10. ledna 2009

Papežovo vánoční poselství

Jan Jandourek není špatný spisovatel, ale jako novinář je hrozný. Na BBC si přečetl článek Gay groups angry at Pope remarks, nepochopil ho a aniž by se namáhal přesně citovat svůj zdroj, tak na něm postavil svůj článek. V něm se dopustil tak školáckých chyb, že Sharon Fergusonovou označil za muže, ačkoliv Sharon je typicky ženské jméno.

Ale k věci. Když si přečteme papežův projev, tak každému myslícímu člověku dojde, že papež kritisoval feminism:

If the Church speaks of the nature of the human being as man and woman, and demands that this order of creation be respected, this is not some antiquated metaphysics. What is involved here is faith in the Creator and a readiness to listen to the “language” of creation. To disregard this would be the self-destruction of man himself, and hence the destruction of God’s own work.

What is often expressed and understood by the term “gender” ultimately ends up being man’s attempt at self-emancipation from creation and the Creator. Man wants to be his own master, and alone – always and exclusively – to determine everything that concerns him. Yet in this way he lives in opposition to the truth, in opposition to the Creator Spirit.

Rain forests deserve indeed to be protected, but no less so does man, as a creature having an innate “message” which does not contradict our freedom, but is instead its very premise.

The great scholastic theologians described marriage, understood as the life-long bond between a man and a woman, as a sacrament of creation, which the Creator himself instituted and which Christ – without modifying the “message” of creation – then made part of the history of his covenant with humanity.

Kdyby chtěl kritisovat homosexualitu, tak se vyjádří přímo, nemá zapotřebí se schovávat.

5 komentářů:

  1. No tak tím si zas tak jist nejsem, asi máte pravdu, ale ze samotného textu to dovodit nelze, také by to bylo možné považovat za zobecnění, které má vyloučit a zavrhnout všechny odchylky od tradiční normy tatínka a maminky, kteří se můžou nenávidět ale nesmí rozejít.

    OdpovědětVymazat
  2. Papežova kritika směřuje proti konceptu genderu (= sociální pohlaví). Podle papeže i Michaely nic takového neexistuje, pouze sex (= biologické pohlaví).

    OdpovědětVymazat
  3. Mimo jiné, vzhledem k tomu, že do toho zamotal i deštný prales, řekl bych, že zkrátka měl na mysli the whole thing - nejenom že má člověk mít manželku se správným pohlavím, ale mají také provozovat to co církev, pardon pámbů, nařizuje a naopak nekonat, co jim zakazují, což jsou samozřejmě už sociální věci, stejně jako tam má výslovně i zákaz rozvodu, který také není nic biologického.

    OdpovědětVymazat
  4. Přečetl jsem si to ještě jednou a vlastně to je z vašeho oboru - on tam tvrdí (ex cathedra?), že s tím celým malérem nemůže nic dělat, protože to je ius naturalis a tím pádem i mimo jeho dispozici i kdyby chtěl, zkrátka za nás náš sexuální problémy nevyřeší ani papež :)

    OdpovědětVymazat
  5. Papežovy výroky mi přijdou thesovité, nepříliš vysvětlené. Přesto si i nadále myslím, že tam není nic proti homosexualitě, ale jen proti feminismu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>