14. června 2006

Občanská společnost za kommunismu

Petr, který nemá vlastní názor, a proto si vždy vybere takový, který mu umožní trollovat, si tentokrát vybral ultraantikommunistický názor, že Svazarm (Svaz pro spolupráci s armádou) byla kollaborantská organisace.

Jsem zřejmě podjatý. Za kommunismu jsem byl členem Atari klubu, což zřejmě byla organisační jednotka Svazarmu. Jistě to nevím, protože to nikoho nezajímalo a s armádou jsme opravdu nespolupracovali. :-) Další výmluvou by mohlo být, že ČSLA nikdy nikoho neohrožovala, tudíž spolupracovat s ní nebyla žádná hamba. Ale to bych už přistoupil na prostoduché Petrovo binární vidění.

Jak to bylo ve skutečnosti? Ačkoliv Havel a spol. lkali, že za kommunismu neexistovala občanská společnost (má na mysli spolky), ve skutečnosti jich bylo plno. Problém byl v několika věcech:
  1. "Dobrovolné organisace" musely být jednotné. Nebylo přípustné, aby existovali např. alternativní zahrádkáři.
  2. Spolky musely být členy Národní fronty a tím poskytovaly stafáž kommunistickému régimu.
  3. Vedení nejdůležitějších spolků bylo nomenklaturní funkcí.
Pokud ale odhlédneme od těchto podmínek, občanská společnost normálně fungovala. Někdy se dokonce pohybovala na hranici dissentu – Jazzová sekce.

A co se týká Svazarmu, KSČ z něho nedělala jakési alternativní Lidové milice. Účelem Svazarmu bylo připravit obyvatelstvo v činnostech, které se mohly hodit v případě ozbrojeného konfliktu, tj. spojařina, počítače apod. Jinak byl, v rámci možností, apolitický. A kdo to nechce vidět, ten se chová jako Biľak, jen s opačným znaménkem. Ani dlouhý pobyt v USA mu k odstupu nepomohl. Svá traumata si tak bude nosit nadosmrti.

Je pochopitelné, že si Svazarm své stanovy po roce 1989 změnil. Nepochybně tam měl něco o vedoucí úloze KSČ. Ale tyhle dobové ornamenty neměly žádný praktický význam, kromě výše uvedeného, takže nikoho netrápilo, když v nových poměrech vypadly.

15 komentářů:

  1. S článkem vcelku souhlasím, ale Svazarm se skutečně zabýval i přípravou branců pro ČSLA. Radioklub, sport. potápěči, letci, parašutisté, střelci, autoklub ... atp., tam je to jasné. Sporné to však je např. u takových modelářů.

    Srovnávat ale členství v této organizaci s členstvím v KSČ či KSS, SČSP atp. mi připadá dost hloupé.

    OdpovědětVymazat
  2. Směšujete 2 věci dohromady, jak je konečně pro wikipedistu typické:

    1. Co obě instituce dělaly. Svazarm positivní činnost, ÚJČ negativní činnost.

    2. Vedení obou institucí: Bylo čistě kommunistické.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě něco, Kolkasi. Manipulaci se na wiki učíte opravdu dobře: "polovojenská organizace Svazarm". Mohl byste nám prozradit, jak jste přišel na polovojenský charakter a co si pod tím představujete? Myslíte si, že jsme v Atari klubu salutovali a učili se pochodovat?

    OdpovědětVymazat
  4. Je jasné, že »Kolkas« - jako mnoho jemu podobných z české Wiki - vůbec neví, o čem je řeč a plete si i význam některých slov.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobní útoky tady byly vždycky povoleny, to jste, Kolkasi, nevěděl? Co jse čekal, když jste přišel manipulací zakládat flame war?

    OdpovědětVymazat
  6. To máte těžké: devětkrát se v debatě zachováte jako troll, a podesáté, když to neuděláte (což se stalo), se těžko dovoláte spravedlnosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Vazeny pane Petr, pozoruji u vas priznaky zacinajici muzske menopauzy. Navrhoval bych navstevu lekare za ucelem zavedeni hormonalni lecby.

    Na paranoiu si nechte predepsat Prozac.

    OdpovědětVymazat
  8. Na zaver bych chtel poznamenat, ze muj puvodni umysl - prikladem Svazarmu pripomenout Rostikovi, ze jeho prostoduche rozdelovani sveta na Rosta a jeho albansti kamarady vs. zbytek sveta=komunisticti duchodci je vskutku cirou idiocii - se zdaril velmi uspesne.

    A nebyl on Rosťa i v bytovém družstvu? To by teprve byl argument k omlácení o jeho hlavu: vždyť představenstva bytových družstev se nomenklaturníky, estebáky a jiným, jak by řekl VZ, gesindlem, jen hemžila!

    OdpovědětVymazat
  9. Myslíte si, že jsme v Atari klubu salutovali a učili se pochodovat?

    Určitě: "Atááári k tělu! Přímo hleď! Pochodem-vchod - raz dva, raz dva..." Ale možná jim veleli binárně: "1B 10B 1B 10B 1B 10B... zastavit-stát, 1B 10B!".

    A není vyloučeno, že se těmhle počítačovým oddílům centrálně dodávaly hry v semigrafice na thema obsazení Porýní výsadkáři ČSLA a textovky, kde bylo cílem překonat sdružený socialistický závazek.

    OdpovědětVymazat
  10. Petříčku, přijde mi jako výraz pokročilé schizofrennie napadat binární vidění jiného vlastním binárním viděním. Zdá se, že jinak diskutovat než trollingem už neumíte. Tristní výsledek.

    OdpovědětVymazat
  11. Kromě schizofrennie je Boutrosíčkovi vlastní lhaní: "Ja jen upresnuji ty nejvetsi Vitkovy ulhane blaboly." To, že se Vám o nečem zdálo, ještě neznamená, že je to realita. Když máte polluci, ještě to neznamená, že jste měl dobrý sex.

    OdpovědětVymazat
  12. K žroutovi: Předseda českolipského Atari klubu byla neplacená funkce. Kdo ho měl v referátu, netuším a ani mne to nezajímá.

    Mé Atari mi rodiče koupili v normálním maloobchodě za 8 000 Kčs.

    OdpovědětVymazat
  13. Dodatek k Petříčkovi. Je mi líto, že Vás nikdo nemá rád, ani Vaše žena. To však neznamená, že to platí i ostatních lidech, jak na základě své vlastní zkušenosti chybně usuzujete.

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, máte pravdu. Osobně bych byl nejradši, kdyby Boutros raději trolloval někde jinde. Dokud se však tak nestane, budu mu to naznačovat takto. Když to nešlo po dobrým, tak to půjde po zlým.

    OdpovědětVymazat
  15. Zkuste tu situaci transponovat do kultury, která bude Boutrosovi dnes patrně daleko bližší: do kultury Divokého Západu. Pokud by Váš blog byl saloon, uslyšel by tam Boutros nepochybně: "Zdejší vzduch neprospívá vašemu zdraví, cizinče, měl byste změnit lokál!"

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>