12. srpna 2006

Antiamerický a antiisraelský

Nemyslím, že je mezi těmito dvěma pojmy rovnítko, kam ho klade Magnus Maximus. Jistě nejsem sám, kdo je proamerický a protiisraelský. Důvod? Američanům lze vyčítat mnohé, ale určitě ne to, že by jejich činy nebyly motivovány idealismem. Někdy je toho idealismu až příliš, takže by člověk ocenil reálnost výsledků. Má podpora pro akci v Iráku proto v čase klesá; zdá se mi, že vůbec neměli jasno, co tam budou dělat, až na Saddámem vyhrají.

Naproti tomu Israel je pravý opak. Vše, co dělá, je z čistého pragmatismu. Rozpoutal válku s Libanonem, protože věděl, že se mu vůbec nic nestane. Impotentní OSN je vyšachována mocným protektorem – USA – a žádná velmoc nyní nezopakuje chybu, kterou udělal Stalin v roce 1950. Taková amorálnost, jakou předvádí Israel, se mi příčí. Proto plně podporuji francouzskou zahraniční politiku v této otázce.

7 komentářů:

  1. Magnus Maximus? Komentář, na který odkazujete, napsala Michaela...

    Je to samozřejmě holý nesmysl, Alex Juchelka, Jiří Janeček, Petr H. a miliony dalších jsou američtí vlastenci a jsou protiisraelští, právě z toho důvodu.

    Mimochodem, Michaela se krutě mýlí, domnívá-li se, že jsem antiami a antiisraelský, protože je to "in". To možná platí pro české anarchisty 21.stol. Já jsem se stal antiameričanem a antisionistou v Americe, tj. na počátku 80.let, kdy pronášet podobné názory bylo společneskou a intelektuální sebevraždou. Uplynulo 20 let a koukám - jsem v mainstreamu...:-\

    OdpovědětVymazat
  2. Správná připomínka: mnou zmiňovaní jsou vesměs antibushovští, resp. antineoconští, přitom to jsou američtí vlastenci. Já sebe považuji za antiami, Bush, Clinton, Reagan nebo Kennedy s tím nemá co dělat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové, ještě poznám Michaeliny texty.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak! Taky tam není žádná němčina, text je čitelný a srozumitelný, takže to nemůže být Mamlas.

    OdpovědětVymazat
  5. Vaše podmínky nejsou všechno. Jdete po tom moc vnějškově.

    OdpovědětVymazat
  6. K umístění základny samotné nemám výhrady, samozřejmě ale předpokládám, že česká vláda při tom přistoupí na ponižující, nesmyslné a zcela zbytečné podmínky, jako je exteritorialita, zvláštní status amerického vojenského personálu nebo pevně stanovený časový závazek provoz základny umožnit a tolerovat (spíš čekám, že to bude ještě horší, pokud jde o rektální výstupy, tam české elity nemají ve světě konkurenci).

    Bushe pokládám za velmi zdatného politika, který dokázal vycítit, kde je slabina současné Ameriky a dokonale toho využil ve prospěch své popularity, své strany a svého podnikání. Z dlouhodobého hlediska je jeho politika chybná: tak jako dnes disponují nepřátelé Israele jinými prostředky než v 50. letech, nelze rozumně očekávat, že by nepřátelé USA zůstali technologicky trvale na dnešní úrovni.

    OdpovědětVymazat
  7. Nechci klást rovnítko mezi těmito dvěma zločinci, každý je jiný, ale totéž byste asi mohl napsat o Hitlerovi.

    Ano. To platí více nebo méně pro každého úspěšného politika. Využít národních mindráků, jinak se úspěchu nedosáhne - vždyť jak jinak by se prosadil takový Klaus, než politickým zužitkováním českého komplexu se západní Evropy a USA (jsme lepší než oni, nenecháme se od nikoho poučovat!).

    Bushova popularita v USA je dnes kolem 30%, u mladší generace asi 20%.

    Je v polovině druhého termu, k čemu by mu byla vyšší popularita?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>