14. ledna 2009

Ostravsko

Richard Polame a Kapitán: podobnost čistě náhodná. "Paní, co mi chodí domů (na Ostravsku) po práci uklízet, je upřímně fuk s kým plodí Topolánek své nemanželské děti, ale že zase nezvedli minimální mzdu – to ji tedy sere docela dost."

Nicméně jistá odlišnost existuje: "emotikony používám v hojném počtu, protože: 1) beru je jako oddělovač, jsem zvyklý psát rychle, věty neuvozovat velkými písmeny, a oddělovat je enterem (což tady nelze)"

"uklízečka uklízí v rámci "dohody o provedení práce" (budeme tomu říkat třeba takhle) ;-) můj byt, který není mým "výrobním prostředkem" ;-) je to trochu něco jiného, než kdyby uklízela v hlavním pracovním poměru moji firmu - ten rozdíl jistě sám cítíte ;o)"
Ostravsko je zřejmě oblastí, kde marxism–leninism zapustil nejhlubší kořeny.

18 komentářů:

  1. Potrefená husa by se asi měla ozvat, to se očekává:)

    V prvé řadě patrně nevíte, co je ML. Označovat jakýkoli názor proti tržně-kapitalistickému fundamentalismu je ML je omyl. Mimochodem, ten model se právě okolo vás bortí, jestli jste si ještě nevšiml.

    Autorovy výroky:

    valná VĚTŠINA lidí v ČR žije od výplaty k výplatě

    je upřímně fuk s kým plodí Topolánek své nemanželské děti, ale že ZASE NEZVEDLI minimální mzdu

    Když bude někdo dělat zákony pro horních sto tisíc, dostane prostě sto tisíc hlasů. ;-)


    jsou velmi správné postřehy. Jestli to nechcete vidět, je to váš problém, ale je to tak. Autor je lepší politolog, než většina těch tupců, co se předvádí v televizi.

    Ostravsko je sociální laboratoř, oborovská armáda málo kvalikové síly, cikáni, šílené a nebezpečné provozy, obrovské mocné firmy, ovládající lidi i mimo pracovní dobu. Zde uvidíte jiný svět, než dotovaní pražáci. Daleko tvrdší.


    Mimochodem, jsem přivandrovalec, v době bolševismu jsem zde vůbec nebyl.

    OdpovědětVymazat
  2. Co je ML, vím velmi dobře. Mohl bych o tom přednášet, vážně.

    Ano. Ostravsko je časovaná bomba, která sice v 1. polovině 90. let volila OF a ODS, ale nyní se vrátila k svým přirozeným základům. Mělo by se to řešit, jinak nám to spadne na hlavu.

    S těmi dotovaným Pražáky se pokoušíte vytvářit nový mýthus, ale to se Vám nepovede. Praha platí nejvíce daní v ČR, v absolutních i relativních číslech.

    OdpovědětVymazat
  3. Daně se platí dle sídla firmy. Tím je myslím řečeno vše.

    OdpovědětVymazat
  4. Petersi, až dávejte do libovolného místa republiky po dobu třeba 50 let dvakrát tolik, co průměrně do zbytku a garantuju vám, bude dávat, daleko víc daní, než okolí.

    Vem četr Ostravsko, to ještě není tak strašné. Ale za Jeseníkam je Osoblažsko, tam se vrátíte do 50. let. Do příchodu mobilních sítí tam nebyly ani telefony, o silnicích ani nemluvím.

    Mimochodem, Gogo vám vysvětlil ještě další důvod. Přemístěte třeba jen sídla monopolů, odírajích zbytek republiky a přiblížíte se skutečné produktivitě pražáků:)

    OdpovědětVymazat
  5. >Mělo by se to řešit, jinak nám to spadne na hlavu.

    No konečně, to to trvalo! To se tady už pěkně dlouho snažím (a nejen vám) vysvětlit, že hrozí průšvih, že vytváření vrstvy sociálně slabých ve výši několika desítek procent je šílenství, a prozatímním jediným výsledkem bylo, že jsem bolševik. A ono nejde jen o Ostravsko. Jiné drama je česká vesnice.

    OdpovědětVymazat
  6. Přestože jsem velmi kritický ke kapitalismu, zvláště k jeho důsledkům v české kotlině, musím s vámi hrubě nesouhlasit. Česká maloměšťácká vrstva je mimořádně silná, když se podíváte na kterýkoli ukazatel, uvidíte, že podíl osob bydlících ve vlastní nemovitosti či podíl rodin, které vlastní nemovitý majetek je zcela unikátní, je tady stále ještě mnoho tuku z minulosti, ze kterého může český maloměšťák čerpat svoji sílu i hloupost a nadále preferovat kapitalismus.

    OdpovědětVymazat
  7. O čem jsem chtěl psát v předchozím příspěvku a pak jsem to odklepnul - právě z toho důvodu bude pro psychologii českých davů rozhodující vývoj cen nemovitostí. Právě udržení tohoto polštáře či jeho znehodnocení budou mít obrovské důsledky.

    OdpovědětVymazat
  8. To neplatí na Ostravských sídlištích:)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavá směsice některých obvyklých mythů. Například:

    - Paní, která autorovi uklízí byt, se eminentně zajímá o to, s kým má premiér nejnovější nemanželské dítě. Právě pro ni jsou takové zprávy (a noviny, které to zkoumají) určeny.

    - Metropole vysávající zbytek země, to je tisíce let starý stereotyp. Zcela mimo realitu, velmi často jsou to naopak produktivní metropolitní oblasti, které přispívají zaostalému venkovu.

    - Nehroutí se "kapitalismus", ale model financování spotřeby založený na spekulativním vytváření fiktivních prostředků formou financial leverage. Po jeho "zregulování" se svět i "kapitalismus" bude ubírat dosavadní cestou, hloubka krise ovlivní toliko radikálnost těchto regulačních opatření.

    - Sociální problémy na Ostravsku (a jinde) jsou pro zemi velice prospěšné, protože napříště už nebude možné dělat pravicovou politiku založenou na víře v "tržní zázrak". Jedinou otázkou je, zda v tomto procesu nepřijde pravice i o možnost být znovu zvolena jinak než cestou svržení režimu.

    OdpovědětVymazat
  10. koukám, že se tady probírá můj článek ;-) k té autorově briskní analýze kořenů ml na ostravsku: v ostravě bydlím poslední 2 roky, předtím jsem žil 2roky na šumavě a 15let v praze ;o) možná jsem těmi ultralevicovými názory násákl někde tam ;o) a co se týče posledního odstavce pana peciny a budoucnosti pravicových stran, pls feel free přečíst si tenhle můj článek: link s pozdravem r.p.

    OdpovědětVymazat
  11. Tomáši, nechci vám ničit vaše kruhy, mýlíte se:

    - Právě pro ni jsou takové zprávy (a noviny, které to zkoumají) určeny.

    No v tom se velmi mýlíte, přeceňujete úlohu vzdělání a podstavení. Selský rozum a tlak reality dokážou zázraky. Mezi spodní vrstvou je již dnes rodinné vztahy natolik rozložené, že je taková drobnost, jako samičky pana premiéra, nemůže šokovat. To zajímá spíš intelektuály, aby mohli vybouřit svého krasoducha. Uklizečku s minimální mzdou zajímá, jak zaplatí panu Bakalovi činži, kterou jí od Nového Roku zvedl o 1000 Kč a jí plat zůstal.

    - Nehroutí se "kapitalismus", ale model financování spotřeby založený na spekulativním vytváření fiktivních prostředků formou financial leverage. Po jeho "zregulování" se svět i "kapitalismus" bude ubírat dosavadní cestou, hloubka krise ovlivní toliko radikálnost těchto regulačních opatření.

    Hroutí se systém, v němž jsme doposud žili, jeho pojmenování je celkem nepodstatné. Neviditelná ruka trhu, minimalististický stát, "výhodná" globalizace, kecy o tom, že soukromý majitel je vždy horší než stát apod, to všechno je minulost. Nevím, jestli se hroutí kapitalismus, ale jeho dnešní forma určitě.

    Po jeho "zregulování" se svět i "kapitalismus" bude ubírat dosavadní cestou, hloubka krise ovlivní toliko radikálnost těchto regulačních opatření.

    To je myšlenka analogická socialismu s lidskou tváří:) Ty "pouhá" regulační opatření ale změní svět.

    OdpovědětVymazat
  12. Selský rozum a tlak reality dokážou zázraky

    Kdyby tomu tak bylo, žili bychom dnes v daleko lepším světě. Ve skutečnosti se tato "žena z lidu" víc než o politiku zajímá o to, kdo se s kým už pošestnácté rozešel v její oblíbené mýdlové opeře, a volit, pokud vůbec, bude podle toho, jak na ni zapůsobí osobní kouzlo jednotlivých pretendentů. Sociální volba začíná až v segmentu kvalifikovaných pracovníků, jako jste vy nebo já.

    To je myšlenka analogická socialismu s lidskou tváří:)

    "Kapitalismus" má poněkud hlubší základy, takže jsem v tomto směru v klidu.

    Svět trvale nezměnila krise ze 30. let, a ta byla o hodně hlubší.

    OdpovědětVymazat
  13. >Ve skutečnosti se tato "žena z lidu" víc než o politiku zajímá o to, kdo se s kým už pošestnácté rozešel v její oblíbené mýdlové opeře,

    Byl bych velmi spokojen, kdyby tomu tak bylo. Elita, pokud jí chce zůstat, se musí vždycky starat aby se většina zajímala převážně o hry. V okamžiku, kdy se musí velmi tvrdě starat místo toho o chleba, je elita ohrožena. Proto tvrdím, že rozumná sociální politika, vylučující extrémy a zahnání chudých do kouta, je investicí bohatých do stability své vlastní moci. Bohužel někteří v tom vidí socialismus.

    OdpovědětVymazat
  14. Socialistická řešení jsou bohužel vždy atraktivní, protože slibují okamžité řešení, obvykle cestou odebrání prostředků těm, kteří je mají, a rozdělení těm druhým, kteří je sami vydělat nedokážou. V ideálním případě jen cestou vysokého zdanění.

    Jako konservativní člověk toto řešení s odporem odmítám.

    OdpovědětVymazat
  15. Hroutí se systém, v němž jsme doposud žili, jeho pojmenování je celkem nepodstatné. Neviditelná ruka trhu, minimalististický stát, "výhodná" globalizace, kecy o tom, že soukromý majitel je vždy horší než stát apod, to všechno je minulost. Nevím, jestli se hroutí kapitalismus, ale jeho dnešní forma určitě.

    - to se obávám že pravda není, minimálně v této zemi jsou žvásty tohoto typu hluboce zakořeněny a realita proti nim nemá žádnou moc

    OdpovědětVymazat
  16. odebrání prostředků těm, kteří je mají, a rozdělení těm druhým, kteří je sami vydělat nedokážou. V ideálním případě jen cestou vysokého zdanění.

    Jako konservativní člověk toto řešení s odporem odmítám.

    - výborně, tak navrhněte nějaké jiné řešení, které bude brát prostředky odnikud a ne od těch, kdo mají největší zájem na udržení stávajících poměrů. Pokud nic nevymyslíte a setrváte na tom, že raději nic, a pokud to převáží jako způsob řešení, přijde revoluce. Já jsem pro.

    OdpovědětVymazat
  17. No hlavně mam dojem, že to rozdělení lidí na ty, "kteří je mají .. a kteří je sami vydělat nedokážou" je až na naprostý extrémy do velký míry závislý právě na uspořádání systému. Dřív "je měli" barabové a družstevníci, dneska bankéři a spekulanti s realitama .. záleží na nastavení parametrů.

    OdpovědětVymazat
  18. Obojí je ovšem z mého konservativního pohledu pathologické, jak situace, kdy mají peníze veksláci a zelináři, tak kdy je mají spekulanti a podvodníci.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>