12. ledna 2009

Nepřátelské prostředí

Dnes jsem byl nucen na žádost některých z Vás vymazat několik příspěvků, což mne vůbec netěší. Proto bych chtěl všem diskutérům něco sdělit.

Paleokonservativci mají zcela nepochopitelný odpor k antidiskriminačnímu zákonu. Přitom jedním z jeho cílů je zákaz nepřátelského prostředí. Známe to z vlastní zkušenosti. Na Sprše postupně vznikl Klan, který se rozhodl, že jeho odpůrce, Antiklan, vyžene. Jak Klan rozhodl, tak Jezovec udělal. Tím začala nová, neblahá kapitola Sprchy. Rozkol se formalisoval. To by možná ani tak nevadilo, kdyby na Sprše nevytvořili ostře nepřátelské prostředí nejen k Antiklanu, ale ke všem nově příchozím. Poznal jsem to na vlastní kůži. Vrátil jsem se na Sprchu poklidně diskutovat se Starým pánem o vzniku křesťanství. Byl jsem opět doslova vyhnán.

Nechci, aby se něco podobného opakovalo na LW, tentokrát obráceno o 180°. Mým vzorem monokratické správy blogu je Alex Juchelka a jeho Vrba. Není proto třeba Michaele vyčítat její staré skutečné nebo domnělé hříchy. Co se stalo, to se nedá odestát. Chovejte se k ní přátelsky, je to můj host, stejně jako Filip Sklenář.

Nechci vytváření nepřátelského prostředí sankcionovat přehnaným mazáním. Smažu jen takový příspěvek, o jehož smazání mne někdo výslovně požádá, protože se dotýká jeho osobně, přičemž oprávněnost takové žádosti nebudu příliš přezkoumávat, neboť se již podává z toho, že takovou žádost sepsal. Budu taky mazat příspěvky s nullovou nebo zápornou hodnotou.

V ostatních případech jsem vymyslel něco jiného. Budu-li nějaký příspěvek považovat za nepřátelský, udělím jeho autorovi černé prasátko. Máme-li být jako ve školce, tak ať je úplné. Třeba se někdo chytne za nos.

O válkách.

Updated.

58 komentářů:

  1. Mýlíte se. Žádný "Antiklan" nikdy neexistoval! To je Váš myšlenkový konstrukt. Co mě spojovalo se starým vojákem Husitou, s Vámi - okcidentálním supremacistou, s neznabohy gogem nebo cnemem? (jistě, "něco", ale to byly dílčí shody) S Juchelkou jsem byl ve válce a ani s Elvisem, ke kterému jsem měl v ledacčem blízko, jsem nevytvořil nikdy víc než "ad hoc" klan jako třeba s Aschen. Nikdy tam nevznikl názorově - a hlavně chováním - jednotný anti-monolit jako byl Klan.

    OdpovědětVymazat
  2. Na úvod jednu poznámku: Vaše vlastní slova (poslední věta).

    Jinak Antiklan bezpochyby existoval, byť neměl jednotící ideologii. Např. jsme se všichni divili, proč jeho typický člen, cnemo, tak dlouho zůstává na Sprše. Nakonec to nevydržel; a je na naší lodi.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, na co jste chtěl poukázat tím odkazem. Na mou naivitu, s kterou jsem si tehdy myslel, že nejlépe funguje forum nemoderované a neznámkované? (no, to druhé si myslím doposud).

    Jestliže Antiklan neměl jednotící ideologii ani chování (=jedničkování opponentů), tak co ho definovalo? Pouze pronásledování Klanem. To je, nezlobte se na mě, na definici příliš málo.

    Kapitánovo působení na Sprše coby fackovacího panáka Klanu nechápu dodnes. I tím se lišil od nás! V čem byl podle Vás "typický člen Antiklanu"? Že se v něčem shodl se mnou, v něčem jiném zase s Vámi a že mu Klan zatápěl?

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, že jste chtěl mít diskussní forum bez gumování a teď jste jeho, společně s Tomášem Pecinou, nejhorlivějším zastáncem.

    To je, nezlobte se na mě, na definici příliš málo.
    Mně to stačí.

    Antiklan nebyl definován obsahově, nýbrž procedurálně. Tím, že by se nemělo známkovat a že by se mělo diskutovat věcně.

    OdpovědětVymazat
  5. Přeháníte, GP. Vodník má pravdu, když vás upozornil, že kdybyste uplatňoval strategii nulové tolerance, neměl byste s flame wars nejmenší problémy. Vám se ovšem zdálo, že by blog nebyl dostatečně otevřený, takže teď už několik dnů řešíte, jak do něj integrovat trolly. Jsem vstřícnost sama, nebudu se k minulosti vracet, byť subjektivně očekávám, že jim slušné chování nevydrží ani 48 hodin.

    OdpovědětVymazat
  6. GP: i na Vaší oblíbené Vrbě se maže. Nikoli názory (občas tam přijde i Andy a pokud netrolluje, nikdo ji nemaže), nýbrž trolling. Jistí trollové jsou mazáni jakmile se tam objeví. To je hygiena, jako deratisace. Vy si je sem pouštíte a pak nevíte, co s tím.

    Antiklan nebyl definován obsahově, nýbrž procedurálně. Tím, že by se nemělo známkovat a že by se mělo diskutovat věcně.
    To druhé si bezpochyby myslela (a myslí) i řada Klanistů. Klan se ale vytvořil nezávisle na tom a procedurální features jako známkování jsou sekundárními jeho charakteristikami. Proto nutně mohou být pouze sekundárními charakteristikami i primárně jinak definovaného Antiklanu.

    OdpovědětVymazat
  7. Nehodlám rozebírat zdejší spory, ale skutečností že, různé antidiskriminační zákony nepřátelské prostředí mnohdy právě vyvolávají.

    Jinak výraz "paleokonzervativci" mi v mnohých debatách přijde zbytečný, stačilo by dělit na konzervativce a neokonzervativce.

    OdpovědětVymazat
  8. Nic proti Vám, ale nejste jediní konservativci, kteří existují. I když člověka, který je schopen napsat "konzervativce", za konservativce nepovažuji.

    OdpovědětVymazat
  9. ad Tomáš Pecina. To máte pravdu, ale ta jednobarevnost mi přišla taková zatuchlá.

    OdpovědětVymazat
  10. Jistě, i AJ maže. Ale zdá se mi, že poměrně s citem. Má sice allergii na jednoho člověka, ale tou se řídit nechci.

    Já vím, co s tím. Tolerance. Ale vy mi pořád vyhrožujete odchodem. Při tom odešli ti, kteří vám vadí (nepíšou sem).

    Klan byl definován obsahově, jeho odpůrci = zbytek, procedurálně. Rozpor v tom není.

    OdpovědětVymazat
  11. Kdo by si býval pomyslel, že nám Klan a Antiklan vydrží tak dlouho :-)
    Sám ani nevím, kam jsem podle Vás kdy patřil.
    Za tu dobu jste si vytvořil vlastní verzi historie Sprchy - pamětníci Vám budou brzy pouze na obtíž.

    Dále myslím, že je tak trošku nefér vybízet k přátelskému chování jen jednu stranu, zejména takhle mentorsky.

    OdpovědětVymazat
  12. Vážená Michaelo, faktem je, že jste na něj osobně útočila a jemu to vadilo. Vaši odpověď na propagandu tedy obnovím s tím, že Vaše poznámky na jeho adresu vynechám.

    Každý, kdo žádal o smazání, přesně označil příspěvek, který mám smazat. Paušální žádosti jsem odmítal, odmítám a odmítat budu.

    OdpovědětVymazat
  13. Michaelin kommentář, po vynechání osobních útoků: "Ano, ale já si to, že je to také trochu propaganda uvědomuju. Taky jsem ten odkaz původně poslala k tomu Petersově melodramatu se zpěvy a obrázky. … Na této úrovni nejde uvažovat o rozumné diskusi. Proto taky ten komentář, co vás tak rozčílil. …"

    OdpovědětVymazat
  14. Sprcha už je passé. Uvedl jsem ji jako příklad neblahého vývoje; jak bych nechtěl, aby LW skončila.

    Myslím, gogo, že jste byl neutrál, ale časem jste se přidal k Antiklanu, protože jste uznal, že jsme měli pravdu. Nebo je snad jiný důvod, proč na Sprchu nepíšete?

    Pamětníci mi nejsou na obtíž. Ale teď už všichni vidí zcela jasně, kdo měl pravdu. Zda Jezovec nebo AJ. Zda Pajout nebo Vodník. Zda Andy nebo já. I poslední člověk, který nikdy nebyl členem Klanu, to uznal a hlasoval nohama. Stejně jako jsem Magna porazil v otázce Obamy, tak jsem Vás porazil v otázce Sprchy. Tak to prostě je, měl byste s tím smířit. Napsal jste: "Přišlo mi, že jste to tak o 3-4 závity přetáhl a stala se z toho bezmála parodie." Opravdu si to myslíte ještě dnes? Tak proč tam nepíšete? Proč píšete na Vrbu, Nautilus nebo sem, tedy k Vyhnancům? Protože jsme tehdy měli pravdu. Všichni to nakonec uznali a hlasovali nohama, od Elvise, přes Vás až po Kapitána. I tak zasloužilí členové Klanu, jako je Michaela a Magnus Maximus, píší raději sem. A víte proč? Protože je to tady zajímavější než na Sprše. Tím je to.

    K přátelskému chování vyzývám obě strany. Pravda je, že domácí (Vodníka a p. Pecinu) více, protože jsou tady doma, ergo jsou silnější. Heslo, že ústupky činí silnější, platí nejen pro Israel, ale též pro LW.

    OdpovědětVymazat
  15. Michaelo, před změnou redakční politiky byli MMM mazáni od pohledu, en bloc. Právě protože se mi to nelíbilo, tak jsem to změnil. Sice to trochu ještě hapruje, ale myslím, že si to časem sedne. Chcete-li obnovit kterýkoliv jiný svůj příspěvek, OK, očištěný jej obnovím.

    Dobře víte, že s plně Vámi souhlasím v tom, že "diskuse ale není čaj o páté pro viktoriánské paničky". Nicméně jsem jediný správce tohoto blogu a nemohu se na nikoho vymlouvat. Pokud je někdo důvodně dotčen, je oprávněn požadovat nápravu. To jsou české zákony, které jsem povinen respektovat.

    Kdo chce tady diskutovat může, ale ať vynechá osobní útoky na ty, kteří jsou na ně citlivější. To je tak mnoho, co požaduji? Troufám si tvrdit, že už teď je zde mnohem více svobody než na Sprše. Pokud někdo za těchto podmínek diskutovat nechce, je mi líto, ale budeme se muset obejít bez něj. Koneckonců, urážky dělají z diskusse jen kanál, v tom má pravdu zase Tomáš Pecina.

    OdpovědětVymazat
  16. ad Michaelin kommentář, po vynechání osobních útoků:

    Mohu Vás poprosit výjiměčně o doplnění těch urážlivých aspektů v tom komentáři. Nejsem si žádných vědoma a upřímně mne to zajímá.

    OdpovědětVymazat
  17. Zcensurovaný příspěvek Michaely: "OK Petersi, jak myslíte. Moc vás prosím, smažte všechny příspěvky, které se mne osobně dotýkají, jsou to vesměs komentáře pana Peciny a je jich tu opreavdu požehnaně. Ale opravdu všechny pls. … Chcete tady z toho mít holubník. Něch sa páči. Například co osobního shledal v komentáři ve kterém odpovídám Tomáši Pecinovi na propagandu, by mne tedy zajímalo."

    Třeba se nakonec osobní útoky odnaučíte.

    OdpovědětVymazat
  18. Já vás přece žít nechávám, Michaelo, jen s jistým pobavením sleduji zatím málo nadějné pokusy o vaši resocialisaci.

    OdpovědětVymazat
  19. Další censura Michaely: "Neuvěřitelné. [větší část vynechána] Víte, že mne se taková propagandistická lež dotýká osobněji než to, že mne cnemo nazve českou slepičkou nebo co. Vy jste tady všichni tak namyšlení a zahledění do své vlastní domnělé velikosti, že mne připadá, že je to tu složené ze samých císařpánů (ale v nových šatech). To je neuvěřitelná sebranka. A to jsem tajně doufala, že TP došel k rozumu, nechá mne žít. vedete to tu a že si s ním snad konečně budu moci občas "popovídat". No tak nic. Zřejmě chcete stále válčit, nedá se nic dělat. Myslela jsem, že tady chcete diskutovat a ne válčit, diskuse ale není čaj o páté pro viktoriánské paničky. Diskuse je emotivní záležitost a podle toho to někdy vypadá. Pokud to někdo nezvládá, měl by doma sedět a hrát sudoku, případně připustit partu věrných a nastavit prdel k olizování."

    OdpovědětVymazat
  20. Michaelo, přes všechno dnešní "krocení zlé ženy", mám Vám poslat "ruzovou hubicku. stipanou." Nevidím tedy budoucí vývoj zcela beznadějně. Začne opět slunce svítit.

    OdpovědětVymazat
  21. Pokud svůj kommentář nemáte, mohu Vám jej zaslat e-mailem. Osobně mi příliš urážlivý nepřijde, jen byl zcela zbytečně ad personam. Nás zákazník, náš pán. Nehodlám u osobních útoků zkoumat jejich pravdivost či opodstatněnost.

    OdpovědětVymazat
  22. Na Sprchu nepíšu zejména proto, že se tam nic neděje a pokud přece, tak mne to ke komentování absolutně neláká. Není proč, není o čem a ani s kým.

    "tak jsem Vás porazil v otázce Sprchy"
    když myslíte.. vypovídá to ale víc o Vás samotném, přesněji řečeno o Vašich diskusních cílech.

    Ohledně přetažení o dva závity zastávám svůj starý pohled.

    OdpovědětVymazat
  23. Vidim p. Petersi, ze vy za kazdou cenu trvate na tom, aby zde byl frmol...

    OdpovědětVymazat
  24. Frmol brzy přestane, neboť jdu za chvíli spát a veškeré žádosti budu vyřizovat až zítra.

    OdpovědětVymazat
  25. Na Sprchu nepíšu zejména proto, že se tam nic neděje a pokud přece, tak mne to ke komentování absolutně neláká. Není proč, není o čem a ani s kým.
    Nu ano. To je věc, kterou jsme my, antiklanisté, viděli a předpovídali už tehdy.

    vypovídá to ale víc o Vás samotném, přesněji řečeno o Vašich diskusních cílech.
    Ty jsou pořád stejné. Mám na diskussi identický názor jako MMM.

    Ohledně přetažení o dva závity zastávám svůj starý pohled.
    Ačkoliv mi dějiny daly za pravdu, což sám uznáváte. Připomínáte mi Vodníka s jeho názory na Rusy. On se také žádnými fakty nenechá mýlit.

    OdpovědětVymazat
  26. GP: I tak zasloužilí členové Klanu, jako je Michaela a Magnus Maximus, píší raději sem.
    Já opravdu naprosto nechápu, že si neuvědomujete co píšete. Tím, že sem tyto lidi pouštíte, chystáte LW osud Sprchy. Jedno forum už rozesrali, teď jim poskytujete svůj blog, místo toho, abyste je zabanoval, a vymlouváte se, že by tu vznikl jiný Klan.

    Poslední 2 kommentáře Michaely dokazují, jak si bere Vaši radu k srdci. Směje se Vám (právem!) do tváře!

    OdpovědětVymazat
  27. Připomínáte mi Vodníka s jeho názory na Rusy.

    Buďte přesný. Vodník nemá žádný názor na Rusy, on má názor na Rusosověty, což je zvláštní bytost nabývající, tak jako Dr Jekyll a Mr Hyde, buď jedné nebo druhé vnějškové formy, aniž by mezi jednotlivými instanciacemi tohoto fenoménu existovala jakákoli vnitřní souvislost, tzn. jeden a tentýž exemplář Homo sapiens může být Rusem i Sovětem střídavě anebo dokonce současně.

    Podobná se schizofrenií hraničící dvojjedinost není ovšem zcela unikání, zaznamenal jsem ji u řady význačných odpůrců komunistického režimu: např. O. Neff byl dopoledne redaktorem Mladé fronty, odpoledne aktivním bořitelem režimu, J. Štětina spojoval odpor ke komunismu s členstvím v KSČ, Z. Svěrák své členství ve Straně údajně využíval k tomu, aby jeho divadlo mělo větší svobodu proti režimu bojovat.

    OdpovědětVymazat
  28. Svěrák skončil v KSČ roku 1969; jak toho mohl využívat pro DJC? Podobně Štětina to možná spojoval v jedné osobě, ale ne v témže čase (byl členem od Jara do prověrek). A za "aktivního bořitele režimu" se Neff taky nikdy nevydával, ne?

    OdpovědětVymazat
  29. ad Vodník:
    opravdu si myslím, že by bylo na čase skončit věčné diskuse o úrovni diskusí zdejších i jiných, ale když jinak nedáš, lži se musí vyvracet
    1) fórum na Sprše rozvraceli nikoliv Michaela a magnus maximus, ale jistý Vodník, jistý Juchelka, jistý Peters a kdysi dávno, tam poměrně velký humbuk dělal i PAN Pecina.
    2)Petersovi se opravdu do tváře nevysmívám, to je jen další z vašich her, jak u něj dosáhnout svého. Spíš se směju tomu hemžení tady. Mne naopak připadá, že právě z vašich příspěvků (ale jsou tu i jiní) je mnohem víc cítit, jak vás baví s tvůrcem tohoto blogu cvičit a tedy jaký je váš skutečný vztah k němu. Mne se třeba taky spoustu věcí nelíbí, co ohledně redakční politiky dělá, ale v životě bych si nedovolila mu do toho tak kecat, jako ty (vy). Zatím jsem se jen dožadovala spravedlivého zacházení, když jste tu zaútočili jak smečka kojotů a s poukazem na nůj NEEXISTUJÍCÍ trolling (a na tom trvám) jste mne začali mazat.

    OdpovědětVymazat
  30. Slečno Pecino, resocializace se bohužel asi nedočkáte

    Že jste to vy, můžete mi říkat Tomáši :-|

    OdpovědětVymazat
  31. Svěrák skončil v KSČ roku 1969; jak toho mohl využívat pro DJC?

    Nevím. Podle mých informací tam strávil za normalisace cca 14 let.

    Podobně Štětina to možná spojoval v jedné osobě, ale ne v témže čase (byl členem od Jara do prověrek).

    To souhlasí, ale na druhou stranu, tak zásadový odpor ke komunismu se s podáním přihlášky poněkud vylučuje, nemyslíte? Kromě toho až do r. 1989 proti režimu ani nešpitl a vesele jezdil za cizí peníze po SSSR.

    A za "aktivního bořitele režimu" se Neff taky nikdy nevydával, ne?

    Zřejmě nejste pamětník začátků Psa. Měl byste číst ty peñasolem podbarvené texty o Neffových odbojových aktivitách v 80. letech!

    OdpovědětVymazat
  32. OK, Tomáši. Tak dík. Ještě kdybych věděla, jakou emoci vyjadřuje ta věc za větou. Vypadá to jak vyceněné zuby. Tak nevím, jestli se můžu až tak radovat.

    OdpovědětVymazat
  33. Věřím a doufám, že nebudete litovat.

    OdpovědětVymazat
  34. ""Ohledně přetažení o dva závity zastávám svůj starý pohled."
    Ačkoliv mi dějiny daly za pravdu, což sám uznáváte. Připomínáte mi Vodníka s jeho názory na Rusy. On se také žádnými fakty nenechá mýlit."

    Jenže to je jinak, pane Petersi. Mícháte jablka a hrušky. Přetažení o dva závity je Vaše posedlost Sprchou, která brání lidem jako gogo, aby u Vás byli rezidenty. Konkrétně Vy jste se totiž k němu zde choval stejně jako Vámi prezentovaný Klan k Vám.

    OdpovědětVymazat
  35. Za nerespektování mých rozhodnutí uděluji Michaele černé prasátko.

    Jako výraz dobré vůle ještě naposledy zveřejňuji její text zbavený dětinského vyjadřování: "Pecino, resocializace se bohužel asi nedočkáte. … Při své úrovni, podotýkám.
    Ale vy mne zkuste vypouštět a uvidíte, že budu hodná"

    reakce Tomáše Peciny: "Problém bych viděl, kdyby vstoupil nikoli na své, ale na vaší úrovni, to naštěstí není možné.

    Povšechně sice souhlasím s Vodníkem, ale věřím, že bude-li s vámi Peters trpělivě denně pracovat, za pár týdnů se jako Eliza Doolittle dostanete tak daleko, že spoludiskutující budete oslovovat nikoli holým příjmením, ale přídomkem "pan/paní/slečna"."

    Odpověď Michaely: "ad ..."poludiskutující budete oslovovat nikoli holým příjmením, ale přídomkem "pan/paní/slečna"."

    :)))) Dobřeeee, tak teda znova: "Slečno Pecino, resocializace se bohužel asi nedočkáte....."

    PS Zase se proboha neuražte, to byla legrace. Resocializace je těžký proces a ne vždy to jde jak po másle."

    Dodávám k tomu, že o tom, co bude kdo zde moci publikovat, rozhoduji pouze já. Pokud to dosud někdo nepochopil, tak po zavedení moderace či jiného vhodného opatření, to už snad konečně pochopí.

    OdpovědětVymazat
  36. Prasátko vám samozřejmě přeji, i když nevím, co jste provedla :-)

    OdpovědětVymazat
  37. "Prasátko vám samozřejmě přeji, i když nevím, co jste provedla :-)"

    A to je právo ono, když jste průserář, tak se to s váma veze, i když stížnosti odporují zdravému rozumu. Za chvíli budou stížnosti na to, že jsem přesáhla doporučený počet samohlásek v komentáři. A pak se mám nějak resocializovat.

    OdpovědětVymazat
  38. Šlo zejména o to, že jste znovu postovala nezcensurovanou versi již zcensurovaného kommentáře. Věřím však, že již nebudeme muset k tomu vracet.

    OdpovědětVymazat
  39. TP: A to jsou jaké informace, probůh? Že Svěrák skončil v prověrkách, nezpochybňuje ani Hedvíček - a když jste informace začínal sbírat z Blistů, vy taky ne. Že by nějaké utajené členství á la gen. Svoboda?

    Dokážu si docela dobře představit mladého naivu, který se nachytá na euforii "polednového procesu" a skutečnou nereformovatelnost režimu nahlédne až po srpnu. O zásadovosti mluvíte až dodatečně a pohříchu nedokládáte žádnou Štětinovou sebeprezentací. A "když byl proti komunismu, neměl co jezdit do SSSR, natož veřejně vyjadřovat sympatie k tamnímu lidu" mi vždycky přišlo jako jeden z nejpitomějších ad hominem neargumentů Čulíka a jeho melody boys zaslepených vztekem.

    Začátky Neviditelného psa si matně pamatuji, ale vlastně žádné Neffovy vzpomínky odtamtud.

    OdpovědětVymazat
  40. Ano, že to mohlo být se Svěrákovým "vystoupením" poněkud jinak, jsem se dozvěděl až později. Je docela obtížné takové věci prokazovat, v každém případě nejsou žádné záznamy o tom, že by byl jako ostatní "vyškrtnutí" členové KSČ v 70. letech jakkoli kariérně omezován.

    Asi nejste pamětník, proto připomínám, že člen mohl být buď vyloučen, protože neprošel prověrkou (např. výslovně neprohlásil, že souhlasí se vstupem vojsk), anebo vyškrtnut, což znamenalo, že ze Strany vystoupil na vlastní žádost a tudíž před komisi nemusel. Husákův režim persekuoval obě skupiny, vyloučené přísněji.

    Štětinovo členství v KSČ a jeho cesty po SSSR jsou dvě různé věci. Není to argumentum ad hominem, pouze konstatace, že určitý druh jednání není s pozdějším "zásadovým celoživotním" antikomunismem slučitelný. Sympathie k lidu nechť si prokazuje, něco jiného je, pokud tím zároveň vzdává hold sovětskému režimu. Najděte si ty reportáže v knihovně, budete překvapen jejich tonem.

    U Neffa jde jen o několik textů, později začal zastávat názor, že žádná 80. léta neexistovala (jak trefně nedávno napsal B. Doležal v jiné souvislosti, že neexistovala od samého počátku).

    OdpovědětVymazat
  41. Docela vidím rozdíl v tom, když někdejší komunistický režim či současné komunisty kritizuje Paumer a když Štětina.

    OdpovědětVymazat
  42. Docela vidím rozdíl v tom, když někdejší komunistický režim či současné komunisty kritizuje Paumer a když Štětina.

    - tak to máte pravdu, Štětina je sice odporná kreatura a vyžírka nejhoršího typu, ale aspoň to není vrah.

    OdpovědětVymazat
  43. Zajímavé, jak odlišný soubor premis může vést k identickému závěru! :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Pokud vím, tak vyškrnutí nebylo žádné "vystoupení na vlastní žádost", nýbrž podmínečné vyloučení. Nicméně nedávno jsem to hledal (stanovy KSČ) a nic relevantního jsem nenašel.

    OdpovědětVymazat
  45. Gabčík nebyl vrah, Gabčík byl voják, který dostal špatný a nesmyslný rozkaz.

    Banda bratří Mašínů se skládala z vrahů a lupičů (abychom byli spravedliví k těm, co se vražd nezúčastnili).

    OdpovědětVymazat
  46. Pokud vím, tak vyškrnutí nebylo žádné "vystoupení na vlastní žádost", nýbrž podmínečné vyloučení.

    Skutečně? Budu muset vyhledat nějakého pamětníka.

    OdpovědětVymazat
  47. Pokud Gabčík nebyl vrah, byl jím Dostler nebo Jodl?

    OdpovědětVymazat
  48. Nemyslím, že by tato hra měla valný smysl. Ve skutečnosti neexistují přesné hranice mezi vraždou a jiným zabitím, takové, jaké by ve svém oboru chtěli mít právníci (a ani jim se to nedaří).

    OdpovědětVymazat
  49. a jinak ta "nevina" vojáků postulovaná mimo jiné mezinárodním právem je také něco jako vojenská fikce - nepletu li se nikdo u zajatého vojáka nezkoumá, jestli skutečně za něco hohl nebo nemohl, prostě se to bere tak, že voják je loutka všemocného státu, se kterou si stát manipuluje jak chce a která proto za nic nenese vinu. To v reálu bývá většinou pravda, ale to víte, jako na vojně mnoho věcí to je jiné u nízkých a u vysokých šarží. Myslím, že před těmi pány které zde uvádíte by musel Kubeš salutovat a oni by ho, pokud by sloužili ve stejné armádě, mohli kdykoli poslat dělat klencáky - i z toho vidíte, že jejich schopnost rozhodovat se byla na dost jiné úrovni.

    OdpovědětVymazat
  50. samozřejmě jsem chtěl napsat právní fikce

    OdpovědětVymazat
  51. Existují. A v USA Vás tento rozdíl stojí elektrické křeslo.

    OdpovědětVymazat
  52. "nepletu li se nikdo u zajatého vojáka nezkoumá, jestli skutečně za něco hohl nebo nemohl"
    To se ošklivě pletete.

    OdpovědětVymazat
  53. Samozřejmě jsem nemyslel na nějaké jeho počiny které překračují prostou skutečnost, že na rozkaz střílel na lidi.

    OdpovědětVymazat
  54. OK. Když nechcete generalitu, tak je zde William Calley a Erich Priebke.

    OdpovědětVymazat
  55. odpudiví vrahouni byli všechni dosud jmenovaní pánové, co z toho

    OdpovědětVymazat
  56. Citace z odborné literatury Vyloučeno bylo 67.000, vyškrtnuto z KSČ 260.000 a dalších 147.000 členů odešlo z vlastního rozhodnutí bez pohovoru v prověrkových komisích. vypovídá spíše proti p. Pecinově interpretaci.

    Se zbytkem také příliš nesouhlasím, ale tohle už není místo na to, abych to rozebíral (snad kromě poznámky, že jsem byl hodně překvapen tónem např. Škvoreckého raných článků, jmenovitě Marsyas USA ve Světovce, aniž o jeho smýšlení může být pochyb).

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>