23. června 2006

Velký irský hladomor

Protože se tady neustále objevují obvinění britského státu, že zavinil smrt 500 000 až 1 000 000 (od 15 do 30 %) a emigraci dalšího 1 000 000 Irů, je třeba se podívat, jak to bylo ve skutečnosti.

Irové nejedli prakticky nic jiného než brambory, neboť mají vysokou nutriční hodnotu. Průměrné pole irského famáře mělo 2 až 6 hektarů. Na tak malé ploše nešlo pěstovat nic jiného, co by farmářovu rodinu uživilo.

Také nesmíme zapomínat na to, že v té době řádila epidemie cholery. Pro srovnání, španělská chřipka si vyžádala 30 000 000 obětí, ačkoliv v té době žádný hladomor nebyl.

Dále je třeba připomenout, že v době liberalismu stát nereguloval chování vlastníků. Soukromoprávní vztah mezi statkářem (protestantem) a farmářem (katholíkem) byl čistě jejich záležitostí.

Pokud uděláme komparaci s předchozími hladomory, nezjistíme nějakou odlišnost. Na hladomor obvykle umřelo více než 10 % lidí. Stát ještě v té době nebyl tak vyspělý, aby takovou katastrofu mohl zvládnout. Navíc obilní zákony ukládaly vysoká cla na dovoz obilí do Spojeného království. Dále zde byl logistický problém. I kdyby se loděmi podařilo dovést velké množství obilí, nešlo by ho urychleně distribuovat do vnitrozemí. Na druhé straně, charita vařila polévky 3 000 000 domácností. To není zase tak málo.

Zkrátka a dobře: Hladomor přišel v době, kdy vyvolal velkou pozornost, ale stát ještě neměl prostředky, jak ho potlačit.

7 komentářů:

  1. Pěkné. Ale to rovnítko mezi despotou a ústavní panovnicí bych tam opravdu nedával.

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdo nepochybuje, že katholíci byli diskriminováni a že povinná dělba gruntů hladomoru přispěla. Nicméně tuhle souhru nešťastných okolností nelze vydávat za genocidu, která je vždy úmyslná.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ten záměr vskutku byl. Ale kdo mohl tušit, že ho Irové obějdou pěstováním brambor, takže i super malé políčko je pohodlně uživí?

    Stejně tak Irové nemohli tušit, že přijde tak katastrofální neúroda.

    OdpovědětVymazat
  4. Rovnítko dělal karikaturista v jedné jediné věci. Oba panovníci za celou svou kariéru však udělali mnohem více skutků.

    Opium kouřili Číňané vždy.

    Jaké zločiny? Povstání 1857 rozpoutali Indové.

    Krymská válka byla ze strany UK nanejvýš spravedlivá - obranná.

    OdpovědětVymazat
  5. Jenže Poláci se nedopouštěli takových ukrutností jako Indové.

    OdpovědětVymazat
  6. No, dobře. Ne vždy, ale od nepaměti.

    V 19. století se kouřilo hlavně čisté opium, bez tabáku.

    Sevastopol byla jedna bitva, nikoliv celá válka. UK a F vojáci bránili Turecko před ruskou aggressí.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>