21. prosince 2008

Německé zneužití evropského zatykače

Jak informoval Eretz.cz, Spolková republika Německo, kde je velice limitovaná svoboda projevu, se pokusila zneužít evropského zatykače v neprospěch Australana Fredricka Töbena, který letěl přes Spojené království z USA do Spojených arabských emirátů. Německo v roce 2004 požádalo o jeho zatčení, protože se měl dopustit “instigation to race hatred, insult and reviling the memory of the dead”. Britský soudce hodil tento pokus zničit svobodu projevu Fredricka Töbena do koše, ale Němci se proti tomu odvolali. Když jim UK vysvětlilo, že jejich odvolání nemá chanci na úspěch, vzali ho zpět.

Podle mého názoru se jedná o odporné zneužití evropského zatykače a nemravný pokus vyvážet pošlápávání svobody slova i do zahraničí.

Obdobně jako UK se k podobné záležilosti postavilo Švédsko. Dánsko prý na pošlapávání svobody slova spolupracuje. To je však podivné, protože v Dánsku je legální nacistická strana.

3 komentáře:

  1. Že mě to ani nepřekvapuje. Spíše se divím, že jej Brownistán nakonec nevydal.

    AHL71

    OdpovědětVymazat
  2. Co predvadi Nemecko, to je mezinarodni ostuda:-(
    Pocinaje jejich aktivitami na Balkane az po soucasnou situaci jak si predstavuji svobodu slova.
    Nelze se divit, ze pocet Euroskeptiku po Evrope , nejen v CSR, rapidne roste. Nikdo nema zajem nechat si porucnikovat od nynejsich vladcu, kteri si demokracii a svobodu slova predstavuji v rozmezi, ktere se demokratickym jiz neda nazvat.
    O takoveto TVURCE Evropy nikdy zajem nebude!

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, je to ostudné. Měly by se lépe vymezit federální a sdílené kompetence EU a sdílené a výlučné kompetence členských států.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>