13. ledna 2009

Opět David Černý

motto: "Konečně je tady dílo, které po dlouhé době někomu hnulo žlučí...."

Veledílo Davida Černého je už hotovo. Jestli je to v něčem umění, tak v tom, že na tento opus magnum dokázal Černý zchrastit 12 melounů a že kopnul Vondru do prdele: "Kdybych ale věděl, že je to jinak, než co jsme si mysleli rok a půl, nedovolil bych to."

Nebýt výkladového textu, tak by tuto "sochu" nikdo nepochopil. Co vyjadřuje Španělsko, Slovensko či Slovinsko, nevím dosud.

Bohumil Doležal: "Ostatně si myslím, že pan Vondra by udělal nejlíp, kdyby místo toho, aby příští týden v Bruselu slavnostně odhalil tu ostudu, honem odstoupil. A Události musí dohnat jeden rest: zatím nikdy jsme ještě neudělili bobříka vyčůranosti českému výtvarníkovi. Pan Černý si jej za tu kopníkiádu bohatě zaslouží."

Updated.

14 komentářů:

  1. Víte, Petersi, ono nejde o Černého, ale spíš o to, že Vy máte dojem, že existuje nějaká objektivní definice umění a že zrovna Vy na ni máte patent. Což je dvojnásobná hloupost, protože i kdyby první premisa byla pravdivá, zrovna Vy rozhodně ten mandát nemáte. Sice chápu, že se Vám leckteré artefakty nezamlouvají, ale jak demonstroval přede mnou Tomáš Pecina, chyba klidně může být na Vaší straně. Já třeba odmítám považovat za umění cokoli francouzského, ale nezakládám o tom posty. (K pocitu uspokojení z deifikace sebe sama mi totiž zcela stačí, že si v duchu všechny frankofily zařadím někam ke svrabu a neštovicím :o))

    OdpovědětVymazat
  2. Blahopřeji Tomáši Pecinovi, že rozluštil hádanku. Teď zbývá už jen Španělsko a Slovinsko.

    Ano, neexistuje objektivní definice umění a vysrat se v gallerii je rovněž umění. V podstatě je možné všechno. Jen nechápu, proč by tomu měli normální lidé přihlížet.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemusí přihlížet. Důležité je, že Černý dostal své milliony a koupí si další Cessnu, kterou mu s cnemem budeme závidět!...;-)

    Ad TP: myslíš? Když to nerozluští ani Čech Peters, jak to může napadnout nějakého Holanďana?

    OdpovědětVymazat
  4. Ale vždyť nikdo nikoho nenutí, ne? A nakonec je z celé té bruselské kauzy docela velká legrace pro Hedvíčkovy smějící se bestie jako jsem já. Trošku to zpětně vyvolává asociace s nedávnou kauzou o Klausovi a Švejkovi.

    Mimochodem, budu pokračovat tady, protože se mi nechce hledat původní diskusi, myslím, že pořád není Steklého interpretace Švejka tak hrozná jako Hellerova v Zavíráme. A také bych rád dodal k Vašim domněnkám, proč už asi lepší filmový Švejk nebude: kromě těch Vašich důvodů asi také už nikdy nebude k dispozici tolik dobrých herců.

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak jsem asi debil, ale nechápu celou řadu dalších zemí: Portugalsko? (kolonie?) Malta? Maďarsko? (na co belgické Atomium z melounů?) Lucembursko? Pobaltské republiky? Irsko? (skotské dudy?) Británie? Švédsko? (IKEA?)

    OdpovědětVymazat
  6. Černého výmluvná plastika je dobrá a dost povedená ukázka provokujícího myšlení z distance a jednotlivým státům je touto cestou adresováno pobídnutí k témuž
    /úhlu pohledu/

    dále je tím sděleno a naznačeno co simo mentálním prostředí v EU, stále ještě faktické rozdělení Evropy na kousky, jsouce navzájem v zajetí různých předsudků a schopných soudit ty ostatní leda tak v zafixovaných klischeeee...

    kdo se uráží, ten jen podtrhává to , co chtěl autor říci...:))

    OdpovědětVymazat
  7. Ad TP: vyjádřil jsem se na Tvém blogu...;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes na Novinkách popisují všechny ty artefakty. Mimochodem, ujistil jsem se o tom, že ty fláky masa na Portugalsku jsou skutečně obrysy jeho kolonií - Angoly, Mosambiku a Brazílie.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to není žádná bryndza, nýbrž: "Slovensko si vysloužilo tvar uzeniny omotané páskou v maďarských barvách." Proč ale uzenina?

    OdpovědětVymazat
  10. Podle vyobrazení v té pdf presentaci to bryndza zjevně byla, proč z ní nakonec udělali uherák, nemám tušení.

    OdpovědětVymazat
  11. A já si troufám tvrdit, že to moderní umění je, a to špičkové, a že až odehřmí průšvih, zajistí Černému místo ve světových dějinách umění.

    OdpovědětVymazat
  12. Už ten tel. spot s kostkou cukru a heslem "Evropě to osladíme!" byl dost trapný. Plastika je ovšem drzost na entou. Včera jsem ten výtvor viděl v TV v celé své "kráse". Autor se sice omlouval, že nikoho nechtěl urazit, ale co si lze pomyslet, když Německo je tam s hákovým křížem, Bulharsko plné tureckých záchodů, italští fotbalisté předvádějí kopulaci, z Holandska, které je pod vodou koukají jen minarety .... Zkrátka namyšlenost, nevkus a buranství v jednom.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>