23. května 2006

V Iráku se opakuje Vietnam se vším všudy

Američtí mariňáci masakrují v Iráku civilisty. Píše idnes.cz. Po takových incidentech se stává vyloučeným, aby americká armáda mohla sehrát ještě jakoukoli positivní roli v tomto konfliktu. USA budou pouze nenáviděným okupantem a požadavek jejich odchodu zastíní všechny ostatní. Nenávist Arabů a nechuť Evropanů k Americe vzrostla spolu s cenou benzínu. Rovněž vzrostlo šmírování občanů v dosud tzv. svobodném světě. Nejeden zpitomělý český občan je přesto ochoten vstrčit hlavu do chomoutu, resp. oprátky, a přísahat loayalitu Spojeným státům, což je ochoten dokázat svolením k umístění amerického protiraketového systému na území ČR "proti Íránu"!! a upřímně věřit tomu, že jej Írán akutně ohrožuje.
Že je to hrozné, vím už dávno. Co se v poslední době zhoršilo je moje skepse ohledně cesty zpět. Bojím se, že point of no return je za námi...

10 komentářů:

  1. Na umístění amerických protiraketových systémů na českém území nevidím nic špatného, jakkoli mám určité výhrady k vojenskému angažmá USA v Iráku.

    OdpovědětVymazat
  2. Ad Aaron Himmler: Vy to máte záviděníhodným způsobem jednoduché. Vy víte, na které straně je Vaše místo, koho volit a proč, kde je záruka vaší bezpečnosti - opravdu Vám můžeme jen závidět!...

    OdpovědětVymazat
  3. Ja si myslim, ze situace v Iraku se vyresi sama, ale neco by se melo udelat s Ceskem. Pokud se nezacne chovat jako evropsky stat, asi bude nutno Cesko znovu obehnat ostnatym dratem. Budou volby a zase zvolite komunisty! Jak to muze jinak dopadnout?

    OdpovědětVymazat
  4. Ad Aaron Himmler: poproste Vaši neteř, ať Vám vysvětlí můj komentář: české slovo "záviděníhodný" nikterak neimplikuje, že Vám tím pádem závidí ten, kdo ho použil. Já můžu o někom napsat, že je obdivuhodně hloupý - a to neznamená, že já jeho hloupost nějakým způsobem obdivuju.

    Z Vašich poznámek o socanech a ODS jsem měl pocit, že žijete v Čechách. No, naštěstí jsem byl v posledních dnech poněkud uklidněn: většina Čechů si americké rakety nepřeje a pokud je tam vláda dovolí rozmístit, jistě to značnou část občanů uvědomí o tom, co to je za "demokracii", v které žijí.

    OdpovědětVymazat
  5. Já můžu o někom napsat, že je obdivuhodně hloupý - a to neznamená, že já jeho hloupost nějakým způsobem obdivuju.

    Implikuje to jedině, že neumíš dobře česky. Do tohoto kontextu se hodí např. pozoruhodně, zaznamenáníhodně nebo fenomenálně, ale rozhodně ne obdivuhodně, protože na hlouposti není co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemyslím. Ač je věta: "Díky tobě se dostal do problémů," často kritisována, osobně proti ní nic nemám. Stejně jako proti "hrozně" hezkým věcem.

    OdpovědětVymazat
  7. Rakety na Utrecht...to asi za to, že ty Ahmadinnežádovy míří na Tel Aviv, co?

    Petersi, máte dobré kopačky? Možná se budou hodit lepší Martensky.

    OdpovědětVymazat
  8. Tomáši, určitě neumím česky tak dobře jako domoblbci, někdy mi dlouho trvá než si vzpomenu na slovo. Tak si zaměň "hloupost" třeba za "svaly". Taky ty "obdivuhodné svaly" osobně nijak neobdivuju.

    Měl jsem pocit, že to při troše obrazotvornosti a významové prostorovosti použít lze.

    OdpovědětVymazat
  9. Ač je věta: "Díky tobě se dostal do problémů," často kritisována, osobně proti ní nic nemám.

    Správně je "kvůli tobě", ale současný usus díky zobecňuje, takže příští generace patrně již tuto zřejmou chybu nebude vnímat jako chybu.

    OdpovědětVymazat
  10. Karel Hvížďala: "Jak u nás nefunguje veřejný prostor a co si díky tomu beztrestně mohou politici dovolit . . ." Správně česky je "vinou toho".

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>