18. března 2008

Malý čtenář a Tomáš Pecina

Co je spojuje? To, že je Dezidor hodil do jednoho pytle. Znám je oba velice dobře, takže si myslím, že jsou nesrovnatelní, ale přesto mají jedno společné: Nastavují zrcadlo morálním trpaslíkům wikiestablishmentu.

10 komentářů:

  1. Děkuji za ocenění. Poznamenávám, že na "trpaslictví", nejen morálním, ale i intelektuálním a obecně mentálním, je celá česká wikipedie založena.

    Kde jinde by vynikli ignoranti a pitomci typu Berena, Cinika, Vrby nebo Che, než tam, kde smějí sami sebe učinit pinaklem vědění, moudrosti a morálnosti.

    Trochu mi to připomíná Stalina, který, jak známo, neměl talent na jazyky a do konce života se nenaučil dobře ani rusky, natož některý západní jazyk, sám sebe na konci 40. let prohlásil za jazykovědce a sepsal o filologii knihu. Ta byla v obrovském nákladu vydána a expedována do všech škol v impériu i jeho satelitních državách.

    Beren nebo Vrba jsou takoví malí stalinové, příp. brežněvové: všichni vědí, že jde o morálně-intelektuální zakrslíky, ale jejich "moc" jim umožňuje stylisovat se do podoby gigantů.

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo tím myšleno, že kdysi editovali, posléze se zapojovali (či zapojují) převážně jen do věcí jako jsou diskuse či hlasování. Ať si o Malém čtenáři myslím cokoliv (a že si myslím), rozhodně to není svým charakterem účet jako Okinem zmiňované účty Formalistka, the Eye of Truth, Průchozí, tj. účty, které byly pro specifický typ činnosti přímo založeny.

    Nic víc, nic míň.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná by to stálo za to psát na závěr každého příspěvku a ne jen samostatně bez dalšího sdělení.

    Ještě zbývá zjistit, kdo je teda vlastně Sněhurva...

    OdpovědětVymazat
  4. O Sněhurce mi není nic známo, ale pokud na cs.wiki kdy jaká byla, jistě jste ji dávno zablokovali (ledaže by nezměrně obdivovala Cinika, ovšem Sněhurka by měla být ex definitione kultivované aristokratické děvče, žádný retardovaný deprivant, takže takovou alternativu můžeme spolehlivě vyloučit).

    OdpovědětVymazat
  5. Mám takový dojem, že se Dezidor nebavil o Sněhurce.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, máte pravdu. Odpusťte, v této subkulturní oblasti nejsem dostatečně vzdělán…

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych Stalina zase tak nepodceňoval. Uměl si přečíst anglicky psané noviny. Umí toto český velikán Cynik?

    Obávám se, že o pravé podstatě Berena mnoho lidí netuší. Píše se o ní otevřeně pouze na ZMP, a proto odkaz na ZMP nesmí na wiki projít.

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych Stalina zase tak nepodceňoval. Uměl si přečíst anglicky psané noviny.

    Říká se, že když přijel do Londýna, cítil se v tomto směru velice zahanben Trockým, který se bez problémů domlouval anglicky s dělnickými předáky, zatímco Stalin ani nehlesl.

    Umí toto český velikán Cynik?

    Cinikovi není nadělen tento ani mnoho jiných talentů, ale jeho nebezpečnost je v tom, že si svou omezenost uvědomuje a naučil se operovat v jejím rámci. Množství článků, zejména o historii, opravil které k (prostému) obrazu svému, je alarmující.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak bezpochyby byl mezi Stalinem a Trockým zásadní rozdíl, stejně jako je zásadní rozdíl mezi Stalinem a Cynikem. Trockij byl intelektuál, Stalin byl byrokrat. Stalin sice na rozdíl od Cynika neměl maturitu, ale nepochybně byl vzdělanější než on.

    Ani Trockij příliš dobře anglicky nemluvil. V tom se podobal Benešovi. Nicméně schopnost přečíst si anglicky psané noviny není taková maličkost. Kolik českých papalášů tohle svedlo? V tom se více podobají Cynikovi než Stalinovi.

    Vaše analysa Cynika je naprosto přesná.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>