14. listopadu 2009

Ruské nebezpečí

Bohumil Doležal napsal: "Českou republiku v současné době neohrožuje v první řadě islámský fanatismus. Větším nebezpečím jsou probouzející se imperialistické choutky Ruské federace. Není to nebezpečí bezprostřední, ale hmatatelné. Rusové se už zase mohou u nás opřít o mohutnou pátou kolonu, složenou, jak to bývá, dílem z darebáků, dílem z blbů. Bohužel se toto nebezpečí netýká Evropy ani NATO jako celku, ale jen bývalých ruských kolonií. Zbytek Evropy i USA jsou proto v té souvislosti vystaveny obrovskému mnichovanskému pokušení, které po výměně vládní garnitury v USA stouplo. V této situaci platí: člověče, pomož si, a spojenci ti pomohou. Pokud nebudeme schopni si v případě napadení aspoň pár dní pomoci sami, spojenci nám nepomohou třeba prostě proto, že už nebudou mít čas. Tuto skutečnost je třeba při budování naší armády zohlednit."

Ano, to je pravda. Ale k tomu, abychom na těch kýžených 5 dní zastavili ruský nápor, nepotřebujeme vševojskovou armádu, nýbrž armádu specialisovanou na tento úkol.

54 komentářů:

  1. Jste i s Doležalem úplně mimo realitu. Modus operandi Ruska není takový, že by jeho armády zemi třídy Česko napadly, ale místní obyvatelstvo si ruské jho na svých elitách vynutí, tak jako se to stalo po r. 1945.

    OdpovědětVymazat
  2. Přemýšlím, jestli by mě Doležal zařadil do kategorie blbů či darebáků. Vskutku, s příspěvky tohoto ražení mě poslední dobou účast na LW odrazuje, alespoň zde nebudete mít tak "přerusofilováno".

    OdpovědětVymazat
  3. Já naopak tyto příspěvky vítám: pomáhají mi upřesnit tu diagnosu té fobie, co jí trpí značná část českých intellektuálů. Byl jsem opakovaně svědkem toho, jak lidé nesporně intelligentní, vzdělaní a mravně vyspělí začali plácat naprosto irracionální, na realitě nezávislé hlouposti, když došlo na Rusko.

    OdpovědětVymazat
  4. Mimochodem, jistě Vás potěší Neffova agitka v dnešním úvodníku na Psu. Nic tomu nechybí - mnichovanství, Gottwald, zbabělý Obama, který odvolal radar - vzorové vedení minulých válek!

    OdpovědětVymazat
  5. >ale místní obyvatelstvo si ruské jho na svých elitách vynutí, tak jako se to stalo po r. 1945.

    Obyvatelstvo nebylo nadšeno poměry v první republice a tím méně činností tzv. spojenců a české emigrace za války. Vítězství komunistů bylo docela logické, když vás někdo hodí přes palubu, těžko pak vyhraje volby.

    V současnosti je to ale jen zastrašování. Rusko je od nás přes dva státy, je slabé a žádnou expanzi nemůže ani pomyslet. Nebezpečím jsou spíš USA, snažící se nás zatáhnout do svých imperiálních her (zaujali místo dřívějšího CCCP) a rozvrácená ekonomika, která se dostala zcela mimo kontrolu občanů tohoto státu. Nomádské montovny nejsou ekonomika.

    OdpovědětVymazat
  6. Vodníku, nechápu jakou má Neffův článek souvislost s Doležalovým.

    Co se týká Tomáše Peciny: Je to možné. Nicméně Doležal klade legitimní otázku, k čemu máme mít armádu a jaké nebezpečí nám hrozí. Pokud žádné, tak bychom ji měli zrušit, jsou to zbytečně vyhozené peníze a ne malé.

    Alkibiade, od kdy není možné klást legitimní otázky, jaké nebezpečí ČR hrozí a jak se proti němu bránit, jen s ohledem na city rusofilů? To je přesně ten důvod, proč se musíme doslova za každou cenu z ruské zájmové sféry vymanit.

    Vodníku, škoda, že jste nežil v letech 1945–8, kdy rusofové byli kaceřováni ještě mnohem hůře: Co si to dovolujete vůči našemu osvoboditeli? No a v roce 1948 nás Rusko spolklo, fobie nefobie. Nevím jak Vám, ale mně přijde jako naprosto irracionální, na realitě nezávislá hloupost bagatelisovat ruské protipolské cvičení. Dělá snad NATO něco podobného?

    Vítězství komunistů bylo docela logické
    Kromě Čechů se takto "logicky" nikdo nezachoval, od Rakušanů, přes Poláky a Maďary, až po Slováky. Vítězství kommunistů ve svobodných volbách zůstane navždy českou "výsadou".

    Rusko je od nás přes dva státy
    Dokud nespolkne Ukrajinu. Poláci byli v roce 1919 také přes 2 státy.

    je slabé a žádnou expanzi nemůže ani pomyslet.
    Jak dlouho? Je třeba myslet do budoucna.

    Nebezpečím jsou spíš USA
    To je neuvěřitelné. Jak můžete klást na jednu úroveň ruskou okupaci a vojenskou pomoc ČR USA?

    OdpovědětVymazat
  7. nechápu jakou má Neffův článek souvislost s Doležalovým.
    Strašení Ruskem.

    Dělá snad NATO něco podobného?
    V Černém moři takové manoeuvery měli (buď USA nebo NATO). USA obklopují Rusko svými základnami a organisují barevné revoluce v zemích s Ruskem sousedících. Dělají to snad Rusové?

    Jak můžete klást na jednu úroveň ruskou okupaci a vojenskou pomoc ČR USA?
    Jakou vojenskou pomoc máte na mysli? To, že čeští vojáci bojují od našeho vstupu do NATO už ve třetí válce, která není naším zájmem?

    OdpovědětVymazat
  8. Strašení Ruskem.
    To ale astrovština. Astr je také schopen začít v ČR a skončit u Chazarů. Existuje mnoho článků, které popisují opodstatněné obavy z Ruska, ale to neznamená, že spolu nějak souvisí.

    V Černém moři takové manoeuvery měli (buď USA nebo NATO).
    Nacvičovali snad útok na Rusko? Kdypak?

    USA obklopují Rusko svými základnami a organisují barevné revoluce v zemích s Ruskem sousedících.
    To je tedy zločin. Měl byste, Vodníku, být za to USA vděčný, protože tím je svět pro Vás i pro ČR bezpečnější.

    Dělají to snad Rusové?
    Ne, protože na to nemají. Díky Bohu.

    To, že čeští vojáci bojují od našeho vstupu do NATO už ve třetí válce, která není naším zájmem?
    Ano. Je to naším zájmem, protože je ČR součástí Západu a rozšiřování zájmové sféry Západu je v zájmu ČR.

    OdpovědětVymazat
  9. >Rakušanů, přes Poláky a Maďary, až po Slováky

    Přece po mě nechte, ať vás já amatér učí historii. Rakusko byl poražený stát, téměř všichni podporovali Hitlera, protože je vyvedl z ekonomického hororu. Maďarsko bylo také poražený stát. Rusové a Poláci se řezali celé generace a Slováci se vylhali z průseru jen díky SNP. Mimochodem, bolševismus rozhodli pokud vím soudruzi z Prahy.

    >Jak můžete klást na jednu úroveň ruskou okupaci a vojenskou pomoc ČR USA?

    Jakou vojenskou pomoc máte na mysli? Zatím pomáháme my USA v imperiálních válkách, nevšiml jsem si nějaké pomoci opačným směrem. Pokud tedy nemáte na mysli bombardování Škodovky nebo Prahy v posledních dnech války.:)

    A okupace se (neúspěšně) chystala a zatím byla jen odložena.

    OdpovědětVymazat
  10. "Alkibiade, od kdy není možné klást legitimní otázky, jaké nebezpečí ČR hrozí a jak se proti němu bránit, jen s ohledem na city rusofilů?"

    Mně jsou city v odborných diskusích ukradené, jsou ad hominem a nemají nic společného s diskutovaným tématem, proto nemůžu nalézt společnou řeč s někým, kdo je používá.

    OdpovědětVymazat
  11. Kapitáne, bavíme se o tom, proč jedině Češi volili ve volbách kommunistickou stranu, zatímco žádný z jejich sousedů tak nečinil. Vy tvrdíte, že to bylo logické, ale žádné argumenty nepřinášíte.

    téměř všichni podporovali Hitlera, protože je vyvedl z ekonomického hororu.
    To absolutní nesmysl. Kdyby bylo referendum za Schuschnigga, Anschluss by nebyl.

    Slováci se vylhali z průseru jen díky SNP.
    To je sice hezké, ale jak to nesouvisí s nevolením KSS?

    Mimochodem, bolševismus rozhodli pokud vím soudruzi z Prahy.
    Vždyť o tom celou dobu mluvíme, Kapitáne. :-(

    nevšiml jsem si nějaké pomoci opačným směrem.
    Protože zatím nebyla třeba. Jenže ve Vaší pokřivené versi reality by to byla "okupace", neboť US pomoc nemůže pojmově nastat. To je pak těžké.

    Pokud tedy nemáte na mysli bombardování Škodovky
    Vy si myslíte, že největší zbrojovka střední Evropy není legitimní vojenský cíl?

    nebo Prahy v posledních dnech války.
    To byl omyl. Holt tehdy ještě satelity nebyly. Vy jste neomylný?

    OdpovědětVymazat
  12. Mně jsou city v odborných diskusích ukradené, jsou ad hominem a nemají nic společného s diskutovaným tématem, proto nemůžu nalézt společnou řeč s někým, kdo je používá.
    No, to je hezké, ale přesto vyhlašujete boycott LW jen proto, že je tady na Váš vkus příliš rusofobních článků. Zajímavé, že když tady byl jeden rusofilský článek za druhým, tak Vám podobná nevyváženost nevadila.

    OdpovědětVymazat
  13. "Jak můžete klást na jednu úroveň ruskou okupaci a vojenskou pomoc ČR USA?"

    Zdá se, že my "rusofilové" to máme opačně. USA o imperiální okupaci naší země usiluje, za vydatné pomoci některých místních politiků, aliance EU s Ruskem by naopak americkým strategickým plánům s Evropou mohla zamezit. (Takové plány, na rozdíl od těch domnělých ruských, existují i mimo bujnou fantazií některých komentátorů. Stačí si přečíst Velkou šachovnici od Brzezinského, nebo "policy briefing papers" jednoho z velkých amerických politických thinktanků.) Je to také příležitost, jak se konečně zbavit americké vojenské přítomnosti na evropské půdě.

    OdpovědětVymazat
  14. Okupace je okupace, nelze si plést rok 1939 nebo 1968 s radarem. To je falšování slov, kterému není rovno.

    aliance EU s Ruskem by naopak americkým strategickým plánům s Evropou mohla zamezit.
    Taková aliance by byla jedině na úkor ČR. Je proto prvotním úkolem zahraniční politiky ČR takové alianci zamezit.

    Je to také příležitost, jak se konečně zbavit americké vojenské přítomnosti na evropské půdě.
    To by byla tragédie. Zcela bezbranná EU by byla vydána na milost a nemilost Ruska.

    OdpovědětVymazat
  15. >Vy tvrdíte, že to bylo logické, ale žádné argumenty nepřinášíte.

    Ale ano. 1. republika zklamala, jak ekonomicky (hospodářská krize byla podle pamětníků horší než válka) tak morálně. Slavní spojenci zradili, hrdinové se rozutekli a dávali knížecí rady zpoza hranice. Západ se pustil do Němců v Evropě až v okamžiku, kdy měli Rusové Němce na lopatě a hrozilo, že dojdou až do Paříže. Lidé tehdy prostě nechtěli opakovat 1. republiku.

    >To absolutní nesmysl. Kdyby bylo referendum za Schuschnigga, Anschluss by nebyl.

    Podle toto, co mi vyprávěli rakušáci, to není tak jisté. Každopádně jim to zvedlo životní úroveň, ale to se dnes nesmí říkat:)

    >To je sice hezké, ale jak to nesouvisí s nevolením KSS?

    Jakto že ne! Nostalgie po vlastním státě byla silnější. Že Slovensko byl fašistický stát nikomu moc nevadilo a myslím, že nevadí dodnes.

    >Mimochodem, bolševismus rozhodli pokud vím soudruzi z Prahy.
    Vždyť o tom celou dobu mluvíme, Kapitáne. :-(

    Z Prahy, nikoli Češi:) Nás Moraváky obviňovat nemůžete!

    >Protože zatím nebyla třeba.

    Ano, tak jako pomoc Francie do roku 38:) Takže mluvíte o virtuální pomoci, jak říkám, žádná není a nebyla. Jestli bude, až se něco bude, to teprve uvidíme.

    >Vy si myslíte, že největší zbrojovka střední Evropy není legitimní vojenský cíl?

    To jistě byl, ale ne koncem dubna 45.

    >To byl omyl. Holt tehdy ještě satelity nebyly.

    Kdopak tvrdí, že to byl omyl? Nějaká nová verze?

    >Vy jste neomylný?

    To ne, ale ještě jsem žádným omylem nezabil 700 lidí.

    OdpovědětVymazat
  16. "ale přesto vyhlašujete boycott LW jen proto, že je tady na Váš vkus příliš rusofobních článků"

    To jestli jsem rusofil nebo ne Vás nemusí zde v našich diskusích na LW zajímat, já, na rozdíl od Vás, do diskusí své osobní pocity k Rusku nezahrnuji, nejsou předmětem mé analýzy české zahraniční politiky a jejích potřeb. Neříkám svým oponentům "užiteční idioti", "blbci" ani "darebáci". V mezinárodních vztazích jsou mé hodnoty trvalé: "realistický" postoj k mezinárodním vztahům a nevměšování se do interních záležitostí ostatních států a podpora co největší politické, ekonomické a vojenské samostatnosti ČR, která je možná pouze skrze suverénní EU v alianci se suverénním Ruskem.

    Jestli Vás ale zajímá můj osobní postoj k Rusku, o kterém se nerad na veřejných fórech vyjadřuji, tak jej vskutku nepovažuji za nějaký zázračný model, kterému bychom měli tleskat, či jej snad emulovat. Je to v současnosti na mě stát příliš hierarchicky organizovaný(ne však nedemokratický, jak tvrdí době poplatní západní komentátoři), byrokratický, se silnou vrstvou mocných oligarchů, s velmi omezenou občanskou povědomostí, s omezeními na svobodu slova a se značnou zálibou v rozmisťování policejních složek či OMONu na všech veřejných prostranstvích a shromážděních. Na druhé straně tyto charakteristiky nepřisuzuji jen jakési "vrozené ruské duši", ale především nešvarům, se kterými se Rusko od pádu SSSR potýká. Západ v tomto ohledu nemá příliš co kritizovat, jelikož co se týče míry kontroly nad svými občany, jsou některé jeho státy na mnohem pokročilejší úrovni a to s mnohem vyvinutější technikou (mám konkrétně na mysli Británii), kde je "soutěž" mezi dvěma téměř identickými stranami pouhou fraškou a kde je veřejný prostor dominován všudypřítomnou "political correctness". Nicméně problémy Ruska jsou jeho interními problémy do té míry, dokud nezasahují do suverenity sousedících států (jak to neustále dělají USA, Israel, Británie...), tomu se tak nedělo a neděje. Necítím se nijak oprávněn určovat ruským občanům, jak se mají ve vztahu ke svému režimu chovat. Totéž požaduji zpětně od Ruska, USA, Israele a dalších států.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak ty "nešvary se kterými se Rusko od pádu SSSR potýká", tahle formulace mi upřímně pobavila...

    OdpovědětVymazat
  18. Lidé tehdy prostě nechtěli opakovat 1. republiku.
    Proti tomu nic nenamítám. Ale poukazuji na to, že jedinou alternativou I. republiky nebyl kommunism. Slováci to veděli, proč ne Češi?

    Podle toto, co mi vyprávěli rakušáci, to není tak jisté.
    Je to otázka. Každopádně KS Rakouska ve volbách propadla, což je i v podmínkách ruské okupace zachránilo před kommunismem.

    Nostalgie po vlastním státě byla silnější.
    Každý racionální Slovák si musel být vědom toho, že samostatnost se v dohledné době nekoná. Ani žádná strana to neměla logicky v programu. Přesto KSS propadla.

    Z Prahy, nikoli Češi:) Nás Moraváky obviňovat nemůžete!
    Jednou se podívám na to, jak to s těmi Moraváky vlastně bylo.

    To jistě byl, ale ne koncem dubna 45.
    V době, kdy ještě nebylo osvobozeno ani Brno. Stačí?

    Kdopak tvrdí, že to byl omyl? Nějaká nová verze?
    To je standardní verse, že chtěli bombardovat Drážďany.

    To ne, ale ještě jsem žádným omylem nezabil 700 lidí.
    Holt si Pražané myslili, že se jim nemůže nic stát, a toto je výsledek.

    OdpovědětVymazat
  19. Alkibiade, my se nebavíme o hadech či želvách, ale o ČR. Nejsme jako Vodník či p. Juchelka, kteří jsou ve svých zemích před Ruskem bezpečni. Bezprostředně se nás to dotýká.

    Realistický postoj jeho zastánci považují za lepší apod. Ale kam to vede, ukazují problémy Kissingera s Východním Timorem apod.

    nevměšování se do interních záležitostí ostatních států
    To je kommunistická these, je mi líto. Např. Wilsonových 14 bodů bylo čisté vměšování do vnitřních záležitostí R-U.

    podpora co největší politické, ekonomické a vojenské samostatnosti ČR
    Tak jsme neměli vstupovat do EU.

    která je možná pouze skrze suverénní EU
    Contradictio in adiecto. Je těžké nebýt osobní, když si odporujete sám sobě.

    v alianci se suverénním Ruskem.
    Do toho by Rusko šlo jen za finlandisaci východní Evropy. Děkuji pěkně, říkám ne.

    ne však nedemokratický, jak tvrdí době poplatní západní komentátoři
    Za demokracii nepovažuji jen formálně svobodné volby. To by demokracie byla i za Miloševiće, Mečiara či Lukašenky.

    Ještě jste zapomněl na vraždy politicky nepohodlných osob.

    Na druhé straně tyto charakteristiky nepřisuzuji jen jakési "vrozené ruské duši"
    To nikdo. Rusko je na tom tak špatně ne vinou genetiky, ale euroasijské stepní kultury.

    především nešvarům, se kterými se Rusko od pádu SSSR potýká.
    Tuhle formulaci Jezovec oprávněně kritisuje, ale vím, co jste chtěl říci. Jediná chance na velice dlouhou dobu (50 let?) vybudovat v Rusku standardní stát západního typu byl opilec Jelcin. Ten na to neměl, tak to dopadlo Putinem. Co se dá dělat. Nyní musíme opět zadržovat Rusko po vzoru realisty Kennana.

    Západ v tomto ohledu nemá příliš co kritizovat, jelikož co se týče míry kontroly nad svými občany
    To máte pravdu, ale dělám všechno, co můžu, proti tomu.

    kde je "soutěž" mezi dvěma téměř identickými stranami pouhou fraškou
    Tady je vidět Váš skutečný postoj k demokracii.

    kde je veřejný prostor dominován všudypřítomnou "political correctness".
    Myslím, že ta stále více mizí.

    Nicméně problémy Ruska jsou jeho interními problémy do té míry, dokud nezasahují do suverenity sousedících států
    Znovu opakuji, kommunistická these. Navíc samo Rusko zasahuje nebo se pokouší zasahovat do souverainity nejen Gruzie či Ukrajiny, ale též Pobaltí a ČR.

    OdpovědětVymazat
  20. volby 1946 volební výsledky - Morava:

    1. KSČ 663 832 hlasů 34.46%

    2. ČSL 530 813 hlasů 27.56%

    3. ČSNS 400 667 hlasů 20.20%

    4. ČSD 322 397 hlasů 16.73%

    bílé lístky 8 473 hlasů 0.44%

    hlasovalo: 1 926 182 voličů

    Cnemo - doučit dějepis!

    OdpovědětVymazat
  21. "To je kommunistická these, je mi líto."

    To je už vrchol Vašich ideologicky zabarvených komentářů. Každý student mezinárodních vztahů najdu tu Vaši "komunistickou thesi" v učebnici pod sekcí "vestfálský mírový systém", tedy z roku 1648. Správně uvádíte jen to, že v Evropě zanikla roku 1918, popř. 1917, a jejím nejznámějším projevem byl vstup Spojených států do války ve jménu "míru a porobených národů".

    "Tak jsme neměli vstupovat do EU
    ...suverénní EU
    Contradictio in adiecto"
    Napsal jsem to dost jasně, nikde jsem touhu po suverénní ČR nenaznačoval, takže netuším, kde se Vám to přesně plete: co největší politická, ekonomická a vojenská samostatnost je možná jen v suverénní EU. Ale jste právník, takže si zřejmě pod pojmem samostatnost představíte vzorně sepsanou ústavu, proto dodávám, že mám na mysli samostatnost de facto, ne de jure.

    Ohledně P.C. rétoriky asi zřejmě žijeme na jiné planetě, zásahy do suverenity Gruzie neexistují, jelikož Gruzie rozpoutala konflikt proti ruským občanům v jižní Osetii, o tom se zde již mnohokrát psalo, Rusko situaci v Ukrajině pozorně sleduje, protože jim Ukrajina neplatí za plyn, jen Vy si pod to neustále podsouváte své fantaskní plány ruské dominance, které neexistují nikde jinde, než v mysli Vaší, Doležalové a dalších komentátorů, jež se dívají na svět pouze přes jeden ideologický (západní) hranol.

    "Tady je vidět Váš skutečný postoj k demokracii."
    Laskavě si vyprošuji, abyste mi bez argumentace podsouval něco, co jsem dle Vás "ve skutečnosti řekl". V Británii je soutěž dvou největších stran fraškou (které dohromady získávají zhruba 65% hlasů), jelikož obě míří na středového voliče a obě mají takřka identický program, i když zdánlivě svou rétorikou stojí na ostří nože.

    "především nešvarům, se kterými se Rusko od pádu SSSR potýká.
    Tuhle formulaci Jezovec oprávněně kritisuje, ale vím, co jste chtěl říci."

    Tuto formulaci Jezovec nijak nekritizuje, vypustil zde jen jakési pobavení, jehož význam mi uniká. Jestli myslíte svoji teorii o kontinuitě Ruska-SSSR, tak je pochopitelně Rusko z legální stránky stát, který se SSSR nemá nic společného, ničeho jiného se má poznámka netýkala.

    OdpovědětVymazat
  22. Rusko z legální stránky stát, který se SSSR nemá nic společného
    Jenom ho šéfuje agent KGB. Ale ta taky neměla se SSSR nic společného, co?

    PS: Člověče, otevřete oči, vždyť to tam šéfujou kádry z bývalé KGB.

    OdpovědětVymazat
  23. Alkibiade, these, že v letech 1648–1918 existovala ničím neomezená souvarainita, je zcela nepodložená. Za všechny případy poukazuji na francouzskou intervenci do Španělska v roce 1823.

    "co největší politická, ekonomická a vojenská samostatnost" = souverainita.

    zásahy do suverenity Gruzie neexistují, jelikož Gruzie rozpoutala konflikt proti ruským občanům v jižní Osetii
    Neexistují? Abcházie i Osetie je formálně součástí Gruzie.

    protože jim Ukrajina neplatí za plyn
    Platí. Dřív neplatila, nyní platí. Ale i kdyby neplatila, tak to není důvod pro stop dodávek do EU.

    V Británii je soutěž dvou největších stran fraškou
    Pokud něco mečí jako koza, vypadá jako koza, tak je to koza. Váš despekt k britskému politickému systému je despekt k jedné z nejstarších demokracií světa.

    Rusko z legální stránky stát, který se SSSR nemá nic společného
    Rusko je právní nástupce SSSR. Navíc znovu připomínám existenci RSFSR.

    OdpovědětVymazat
  24. "Alkibiade, these, že v letech 1648–1918 existovala ničím neomezená souvarainita, je zcela nepodložená. Za všechny případy poukazuji na francouzskou intervenci do Španělska v roce 1823."

    Ano, první polovina 19. století je v otázce suverenity zajímavým obdobím, přecházela totiž z panovníka na národ. Intervence Francie byla možná díky mandátu Čtyřnásobné aliance, kterou požádal Ferdinand VII. o pomoc při obraně suverenity své země (jako její oprávněný držitel), před interním nebezpečím. Váš příklad tedy naopak potvrzuje centrální úlohu suverenity (která pochopitelně pochází ze slova souverain - panovník) v mezinárodních vztazích až do r. 1918. Předtím než budete tvrdit opak, tak byste si měl otevřít jednu z učebnic mezinárodních vztahů, případně přečíst jeden z nesčetných akademických článků o suverenitě, které jsou dostupné na internetu. Mimo jiné se problematikou zabýval i Carl Schmitt, jeho Der Nomos der Erde je brilantním historickým přehledem.

    "Ale i kdyby neplatila, tak to není důvod pro stop dodávek do EU."

    Jak Vám vysvětloval OS, je to velmi jednoduché: plynovody střední a centrální Evropy vedou přes Ukrajinu, která v případě přiškrcení vlastních dodávek z důvodu neplacení krade z dodávek do EU. Rusko jako dobrý hospodář nemůže dodávat plyn k pokrytí potřeb EU i ukrajinských krádeží. To se může i opět stát tuto zimu, doufejme proto, že zloděj a falešný revolucionář Juščenko bude brzy nahrazen pragmatikem Tymošenkovou.

    "Pokud něco mečí jako koza, vypadá jako koza, tak je to koza. Váš despekt k britskému politickému systému je despekt k jedné z nejstarších demokracií světa."

    Vzato Vaší terminologií, zatím jste nepředvedl, že "mečím jako koza", proto jsem zvědav, jak je nespokojenost s fungováním politického systému v jedné zemi, který se oficiálně nazývá demokratickým, automaticky i zamítnutím demokracie jako takové. J.-J. Rousseau byl známým kritikem britského parlamentního systému, ale zároveň jedním z největších zastánců demokracie (kterou naopak odmítali např. američtí "founding fathers"). Takový argument vyžaduje hlubší vyjádření, než jednu metaforu a úderné tvrzení.

    "Rusko je právní nástupce SSSR."
    Žádný takový odkaz v ruském právním systému neexistuje. Na rozdíl od ČR má Rusko i ústavu (vybudovanou na francouzském modelu, podobně jako Polsko), která není jen pouhým přepsaným dokumentem z dob socialistické minulosti (1960).

    OdpovědětVymazat
  25. To, že čeští vojáci bojují od našeho vstupu do NATO už ve třetí válce, která není naším zájmem?
    Ano. Je to naším zájmem, protože je ČR součástí Západu a rozšiřování zájmové sféry Západu je v zájmu ČR.

    Proboha, Petersi, Vy se fakt začněte kontrolovat!! Jak můžete Vy vyčítat komukoli dvojí metr vůči Israeli, když sám ho používáte na Rusko zcela neskrývaně! "Rozšiřování zájmové sféry" (=nepokrytý aggressivní a expansivní imperialism) je v případě Západu o.k. (a tudíž v našem zájmu), kdežto v případě Ruska (které, pokud vím, svou sféru zájmu vidí v bývalých sovětských republikách, tradičních zájmových sférách Ruska, a nikam expandovat, na rozdíl od Západu, nehodlá) je to "typický(?) ruský imperialism"! Když se dělilo Polsko, tak ze strany Pruska a R-U to bylo reálné a užitečné "rozšíření zájmové sféry", zatímco ze strany Ruska to bylo eurasijsko-stepní uchvácení cizího území hordami krvelačných mongoloidních barbarů?

    V historii několikrát vytáhl Západ va Východ, aby ho pokořil, dobyl, obrátil na svou víru, zdemokratisoval, zcivilisoval atd. atd. Nejen Rusko, ale i Byzanc a Asii vůbec. Historicky je to tedy zcela jednoznačně Západ, kdo se tisíc let staví aggressivně, expansivně, superiorně a dobyvatelsky vůči zbytku světa. Nikoli Rusko. Ruské armády přišly na Západ jen když zaháněly nějakého aggressora, a vždycky se zase stáhly; zústala tam teprve vojska sovětská.

    Co se zbytku debaty týče, tak jistě nebudete překvapen, že souhlasím s Alkibiadem - nejen co se týče Ruska, ale i co se týče Britské demokracie. Tatáž situace v bleděmodrém je v USA a v jiných barvách v Evropě, Kanadě a Austrálii. Rozdíl je jen v názvech a počtu stran. Každá strana si hledí naklonit voliče, aby si zvolil její členy jako výkonné úředníky systému a politiky, kterou nevytvářejí ani strany, natož voliči.

    OdpovědětVymazat
  26. Čechy:

    1. KSČ 43.25%

    2. ČSNS 25.20%

    3. ČSL 16.27%

    4. ČSD 14.96%

    Lucy, doučit historii:) A to tam není Praha samotná.

    OdpovědětVymazat
  27. Jenom ho šéfuje agent KGB. ... vždyť to tam šéfujou kádry z bývalé KGB
    Odpusťte, ale to je debilní argument. ČR řídí celá řada bývalých kommunistů, sice to podle toho taky vypadá, ovšem ne v tom smyslu, že by Dlouhý nebo Jičínský zaváděli kommunism. Ve všech západních "demokraciích" najdete politiky, co mají máslo tohoto typu na hlavě - máslo kolonialistické, rasistické, válečnězločinecké, nacistické nebo fašistické. Bushův dědeček taky dělal kšefty s Hitlerem. Pokud tedy chcete kritisovat současné Rusko, nemůžete vycházet z kádrového profilu jeho politiků.

    OdpovědětVymazat
  28. Při četbě jsem narazil na zajímavý citát od Havla z roku 2000, evidentně tenkrát ještě neměl tak velký zájem psát zvací dopisy americkým vojákům:

    "Europe is one political entity whose security is indivisible. The idea that there could forever be two Europes—a democratic, stable and prosperous Europe engaged in integration and a less democratic, less stable and less prosperous Europe—is, in my opinion, totally mistaken. It resembles a belief that one half of a room could be heated and the other half kept unheated at the same time. There is only one Europe, despite its diversity, and any weightier occurrence anywhere in this area will have consequences and repercussions throughout the rest of the continent." (‘Address by Vaclav Havel, President of the Czech Republic before the Members of the European Parliament, Strasbourg, 16 February 2000, zvýrazněno mnou.)

    OdpovědětVymazat
  29. Očividně máte Cnemo problém s chápáním reality. Tady NIKDO netvrdil, že v Čechách či v Praze voliči nevolili komunisty. Opravdu ne. To jste byl Vy Cnemo, kdo tady tvrdil, že z volby komunistů "Nás Moraváky obviňovat nemůžete!"

    Proto jste byl poučen, že na Moravě jste si komunisty zvolili také. Na rozdíl od Prahy si na Moravě ty rudooranžový bolševiky volíte dodnes.

    Takže nejen v dějepisu, ale i v chápání reality jste slabý.

    OdpovědětVymazat
  30. Petersovi a celému radaristickému táboru dal pěkně na prdel Brzezinski v rozhovoru v ČT (přepis v BL). Je to pěkná ukázka toho, jak jsou naši radaroví geopolitici úplně mimo. Jak "ruské nebezpečí" (spočívající v tom, že my sami jsme jim prodali Karlovy Vary!) nelze řešit americkým radarem.

    OdpovědětVymazat
  31. Brzezinski má pravdu, tu ruskou pakáž bychom měli od nás vypráskat sami a teprve potom tady začít stavět americké základny. Je to moudrý člověk a s ruskákama už jednou pořádně zatočil.

    OdpovědětVymazat
  32. Brzezinski má pravdu, tu ruskou pakáž bychom měli od nás vypráskat sami a teprve potom tady začít stavět americké základny. Je to moudrý člověk a s ruskákama už jednou pořádně zatočil.

    Ano, přesně. Dokud tady ta ruská pakáž bude, tak se sem yankeeové nepohrnou. To není nic pro amerického žoldáka, ten tak někde umučit írácké dítě a nechat se přitom fotografovat v hrdinské póze.

    Ještě aby sem posílali svoje specialisty, které by si vzápětí podali jiní specialisté z KGB a vyzvěděli od nich o radaru první poslední.

    To si přece nevezmeme na svědomí, uchystat americkým chlapcům takové trauma, aby museli do země, kde se vyskytuje sebemenší náznak nebezpečí. Oni jsou přece zvyklí přijít k hotovému a slízat v záři reflektorů všechnu smetanu.

    OdpovědětVymazat
  33. Mašku, Vy jste opravdu žertéř!

    tu ruskou pakáž bychom měli od nás vypráskat sami

    Ta ruská pakáž nás porazila našimi vlastními zbraněmi: penězi na volném trhu v konkurenci. Kdyby měl český národ vyšší hodnoty než peníze (např. udržet český prostor za každou cenu russenfrei), tak se ty Karlovy Vary prodali Němcům nebo Američanům. Nebyl by to sice žádný volný trh, ale když už se jednou sere na principy, tak vo co gou...

    A jak byste tu "ruskou pakáž" vypráskal? Znárodnil byste jim hezky po bolševicku majetek? Abych pravdu řekl, takový návrh by mne od Vás zas tak nepřekvapil...:-(

    OdpovědětVymazat
  34. Neználku, řekl bych, že yankeeové mají svoje "specialisty" i v Moskvě, stejně jako Rusové ty svoje ve Washingtonu.

    OdpovědětVymazat
  35. Rusákum by se zavedly přísné podmínky pobytu, zavedly by se zákony zakazující jim prodávat pozemky a nemovitosti. Hlavně tu východní sebranku vypráskat. Ať si rusáci vlezou do zavšivenýho Srbska a tam si u tý pakáže můžou kupovat, co chtějí a ještě budou vítáni.

    OdpovědětVymazat
  36. Rusákum by se zavedly přísné podmínky pobytu, zavedly by se zákony zakazující jim prodávat pozemky a nemovitosti.
    Nebudu na tomto místě s tímto projektem polemisovat, jen by mě zajímalo, jak byste zavedení těchto opatření zdůvodnil?

    OdpovědětVymazat
  37. Řeklo by se jim, že jsme členem NATO a proto si to nepřejeme. Ať si táhnou do Běloruska nebo k Srbákům.

    OdpovědětVymazat
  38. To humanisto není možné. Rusové nás totiž osvobodili.

    OdpovědětVymazat
  39. Členství ČR v NATO nebrání tomu, aby soukromí občané nečlenských států - Švýcaři, Brazilci, Israelci nebo Indové - kupovali v ČR nemovitosti. Musíte přijít s něčím chytřejším.

    OdpovědětVymazat
  40. Rusové nás totiž osvobodili.
    Když konsekventně, tak konsekventně: osvobodila nás sovětská Rudá armáda a určitě ne proto, že měla soucit s bratry Slovany, úpícími pod nacistickým jařmem.

    OdpovědětVymazat
  41. Z větší části nás osvobodila Dělnicko-rolnická rudá armáda. Národností byli vojáci této Dělnicko-rolnické rudé armády převážně Rusové.

    OdpovědětVymazat
  42. neznalek:

    Jednu babičku mám z Chebu, druhou z Domažlic. Jeden děda je z Plzně a druhý ze Stříbra. Všichni shodně tvrdí, že nás dvakrát osvobodila Amerika. Ruská verbež jenom vyhnala nacistickou verbež, aby nás pak nepřímo a potom přímo okupovali 40 let.

    (Ale jinak je fajn, že dáváte rovnítko mezi SSSR a Rusko, někteří proruští řiťolezci to stále nechtějí připustit).

    vodník:

    To je jednoduché. Řeklo by se jim, že mohou jen státy, které nás posledních 99let násilně neokupovaly nebo jsou členy EU...

    ...se divím, že vám to nedošlo.

    OdpovědětVymazat
  43. rovnítko mezi SSSR a Rusko, někteří proruští řiťolezci to stále nechtějí připustit
    Naopak: rovnítko mezi Ruskem a SSSR je důkazem politické negramotrnosti. Neexistuje rovnítko mezi carským Ruskem, SSSR a současným Ruskem, přes některé shody.

    Řeklo by se jim, že mohou jen státy, které nás posledních 99let násilně neokupovaly nebo jsou členy EU
    Takový pitomý argument by neprošel ani v Bruselu! :-D Jestliže nás okupovaly státy, tak můžete ostrakisovat tyto státy, nikoli soukromníky!! Jestliže nás okupovalo nacistické Německo, neznamená to, že si Kurt Mühler u nás nemůže koupit hotel.

    Aprorpos, ty státy už neexistují, zmizela Třetí říše i SSSR. Leda byste to mohl zakázat Rakousku... :-))

    OdpovědětVymazat
  44. Pokud vim, tak obcane ze "stare" EU v Cechach nakupovat nemovitosti dosud nemohou, nebo donedavna nemohli, bylo to soucasti pristupovych dohod. Obchazi se to ruznymi investicnimi spolecnostmi atd.

    Jak to delaji Rusaci to nevim, ale jelikoz nejsou v EU tak jim Cesi dovolit nakupovat nemovitosti samozrejme nemuseli a nemeli. Stejne se tam nahrnul jen ten mafiansky, kagebacky a oligarchicky Gesindel. Ti vam tam novou Skoda Auto nepostavi!

    OdpovědětVymazat
  45. Jak ty mechanismy působí, člověk by čekal, že vzdělanostní a kulturní úpadek bude následovat až generace po zničení průmyslové základny. Pro tak rychlý postup nemám uspokojivé vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
  46. LK: no vidíte, v.p.Kreutzfeld, tím spíš je to vina samotných Čechů, jestliže obcházejí zákony a prodávají nemovitosti nezákonně cizincům, ať z Východu nebo ze Západu.

    (Na to jsem skutečně zapomněl, že existuje nebo existoval zákon, kvůli kterému se nemohli emigranti, pozbyvši občanství, ujmout svého restituovaného majetku)

    OdpovědětVymazat
  47. Samozřejmě, že existuje rovnítko mezi carským Ruskem, SSSR a současným Ruskem. Všechny tyto tři odporné režimy tvořili Rusové. Sovětská KGBácká pakáž sedá v těch samých domech, v těch samých kancelářích. Furt seděj v Kremlu. Dokonce i geneticky je to shodné, jeden KGBáckej hajzl to tam teďko šéfuje.

    Pravda, SSSR nebylo tolik nasmrděné smradem pravoslavného kadidla jako carské a dnešní Rusko, ale to je jen pachový detail.

    V Bruselu už prošly jiné věci a Kurt Mühler je členem EU.

    SSSR=Rusko protože to tam šéfujou KGBáci a armádu vojenské kádry z dob SSSR. Furt ti samí.

    OdpovědětVymazat
  48. Nemám rád kommentáře typu: "Diskutující X je fašistická mrdka!" Nicméně vždy uvítám, když diskutující X napíše kommentář, ze kterého uvedená charakteristika vyplývá sama s křišťálovou jasností a nadevší pochybnost!

    OdpovědětVymazat
  49. A proč by s náma Rusové měli mít soucit, Vodníku??? Vždyť jimi opovrhujeme.

    A humus dokonce znevažuje nesčetné jejich oběti směšným popíráním základního historického faktu, že nás osvobodila Rudá armáda.

    OdpovědětVymazat
  50. Vodník:

    To musí bolet, když nejsou argumenty, co? Pravdu nelze odstranit tím, že někoho označím za fašistu. Stále bude pravda, že Rusko šéfuje KGBáckej hajzl a sebranka kolem něj a v Ruské armádě velí kádry z dob SSSR. Jediný rozdíl je v tom, že vzduch mezi těmito stále stejnými praještěry je více prosmrděn pravoslavným kadidlem než před 20ti roky. O tom žádná.

    neználek:

    Tou východní pakáží opovrhujeme naprosto zaslouženě. Naštěstí se Americe podařilo to ruské svinstvo utahat a vypráskat ze střední Evropy do jejich vegetačního prostoru.

    Rusáci bohužel osvobodili větší část naší země a následně naši zemi zavšivili svejma východníma manýrama a způsobili zpomalení vývoje a úpadek. Škoda, že západní spojenci osvobodili menší část naší země, než ten východní hnis, který tu pak 40 let hnil.

    OdpovědětVymazat
  51. Rusové nás zachránili před vyhlazením, a někteří jimi ještě opovrhují.

    Kdyby celé naše území "osvodila" americká armáda, tak bychom dost možná ani nemohli odsunout sudetskou verbež.

    OdpovědětVymazat
  52. Rusáci naopak dělali všechno proto, aby podpořili Hitlera. Německé tanky útočící na Francii poháněla nafta od rusáků. Rusáci pomohli Hitlerovi zamordovat Polsko. Rusáci zásobovali Hitlera vším o co si řekl, než je přepadl. Pak už tedy Hitlera nepodporovali a díky pomoci USA nebyli poraženi.

    Kdyby naše území osvobodily armády západních spojenců, tak by byl odsun nepostihl 90 procent sudetských němců, ale byl by menší podobně jako třeba v Holandsku kde (v akci "Černý tulipán" jak poeticky Holanďané nazvali jejich odsun) odsunuli 15 procent německého obyvatelstva.

    OdpovědětVymazat
  53. Německé tanky útočící na Francii poháněla nafta od rusáků

    Vždyť s nimi uzavřeli pakt o neútočení. Tvz. Molotov-Ribbentrop.

    Kdyby naše území osvobodily armády západních spojenců, tak by byl odsun nepostihl 90 procent sudetských němců, ale byl by menší podobně jako třeba v Holandsku kde (v akci "Černý tulipán" jak poeticky Holanďané nazvali jejich odsun) odsunuli 15 procent německého obyvatelstva.

    No tak vidíte. My jsme o žádný menší odsun nestáli. Osobně mám někdy dojem, že se to naopak odfláklo.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>