29. března 2008

Zajímavá analysa Ruska

Napsal ji Oskar Krejčí. Je sice proruská a prokommunistická, ale obsahuje mnoho zajímavých myšlenek.

5 komentářů:

  1. Bezesporu zajímavé.

    Putinovy reformy byla jednoznačně úspěšná operace: Rusové jsou hluboce přesvědčeni o nesprávnosti a škodlivosti ekonomického i politického liberalismu (minimálně v ruském prostředí) a ještě vřeleji než kdykoli v minulosti akceptují vládu jedné strany (resp. jedné tajné služby).

    Pokud extrapolujeme tento vývoj podél linie, kterou se historie ubírala od 20. let minulého století, v případě pokračujícího ruského ekonomického úspěchu a relativního blahobytu by se mělo najít několik dalších zemí, které odvrhnou – prokazatelně neefektivní – liberálně-demokratický model a zvolí si svě malé putiny (Slovensko, Balkán). To byl mohlo vést ke štěpení Evropské unie a k demonstraci toho, jak nerozvážné bylo její rozšíření o postkomunistické země.

    OdpovědětVymazat
  2. Je sice proruská a prokommunistická, ale obsahuje mnoho zajímavých myšlenek.
    ------------------------------
    cha cha cha
    v cem je analysa proruska? v tom co rika na zaver?

    "Podle řady ekonomů je však Putinovo Rusko téměř uzdravené mládě mohutného sibiřského tygra" ?

    v cem prokomunistika? ve vychvalovani Cinskeho ekonomickeho vzestupu? jinak nectu nic "prokomunistickeho"
    nektere citace vazne zpochybnuji Petersovy obavy o ziskani politickeho vlivu ci dokonce nadvlady Ruska opetne nad CR a Vychodni Evropou. V Rusku doslo k hlubokym zmenam od Gorbyho pres Jecina az dnes k Putinovy a v clanku to je vystizne takto:

    Tyto změny se odrážejí i v názorech obyvatelstva. Podle jarní zprávy Všeruského centra výzkumu veřejného mínění pouze 38 % Rusů souhlasí s myšlenkou, že Rusko je část Evropy a že v 21. století bude mít nejtěsnější vztahy právě s tímto světadílem. Téměř polovina dotázaných uvedla, že evropské státy nemají zájem, aby Rusko sílilo, protože se domnívají, že představuje hrozbu. Zároveň 45 % respondentů uvedlo, že Rusko je unikátní eurasijská civilizace a její nedůležitější zájmy se přesouvají na východ.

    Pozoruhodné je, že v této atmosféře podnikatelé na slova o nové studené válce nedají. Podle federálního statistického úřadu vzrostly v prvním kvartále letošního roku meziročně zahraniční investice v Rusku o 33,1 %. Pro investory je důležité, že se v Rusku zlepšuje investiční klima a roste koupěschopnost obyvatelstva.

    Dalsi to rana valecnym stvacum... cha cha cha.. aneb zadny dukaz pro to ze CR musi byt vzdy neci kolonii, bud Emerickou a kdyz ne tak urcite Ruskou:-)
    dalsi bullshit a dalsi pokracovani v nazoru 70% obyvatel v CR ze zadne cizi zakladny DOMA nechteji.
    --------------------------
    pan Pecina hrebicek na hlavicku:-)

    ..by se mělo(co pouzit opatrneji MOHLO )najít několik dalších zemí,
    ....několik dalších zemí, které odvrhnou – prokazatelně neefektivní – liberálně-demokratický model a zvolí si svě malé putiny (Slovensko, Balkán). To byl mohlo vést ke štěpení Evropské unie a k demonstraci toho, jak nerozvážné bylo její rozšíření o postkomunistické země.
    ---------------------------------
    zajimave ze v CR NEKDO z nejakych duvodu ty pesimisticke hlasy za zapadni Evropy, ktere rikaly opatrne s rozsirovanim, NE rosirovat za kazdou cenu jen pro geografickou velikost Evropy,muze se nam to vymstit vcetne vycislovanych ekonomickych neprinosu, nebot Vychodni zeme jako odbytiste pro nekvalitni zbozi a odpad je malo, neni prinosem atd atd ..to vse
    nikdy nebylo moc v CR rozepisovano. Nebo mozna nekdo varoval? Nedostal pan Klaus oznaceni Euroskeptik prave pro nektere vyhrady, mozna opravnene?

    ...v souhrnu me se komentar pana Peciny jevi jako vystizny:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, v tom, co říká na závěr: "Vše ale nasvědčuje tomu, že na konci Jelcinovy vlády stálo Rusko před další »geopolitickou katastrofou«." To je proputinská ideologie.

    Prokommunistický je celý tón článku.

    OdpovědětVymazat
  4. Někteří lidé rádi používají slovo fašistický, jiní zase rádi říkají komunistický.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, v tom, co říká na závěr: "Vše ale nasvědčuje tomu, že na konci Jelcinovy vlády stálo Rusko před další »geopolitickou katastrofou«." To je proputinská ideologie.
    ------------------------
    asi nerozumim jak Vy vnimate terminus technicus"geopolitickou katastrofou"

    Ja Vam reknu jak vnimaji ci jak vzpominaji na Jelcinovu vladu "podnikatele" kteri jezdili do Jelcinova Ruska delat business. JAKO NA ZLATE CASY, ktere jim skoncily s odchodem Jelcina a nastupem Putina. FSICHNI businessmani to komentuji smutne.
    cha cha cha .... Byly to opravdove businessove hody. A FSICHNI co se podileli na rozebirani Ruska svorne tvrdi, ze je skoda ze si Jelcin nevybral pokracovatele stejneho typu jako byl on sam :-)
    Tak jsem si rekl, ze mozna nerozumim jiz dost dobre cesky nebo Petersuv pohled na problem je mi cizi a tak jsem pozadal ceskeho studenta o jeho nazor na clanek v BL.( ZMP a vymenu nazoru zde jsem nezminil abych ho neovlivnil).
    Nazor ingenoura ekonomie byl ze:

    na rozdil od Rusu to Cinane udelali mnohem lepe! A zajimavy nazor na Jelcina: "jeste jednoho Yelcina a Rusko mohlo byt uplne rozebrane". kdyz jsem rekl ze zde mezi temi co zacali business s Ruskem po nastupu Putina nastalo velke zklamani a vetsina obchodu brzy skoncila, zasmal se a rekl ze totez platilo i pro podnikatele Evropske, kteri "se vrhli na Rusko"
    ------------------------
    Neni vse jednoznacne cerne nebo bile, za Putinem jsou vysledky a proto ma nadpolovicni vetsinu Rusu za sebou:

    Under the Putin administration the Russian economy saw increases in GDP (2000:10%, 2001: 5.7%, 2002: 4.9%, 2003: 7.3%, 2004: 7.1%, 2005: 6,5%, 2006: 6.7%, 2007: 8.1%), industrial and agricultural production, construction, real incomes, the volume of consumer credit (between 2000-2006 increased 45 times and other economic measures. The number of people living below the poverty line decreased from 29% in 2000 to 15.8% in 2007 A number of large-scale reforms in retirement (2002), banking (2001 - 2004), tax (2000 - 2003), the monetization of benefits (2005) and others have taken place.
    ---------------------------
    co neni vysvetleno dodnes z cele rady Putinovych aktivit, je treba pripad Skuratov, generalni prokurator, ktery se postavil proti Yelcinovi a PRY vysetroval "vladni korupce". Byl odstranen pomoci skandalniho videozaznamu o 2 prostitkach atd...
    Otazka od tech dob znela, vyslouzil si Putin vdecnost Yelcina a take proc jeho predcasny odchod koncem r.1999?

    ....a video that had aired nationwide March 17 on the state-controlled Russia TV channel which showed a naked man very similar to the Prosecutor General of Russia, Yury Skuratov, in bed with two young women. Putin claimed that expert FSB analysis proved the man on the tape to be Skuratov and that the orgy had been paid for by persons investigated for criminal offences Skuratov had been adversarial toward President Yeltsin and had been aggressively investigating government corruption.
    ------------------------------

    dalsi perlicka:

    On June 15, 2000, The Times reported that Spanish police discovered that Putin had secretly visited a villa in Spain belonging to the oligarch Boris Berezovsky on up to five different occasions in 1999.
    ----------------------------------
    Yelcinuv "kun" a vyse uvedene navstevy Putina a najednou konec a exil Berezovskeho v Anglii. Zdalipak se svet nekdy dozvi co zpusobilo tento obrat ?.... atd atd..

    Proste Yelcinem skoncilo jedno obdobi Ruska, skoncili hody pro nektere businessy. Clanek v Britskych listech se o tom zminuje jednou vetou a ja jsem umyslne dal vyraz"geopoliticka katastrofa" do uvozovek a uvedl nekolik odkazu a detailu.
    Jak patrno, je mozno si jej vysvetlovat ruzne :-)
    -----------------------------
    Napise li ale nekdo ze clanek v BL pusobi pro komunisticky, pak pro mne je to prilis silne kafe...
    howk

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>