2. května 2006

Theorie revoluce

O weekendu zde bylo publikováno větší množství zajímavých textů. Bohužel teď nemám čas na ně na všechny reagovat. Tak jen tedy jeden příspěvek do diskusse o pádu kommunistického régimu.

Miroslav Hroch, kterého nevědomá nekvalitní marxistka Di, symptom úpadku české části Wikipedie, z neznalosti věci osočuje, kdysi vydal velice podnětnou knihu: Buržoazní revoluce v Evropě (1981). Přehledně tam shrnul všechny tehdy dostupné theorie revolucí. Nejvíce na mne zapůsobila tato: Revoluce nevzniká v době, kdy zbídačení mas dosáhne maxima, jak si mysleli marxisté. To by revoluce musela nastat za Stalina či Mao Zedonga. Revoluce vzniká za revoluční situace. Ta je podmíněna 2 faktory: objektivním a subjektivním. Objektivní je, že původně velice mizerná situace se začíná pomalu zlepšovat (Zde pozdní Brežněv byl nahrazen Gorbačovem, u nás Husák Jakešem). Nicméně aktuálně hrozí nebezpečí návratu zpět do mizerné situace (pronásledování demonstrantů a petentů). Subjektivním faktorem je dostatek agitátorů. Odpůrci régimu přestali být pouze chartisti, ale stali se jimi i aktivní studenti a další. Zákonitě proto přišel revoluční výbuch.

3 komentáře:

  1. Objektivní a subjektivní podmínky revoluce, to je marxistické učení. Realitě neodpovídá: objektivní podmínkou revoluce je uvolnění represe, nikoli zlepšování celkové situace (toho bývá jen průvodním znakem). V 80. letech se už nikdo nebál, že ho za vyjádření disentu popraví; všichni věděli, že chartisty nejvýš zavírají, a zdaleka ani ne všechny.

    OdpovědětVymazat
  2. Z hlediska stability a nehybnosti to byl možná světový rekord, ale dobře se v Československu většině lidí nežilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Co bylo v 70. letech a za vlády komunistů tak úspěšného nebo alespoň dobrého? Vždyť to v ČSSR i celém vých. bloku byla jedna velká tragédie od samého počátku a na všech úrovních.

    Zastaralé a energeticky náročné východní technologie i technika nemohly vůbec držet krok se Západem, kam se vyváželo mnohdy jen za výrobní cenu nebo i s prodělkem. Však čsl. komunisté "exportovali" i pouhé suroviny.

    Nevzdělaní (ale prokádrovaní) diletanti bez minima technických znalostí nakupovali u "zlých" kapitalistů podle výše úplatku (provize). Tedy vesměs výrobky podřadné kvality, zastaralá či jinak nevyhovující technologická zařízení ... atp.

    Na trhu byl neustále něčeho nedostatek, vázlo zásobování, některé věci (stav. a konstrukční materiál) se nedaly pomalu vůbec koupit. Ono se ale nenakupovalo - tenkrát se »shánělo« - a skoro na všechno se stála fronta.

    Čechoslováci byli také v ostatních vých. zemích zpravidla znevýhodňováni před žádanými valutovými turisty ze Západu. O vzájemných vztazích těchto "bratrských" zemí si normální občan udělal představu při ponižujících kontrolách a šikaně na hranicích.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>