6. května 2009

Krok správným směrem

Poté, co se Srbsko zbavilo šíleného Miloševiće, začíná kráčet správným směrem.

35 komentářů:

  1. Zde jsem vysvětlil, jak je tomu třeba rozumět.

    OdpovědětVymazat
  2. což o to, ale dokud nepůjde k soudu šílený Haradinaj, nebo Hasim Thaci, osobně nemám důvod myslet si, že Srbsko dobrým krokem vykročilo :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Jistě jste nepřehlédl tohle: Masakry se odehrály dva dny poté, co NATO v březnu 1999 zahájilo 78 dní trvající letecké bombardování
    Ne, že by je to omlouvalo, ale kdyby NATO nepřepadlo Jugoslávii, nemstili by se tito primitivové na bezbraném obyvatelstvu a všech těch sto lidí mohlo být naživu (nezabily-li by je bomby NAO).

    OdpovědětVymazat
  4. No tak já to sem zkopíruju, když nečtete odkazy:

    V dnešní době může NATO přinutit Srby k čemukoliv. I k tomu, aby na sebe plivali.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale čtu! Mám na to ovšem jiný názor...

    OdpovědětVymazat
  6. "všech těch sto lidí mohlo být naživu" O tom si dovolím silně pochybovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně šlo spíš o to Vodníku, abyste ho zkusil nahradit názorem založeným na racionálních důvodech. A nevěřil bezhlavě každému nesmyslu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak samozřejmě nelze vyloučit, že se jedná o zcela vykonstruovaný politický proces. Myslím ale, že něco takového je dnes hodně těžké, ne-li nemožné. Podívejte se na kosovský obchod s orgány: taky to praská ve švech a Andy jednoho dne bude muset připočítat svou oblíbenou českoamerickou Židuli a jejího pacholka - humanitárního bombardéra k přátelům a podporovatelům novodobého Mengeleho. Na druhou stranu Vy vycházíte apriorně z toho, že mezi Srby žádní váleční zločinci nebyli, že Srbové zabíjeli jen albánské terroristy, popř. předtím ustaše a mudžaheddíny. Myslím, že tento předpoklad je neudržitelný, jakkoli je jisté (a Vy víte, že já na to stále upozorňuji), že jsou Srbové nesmyslně demonisováni a nespravedlivě je jim (a pouze jim) nasazována psí hlava.

    OdpovědětVymazat
  9. Vodníku,
    Albrightová ani Havel nejsou mí oblíbenci a nevím, jak jsi k opačnému názoru došel. Takže mne vynech ze svých manipulativních komentářů.
    Mimochodem, nebudu muset dělat vůbec nic. Když jste s těmi prodanými orgány vyrukovali na Vrbě, napsala jsem tam své faktické námitky, které mi bránily věřit oněm informacím. Ty sám jsi uznal, že byly oprávněné. Že jsi postupem doby přestal přemýšlet nad fakty a převzal informaci jako pravdivou, to je tvoje věc.
    Nesnaž se mne vmanévrovat do nějakých pocitů viny či provinění jen proto, že nevidím valný rozdíl mezi chováním Srbů a Albánců vždy, když si myslí, že jim vraždění projde.

    OdpovědětVymazat
  10. Vodník: Pri vší dobré vůli : ), jsem si nevšiml, že psí hlava je nasazována pouze a výhradně Srbům. Jakkoliv můžeš nesouhlasit s postupy a zřízením mezinárodního soudu v případě Jugoslávie, tento stíhal a odsoudil, krome Srbu, jak Chorvaty, tak Bosnaky...

    Mohl bych namítnout, že z mého hlediska, ty naopak vinu Srbů úmyslně umenšuješ...

    OdpovědětVymazat
  11. Vaše úvaha je postavená na hlavu. Ve švech nic nepraská, spíše se to velice obtížně prodírá na povrch. Deset let trvalo, než západní veřejnost zaregistrovala informace o obchodu se srbskými orgány. Pokud tedy NATO vydírá Srbsko, jistě se nemusí bát brzkého prozrazení.

    Pro nedotknutelného zločince je to naprosto logický a samozřejmý postup, jak se zbavit viny: přinutit oběť pohrůžkou dalšího násilí, aby na sebe házela špínu.

    OdpovědětVymazat
  12. AndyO: Ohrazuji se proti charakterizaci, "když jste s těmi prodanými orgány vyrukovali na Vrbě".

    Jednak tato informace nevznikla původně na Vrbě, bylo na ni pouze upozorněno, jako na desítky jiných zpráv. A za druhé, Vrbu spravuji/provozuji já, a pokud si pamatuji, měl jsem k celé aféře s orgány přinejmenším stejné množství výhrad, jako vy.

    Troufám si říct, že lidí, kteří se zprávou o orgánech v původní podobě souhlasili, je na Vrbě menšina...

    Totéž platí pro vaše podobně pomýlené plošné výroky o údajném antisemitismu Vrby, které při každé vaši rozepři s Vodníkem roztrušujete po internetu. Nemohu vám v tom bránit, ale rád bych uvedl věci na pravou míru. Prosím, vemte to na vědomí a snažte se být do budoucna ve vašich formulacích přesnější...

    OdpovědětVymazat
  13. Albrightová ani Havel nejsou mí oblíbenci a nevím, jak jsi k opačnému názoru došel.
    Jak, to je na dlouhé vyprávění. Beru na vědomí, že to nejsou tví oblíbenci.

    nevidím valný rozdíl mezi chováním Srbů a Albánců
    Můj dojem je, že nevidíš valný rozdíl mezi balkánskými národy vůbec. To je typická okcidentální zpupnost a nadřazenost. Zde např. nikdy moc nerozlišovali ten póvl na východ od Železné opony - je to pro ně stejná žebrácká zlodějská a krvěžíznivá holota, ať už mluví maďarsky nebo československy.

    OdpovědětVymazat
  14. Pri vší dobré vůli : ), jsem si nevšiml, že psí hlava je nasazována pouze a výhradně Srbům
    Buď ses špatně díval nebo té dobré vůle nebylo dost. Já nemám na mysli samozřejmě jen tzv. mezinárodní soud, kde vskutku tu a tam odsoudí nějakého Chorvata. Myslím tu vytvořenou atmosféru (které i Ty perfektně podléháš), že ti ojedinělí Chorvati nebo Bosňáci spáchali své zločiny ve válce, kterou způsobili Srbové, kteří tedy tak nějak nepřímo mohou i za jejich zločiny.

    OdpovědětVymazat
  15. Zločiny byly na obou stranách. Ale to strašlivé krveprolití vždy způsobili jen Srbové, kteří se nehodlali smířit s tím, že Velké Srbsko zvané Jugoslávie konečně zaniká.

    OdpovědětVymazat
  16. Ad GP: Vaše pozoruhodná zaujatost a neinformovanost v otázce balkánských konfliktů je všeobecně známa, takže mě už těžko můžete nějakou hovadinou překvapit.

    OdpovědětVymazat
  17. Obávám se, že příčinou je Vaše neochota vidět srbské zločiny, protože jsou pravoslavní. Toto primitivní pojetí ("sice zločinec, ale náš") Vás usvědčuje z neobjektivnosti. Srbové pod rouškou Jugoslávie rozpoutali ozbrojený konflikt se Slovinskem, Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou. Již pod svým vlastním jménem rozpoutali ozbrojený konflikt s Kosovem. Na Makedonii a Černou Horu si naštěstí netroufli.

    OdpovědětVymazat
  18. Ad GP: Váš celý kommentář je jeden velký nesmysl. Srbské zločiny jsem nepopíral a všechny konflikty v bývalé jugoslávii začal někdo jiný než Srbové. Přesto Vám děkuji za názornou demonstraci toho, co jsem psal o něco výše Alexi Juchelkovi.

    OdpovědětVymazat
  19. Zůstáváte jako kůl v plotě. Za aggressory označuje Srby celé mezinárodní společenství (s výjimkou Ruska) a dokonce i sami Srbové to po pádu válečného zločince Miloševiće uznávají.

    OdpovědětVymazat
  20. dokonce i sami Srbové to po pádu válečného zločince Miloševiće uznávají.
    Tady Vás odkážu na Neználka: poražený a vydíraný národ můžete donutit k čemukoli. A to Vaše tzv. mezinárodní společenství právě po tom, co předvedlo v bývalé Jugoslávii, ztratilo morální kredit k čemukoli a pro mě se stalo synonymem globálního organisovaného zločinu.

    Je nás, těch kůlů v plotě, nějak moc...

    OdpovědětVymazat
  21. Vodnik: No a kdo navodil tu atmosféru? Určitě ne západní média nebo bombardování NATO! To přišlo později. Míra a způsob zabíjení byly zcela balkánské. To si dělali *Jugoslávci* sami mezi sebou.

    Pokud se na základě zabíjení vytvořila nějaká 'atmosféra', tak pouze v tom smyslu, že je maskrům a vyháněním třeba zabránit. Samozřejmě si u toho mohly přihřát svou polívčičku různé cizí zájmy, ale ta brutalita, kvuli ktere došlo později k intervenci, byla domácí.

    Můj přístup k poměrům v Jugoslávii se vyvíjel, ale nepamatuji si, že bych za situaci vinil pouze Srby. Co mě ale zaráží je, že ty téměř nepřipouštíš jakoukoliv srbskou vinu...

    OdpovědětVymazat
  22. Mě zaráží pane Juchelko vaše představa, že budeme smlouvat, co je pravda: "Když vy uznáte tohle, já uznám zase tamto."

    To si nechte do školky. Pokud tady chcete mávat srbskou vinou, tak byste ji měl nějak doložit. To by daleko lépe podpořilo vaši argumentaci než infantilní "ty nechceš uznat".

    OdpovědětVymazat
  23. Neznalek: "Když vy uznáte tohle, já uznám zase tamto."To já někde tvrdím a nebo vytvářím podobný dojem? To jsem rozhodně neměl v úmyslu.

    Nikdy jsem kupř. neuznal, že Srbové byli po celou dobu obětí západní propagandy, agrese, apd., což je, pokud vím, váš a Vodníkův stěžejní názor. To ale neznamená, že tento váš názor nerespektuji... Naše názory asi nejvíce konvergují v poslední etapě balkánských válek, v době bojů o Kosovo, apd.

    Když už jste to ale takto presentoval, tak já mám rozhodně dojem, že moje snaha uznat v případě Jugoslávie všechny argumenty je rozhodně větší, než Vodníkova... ; )

    OdpovědětVymazat
  24. moje snaha uznat v případě Jugoslávie všechny argumenty je rozhodně větší, než Vodníkova... ; )
    To já uznávám. Je to proto, že pravda není "někde uprostřed".

    OdpovědětVymazat
  25. Vodník: No právě. Proto je tvá obhajoba Srbů tak do oci bijící... Tobě se možná zdá, že se snažím něco posouvat k teoretickému středu, kde je vina rozdělena stejně. Ve skutečnosti se snažím vyvážit tvůj zcela pro-srbský bias. O tvém svalování viny především na západ-USA ani nemluvě.

    Asi ale nemá smysl se o tom hádat. V tom se nedomluvime. Promin, ze jsem vyskocil, ale nedalo mi to, kdyz ses zmínil, o ubohých pronásledovaných Srbech, ktere nikdo nema rad...

    OdpovědětVymazat
  26. To si nerozumíme: nejde o můj "prosrbský biás", ale o to, že pravda není uprotřed mezi ním (jak ho nazýváš) a prolhanými medii.
    Když řeknu, že Lenin byl vrah a bolševik řekne, že Lenin byl největší dobrodinec lidstva, musí ten bolševik ustoupit o dost podstatně větší kus nežli já. Problém je, že Ty, Peters a další si stále ještě nedokážete připustit, jak strašně nám media lhala - ano, tak jako bolševici o Leninovi, o nic míň!

    Souhlasím ale, že se asi nedomluvíme a pokračovat v této debatě postrádá smyslu.

    OdpovědětVymazat
  27. Zřejmě vám vůbec nedošel smysl komentáře. Ještě jednou:

    nepamatuji si, že bych ze situaci vinil pouze Srby. Co mě ale zaráží je, že ty téměř nepřipouštíš jakoukoliv srbskou vinu...Tohle ve mně vyvolalo dojem, jako že vás mrzí Vodníkova neochota revanšovat se za umírněnější stanovisko také malou změnou názorů. Diskuze ale není o tom, co kdo uzná, ale o tom, co kdo dokáže anebo vyvrátí.

    Za další, opět mě pobavilo zdůrazňování, jak respektujete cizí názory. Nikdy jsem se přece neshazoval trapnými požadavky typu "toto je můj názor, tak ho prosím respektujte". Podobného ujištění je pro mě škoda, pane Juchelko. Já vaše názory nerespektuji ani trochu a považuji je za snůšku naprostých blábolů, s kterými nelze polemizovat, protože nedávají žádný smysl.

    Pokud byste to chtěl změnit, tak musíte přestat hovořit v obecných proklamacích, jejichž pravdivost kolega Peters dokládá odkazem na Vyšší autoritu (západní společenství uznalo) a konečně uvést jeden jediný konkrétní srbský zločin.

    OdpovědětVymazat
  28. Vodnik: Právě, že media nelhala až tak strašně. K masakrům a zvěrstvům zcela neevropského typu tam jednoznačně docházelo. A to je na celé věci to nejpodstatnější. To, a nic jiného, dalo vzniknout té 'atmosféře', jak ji nazýváš.

    OdpovědětVymazat
  29. To, a nic jiného, dalo vzniknout té 'atmosféře', jak ji nazýváš.
    Kdepak. Media v žoldu tzv. "mezinárodního společenství" to rozbití Jugoslávie i svalení viny na Srby chystala a perpetuovala od samého začátku. Neříkám, že Milošević byl bez chyby, opak je pravdou, ale dávat jemu a Srbům vinu za celý konflikt je (téměř) opakem pravdy. A to media dělala a do tohoto rámce pak zasazovala srbské zločiny, ať už skutečné nebo vyfabrikované (protože jak se zdá těch skutečných nebylo mediálním lhářům dost).

    OdpovědětVymazat
  30. Snad K.O., jste chtěl říct.

    Vy totiž nejste schopen konkrétně uvést jediný srbský zločin, protože o jugoslávských válkách víte kulový.

    OdpovědětVymazat
  31. Neználek: Chybu hledejte především ve vašem způsobu diskuse...

    Tady máte jeden konkrétní srbský zločin: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article854464.ece

    OdpovědětVymazat
  32. Neználek: Chybu hledejte především ve vašem způsobu diskuse...To musíte upřesnit, takové nespecifikované stížnosti zde hážeme do koše.

    Takže sem dáte link a to je vše? Zřejmě si tedy mám na základě novinového článku sám zformulovat vaši odpověď, odrazit svoje případné námitky a pak vám s nelíčeným úžasem přiznat vítězství? To máte dobře vymyšlené. Vy zkopírujete odkaz, a já mám psát recenzi.

    Pro jednou to udělám: mně je u prdele, co si ten zločinecký, mafiánský, teroristický a hlavně vražednický soud navymýšlel.

    OdpovědětVymazat
  33. Neználek:"To máte dobře vymyšlené. Vy zkopírujete odkaz, a já mám psát recenzi."Popravdě jsem akorát (v nejlepším případě) očekával, že zmlknete a necháte mě na pokoji... : )

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>