apd. Ale jinak je to to samé - nechtěl bych asi žít ani v současných Benátkách, ani v Dubrovníku. Samozřejmě to není vina těch měst : )

    OdpovědětVymazat
  40. Tak v Albánii je bezpečněji než v Srbsku. To je opravdu "hezká" vizitka pro Srbsko!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>