5. srpna 2006

Rouhačství

Ne, že bych se chtěl nějak zastávat provokativní popové hvězdy Madonny, ale i pro ni platí svoboda slova. Ježíš Kristus je sice nejznámější ukřižovaný, ale Církev nemá na tento symbol monopol.

Jinak sdílím Vodníkův názor, že je pozoruhodné, že se v odsouzení Madonny shodli křesťané, židé (nezaměňovat s Israelci, s těmi nemají nic společného) a muslimové. Ale to není poprvé. V zápase Dánska o svobodu slova stáli křesťané také mimo dnešní evropskou civilisaci. Považuji to za důsledek snahy o utužení régimu po 9/11, kdy svoboda slova, jaká byla v 1990s, je stále více pošlapávána.

3 komentáře:

  1. Jak víte, máme na svobodu slova odlišné nízory. Já si spolu s římskými katolíky, pravoslavnými a muslimy myslím, že svoboda vyjádřit jakýkoli názor neznamená svobodu ho jakkoli vyjádřit, tj. urážlivě. Rovněž rozněcování nenávisti, výzvy ke genocidě nebo morální devastaci (najmě dětí a mládeže) by neměly být omlouvány "svobodou slova".

    OdpovědětVymazat
  2. Já dodnes považuji rozsudek Terminiello v. Chicago (1949) za moudré rozhodnutí, které změnilo chod dějiny a rozšířilo prostor lidské svobody.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezlobte se, ale to je strašně dlouhý text, na to nemám čas.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>