21. prosince 2008

Česká zahraniční politika spí

Od počátku 60. let bylo Československo v OSN součástí Skupiny Východní Evropy (Eastern European Group). Budiž, jako ruská kolonie jsme si nemohli nic jiného dovolit. Proč je ale ČR součástí tohoto bloku dodnes? Co máme společného s Ruskem či Srbskem? Proč už dávno nejsme členy WEOG? A to samé platí pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii.

12 komentářů:

  1. A není to jedno? To rozdělení na mě působí výhradně geografickým územ, spolu s námi je tam i Polsko a to si snad ze sympatií s Východem nedovolí nikdo podezřívat. . .

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně ne. Jsou tam všechny bývalé evropské kommunistické státy, nejen Polsko. Je nutno toto poslední dědictví ruského kolonialismu odstranit. Jsme přeci součástí EU a NATO.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní kommentář vymazán. Nevzal dostačně v úvahu upozornění: "Všichni kommentátoři se žádají, aby svůj příspěvek podepsali, např. vhodným stálým pseudonymem."

    OdpovědětVymazat
  4. Pozor, vážení přátelé.

    Polské věci dobře nerozumíte. Polsko s Východem nesympatizuje, ono je jeho součástí a miluje ho. Svět matrjošek, sentimentálních gest a pirožků má podle Poláků jen jednu kosmetickou vadu, a sice moskevskou vládu. Východu se přece mělo vládnout z Varšavy. Možná znáte "podmračený výraz polských chlapců", jak říká Burroughs. Nuže, ten je určen výhradně nám, lidem ze Západu. Kdybyste byli Rus či Ukrajinec, Bělorus nebo Tatar, znali byste vášnivá objetí a bezmeznou srdečnost. Jakmile se podívá na Západ, okamžitě se mu objeví na tváři zlá a podezřívavá huba. Což neříkám já, znaje Poláky coby po matce Polák věru dobře, ale Gombrowicz. Kulturně i historicky patří Polsko do Společenství nezávislých států, ne do EU.

    OdpovědětVymazat
  5. To je trochu přitažené za vlasy.

    Polsko vždy usilovalo o vlastní velmocenskou politiku, která se nám může jevit jako orientální, ale jako součást Východu bych Polsko nechápal. Jistě, v porovnání s Českou republikou, která je jen omylem vytvořenou dírou v Německu, je tam mnoho rozdílů, ale když porovnáte Poláky např. s Maďary nebo Rumuny, uvidíte hodně shodných rysů.

    OdpovědětVymazat
  6. Nebyli jsme náhodou sovětská kolonie?

    OdpovědětVymazat
  7. Není to přitažené za vlasy, pane Pecino. To jsou prostě fakta. Pro Poláky je svět rozdělen na ach Litwo, ojczyzno moja, o Ukraino wspaniała, atd. na straně jedné a na žabožrouty, pepíčky a nacisty na druhé světové straně. Z "evropských" národů jsou pro Poláky snesitelní výlučně Hunové. Nenechte se mýlit polským katolicismem! Oni MILUJÍ pravoslaví a pravoslavný Rus je jim bližší než katolický žabožrout nebo pepíček. Neříkám samozřejmě, že Poláci jsou orientálci. Jsou to prostě Asiati jako Rusové. Duhové barvy, patos, byzantinství a sentimentální gesta a řeči. To je ta polská "nemytá duše", jak ji pojmenoval Witkiewicz. Samozřejmě, postupně se to po trošce posouvá směrem na Západ, ale velmi, velmi pomalu.

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu jsem se (nic ve zlém) dobře pobavil (nesměji se vám, pane Pecino, ale Polákům). Chcete Polákům od Tater až k Pomoří způsobit metafyzický orgasmus? Nuže, pusťte jim nějakou hitovku. Třeba Hej, Sokoły - o tom, jak Kozák drandí na koníku Ukrajinou. Nebo Kalinku. Kozák černooký, to je hrdina a bratr, čert vzal, že je moslemín, to je jen pikantní exotický detail. Kdepak na Poláky s pepíčky a žabožrouty.

    OdpovědětVymazat
  9. Může nám být líto, že Rzeczpospolita Królestwa Polski i Wielkiego Księstwa Litewskiego zanikla. Nicméně Potop Szwedzki se nedá nijak odčinit. Jen proto, že Poláků je 4x více než Čechů, neznamená, že mají na samostatnou velmocenskou politiku. Jejich samostatné akce na Ukrajině a Bělorusku jsou dosti směšné a nefunkční. Ani Běloruské ani Západoukrajinské národní republice nedokázali účinně pomoci a nebýt Zázraku na Visle, byli by opět součástí ruského imperia.

    ad Waldgänger. SSSR byl jen krycí název pro Velké Rusko. Lenin to vymyslel proto, že by se Německo nikdy nenechalo Ruskem annektovat, zatímco do SSSR by vstoupilo. Je s podivem, že ještě dnes někdo tu bolševickou lest bere vážně.

    OdpovědětVymazat
  10. když porovnáte Poláky např. s Maďary nebo Rumuny, uvidíte hodně shodných rysů.
    S Rumuny nemají Poláci nic společného. S Maďary se shodujeme i my = společné dědictví západu ruského imperia.

    Byl jsem velice překvapen, když jsem jel na východ Polska, že je stejně vyspělý jako západ. Naproti tomu Pobaltí je zdevastované Ruskem, jejich Potěmkinovy vesnice na tom nic nezmění. AHL71 by mohl vyprávět.

    OdpovědětVymazat
  11. Peters: Můžete to tvrzení o "Leninově lsti" nějak podložit konkrétními důkazy?

    OdpovědětVymazat
  12. Samozřejmě že Poláci na vlastní velmocenskou politiku neměli a nemají, to ovšem neznamená, že se o ni nebudou donekonečna pokoušet.

    Ono stačí dojet 20 km do polského vnitrozemí a jste o 500 km dál na východě – a to není způsobeno jen "přestěhováním Polska" po WWII.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>