5. května 2006

Bohumil Doležal o Rusku

"Rusko je cizí a stále nebezpečný svět: skoro půl století, po které byla naše země ruskou kolonií, by nám měly stačit na tisíc let dopředu." Bohumil Doležal

26 komentářů:

  1. Naše země NIKDY ruskou kolonií nebyla!!

    OdpovědětVymazat
  2. "ty pravoslavnej udavači..."
    - aneb zloděj křičí: "Chyťte zloděje!" :-))))

    OdpovědětVymazat
  3. "Naše země NIKDY ruskou kolonií nebyla!!" - opakuje stále »Vodník«.

    Nemá ale smysl se hádat o slovíčka, jako že např. »ruský« není totéž co »sovětský«, ani vysvětlovat princip kolonializmu.

    ČSSR i ostatní komunistické státy vých. bloku byly podřízené vedení v Moskvě a Rusové se podle toho i chovali. Zpravidla si tam dělali co uznali za vhodné a pro sebe prospěšné.

    Zjednodušeně lze tedy říci, že tyto země byly jakési »ruské kolonie«, jejichž prosovětské (-ruské) vlády existovaly jen diky SSSR. Rusové ale ve svojích koloniích neučinili nic pozitivního, spíš naopak, na rozdíl od kolonizátorů klasických.

    OdpovědětVymazat
  4. To se ukrutně mýlíte, mm! Tady nejde o slovíčka. Pojmy "ruský" a "sovětský" znamenají naprosto odlišné věci, v mnoha ohledech věci opačné, a je ironií historie, že pro tolik lidí na světě tyto pojmy začaly splývat.

    Rusové, ruská kultura a zem jsou první a největší obětí sovětismu. Ten pak, když zardousil Rus a parazitoval na jejích zbytcích, začal se roztahovat do okolního světa, kde působil jen zlo. Je tragické, když za toto zlo nenávidí ty ublížené národy ten národ nejublíženější a nejstrašněji postižený: národ ruský. Vy tímto doležalovským rovnítkem pomáháte věci zatemňovat a posilujete křivdu, která se na Rusech páše za komunistické zločiny.

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, hmm... Snažím se obdobně rozlišovat nacistický a německý a chápat Němce jako první a největší Hitlerovu oběť, ale jaksi mi to nejde.

    Nebude to tím, že neexistuje žádný národ "nacistů" nebo "Sovětů", ale nacisté byli Němci a komunisti Rusové??

    I když jsem (a vždy jsem byl) rusofil, pojmy sovětského a ruského kolonialismu mi také splývají.

    OdpovědětVymazat
  6. To je něco úplně jiného! Nacismus se zrodil v lůně německého národa a je ryze německý, byť ne všichni Němci byli nacisti. Komunismus byl do Ruska implantován a realisován povětšinou cizáky a je ruské duši bytostně cizí! To, že tyto situace splývají i Tobě, přes svou třeskutou rozdílnost, je důkazem, jak úspěšně se tahle manipulace ujala.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento názor nemá oporu v realitě. Pokud mohu soudit, čím méně zdařilá germanisace slovanského obyvatelstva, tím vřelejší přijetí komunistických myšlenek. Náchylnost ke komunismu je Slovanům vlastní, Rusy nevyjímaje.

    OdpovědětVymazat
  8. Pojmy »sovětský« a »ruský« dnes většině lidí splývají. Je to fakt, o který se zasloužili vlastně sami Rusové.

    Komunismus jako takový se ujal v Rusku, jeho protagonista Lenin ani jeho spolupracovníci nebyli žádní cizinci a bez podpory ruského obyvatelstva by asi nic nezmohli. Ruská inteligence tehdy bolševiky a komunistické zlo značně podcenila.

    Průměrný občan býv. SSSR nyní nostalgicky vzpomíná na "staré dobré časy", je hrdý na všechno sovětské a za vitěze nad Hitlerem označuje především SSSR. Ukrajince, Estonce, Lotyše atp., za války bojující na straně Němců, má dodnes za zrádce.

    OdpovědětVymazat
  9. Ad Pecina: ale má oporu v realitě! Rusko, to je pokora, pro nás až odpudivá poníženost před vrchností, ať je to dráb, správce, neřku-li gubernátor (vzpomeň si na tu Čechovovu povídku o kýchnutí!), car je skoro roven Bohu, to je irracionální mystická víra, která se netáže, prostě Východ. Kommunismus je naopak rovnostářství, pýcha rozumu, který si myslí, že na všechno přijde, typický produkt západního myšlení.

    A ty myslíš, že Slovensko bylo zdařileji zgermanisováno než Čechy? Že tam v r.1946 měli kommunisti mnohem menší úspěch než v Čechách... S tou náchylností Slovanů ke komunismu naprosto nemohu souhlasit, ani u Rusů, natož u Poláků nebo Slováků. Obávám se, že největší nadšení projevili po válce ti nejzgermanisovanější - Češi...

    OdpovědětVymazat
  10. Ad mm: kommunismus jako takový se ujal kromě Ruska i v Mongolsku, Číně, Vietnamu, Kambodži, na Kubě a zpočátku, po válce, i v Evropě. Je to morálně společenská rakovina, která by - za určitých, k tomu vhodných podmínek - zrovna tak mohla postihnout západní země (po I. světové v Německu k tomu moc nechybělo), i když by tam měl jistě zas jinou podobu, tak jako se lišil kommunismus český, korejský nebo kubánský od rumunského nebo ruského.

    OdpovědětVymazat
  11. Jaká rovnost? Komunismus zakotvuje třídní nerovnost, a fakticky též nerovnost mezi komunisty a nekomunisty. Sociální rovnost na principu "nikdo nic" je k tomu, jak říkají marxisté, dialektickým protikladem. Úctu k polobožskému carovi nahradilo uctívání Lenina, Stalina a nejnověji též Putina - nevidím žádný rozpor s ruskou mentalitou.

    Češi jsou relativně málo germanisovaný slovanský národ, v porovnání s Rakušany, například. Příchylnost ke komunistickým myšlenkám v 50. letech je vysvětlitelná tím, že neměli, tak jako Poláci nebo Maďaři, s Ruskem dostatek zkušeností a nebyli obezřetní u vědomí toho, kdo tyto atraktivní myšlenky sociální rovnosti přináší. Dnes už vakcinace proběhla a 50. léta by se nemohla opakovat.

    OdpovědětVymazat
  12. ad »Vodník«
    Podle mne se komunismus objevil nejprve v Rusku a to na sklonku 1. svět. války. Teprve za nějaký čas jej ruští bolševici rozšířili i do dalších zemí.

    Místo cara se pak v SSSR začal uctívat Lenin, Stalin ... a další. Všechny ty komunistické řeči o nějaké rovnosti pro všechny, všeobecném blahu a míru, úspěších socialismu atp. byly jen prázdné kecy a lži.

    Že komunismus mohl převzít moc i v záp. kapitalistických zemích je možná pravda, ale nestalo se tak.

    OdpovědětVymazat
  13. Ad Pecina & mm: vy ale oba mluvíte o praktické podobě komunismu, jak se v Rusku vyvinul poté, co jej skupinka cizáků a dekadentní ruské inteligence naroubovala na tělo tohoto národa, zavraždivše několik desítek milionů jeho příslušníků. Z původních Marxových ideálů rovnosti (pro něž by se ruský národ en massa nikdy nenadchnul) se tak stala satanská parodie na hierarchickou společnost carského Ruska, a v této zdegenerované podobě se šířila do světa, byzantský posvátný rituál matamorfoval do monstrósních šaškáren a odpudivých ikon komunismu. Tuto hrůzu zaplatilo Rusko miliony mrtvol svých pravoslavných synů. Ti, kdo přežili, logicky nebyli ti nejlepší.

    Tomáši, Ty považuješ Rakušany za zgermanisované Slovany?? (:o

    OdpovědětVymazat
  14. Pak je otázka, mimochodem tisíckrát probíraná, proč si vynikající myšlenka komunismu znovu a znovu vybírala tak nekvalitní společenský substrát, že na něm vznikaly odporné diktatury (Stalin, Mao Zedong, Castro, Kim-Ir Sen, Pol Pot...), a proč se neujala v žádné zemi, pro který byla stvořena, tzn. např. v Německu nebo v Anglii. Zajímavé je také se podívat na NDR, kam byl komunismus importován násilím a také nepřežil 40 let existence.

    Jen ideologicky zkreslený pohled na dějiny umožňuje označit komunismus za něćo ruské společnosti bytostně cizího, cizorodého.

    Rakušané jsou z velké části germanisovaní Slované, viz např. zde.

    OdpovědětVymazat
  15. Myšlenka kommunismu nebyla nikterak vynikající, nýbrž zcela utopická. Tato myšlenka si sama, logicky, nic nevybírala, proto Tvá otázka postrádá smyslu. Konkrétně do Ruska byla, jak už jsem napsal, implantovaná cizím elementem. Proč právě tam a z jakého důvodu (experiment? prostředek k ovládnutí země?), a jak to, že se to podařilo, to nevím. Snad pokorná a tvárná východní mentalita (viz třeba i Čína) je k tomu příhodná. Jisto je, že tam se tato myšlenka rozvinula ve zrůdnou diktaturu a teprve v této podobě, nikoli jako ona původní Marxova (utopická) myšlenka, byla implantována v evropských zemích (NDR), kde pochopitelně šanci na přežití neměla.

    "Jen ideologicky zkreslený pohled na dějiny umožňuje označit komunismus za něćo ruské společnosti bytostně cizího, cizorodého."
    Já jsem své argumenty proti ruskému charakteru komunismu už uvedl. Nyní je na Tobě, abys argumenty podpořil tuto vaši IMHO mylnou teorii.

    Na ten link se podívám.

    OdpovědětVymazat
  16. Ad Rakušané: německy neumím, trochu to mohu louskat přes holandštinu. Slovanská krev je v Rakousku nepopiratelná, mísily se tam národy z Čech, Slovenska a Jugoslávie (ale i Maďarska), to ovšem až v těch posledních třech stoletích. Původní "Rakousko" byla franská Východní marka, tedy germánský "jazyk", který spolu s Maďary oddělil západní a jižní Slovany. Stejně jako o pogermánštělých Slovanech by tedy šlo hovořit o poslovanštělých Germánech. Z jak "velké části" jsou Rakušani "germanisovaní Slované" si netroufám odhadnout, bude větší než malá, ale už kvůli řeči je mám tendenci považovat víc za Germány, a to - "z velké části" ;-) - maďarisované. Za nejzgermanisovanější slovanský národ považuji osobně Čechy.

    OdpovědětVymazat
  17. Kolektivismus je ruské mentalitě blízký, není v ní respekt k individualitě, k invididuálnímu úspěchu, k soukromému vlastnictví.

    Vysvětli mi, proč ve chvíli, když bolševici zavraždili carskou rodinu, se Rusové, do té doby cara uctívající jako poloboha, od revoluce neodvrátili? Neznamená to náhodou, že jejich předchozí úcta byla povrchní a ve skutečnosti si vždy přáli své šlechtě zakroutit krkem?

    OdpovědětVymazat
  18. Novověká germanisace příchozích Slovanů, to bylo jen další rozřeďování germánské krve. Přesto má dnes, jak jistě víš, ve Vídni polovina obyvatel slovanská - hlavně česká - jména.

    K hlavní vlně germanisace alpských Slovanů došlo o několik set let dřív.

    Kolik "procent" je ryze odborná otázka, ale byl bych překvapen, kdyby germánský (bavorský) prvek u Rakušanů přesahoval 25 %.

    Nejgermanisovanější jsou patrně Sasové, a pokud za Slovany (podotýkám: mylně) počítáš jen ty národy, které si podržely vlastní slovanský jazyk, pak Lužičtí Srbové.

    OdpovědětVymazat
  19. Respekt k individualitě, k invididuálnímu úspěchu, k soukromému vlastnictví, to jsou základní hodnoty Západu. To, že Východ nezajímají, neznamená, že musí automaticky vyznávat hodnoty opačné. A naopak: jeden z nejindividualističtějších národů Západu, Holanďané, prokázali v historii pozoruhodný smysl pro kolektivitu, když společnou rukou budovali hráze. Myslím, že ruská absecnce individualismu neimplikuje kolektivismus.

    Rusové se od revoluce neodvrátili, protože k ní - až na výjimky z té nejhorší spodiny - nikdy nepřilnuli. Národ byl v šoku z války a z genocidy, která na něm byla páchána v měřítku větším než Hitlerem na Židech (tam se taky všichni diví, že "šli jako ovce" - pokud nezdrhli, tak šli a šli by i četní jiní). Ruská úcta k carovi byla taková, že bolševici nedali dohromady ani popravčí četu a museli ji sestavit z Židů a cizinců (prý Imre Nagy) a pokud by si Rusové i byli přáli zakroutit krkem některé té konkrétní vrchnosti, pak to platilo jen pro onoho tyrana osobně, nikdy pro systém.

    S Lužickými Srby máš pravdu, ale o Sasech slyším poprvé, že by to byli pogermánštělí Slované. Widukind není slovanské jméno ani vzdáleně. Odkud máš tyto informace?

    "K hlavní vlně germanisace alpských Slovanů došlo o několik set let dřív."
    Kdy a kým?

    Vídeňská česká jména jsou právě z těch posledních třista let. Za Přemyslovců jich tam bylo jistě podstatně méně...;-)

    Nebo zastáváš názor Štorcha a jiných českých (pre)historiků, že Marobud a Markomani byli Slované, kteří k nám (a do Evropy) přišli už coby nositelé tzv. "lužické kultury" (="kultury popelnicových polí")??

    OdpovědětVymazat
  20. ad »jvano«
    Vzpoura námořníků v německém Kiel a následná Listopadová revoluce (1918) neměly ale krom rudých praporů s komunismem nic společného.

    Oproti tomu ale Říjnová revoluce v Rusku (1917) byla vedena bolševiky a po svržení vlády Kerenského dosadila komunistický režim.

    OdpovědětVymazat
  21. Je fakt, že asi příliš podléhám panslavistické propagandě svého přítele-nacionalisty, podle něhož se Slované zastavili až na Rýnu (a možná osídlili i Holandsko, jen o tom nejsou doklady), nicméně Sasy jsem myslel spíš obvyvatele Spolkové země Sasko než příslušníky tohoto německého kmene.

    Kolektivismus komunistického typu je popřením individualismu, zájem jedince je plně podřízen zájmu státu - to se, předpokládám, při stavění hrází nestalo.

    OdpovědětVymazat
  22. Slované v Holandsku, ano... Mám rád šílence tohoto typu. Např. můj přítel ikonopisec Makarius G. Tauc (jeho Sv. Anežka Česká visí v chrámu sv. Víta) nosí místo hodinek na řetízku cibule a na nich má konstantinopolský čas; je rovněž zastáncem geocentrického názoru, prý to lze (velmi složitě) výpočty ospravedlnit, nevím, nejsem matematik ani astrofysik. Proto také mi byl od začátku sympathický Petersův pravopis.

    Nicméně těmi obyvateli Saska myslíš Obodrity a jiné polabské Slovany? Já myslím, že až na Lužické Srby lze hovořit o jejich vymizení spíš než pogermanisování.

    Při stavění hrází šlo o ztotožnění zájmu jednoho každého jedince se zájmem celku, tj. držet tu zatracenou vodu na uzdě. O nějakou direktivu shora kommunistického typu tehdy asi ani jít nemohlo, ale hlavně jí nebylo třeba: nutnost hrází pro všechny byla nad slunce jasnější a tak kolektivní spolupráce vznikla spontánně. V Rusku kolektivismus nevznikl spontánně, ruský národ k němu byl donucen cizáckou bolševickou čeládkou. Snad jsi někdy slyšel o rozkulačování, které stálo miliony lidských životů, pak přece nemůžeš mluvit s vážnou tváří o ruském kolektivismu. Hledáš-li vzor pro kolchoz nebo JZD, podívej se na kibutz, Rusy by něco takového nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  23. To by si rozuměli - on se třeba dokáže dojmout nad představou, že kdysi stála v Rügen (nazývá to "Rujána") největší slovanská pohanská svatyně, a sní, jaké by to bylo, kdyby tam byla dodnes.

    Národy nemizejí, pokud nejsou vyhubeny, vyhnány nebo nevymřou, nejčastěji se asimilují. Což je např. případ Valachů, Cajuns nebo Kašubů.

    Je docela možné, že příslušník wehrmachtu nebo SS-mann, který nejhorlivěji podporoval vyhlazení těch odporných slovanských untermenschů, měl sám osmdesát procent neněmecké krve. To je střední Evropa...

    Oni na sobě někdy Židé zkoušeli komunismus? Kibutzy nejsou argument, to je spíš výjimka potvrzjící pravidlo. Zato občiny v Ruskou jsou ještě nedávnou realitou.

    OdpovědětVymazat
  24. Jiný můj známý, pravoslavný kněz, věří, že po vyhnání slovanských kněží z Moravy se jich velmi mnoho usídlilo v Čechách a po zrušení sázavského kláštera přešli kompletně do undergroundu. Má k tomu i jisté odůvodnění v pramenech: když Karel IV. žádal papeže o založení slovanského kláštera v Praze, popisoval mu, že "lesy se hemží kněžími". Rovněž slovo "černokněžník" je pozůstatkem tehdejší římskokatolické propagandy ("černý kněz" = černá rjasa popů).

    No já jsem těmi pogermánštělými národy myslel ty neasimilované, a to asi vítězí ti Lužičtí Srbové. Sasové jsou Germáni, kteří asimilovali nějaké slovanské elementy; to samé si myslím o Rakušanech, ti mají i spoustu maďarských genů. Ovšem u příslušníka SS podle rasových regulí (blond, modré oči atd.) nebude 85% slovanské krve moc pravděpodobných.

    Židé si, dá se říct, vyzkoušeli kommunismus na Rusech. Kibutz není argument, spíš poukaz na vzor, stereotyp, kadlub. O ruských občinách nic nevím.

    OdpovědětVymazat
  25. O ruských občinách nic nevím.

    V tom případě netušíš, čím se inspiroval Marx.

    OdpovědětVymazat
  26. I kdyby tomu tak skutečně bylo, tak to nemůže změnit nic na mém argumentu: marxismus je produkt západní mentality, ruské duši bytostně cizí. Komunismus by z lůna Rusi sám nikdy nevzešel.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>