30. května 2009

Vlado Gotovac

Ve volném seriálu o srbských zločinech si přimeňme nejslavnějšího chorvatského liberála, Vlado Gotovace (1930–2000). V roce 1971 byl ve vykonstruovaném politickém processu odsouzen na 4 roky za "separatism" a "nacionalism". A ty si také odseděl.

6 komentářů:

  1. Skutečnost je opět poněkud jiná:

    Gotovac byl odsouzen v roce 1971, v době, kdy se začáná projevovat studenty vedené chorvatské nacionalistické hnutí, ale nikoli jako odboj proti srbské nadvládě, ale proti nadvládě komunistického federalismu - tj. jugoslavismu, jehož nejvýznamnějším protagonistou byl tehdy stále pevně vládnoucí Josip Broz Tito, federalista nikoli srbského, ale slovinsko-chorvatského původu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě by to chtělo připojit odsouzení Šešelja v roce 1984.

    OdpovědětVymazat
  3. ad Pepek a AHL 71. Vymýšlet si neživé bytosti typů Jugoslávců je stejné jako věřit, že existují Sověti, Čechoslováci, Rakousko-Uherci a Českové. Jedním z mála Jugoslávců byl právě Vojislav Šešelj, který byl v roce 1984 odsouzen za antikommunism a kontrarevoluční činnost, nikoliv za srbství, protože to by v podmínkách Velkého Srbska nemělo logiku.

    Ethnicita je subjektivní a odrodilectví existuje. Příkladem je Karel Kautský nebo Kurt Waldheim, což oba byli původně Češi.

    OdpovědětVymazat
  4. V roce 1981 ji6 bylo při sčítání lidu více Jugoslávců než Černohorců

    http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Yugoslavia

    Ono to se těmi věcmi je složité.

    OdpovědětVymazat
  5. Nepochybuji o tom, že stejné množství bylo i Sovětů, Čechoslováků, Rakousko-Uherců a Česků. Ve skutečnosti se ale jednalo o Rusy, Čechy, Němce a Čechy.

    OdpovědětVymazat
  6. Proboha, žádné "ve skutečnosti" neexistuje, nějací Čechoslováci a mnoho sovětských lidí bylo, mohlo to dopadnout tak nebo tak, zrovna ti rakouští Němci, ze kterých jsou dnes Rakušané, vám mohou ukázat, že dějiny neběží s jedinou alternativou.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>