30. května 2009

Soudce Miroslav Čapek

Jak upozornil bystrý anonym, teplický soudce Miroslav Čapek je bývalý přední kommunista. Již v roce 1986 byl "po pečlivém zhodnocení jejich politicko-odborné připravenosti, jejich zkušeností ze soudní praxe a zejména pak jejich angažovanosti na prosazování a uskutečňování záměrů socialistického soudnictví" navržen na soudce a soudcem pak skutečně jmenován.

V roce 1990 byl v prvních svobodných volbách zvolen za KSČ do ČNR. Před druhými volbami ho to přestalo bavit, takže požádal o návrat do justice jako tzv. céčkový kandidát (soudce ustanovený do funkce podle dosavadních předpisů před 1. lednem 1990). To mu nevyšlo, takže poslancoval ještě další 4 roky, kdy prosazoval, aby se generální prokuratura místo veřejné žaloby věnovala legislativě. Pak se konečně dočkal a 14. října 1997 byl opět jmenován soudcem.

Jaký je výsledek jmenování tohoto kovaného kommunisty soudcem? Hajlování je na území teplického okresu postaveno mimo zákon. Američané, sociální demokraté ("Jeden starší muž, patrně zastánce ČSSD začal dokonce směrem k odpůrcům Jiřího Paroubka hajlovat. Své gesto však nevysvětlil.") či bývalý soudní znalec extrémismu, Miroslav Mareš, by tak od něj všichni dostali mnoho měsíců natvrdo, kdyby se tohoto závažného trestného činu dopustili na území teplického okresu. Tady je jasně vidět, kam to vede, když se kommunisté pustí do justice.

4 komentáře:

  1. Je to ještě šílenější, soudce Čapek reagoval na obhajobu slovy "ale pánové, to jsou kličky, podívejme se na to selským rozumem" (!!), byl vynesen rozsudek i přesto, že žaloba z pěti bodů naplnila jen jeden. Co je pikantní, tak že jiný soudce (Rom), můj známý, tento rozsudek totálně zkritizoval a nazval politickou objednávkou.

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk nemusí mít stejný právní názor jako ten pán ale ještě divočejší mi připadá třídit soudce podle politického přesvědčení nebo ještě hůře kádrovat jejich minulost.

    OdpovědětVymazat
  3. Panečku, to je kariéra! To je schopný člověk, ten pan Čapek! Ten něco v životě dokázal! Měli bychom si z něj vzít příklad! Ten si nestěžuje ublíženecky na nepřízeň doby nebo režimu, nefňuká, ale jedná! A je z něj soudce, ne nějaký zfrustrovaný úředníček v nějakém druhořadém ústavu. Buďme rádi, že tací oceloví muži určují, co se u nás smí a co ne! A ne nějací pokoutní juristé-humanisté, kteří melou něco o svobodě slova, ale mluví z nich živočišná nenávist k --- ále, co bych povídal...

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji OS, že potvrdil má slova, která tady mnozí hlasitě zpochybňovali.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>