25. května 2009

Společenská nebezpečnost

via Neználek. Server Aktuálně přinesl horkou, více než rok starou aktualitu, že NS ČR rozsudkem ve věci V. T. v. ČR ze dne 30. dubna 2008, sp. zn. 8 Tdo 514/2008, rozhodl, že soulož mezi dvěma dospělými není společensky nebezpečná.

Celý případ nese klassickou šablonu postkommunistické trestní represse: Státní zastupitelství upozornilo na závadovost jednání dotyčné. Na druhou stranu se evidentně osvědčilo, že opatrovníkem V. T. byl ustanoven advokát. Na rozdíl od OSPOD nebral svou roli formálně. Nicméně argumentoval takto: "Soudy měly podle jeho přesvědčení zkoumat, zda čin nezletilé má potřebný stupeň nebezpečnosti pro společnost, aby se jinak, nebýt nedostatku věku, jednalo o provinění, vyznačující se vyšším stupněm nebezpečnosti pro společnost než malým, protože jen za splnění tohoto předpokladu se u nezletilé mohlo jednat o čin jinak trestný. V případě uložení ochranné výchovy musí být konkrétní nebezpečnost činu pro společnost skutečně velmi vysoká, aby bylo nezbytné - z hlediska zásahu do práva jednotlivce na svobodu - takové opatření uložit." Zřejmě si trestní právo bez kommunistického materiálního korrektivu nedokáže představit. Jsem zvědav, co bude dělat po 1. 1. 2010, až nabyde účinnosti nový trestní zákoník, v němž tento ideologický paznak není.

Co na to NS ČR? Ten na hledání společenské nebezpečnosti přistoupil: "Zákon č. 218/2003 Sb. ve své hlavě třetí nijak požadovaný stupeň nebezpečnosti takového činu pro společnost nespecifikuje, nicméně lze souhlasit s názorem dovolatele, že musí jít minimálně o čin vyšší než malé společenské nebezpečnosti, tedy společenské nebezpečnosti alespoň stejné úrovně, jaká je požadována ve vztahu k proviněním mladistvých (§ 6 odst. 2 zákona č. 218/2003 Sb.)." A dospělá nezletilá? "V. T. již od 3. 4. 2006 pobývá mimo výchovný ústav a od 16. 4. 2006 je vedena jako dítě na útěku, aniž by o ní byly zprávy (údajně se dlouhodobě zdržuje mimo území České republiky)."

0 – počet kommentářů:

Okomentovat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>