26. května 2006

Volební prognosa

Na základě diskusse k článku jsem opravil text. Nyní vyjadřuje můj odhad výsledku voleb, takže si každý bude moci za týden ověřit, do jaké míry jsem se strefil. Chtěl bych jen upozornit, že větší důraz než na procento voličské přízně kladu na odhad počtu mandátů. Své chyby pak vyčíslím v procentech podle nich.

Volební účast: 50 %

Procent hlasů:
ODS 28,8
KDU-ČSL 9
Z 9
KSČM 18
ČSSD 25,2
Ostatní 10

Přepočteno na mandáty:
ODS 64
KDU-ČSL 20
Z 20
KSČM 40
ČSSD 56

Kdyby ČSSD získala počet hlasů, který odhaduji pro ODS, a ODS počet hlasů, který odhaduji pro ČSSD, byly by možné tyto koalice:
ČSSD–KDU-ČSL–Z: 104
ČSSD–KSČM: 104
ODS–ČSSD: 120
ODS–KDU-ČSL–Z: 96
ODS–KSČM: 96
Myslím, že z těchto tří možných koalic by si Paroubek vybral ČSSD–KDU-ČSL–Z.

15 komentářů:

  1. Z žádného. Je to modelace možného výsledku voleb a předpověď, jak by se Paroubek zachoval, kdyby to dopadlo takto. Osobně předpokládám, že výsledek ČSSD bude to, co zde píšu o ODS a vice versa.

    OdpovědětVymazat
  2. Zejména v bodě předpokládajícím, že malé strany by nevolili ani jejich členové.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha. Doplním tam tedy info, že je to po prvním skrutiniu, tedy poté, co propadnou hlasy pod 5 %.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud vím, tomu se neříká první skrutinium. A beztak ekvivalence "čisté procento" = 2 křesla neplatí; pokud si nechcete lajsnout předpověď propadlých hlasů, a komplikovat práci přepočtem tak, aby vám výsledek vyšel, nejsmysluplnější by byste měl první tabulku zcela škrtnout.

    (Opakuji, nemohl/i byste si do šablony přidat i DEN komentáře a ne jen jeho hodinu?)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak to, že ne? "Poté se přikročí k samotnému přepočtu hlasů na mandáty, k tzv. skrutiniu. Pro parlamentní volby 2006 se uskuteční na základě metody tzv. d'Hondtova dělitele. Počet hlasů, které každý kandidující subjekt získá v daném volebním kraji, je podle této metody dělen řadou přirozených čísel začínající od 1 (1, 2, 3, ... n), kde n je počet kandidátů na volebním lístku daného subjektu. Zaokrouhluje se na dvě desetinná místa a nahoru. Vypočtené podíly všech kandidujících subjektů jsou následně seřazeny do jedné řady od nejvyšších - vedle podílu bude vždy uvedeno, které politické straně náleží.2 Nejvyšším podílům, resp. kandidujícím subjektům, jimž náleží, jsou přidělovány mandáty až do počtu rozdílených mandátů v daném volebním kraji."

    Je to počet hlasů už bez propadlých hlasů. Těch beztak nebude více než 5 %, maximálně 10 %.

    Proč ne, když mi řeknete, jak to mám udělat.

    OdpovědětVymazat
  6. No právě: pojmy "první a druhé skrutinium" se používaly do oposmluvní reformy, teď zjevně nikoli - napřed se vybere, které subjekty postupují, a pak proběhne tzv. skrutinium v jedné fázi.

    Opakuji, pro zjednodušení své práce mícháte jablka s hruškami: vždycky se všude uvádí preference ze sta včetně propadajících.

    Tak nějak jsem doufal, že si to dovedete najít sám od sebe, nebo někdo jiný z přispěvatelů (Svobodomilný, -yslný nebo jak se zdá dost šikovný), ale co mi zbývá (asi jsem moc načichl tou wiki svépomocí): podle všeho je potřeba v menu Settings > Comments zvolit vhodný Comments Timestamp Format.

    OdpovědětVymazat
  7. Vidíte, máte pravdu. Druhé skrutinium už zjevně v § 51 zákona o volbách není. Holt člověk nemá spoléhat na to, co se ve škole naučí. V ČR se vše neustále mění.

    Dobře, mohl bych to opravit na včetně propadlíků. Tím se by to však zbytečně komplikovalo a nebylo by to přehledné. Musel bych všem odečíst poměrně 5 až 10 %.

    OK, podívám se.

    OdpovědětVymazat
  8. Můj odhad:
    ODS 34 %
    ČSSD 26 %
    KSČM 19 %
    KDU-ČSL 7 %
    ostatní pod 5 %

    OdpovědětVymazat
  9. Vidím, že jsme velice blízko; lišíme se podstatně jen u ODS. Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  10. Dodatek: A u Zelených. U nich je však jakýkoliv odhad loterie.

    OdpovědětVymazat
  11. Ovšem. Předpokládám, že ODS přebere Zeleným těsně před volbami nejvíc voličů.

    OdpovědětVymazat
  12. A žádná sláva. Výsledek ČSSD jsem podcenil, komunisty přecenil (i když tam bude určitý růst, protože voliči neradi tuto volbu přiznávají), u Zelených jsem předpokládal, že klesnou pod 5 %.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>