27. listopadu 2009

Jak to vypadá v Rusku?

Oleg Orlov: "* LN Někteří lidé, včetně prezidenta Václava Klause ale tvrdí, že Rusové jsou ale dnes nejsvobodnější v historii. Co byste jim na to řekl?

Že to není pravda. Před nástupem Putina bylo mnoho problémů, nevyplácely se penze, byla korupce... ale existovaly reálné individuální svobody a lidé je využívali. S nástupem Putina se začaly tyto svobody rychle omezovat. Samozřejmě, zůstaly nám některé svobody, které jsme neměli za komunistů - je možnost vycestovat ze země nebo emigrovat. Ale neexistuje svoboda shromažďování, není svoboda názoru, svoboda slova, není možné najít zastání u soudů. Kde mohou být individuální svobody, když neexistují svobodné volby? A korupce, ano, byla ohromná i za Jelcina. Ale za Putina násobně vzrostla. Máme korupci i oligarchy, jen jdou dnes svázáni se státními zakázkami. Stále se vybírá výpalné, jen ho místo banditů vybírá rovnou policie, tajná služba nebo celníci. Podle mě se prostě pan Klaus v hodnocení toho, co se děje v Rusku, mýlí."

4 komentáře:

  1. Občanská iniciativa v Rusku? Není to líheň Juščenků a Saakašviliů? Kdy bylo podle Orlova v Rusku nejlépe? Za ožraly Jelcina, kdy se rozprodávalo národní bohatství a zemi ožebračovali oligarchové? Hm, to pak víme, odkud asi vítr vane (doufám, že Memorialu nekřivdím).

    OdpovědětVymazat
  2. A nejhorší průšvih je, že tady ta úžasná doba svobody dále trvá.

    OdpovědětVymazat
  3. "ale existovaly reálné individuální svobody a lidé je využívali."

    Ano, pochopitelně, lidé s konexemi měli plno svobod, počínaje rozkrádáním ruského státního majetku, konče ovládáním Jelcina a politickými ambicemi, skrze které by si svému drancování zajistili šťastnou budoucnost. Naprostá většina běžných lidí v Rusku je se současnou vládou spokojená tak jako nikdy v historii - a dle toho ji i oceňují v průzkumech veřejného mínění. Rusové bohatnou, se svou "suverénní demokracií" jsou spokojení a pro-západní lobby, jíž je Oleg Orlov jako předseda občanského hnutí za lidská práva Мемориал součástí, jsou ve svých hlasitých odsouzeních v minoritě. (Prohlášení o "násobném" vzrůstu korupce je přinejmenším diskutabilní, ani zprávy Transparency International založené na subjektivním hodnocení respondentů nic takového nezaznamenaly; ano, Rusko je pořád korupce plné, nyní jsou ale oligarchové pevně pod státním dohledem.)

    Komentáře typu "...není možné najít zastání u soudů.... neexistují svobodné volby..." jsou ničím nepodloženými nesmysly.

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, takže ono se rozkradlo celé nerostné bohatsví státu s největší rozlohou na světě, k tomu zpracovatelský průmysl a vůbec všechno, co mělo nějako cenu a přesto byla tehdy korupce menší??????

    No už na základě této obrovské lži je opravdu jasné, odkud asi vítr vane.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>